Pallontallaajat.net
Valikko

Sukelluselämys, jota en koskaan olisi kuvitellut kokevani

Kirjoittanut Inka 9.10.2016

Uskokaa tai älkää, mutta kävin tällä viikolla sukeltamassa! Siis ihan kunnolla, aivan laitteiden kanssa. Minä, joka on paniikkikkohtauksen partaalla ja itku silmässä jo snorklatessakin, ja pelkää vedessä olevia pikkukaloja aka merihirviöitä lähes kuollakseen. Myös limaiset kivet ja kasvit saavat selkäpiin karmivaan. Ja kuinkas sitten kävikään?

Kreikan-työmatkan ohjelmassa oli mainittu melko epämääräinen diving experience, ja ylimalkaisesti ajattelin sen olevan nyt lähinnä varmaan jonkinlaista snorklausta, mihin uskoin kykeneväni joten kuten. Vielä samaisen päivän aamuna naureskelin että joo joo varmaan mennään sukeltamaan ja työnsin pois sen ajatuksen, että voisin joutua oikeasti sukeltamaan.

Kun sitten selvisi että edessä olisi ihan oikeasti sukeltamista, oli jo liian myöhäistä perua. Joten ei siinä auttanut sitten muu kuin ottaa ammattilaisen rooli, unohtaa oma nynnyys ja olla valmiina uuteen elämykseen. Kyseessä oli turisteille tarkoitettu sukelluselämys, joka ei vaadi lyhyttä koulutusta pidempää perehtymistä ja mikä tehdään täysin ohjaajien valvonnassa. Aivan aluksi katsottiin opastusvideo, jossa käytiin läpi tärkeimmät viittomat ja muuta yleisiä turvaohjeita. Sen jälkeen sain vielä henkilökohtaisen lyhyen teoriaosuuden, ja pian olinkin jo sullomassa koipiani tiukkaan ja nihkeään märkäpukuun.

sukelluselamys-kreikassa sukelluselamys-kreikassa-2 sukelluselamys-kreikassa-3
Kohta kättelin ohjaajaa, ja sain happipullon selkääni. Sitten paineltiin suoraan rantaan ja pysähdyttiin vasta, kun vettä oli leukaan saakka. Olin elämyksen ainoa osallistuja, joten sain ohjaajan täysin itelleni. Se oli aika kova juttu, sillä ilman täydellistä huomiota en välttämättä olis uskaltanut lähteä siitä yhtään syvemmälle. Hän tosin sai aika kovat naurut siitä, kun mulla ei ollut itku kovin kaukana niinä ensimmäisinä kertoina, kun yritin hengittää veden alla. Käytin vaan päätä veden alla korkeintaan kaksi sekuntia ja nousin paniikissa ilmaan. Ajatus siitä että veden alla pitäisi oikeasti olla tuntui aivan täysin vastenmieliseltä ja olin siinä vaiheessa valmis laittamaan räpylät naulaan. Totesinkin, että mää en taidakaan pystyä tähän elämykseen.

Ohjaaja ei kuitenkaan antanut periksi, vaan pikkuisen naureskellen sanoi että harjoitukset sais luvan jatkua. Niinpä yritin uudelleen lukemattomia kertoja, kunnes aloin pikkuhiljaa luottamaan regulaattoriin ja tajusin, että en ehkä hukukaan. Pidin toki jatkuvasti kiinni ohjaajasta sillä vaikka kaveri heitti jatkuvasti läppää pinnan yläpuolella, veden alla se oli tosi rauhallinen ja luotettava antaen mun hengitellä kaikessa rauhassa.

Lopuksi käytiin vielä muutamat käytännön kokeilut läpi, ja noustiin ylös rantavesistä. Heitettiin kamat veneeseen, hypättiin itse perässä minkä jälkeen otettiin suunnaksi Zákinthosin edustalla sijaitseva pikkusaari. Vene ankkuriin, kamat ja tyttö veteen. Siinä sitä sitten oltiin.

sukelluselamys-kreikassa-4 sukelluselamys-kreikassa-5 sukelluselamys-kreikassa-6 sukelluselamys-kreikassa-7 sukelluselamys-kreikassa-8

En tiiä mistä mutta jostain löysin riittävästi rohkeutta ja osasin paikoitellen jopa nauttiakin sukelluselämyksestä. Värikkäät kalat eivät tuntuneetkaan enää merihirviöiltä ja joinakin hetkinä kykenin unohtamaan hetkeksi olevani veden alla. Sitten tosin taas muistin sen, ja aika vauhdilla nostin peukalon ylöspäin merkiksi siitä, että nyt piti päästä ylös.

