Pallontallaajat.net
Valikko

Bakun kaksi puolta

Kirjoittanut Inka 18.9.2016

Azerbaidžanin pääkaupunki Baku näytti meille kaks  toisistaan täysin poikkeavaa puolta heti ensimmäisen vuorokauden aikana. Baku on todella modernien pilvenpiirtäjien täyttämä hulppea kaupunki jossa ei komeilla rakennuksilla tai kiiltävällä marmorilla säästellä, mutta sitten taas toisaalta kaupungissa on loputtomasti hökkelimäisiä kaupunginosia täynnä rähjäisiä tönöjä, jotka ovat ihan tavallisia asuinalueita siinä missä muutkin.

Tämä kontrasti toi melko mielenkiintoisen vivahteen kaupunkilomapäiviin siitäkin syystä, että meidän ensimmäinen majapaikka, neljän tähden hotelliksi kehuttu East Legend Panorama hotel sijaitsi juurikin näiden tönöjen täyttämällä alueella.

Ensimmäisen päivän aamuna sumu oli laskeutunut Bakun ympärille, ja kun syötiin hotellin neljännessä kerroksessa sijaitsevassa ravintolassa aamiaista ja koitettiin tiirailla kaupunkimaisemaa, ei nähty juuri muuta kuin edessä avautuva sumuinen Kaspianmeri, vähän matkan päässä Euroviisuareenalla liehuva jättiläismäinen Azerin lippu sekä vuoden päästä aamiaismaiseman pilaavan pilvenpiirtäjän rakennustyöt. Kaukana taustalla kohosi lisää moderneja rakennuksia, mutta ne me saatiin nähdä myöhemmin lähempää.

baku baku-2 baku-3

Ei oikeastaan kiinnitetty ihan hirveästi huomiota hotellia ympäröivään alueeseen, sillä monen muun matkailijan tavoin mekin talsittiin melkeinpä laput silmillä kohti tyylikästä Bakun keskustaa ja upeita pilvenpiirtäjiä. Ensimmäisen päivän innostuksessa katse oli tiukasti keskittyneenä päämäärään, sillä olo oli liian malttamaton tiirailemaan ympärille. Pilvenpiirtäjiä me löydettiinkin, sillä keskustassa on ihan valtavasti toinen toistaan hulppeampia korkeita kerrostaloja ja tapahtuma-areenoja, jotka on rakennettu vasta aivan viime vuosina.

Modernien rakennusten lisäksi keskusta on täynnä kiillotettua marmoria ja hulppeita kunnostettuja historiallisia rakennuksia. Samaa siis, mitä näkee melkein missä vanhassakaupungissa tahansa. Ei mitään järisyttävän mielenkiintoista eikä mitään täydellisen ainutlaatuista.

baku-5 baku-6 baku-7
Ääni vaihtui kellossa kun palattiin takaisin hotellialueelle, joka tuntui sykkivän elämää: kadulle oli kerääntynyt papparaisia, jotka keskittyivät ankarasti meneillään olevaan tammeen tai tiiviiseen keskusteluun päivän kuumimmista puheenaiheista. Siellä täällä juoksenteli tarkkaan kammattujen äitien paimentamia lapsikatraita ja hedelmäkauppojen ovi kävi niin tiuhaan, että tuoreiden hedelmien väriloisto välittyi kadulle saakka. Tunnelma oli toden totta täysin erilainen kuin modernissa ja nykyaikaisessa keskustassa. Siitä ei aitoutta puuttunut.

Paikallisten tavalliset asuinalueet tarjoavat lisäksi herkullisia kansankuppiloita (Azerin tapauksessa lähinnä kebuloita), toinen toistaan halvempia partureita ja kauneushoitoloita (manikyyrin sai kolmella eurolla, pedikyyri maksoi kokonaiset viis) sekä tietysti sitä reissaajien etsimää autenttisuutta. Ahtaat kadut, värikkäät talot ja rappioromantiikkaa henkivät asuinalueet on näillä Bakun nurkilla mun mielestä kaukana tuskaturismista, sillä en missään nimessä kokenut tirkisteleväni muiden kurjuutta, vaan nimenomaan tutustuvani erilaiseen tapaan elää.

Pikkupojat leikki pallojen kanssa ilman paitaa ja kävivät hedelmävarkaissa naapurin puussa samalla, kun toinen toistaan kiiltävämmäksi puunatut autot kaahailivat ahtailla ja tosi jyrkillä teillä. Ei ollu sen väliä, vaikka maalit rapistelikin talojen seinistä ja katoilla oli ehkä vaan puolet alkuperäisistä tiilistä ja sen toisen puolen tilalla oli iso peltilevy. Tunnelma oli kohdillaan, ja vaikka olot kieltämättä olivat tosi rähjäiset näin pohjoismaalaisella mittapuulla.

Naisia ei keskustan ulkopuolisilla kaduilla istuvien papparaisten joukossa juuri näkynyt, paitsi kaupan kassoilla ja kauneushoitoloiden tiskien tuolla puolen. Sen sijaan lapsia kirmasi katukuvassa vaikka kuinka, ja vaikka jalkakäytäviä ei juuri ollut ja jos oli ei jalankulkijat niitä paljoa käyttäneet, niillä tuskin oli turvallisuuden näkökulmasta hätäpäivää.

Baku siis, kuten varmasti mikä tahansa suurkaupunki noilla nurkilla, näytti jo lyhyessä ajassa kaksi toisistaan lähes täydellisesti poikkeavaa puolta. Toki jos loman olis viettänyt pelkästään turistien rakastamassa vanhassakaupungissa ja shoppailukaduilla, olis tämäkin jäänyt näkemättä, eli onneksi varattiin majapaikka vähän keskustan ulkopuolelta. Samaa voin suositella kaikille Bakussa vieraileville, sillä meidän toisen Bakun-pätkän majapaikka oli huomattavasti fiinimpi kuin ensimmäinen, ja siitä puuttui juurikin se tunnelma.

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti