Pallontallaajat.net
Valikko

Oulusta Helsinkiin junalla vs. lentäen – plussat ja miinukset

Kirjoittanut Inka 8.3.2017

Löydän itseni tämän kysymyksen ääreltä vähän väliä suunnitellessani vierailua kotipuoleen, ja todella monta kertaa oon käynyt sisäistä keskustelua siitä, onko Helsingin ja Oulun välinen matka parempi taittaa lentokoneella vai junalla. Vaikka Onnibussi on tuolle matkalle se kaikkein halvin kulkupeli, on se jäänyt tämän ja parin muun kokemuksen perusteella pois laskuista.

Jäljelle jäävät tavallisimmin lentäminen ja junamatkustaminen. Molemmissa on puolensa, mutta oon alkanut viime aikoina kallistua selvästi junan kannalle. Suurin siihen vaikuttanut asia on hinta: VR laski vuosi sitten junamatkojen hintoja, mikä teki tarjoushintaisista junamatkoista aika lailla samanhintaisia kuin tarjoushintaisista lennoista. Nyt tuntuu ihan uskomattomalta se ajatus, että lentäminen on voinut olla jopa puolet halvempaa kuin junamatkustaminen, sillä eihän siinä nyt oo mitään järkeä!

Lentämistä puoltaa usein se ajatus että se on huomattavasti nopeampi tapa matkustaa, mutta onko oikeasti? Erityisesti verrattuna siihen, että junamatkalla on mahdollista työskennellä samalla, kun taas lyhyellä lennolla se on lähes mahdotonta.

Ajattelin iskeä omalta osaltani faktat tiskiin ja laskea matka-ajan sekä muutenkin vertailla näitä matkustustapoja selvittääkseni, kumpi todella on fiksumpaa. Ekologisesta näkökulmasta vastaus on ilmiselvä, mutta mua kiinnostaa jääkö se siihen vai puoltaako junamatkustamista myös muut jutut.

Lento Helsinki–Oulu-välillä

Lentoaika: 1 h
Kuinka ajoissa mulla on tapana olla: 1,5 h
Matka-aika keskustasta lentokentälle (Helsingissä ja Oulussa): 1 h
Yhteensä: 3 h 30 min

Halvimman tarjouslennon hinta: 25 e
Matka keskustasta lentokentällä (Helsingissä ja Oulussa): 10 e
Yhteensä 35 e

Matkatavarat: 10 kg käsimatkatavara
Mahdollisuus työskentelyyn: heikohko

Juna Helsinki–Oulu-välillä

Matka-aika: 5,5 h
Kuinka ajoissa mulla on tapana olla: 5 min
Matka-aika keskustasta rautatieasemalle (Helsingissä ja Oulussa): 0 min
Yhteensä 5 h 35 min

Halvimman tarjousjunamatkan hinta: 29 e
Matka keskustasta rautatieasemalle (Helsingissä ja Oulussa): 0 e
Yhteensä 29 e

Matkatavarat: ei rajoitusta
Mahdollisuus työskentelyyn: mainio

Ja tästä päästään lopputulokseen: lentäminen on piirun verran kalliimpaa, mutta ajassa säästää parisen tuntia junamatkustamiseen verrattuna. Tosin esimerkkitapauksessa (Norwegianin tarjouslennot) matkatavarat on rajoitettu kymmenen kilon käsimatkatavaroihin, mikä tuo haasteita esimerkiksi nesteiden suhteen. Työskentely lennolla on mun mielestä melko hankalaa, sillä kun aluksi pitää olla jatkuvasti liikkeellä (bussi, turvatarkastus), pääsee rauhoittumaan paikalleen vasta lähtöportilla, missä voi olla hankala keskittyä. Tunnin mittaisella lennolla on taas sama setti, kun taas 5,5 tunnin mittaisella junamatkalla on runsaasti aikaa päästä työflowhun ja keskittyä paiskomaan hommia, jos siis tarvetta on.

Lopuksi kun tuohon lisätään vielä ekologinen näkökulma, luulisi valinnan painuvan junamatkailun puolelle hetkessä.

Kumpi on sun valinta ja miksi?

Kuvissa tunnelmia Oulunsalon lentoasemalta.

Lisää tästä aiheesta

9 Kommenttia

sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 8.3.2017 at 9.04

Ehdottasti juna. Pääsee keskustasta keskustaan ja turha odotteluaika jää minimiin. Lisäksi junassa on todella rentoa olla, voi lukea, työskennellä, nukkua, ajatella….. olla vaan. Mä en oo vielä koskaan lentänyt Suomen sisällä ja pyrin välttämään sitä. Etelästä pohjoiseen myös yöjuna on mainio, tosin hintava. Toivonkin kovasti, että VR:llä hinnat tulee olemaan kilpailukykyiset.

