Pallontallaajat.net
Valikko

Salaisuus keskellä Lontoota: St. Dunstan in the East

Kirjoittanut Inka 20.10.2016

Oon ottanut tavoitteeksi löytää jokaisella Lontoon-reissulla kaupungista jotain uutta ja mielenkiintoista. Jonkun paikan mikä ei ole vielä aivan kaikkien kaupungissa piipahtavien suomalaisten tiedossa mutta mikä on niin mahtava, että kohta on. Viimeksi se kohde oli ystäväni Mipan vinkkaama Sky Garden, ja tällä kertaa hullaannuin keskellä City of Londonia sijaitsevasta St. Dunstan in the East -puutarhasta.

Molempia yhdistää monikin asia. Ne on esimerkiksi kummatkin ihania vehreitä keitaita, sijaitsevat aivan kaupungin ytimessä ja ovat vielä kaiken hyvän lisäksi ihka ilmaisia. Itse asiassa St. Dunstan in the East sijaitsee aivan kivenheiton päässä Sky Gardenista.

st-dunstan-in-the-east st-dunstan-in-the-east-4 st-dunstan-in-the-east-12 st-dunstan-in-the-east-2 st-dunstan-in-the-east-13 st-dunstan-in-the-east-5 st-dunstan-in-the-east-7

Kyseessä on siis entisen kirkon puutarha, joka on sanalla sanoen huikea. Kirkko on rakennettu vuonna 1100,  ja sitä korjailtiin kovasti aina vuoteen 1941 asti, jolloin se tuhoutui pommituksissa. Sen jälkeen sitä ei enää otettu käyttöön, vaan siitä päätettiin tehdä julkinen puutarha, joka avattiin vuonna 1970. Edellisen kerran puutarhaa kunnostettiin keväällä 2015, ja siellä oli edelleen monen sortin töitä käynnissä. Aika ihme siis, etten ollu kuullu siitä koskaan aikaisemmin.

Oli huvittavaa, miten vaikealta puutarhan löytäminen tuntui, sillä vaikka olin merkinnyt paikan karttaan, sain kiertää sen ensin ympäri löytääkseni sisäänkäynnin. Tosin saattoi osansa olla myös sillä, että olin paikalla niin aikaisin, ettei kaikkia portteja oltu vielä ehditty edes avata. Se oli hyvä aika, sillä sain tepastella puutarhassa katsellen niska vääränä rakennelmien välistä helottavaa aurinkoa, kaikessa rauhassa suomalaiseen tyyliin sopien.

Puutarhassa parasta oli kauneuden lisäksi rauhallinen tunnelma. Oli todella vaikea uskoa että nyt oltiin miljoonakaupungin ytimessä, aivan Thamesin kulmilla ja Lontoon kiireisen bisneskeskuksen vieressä. Toki oli sunnuntaiaamu, mutta siitä huolimatta rauhallisuus löi lähes ällikällä.

st-dunstan-in-the-east-3 st-dunstan-in-the-east-11 st-dunstan-in-the-east-14 st-dunstan-in-the-east-8st-dunstan-in-the-east-15 st-dunstan-in-the-east-6 st-dunstan-in-the-east-10st-dunstan-in-the-east-16 st-dunstan-in-the-east-17

Rakennelmien reunustamia vehreitä aukioita oli runsaasti, ja niissä riitti yksityiskohtia: seinälle nostettu aurinkokello, tuolin selkänojiin kaiverretut muistokirjoitukset sekä tarkkaan asetelmaan istutetut viherkasvit. Penkeillä olis voinu istuskella tuntikausia ja unohtaa täysin olevansa Lontoossa, sillä tunnelma oli kuin Ison-Britannian maaseudulla lähempänä sitä 1100-lukua.

Aika nopeasti avoimet portit kuitenkin houkutteli sisälle monia muitakin, ja hiljainen tunnelma oli tiessään. Oli aika onnekasta sattua  paikalle niin aikaisin aamulla, että sain napattua hetken yksikseni puistossa, sillä ilman sitä maagisuus ei välttämättä olis auennut aivan samalla tavalla.

Jos siis kaipaat rauhallista keidasta keskellä vilkasta turistipäivää, tsekkaa St. Dunstan in the East Lontoossa!

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Jasmin 20.10.2016 at 22.59

Mä kävin tuolla viime keväänä ja oli kyllä tosi kaunis paikka! Sää ei ollut ihan yhtä kohdallaan kun sulla, mutta toisaalta pieni sade takasi sen että tuolla ei meidän lisäksi ollut käytännössä ketään :)

Vastaa
Inka 24.10.2016 at 20.24

No se onkin sateen hyvä puoli, ja jotenkin Lontoossa sadekaan ei haittaa varsinkaan, kun löytää noin huikeita paikkoja!

Vastaa
miija 21.10.2016 at 9.10

Hei mahtavia vinkkejä, sekä tämä että tuo Sky Garden. Itsellä alle kuukausi Lontoon reissuun aikaa. :) Oon ite asunut Lontoossa aiemmin, niin just tämmöiset vinkit tulee mulle tarpeeseen, kun suurin osa perusnähtävyyksistä on jo niin koluttu. :D Tosin kyllä se Big Ben on silti aina pakko nähdä, en tiedä mikä siinä on!

Vastaa
Inka 24.10.2016 at 20.25

Mahtavaa jos näistä on hyötyä. :) Ja ihanaa Lontoon reissua, Big Benit ja muut perusjutut on kyllä aina yhtä ihania riippumatta siitä kuin monta kertaa sen on jo ehtiny nähä!

Vastaa
Daphnion 21.10.2016 at 10.01

Hurmaava paikka! Kyllä tuollaisessa paikassa mieli lepää.

Vastaa
Inka 24.10.2016 at 20.25

No todellakin! Ihana rauhoittua keskellä miljoonakaupunkia.

Vastaa
Maarit Johanna 21.10.2016 at 16.21

Vau!! Tuonne täytyy löytää jouluna :)

Vastaa
Inka 24.10.2016 at 20.25

Ehottomasti, vahva suositus!

Vastaa
Minna 5.1.2017 at 11.14

Kiitos tästä vinkistä! Oltiin siskon kanssa välipäivät ja uusi vuosi Lontoossa ja pistäydyttiin täällä, tykkäsin ihan hurjasti. Talvisaikaan puutarha toki näytti vähän valjummalta, mutta ihana tunnelma silti: http://sunnuntaiaamu.fi/st-dunstan-in-the-east/ :)

Vastaa
Inka 6.1.2017 at 23.30

Hei ihan mahtavaa, oon niin onnellinen että tästä vinkistä on ollut teille iloa. :) Ja näytti kyllä aika rauhalliselta paikka noin talvisaikaan! :D

Vastaa

Jätä Kommentti