Pallontallaajat.net
Valikko

Kamppailu-urheilijan unelmaloma Thaimaassa osa 2: unelmat toteen

Kirjoittanut Inka 28.12.2016

Kirjoitin noin vuosi sitten haavepostauksen, jossa unelmoin thainyrkkeilylomasta Thaimaassa. No sitä ei meidän matka nyt varsinaisesti oo ollut, mutta oon kuitenkin päässyt kokemaan pienen ripauksen siitä, millaista Thaimaan kansallisurheilulla täytetty loma tulis olemaan.

Kuten kerroin aiemmin, käytiin me Karimin kanssa ostamassa Bangkokista uudet nyrkkeilyhanskat, sillä Thaimaan hintataso on näiden kamppailuvälineiden osalta huikean huokea. Syy siihen miksi shoppailtiin matkan aluksi eikä lopuksi oli juurikin se, että meillä oli suunnitelmissa osallistua Muay Thai -tunnille.

Tutkiskeltiin nyrkkeilykouluja etukäteen ja selvisi, että Koh Lantallakin niitä olis muutamia. Muay Thai eli thainyrkkeily on tosiaan Thaimaan kansallislaji, joten sitä harrastetaan kaikkein pienimissäkin pitäjissä, aivan kuten miellä Suomessa pesäpalloa. Kouluja on varsinkin isommissa paikoissa tosi runsaasti. Osa on enemmän autenttisia kuin toiset, mutta eiköhän kaikissa pääse lyömään ja potkimaan ihan yhtä lailla.

thainyrkkeilya-koh-lantalla thainyrkkeilya-koh-lantalla-3thainyrkkeiy thainyrkkeilya-koh-lantalla-5

Me paineltiin hanskat repussa Lanta Muay Thai -kouluun. Siellä järjestetään ohjattuja treenejä pari kertaa päivässä: aloittelijat treenaa aamuisin ja kokeneet iltapäivällä. Mietittiin pitkään kumpaan mentäisiin, mutta tultiin siihen tulokseen että 15 vuoden kokemus Taekwon-Dosta vastaa silti nollan vuoden kokemusta thainyrkkeilystä, ja päädyttiin aloittelijoiden tunnille. Se oli ihan hyvä valinta, sillä olis osoittanut aikamoista ylimielisyyttä painella suoraan jatkoryhmän mukaan, sillä täyskontaktilaji jossa polvipotkut ja kyynärpääiskut on sallittuja kuulostaa kieltämättä aika hurjalta.

Treeni tuntui tosi kalliilta, sillä maksettiin puolentoista tunnin treenistä 12 euroa naamaa kohden. Tähän väliin mainittakoot Taekwon-Don olevan ihan todella halpa harrastus, mistä syystä mun on hirvittävän vaikea maksaa ns. normihintoja yhtään mistään liikunnasta ellei se oli takuuvarmasti todella korkeatasoisesti ohjattua ja hyvin suunniteltua. Tämä ei ihan ollut.

Meitä aloittelijoita oli treenissä kuutisen kappaletta, joista meidän lisäksi yks mimmi oli myös aivan ensimmäistä kertaa. Aloitettiin treeni lämmittelemällä oikein perinteisesti juoksemalla salia ympäri. Kymmenen minuutin kohdalla suunnittelin jo juoksevani salista ulos ja pyytäväni rahoja takaisin, mutta kai perinteisellekin lämmittelylle on paikkansa.

Lämpän jälkeen otettiin vähän punnerruksia alle ja pyöriteltiin paikkoja, kunnes aloitettiin varsinainen thainyrkkeily. Siinä vaiheessa treenistä oli kulunut jo kolmannes.

Meillä ei ollut omia käsisiteitä, ja ohjaaja päästikin kaikki muut mäiskimään säkkejä ja pistemaaleja aluksi meidän harjoitellessa asentoa ja tekniikoita ilmaan oman vetäjän avustuksella. Treenattiin peruslyönnit ja -potkut, minkä jälkeen saatiin lopulta lupa laittaa hanskat kouraan. Saatiin lopulta salin käsisiteet lainaksi ja päästiin viimein testailemaan uusia hanskoja, ja kyllähän ne toimi oikein mainiosti!

thainyrkkeilya-koh-lantalla-8 thainyrkkeilya-koh-lantalla-2 thainyrkkeilya-koh-lantalla-4

Oma vetäjä oli huikea juttu, ja pisti meidät lopulta sen vajaan tunnin mittaisen treenin aikana suht koville. Kroppa oli aika ihmeissään kovasta treenistä noin kosteassa ja kuumassa ilmastossa, ja huhhei ko hiki virtasi. Karim yritti aluksi treenata suomalaiseen tyyliin paita päällä mutta joutui toteamaan aika nopeasti, että siihen on ihan järkisyy miksi tyypit treenaa thainyrkkeilyä ilman paitaa: ei noin kuumassa pysty muuten!