Vastaa
Inka 10.3.2017 at 5.51

Hyvä Sarsa! Ihan mahtavaa, että sulla on jäänyt toistaiseksi kokonaan kotimaan sisäiset lennot tekemättä, huippua! Mulla on yöjuna vielä kokonaan kokematta, sekin pitäs kyllä joskus valita. :)

Vastaa
Tapsa 9.3.2017 at 19.43

Aikoinaan tuli tuota väliä sahattua junalla lähes sata kertaa lyhyen ajan sisällä. Tunsin jo konnaritkin nimeltä. Tuolloin matka erikoispikajunalla kesti kuusi ja puoli tuntia, muutoin yli kahdeksan. Eikä ollut mitään alennuslippuja. Nykyään lennetään, koska harvoin jäädään Helsinkiin, tai edes poiketaan keskustassa, vaan jatketaan aina kauemmas. Aika hauska juttu on että sekä VR, että Finnair alkoivat tuottamaan paremmin, kun joutuivat Norwegianin ja Onnibussin pakottamana laskemaan hintojaan.

Vastaa
Inka 10.3.2017 at 5.50

No huh, aika paljon oot kyllä joutunut kulkemaan tuota väliä. On kyllä mahtavaa, että junamatkan aika on lyhentynyt niin merkittävästi.Jo spitäs aina kahdeksan tuntia matkustaa suuntaansa niin voi kyllä lla että ei paljoa tulis edes harkittua junaa, vaan mentyä aina lentokoneella. Onneksi ei näin kuitenkaan oo!

Ja samaa mieltä, onneksi saatiin hintakilpailua, niin on oikeasti vara valita.

Vastaa
Maarit Johanna 20.3.2017 at 9.14

Oulun ja Helsingin välillä tuo on kyllä jo oikeasti hyvä kysymys, koska teillä kulkee sitä väliä ne nopeammat junat. Rovaniemi on harmillisesti just sen verran kaukana, että lentäminen on melkein poikkeuksetta se fiksumpi vaihtoehto. Päiväjunia en harrasta ollenkaan, kuin pakon edessä ja yöjuna vie melkein 12h aikaa. Inhoan lentämistä jo sen pelottavuuden takia, mutta silti se voittaa välimatkan taittamisessa melkein aina hintojen ja aikataulujen vuoksi. Olisipa aina vähän enemmän aikaa reissata ja pikkuisen vähemmän kiire. Ottaisin aina yöjunan makuupaikalla.

Vastaa
Inka 24.3.2017 at 8.34

Joo oon ollu tosi iloisesta yllättynyt huomatessaan miten nopeita junat on nykyään! Eri asia tosiaan puksuttaa joku 12 tuntia suuntaansa… Ja yöjunalla makuupaikalla on kyllä varmasti paras vaihtoehto, mää en oo kokenu sitä vielä koskaan mutta ehkä jo ens kesänä!!

Vastaa
TuomoL 20.11.2017 at 16.56

Vaikka postaus onkin viime keväältä, niin tämä mielenkiintoinen kysymys tuli vastaan Googlessa ja entisenä Oulu-Helsinki-välin matkustelijana ajattelin vastata.

Tosiaan, opiskelin pari vuotta Oulussa, mutta kävin n. kerran kuussa Helsingissä perhe- ja työasioiden takia. Huomasin, että ei lentämällä välttämättä voittanut kuin pari tuntia, eikä sitä matkustusaikaa oikein voi kunnolla käyttää työntekoon tai opiskeluhommiin, koska matkat lentokentälle, turvatarkastus, jonotukset yms. ovat hetkiä, joita ei voi okein hyödyntää muutoin kuin pyörittämällä peukaloitaan (vrt. junassa se 5,5 tuntia tehokasta aikaa itselleen). Muutenkin koen lentäen matkustamisen paljon stressaavampana, joten sekin on yksi syy miksi suosin usein junaa näissä asioissa. Toki ainoa miinus junamatkaamisessa ovat ne ainaiset myöhästymiset aikatauluista…

Vastaa
Valo 17.3.2018 at 12.52

Tämä on esimerkki itseltäni. Jos olisin 20 vuotta ja haluisin käydä Oulussa tädin luona. 20 vuotiaanahan olisin opiskelija yliopistossa joten en olis töissä ja ei olis hirveenä rahaa menisin junalla sillä se on vain 29.00 €. Aamulla lähtisin ja iltapäivällä perillä. Mut jos menen Rovaniemelle otan siltikin junan koska se on halvempi.

Vastaa
Inka 25.3.2018 at 21.00

Juna on kyllä hyvä, ja onneksi nyt aikuisetkin pääsee melko edullisesti!

Vastaa

Jätä Kommentti