Pallontallaajat.net
Valikko

Tähän astisista kohteista jännittävin – matkavinkit Azerbaidžaniin

Kirjoittanut Inka 25.8.2016

Azerbaidžanin reissun ollessa edessä yritin kaivaa kohteesta netin syövereistä mahdollisimman paljon ajankohtaista tietoa, mutta Suomeksi sitä oli melko mahdotonta löytää. Se on tietty ihan ymmärrettävää, sillä formuloista huolimatta maa ei oo edes suomalaisten suosikkikohteiden top 50 -listalla, säkällä ehkä 250 suosituimman kohteen joukossa. Jos kuitenkin siellä lukijoiden joukossa joku harkitsee matkaa Azerbaidžaniin, on tässä tietopaketti just sua varten.

Buukattiin lennot muutamaa kuukautta ennen matkaa heinäkuulle, ja saatiin Ukraine International Airlinesin lennot ihan hyvillä vaihdoilla noin 250 eurolla per naama. Meidän reissu sijoittui noin kuukausi Bakun ensimmäisten F1-kisojen jälkeen, joten en osaa arvioida millaisen hintapiikin formulakisat tuovat lentolippuihin.

Lentolippujen ostamisen jälkeen meille valkeni Azerbaidžanin olevan yks niitä harvoja kohteita jonne myös suomalaismatkustajalla on oltava viisumi. Kirjoitin perinpohjaisesti viisumiprosessista tässä postauksessa, joten speksit voi käydä tsekkaamassa sieltä.

Azerbaidzan-2 Azerbaidzan-6 Azerbaidzan-9 Azerbaidzan-11 Azerbaidzan-22 Azerbaidzan-21

Jahkailtiin majoituksen kanssa melko pitkään siitäkin huolimatta että reissu sijoittui kesäsesongille, mutta se ei rokottanut ainakaan tuntuvasti reissubudjettia. Varattiin ensimmäinen majoitus hyvissä ajoin viisumin vuoksi, sillä saatiin ekasta hotellista myös kutsu joka mahdollisti viisumin, mutta kaks muuta taidettiin buukata vasta paria viikkoa ennen reissua. Majapaikkoja oli tarjolla ihan mukavasti, ja hintataso oli melko edullinen, tosin hotellien taso oli melko matala.

Azerbaidzan Azerbaidzan-12 Azerbaidzan-13

Bakun lentoasema on melko uusi ja moderni, missä reissaajaa on vastassa kiiltävät marmorilattiat ja toimiva ilmainen Wi-Fi. Meidän lento oli perillä puolenyön aikaan, eikä ainakaan silloin tarvinnut juurikaan jonotella maahantulotarkastuksessa vaan päästiin aika nopeasti kentällä eteenpäin.

Bakun lentoasemalta on bussiyhteys keskustaan, mutta se ei kulje enää keskiyön jälkeen. Bussi oli siis meidän kohdalla poissuljettu vaihtoehto, ja kun tuohon aikaan kentän huudeilla ei ollut meidän tuurilla yhtään Uber-kuskia, piti turvautua taksiin. Netin keskustelupalstoilla suositeltiin violetteja takseja luotettavina, joten pitkällisen hintaneuvottelun jälkeen saatiin brittitakseja muistuttavan violetin auton kuskin kanssa sovittua hinta matkasta ja hypättiin kyytiin. Matka keskustan kaukaisimmalla laidalla sijaitsevaan hotelliin maksoi 30 manaattia eli noin 18 euroa. Paluumatkalle saatiin keskustasta Uber, ja aamukolmen ajankohdasta huolimatta kyyti maksoi vaan 11 manaattia eli reilut kuusi euroa. Vaikka en käyttäisi Suomessa Uberia, oli se tuolla pimeiden taksien kohteessa aivan loistava.

Ei onnistuttu nostamaan Azerin manaatteja etukäteen Suomessa, ja hankittiin valuutta vasta paikan päällä. Nostettiin taksia varten rahat jo lentokentällä, missä oli ihan mukavasti automaatteja. 200 manaattia eli noin 120 euroa riitti aika hyvin meidän reilun viikon mittaiselle matkalle käteisvarannoksi.