Olin pisimmillään veden alla melkein puoli tuntia yhtäjaksoisesti, ja se jos mikä tuntuu mulle tosi hurjalta suoritukselta! Kävin syvimmillään seitsemässä metrissä, enkä voi kyllä vieläkään uskoa sitä todeksi.

DCIM100GOPRODCIM100GOPRODCIM100GOPRODCIM100GOPRODCIM100GOPRODCIM100GOPRODCIM100GOPRODCIM100GOPRO

Nynnyys alkaa pikkuhiljaa jäädä taakse, ja se jos mikä tuntuu mahtavalta! Omien pelkojen voittaminen ei oo koskaan tuntunut näin hyvältä ehkä osaksi siitä syystä, että en oo koskaan haastanut itseäni astumalla noin suuresti epämukavuusalueelle.

Ehkä vielä joskus käyn ihan kunnon sukelluskurssit ja hurahdan hommaan täysillä, mutta nyt toistaiseksi tuo lyhyt kokeilu oli omiaan todistamaan, että mikään ei todellakaan ole mahdotonta.

Ja voin kyllä kertoa, että oli aika voittajafiilis tuon jälkeen!

Lisää tästä aiheesta

16 Kommenttia

Unnukka 9.10.2016 at 10.34

Wau, oot aika supernainen! :) ja upeita kuvia muuten!

Vastaa
Inka 13.10.2016 at 21.32

Kiitos ihana!!! Tuntuu kyllä niin siistiltä.

Vastaa
Elina | Vaihda vapaalle 9.10.2016 at 11.21

Huikeeta! Hienoa, että kaikki meni hyvin ja siis puoli tuntia veden alla yhtäjaksoisesti kuulostaa tosi pitkältä ajalta. Joskus on tullut mietittyä sukelluskurssien suorittamista, mutta sitten olen tullut siihen tulokseen, että se on sen verran kallis harrastus, että parempi olla hurahtamatta siihen. :D Snorklailu on kyllä kivaa!

Vastaa
Inka 13.10.2016 at 21.32

Huhhuh, vieläkin tärisyttää! Ja joo eipä sitä varmaan ihan heti tarvitse kokeilla uudelleen… Ehkä ens kerralla snorklailu on tosi siistiä tuon kokemuksen jälkeen!

Vastaa
Jenna / With huge passion for life 9.10.2016 at 11.30

Hyvä Inka!! Tosi hienoa, että heitit nynnyyden taka-alalle ja rohkeasti kokeilit tuota sukellusta. Oon niin ylpee susta! Ja hei, aika kivat maisemat ;)

Vastaa
Inka 13.10.2016 at 21.33

Kiitos ihanasta kommentista Jenna! Onneksi tuo tuli töiden merkeissä, joten en kokenut mulla olevan muuta vaihtoehtoa ja hyvä niin. Maisemat kieltämättä oli just otolliset tuohon puuhaan!

Vastaa
Karim 9.10.2016 at 18.46

JEEEEE!!

Vastaa
Inka 13.10.2016 at 21.33

JEE JEE!

Vastaa
Jasmin 9.10.2016 at 20.23

Tunnen itseni kauheaksi kielipoliisiksi ja epäolennaiseen puuttujaksi, mutta mä en voinut olla tarrautumatta tohon otsikkoon :D Tossa muodossa se nimittäin antaa ymmärtää että Kreikka on jotain mitä et olisi koskaan voinut kovitella kokevasi, ei se sukelluselämys. Kun jotain määritellään se määriteltävänä oleva asia tulee olla heti välittömästi määritelmän edellä tyyliin “sukelluselämys, mitä en koskaan olisi…” eikä parin sanan päässä koska muuten se mitä määritellään on jotain ihan muuta (eli siis tässä tapauksessa Kreikka).