Päästiin mäiskimään maaleja oikein kunnolla, ja vetäjä oli selvästi mielissään. Oli tosi hauskaa päästä treenaamaan kunnolla ja kokeilemaan uutta lajia sekä testaamaan miten hyvin kroppa kestää treeniä noinkin erilaisessa ilmastossa. Kun puolitoista tuntia kilahti kelloon, olin ihan kypsää kauraa. Muut oli lähteneet jo pois siinä vaiheessa kun me tehtiin viimeiset punnerrukset, ja vetäjä lupas opettaa seuraavalla kerralla vähän lisää polvipotkujen tekniikkaa.

Otettiin Lantalla vielä toinen treeni, mutta tehtiin se keskenämme sen sijaan että oltais palattu salille. Treenin hinta-laatusuhde ei mun mielestä kohdannut lainkaan varsinkaan, kun me molemmat pystytään vetämään vastaavat harjoitukset helposti toisillemme.

thainyrkkeilya-koh-lantalla-10muoks

Kokemus oli kuitenkin tosi hyvä, ja haluan ehdottomasti palata seuraavalla Thaimaan-matkalla takaisin Muay Thai -salille. Sillä kerralla suunnitelmissa siintää vaan ihan kunnon thainyrkkeilyloma, jolloin pääasia on se treeni ja päivät rakentuu niiden ympärille. Siinä tapauksessa harjoituksista ei varmaan myöskään syletä maksaa täyttä hintaa kun niissä on jonkinlainen jatkumo ja ne oikeasti vie eteenpäin, ainakin enemmän kuin parin treenin satunnainen kokeilu.

Kaikesta valituksesta huolimatta tää oli kuitenkin ihan mahtava kokemus, ja kuten ilmeni, seuraava elämys on jo suunnitteilla!

Lisää tästä aiheesta

2 Kommenttia

Muaythaytraining camp 30.12.2016 at 13.27

Olipa sekava kirjoitus.Oliko hyvä treeni vai ei ollut hyvä treeni?Lämmittely on treenin perusta ja siihen kuuluu mennä aikaa.Luulisi sen ymmärtävän jos on joku haju kamppailulajeista.Miten ihmeessä vain yksi treeni pitäisi olla halpa.Yleensä yksittäinen mikä tahansa treeni maksaa suhteessa enemmän kuin kokonainen viikko/kk/kokonainen kurssi tms.Menkäähän vaativampaan ryhmään mukaan seuraavaksi niin saatte koko rahan edestä.

Vastaa
Inka 31.12.2016 at 9.21

:D :D :D Olipa hyvä kommentti, oikein lämmin kiitos siitä!

Ja hmm hmm, treeni oli ja ei ollut hyvä. Treenaaminenhan on aina mukavaa joten siinä mielessä oli hyvä treeni että se mahdollisti sen itse mäiskimisen, mutta se oli suunniteltu ihan jäätävän huonosti! Tai siis ei oltu suunniteltu ollenkaan, ja sehän tässä risoo. Jos tyypeiltä pyydetään Thaimaassa 12 euroa puolestatoista tunnista, odottaisin myös vetäjien näkevän aika paljon vaivaa, tai siis edes jonkun verran vaivaa.

Lämmittelyn tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa varsinkaan lajeissa missä koipia oiotaan kohti korkeuksia, mutta 10 minuutin juoksulämmittely ei osoita yhtään mitään muuta kuin laiskuutta vetäjältä. Ja siitä on ihan järjetöntä maksaa senttiäkään.

Ja en nyt tässä valittanut sitä että en saanut koko rahan edestä turpaani vaan nimenomaan sitä miten nuo treenit oli jätetty suunnittelematta. Jos ite käytän jokaisen treenin suunnitteluun vähintään puoli tuntia ja yritän panostaa erityisesti alkulämmittelyyn jotta se olis mahdollisimman mukava, antoisa, tehokas ja monipuolinen, niin vähintään sitä samaa odotan muiltakin.

Tosin jos sulla on kokemusta thainyrkkeilystä enemmänkin (kuten nimimerkin perusteella voisi olettaa), niin kuulen mieluusti jos juoksulämmittelyllä on jokin suurempikin rooli ja filosofia kyseisessä lajissa. Ite oon käsittänyt että on muitakin tapoja lämmitellä.

Vastaa

Jätä Kommentti