Tuosta voikin päätellä Azerbaidžanin hintatason olevan melko matala. Riippuu toki siitä missä rahansa kuluttaa, mutta pienelläkin budjetilla on helppo selvitä, ja vähän suuremmalla saa jo luksusta. Me syötiin pääasiassa kaupasta ostettuja ruokia, sillä hotelliaamiaisilla pärjäsi melko pitkälle joten hedelmät, jugut ja muut riitti loppupäivästä aivan hyvin. Esimerkiksi yhdelle illalle ostetut eväkset maksoivat meiltä kahdelta viitisen manaattia eli kolme euroa. Kaupungin ykköskaturuoka oli döner mitä myytiin joka toisessa kadunkulmassa yhden manaatin eli 60 sentin hintaan. Kokonaisen grillatun kanan olis saanu kolmella eurolla, ja kasviskauppojen valikoiman edessä meni hetkessä sormi suuhun, sillä tarjontaa riitti.

Azerbaidzan-3 Azerbaidzan-7 Azerbaidzan-14 Azerbaidzan-15 Azerbaidzan-8 Azerbaidzan-23 Azerbaidzan-20 Azerbaidzan-24

Käytiin myös kerran ravintolassa, kun vallattiin Tripadvisorin Bakun-ykkösiin kuuluva Firuze lounaspaikaksi. Kaks ruokalajia maksoi kahdelta noin 20 euroa, minkä jälkeen päätettiin pitäytyä kauppojen tai katukioskien antimissa.

Kulkeminen onnistui Bakussa mainiosti jalan, sillä kaupungissa on melko niukasti nähtävyyksiä, ja kaikki niistä sijaitsee laiskankin kävelymatkan päässä toisistaan. Välillä kuumuus kuitenkin kävi niin kovaksi että oli pakko luottaa julkisiin, jolloin meidän valinta oli metro (jossa ei kuitenkaan ollut ilmastointia). Kaupungissa kuljetaan Bakukart-korteilla, joihin ladataan arvoa. Kortteja voi ostaa ainakin metroasemien automaateista, mutta esimerkiksi uusissa busseissa niitä saati bussilippuja ei myydä, vaan kortti tulee ostaa (12 senttiä) ja ladata etukäteen. Julkisilla liikkuminen on Bakussa melko halpaa lystiä, sillä yks matka maksaa 12 senttiä.

Me myös matkustettiin Bakun ulkopuolelle, kun vierailtiin vuoristossa. Noin kolmen tunnin mittainen bussimatka Bakusta Qusariin ei ollut ehkä mukavuudessa edes Onnibussin tasoa, mutta tarjosi luotettavan ja melko turvallisen kyydin sekä taatusti autenttisen elämyksen 2,5 eurolla.

Auton vuokraaminen sen sijaan oli yhtä kallista kuin kaikkialla muuallakin. Me otettiin Hertziltä halvimman hintaluokan auto yhdeksi päiväksi, jolloin se maksoi lisävakuutuksineen lähemmäs 70 euroa ja bensat päälle. Lopulta auton vuokraaminen oli ehkä jopa turhaa sillä tiet oli aika huonossa kunnossa, joten suosittelen miettimään kaks kertaa sen kannattavuutta.

Azerbaidzan-29 Azerbaidzan-28 Azerbaidzan-27 Azerbaidzan-26 Azerbaidzan-16 Azerbaidzan-25 Azerbaidzan-4 Azerbaidzan-5

Ennen reissua stressasin pukeutumisen suhteen aika kovasti, ja syletti aika paljon pakata mukaan pitkiä lahkeita kun sääennuste lupaili 30 astetta. Muslimikohteeseen oli kuitenkin viisaammat neuvoneet pukeutumaan konservatiivisesti, joten jätin suosiolla shortsit ja minarit kotiin. Myös miesten suositeltiin pukeutuvan pitkälahkeisiin housuihin.