Anyway, oleellisempiin asioihin! Mä en ole koskaan sukeltanut, mutta haluaisin älyttömästi kokeilla PADI-kurssin muodossa :) Maisemat näyttää upeilta!

Vastaa
Inka 10.10.2016 at 1.41

Kiitos kommentista kielipoliisi. :) Myönnän itsekin että oli vähän kömpelö lause, ja muokkasinkin otsikon parempaan kuosiin. Alkuperäisessä otsikossa käyttämäni relatiivipronomini kuitenkin takasi, että kyseessä ei ollut varsinainen kielivirhe, sillä sen saattoi tulkita aivan oikein kirjoitetuksi.

Lainaus Kielikellosta: “Relatiivipronominia mikä käytetään, kun viitataan koko edeltävän lauseen (tai sen osan) ilmaisemaan ajatukseen.”

Eli toki en olis uskonut kokevani mitään sukelluselämästä, mutta se pätee myös siihen etten olis uskonut kokevanisukelluselämystä myöskään Kreikassa.

Ja täytyy myöntää että tuntuu hurjalta kun ajattelee sukelluskurssin olevan nykyisin ehkä-listalla, aiemmin kun ajattelin sen olevan täysin mahdoton ajatus. Kaikkeen sitä ihminen pystyy!

Vastaa
Sara I Sara's Fab Life 10.10.2016 at 7.30

Wau! Siistii! Mä en pelkää sukeltamista (ainakaan kovin paljoa, en tiiä sit jos syvemmällä) mutta mun mielestä pelkästään happipullot on pelottavan näkösiä. Harrastin pari vuotta uintia ja kesän ajan treenit stadikalla ja samassa altaassa opeteltiin sukeltamista. Vaikka ite olin pinnalla, näytti pohjassa olevat laitteet pelottavilta. Kammosin joskus vuonna nakki ja muussi myös Eifel tornia silloin kun ei ollut valaistu. Ja siis kun olin sen juurella, en niinkään siellä ylhäällä :D

Vastaa
Inka 13.10.2016 at 21.34

Aika jännä tuo että nää koet happipullot pelottavan näköisiksi, mutta eiköhän meillä kaikilla oo omat omituiset pelkomme. :D Saati tuo Eiffelin torni -juttu. Hauskaa!

Vastaa
Pingviinimatkat 11.10.2016 at 21.51

Tää on niiiiin upea juttu!!! Isot peukut ylös suorituksesta! Niin kuin tiedät, en voi kuin tuntea läjä päin monia noista samoista tuntemuksista oman kokemuksen pohjalta. Se regulaattorin läpi hengittely ja tarvittaessa tyhjentäminen on vaan niin järjettömän puistattava ajatus. Vieläkin vaikka sitä olen kokeillut. Täytyy ensi kerralla varata enemmän aikaa kuten sulla on ollut, niin jospa se siitä lähtis. Eli ihan mieletöntä, että sait olla noin kauan vedessä! Sä et todellakaan ole mikään nynny, joten sen sanan voit jättää sanavarastostasi välittömästi <3

Vastaa
Inka 13.10.2016 at 21.36

Kiiiiitos!!!! Ja joo se oma hlökohtainen opettaja oli kyllä niin kullanarvoista tuossa tilanteessa, en tiiä mitä olisin tehnyt jos olisin oikeasti joutunut olemaan hetken aikaa ns. omillani. Huuhhei!! Ja ehkä tässä pitää todellakin todeta että tässä on jo aika monta pelkoa voitettu, eli ehkä en oo enää se nynny joka itkeskelee puun takana seikkailupuistossa.

Vastaa
Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi 18.10.2016 at 9.28

Oot kyllä ihan tajuton mimmi! Mä en tiiä olisinko pystynyt tuohon, joten todellakin nostan hattua. Kokemus oli varmasti pelottavuudessaan uskomaton.

Vastaa
Inka 18.10.2016 at 22.06

Kiitti Rimma! <3 Pelotti kyllä aivan sairaasti, ja välillä tosiaan tuntui siltä että oli pakko jättää leikki kesken. Onneksi en jättänyt, ihan uskomattoman huippu fiilis!!

Vastaa

Jätä Kommentti