Ja olihan se farkuissa melko tukalaa, kun aurinko porotti pilvettömältä taivaalta ja lämmintä oli se 35 astetta. Monet paikalliset kimulitkin pukeutuivat minimittoihin, joten olisin aivan mainiosti voinut varautua reissuun lyhyillä kesämekoilla. Katukuvassa yhtä lailla näkyneet abaijoihin sonnustautuneet naiset olis ehkä antaneet vähän pahaa silmää, mutta eipähän olis tarvinnut hikoilla. Miehet sen sijaan ei tuntuneet käyttävän shortseja, joten varustautuminen meni niiltä osin nappiin.

Muutamia muslimimummoja lukuun ottamatta paikallisuskonto ei juuri näkynyt matkailijalle. Bongattiin pari moskeijaa (minareetit ei soineet kertaakaan) ja pystyttiin syömään aamiaisella kaikkea, joten mitään eksotiikkalisää se ei tuohon kohteeseen tuonut.

Eiköhän näillä eväillä pääse ainakin alkuun, ja vastaan tietty enemmän kuin mielelläni jos Azerbaidžaniin liittyen tulee jotain kysyttävää!

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Anna / 270 Degrees 26.8.2016 at 6.14

Mä voin ainakin ihan rehellisesti myöntää, että eipä ole aiemmin tullut koskaan mieleenkään, että tuonne päin maailmaa matkustaisin – siis en vain ole juurikaan noteerannut koko maata syystä tai toisesta ennen tätä. Nämä sun postaukset on kuitenkin saanut kiinnostuksen heräämään ja avannut silmät jälleen kerran sille, että kiinnostavia kohteita on kyllä ihan kaikkialla. Nyt tuntuu siltä, että voisinpa hyvinkin joskus lähteä Azerbaidžaniin ja se näissä matkablogeissa on kyllä ihan parasta :)

Vastaa
Inka 27.8.2016 at 7.32

Kiitos rehellisestä kommentista! Eipä mullakaan Azerit ihan mahdottoman pitkään olleet haavekartalla, mutta onneksi kohdepäätöksen tekeminen ja lentojen ostaminen oli lopulta tosi nopeaa, niin pääsi näkemään jotain aivan erilaista ja sellaista, mitä ei välttämmättä olis koskaan kuvitellutkaan.

Ja nimenomaan inspiraatio on kyllä ihan ässä juttu matkablogeissa! :)

Vastaa
Sukellus Asiaan 26.8.2016 at 11.26

Meillä oli pitkään viime keväänä harkinnassa matka Azerbaidzaniin, Georgiaan ja Armeniaan juurikin sen vuoksi, että ne ovat niin tuntemattomia maita. Lopulta vaihdettiin kohdetta mutta mielenkiinto jäi. Sun postaukset on ollut tämän takia erittäin mielenkiintoista luettavaa. Ehkä mekin vielä joku päivä se reissu toteutetaan ;)

Vastaa
Inka 27.8.2016 at 7.33

No onpa kiva kuulla! Armenia ja Georgia kiinnostaa mua edelleen valtavasti, joten todennäköisesti tuun palaamaan noille nurkille vielä lähivuosina. Suosittelen teillekin samaa, jahka ootte tuossa maailmankolkassa. :) Tosin sukellusmahdollisuudet siellä on kyllä aika minimaaliset…

Vastaa
Pinja-Eerika 26.8.2016 at 13.39

Vau tosi mielenkiintoista! Hienoja kuvia ja blogillasi myös nätti ulkoasu!

Vastaa
Inka 27.8.2016 at 7.34

Voi kiitos kivasta kommentista Pinja-Eerika! :)

Vastaa
Metzieh 3.9.2016 at 11.22

Ihanan värikkäitä kuvia!

– Maria
http://tinytrek.blogspot.fi/

Vastaa
Inka 4.9.2016 at 20.37

Kiitos Maria!

Vastaa

Jätä Kommentti