Pallontallaajat.net
Valikko

Ensimmäisen Kroatian-viikon suunnitelmat: kansallispuistoja ja löhöilyä

Kirjoittanut Inka 2.4.2017

Meidän Kroatian-perhematka lähenee hurjaa vauhtia, sillä reilun kuukauden päästä ollaan jo matkalla. Samalla odottaa myös mun talviloma, josta en kyllä vois olla enempää innoissani, sillä viikon vapaa, jona aikana voi tehdä tasan sitä miltä tuntuu ei tuu kyllä hetkeäkään liian aikaisin. Edellinen loma tais olla kesällä, joten onhan tätä odotettu!

Matkan lähestyessä myös suunnitelmat alkaa olla selvillä, ainakin sille ensimmäiselle osuudelle. Matka tulee kestämään tosiaan kaksi viikkoa, joista ensimmäinen vietetään perhematkana 12-henkisessä seurueessa, ja toinen viikko ollaan Karimin kanssa kahdestaan niin, että minä hoidan työpäiväni Kroatiasta käsin. Tukikohta toiselle viikolle on vielä hieman auki, mutta se on tavoite päättää tämän sunnuntain aikana. Lomaviikko sen sijaan on mun mielessä jo hyvinkin suunniteltu.

Suunnitelmissa on taas ajella ympäri maata, joskaan ei toivottavasti kovin kapeilla vuoristoteillä.

Toukokuussa tullee toivottavasti myös kroatialaisten kaupunkien kapeat kadut tutuiksi.

Tavoitteena on toteuttaa muutama pitkäaikainen Kroatia-haave ja sen lisäksi ehtiä ottaa myös iisisti. Ensimmäinen superhaave on tietysti Plitvicen kansallispuisto, jota en yksinkertaisesti voi jättää välistä enää näin kolmannella Kroatian-matkalla. Uskon toukokuun olevan vierailuajankohtana tosi hyvä, sillä siellä on varmasti rauhallisempaa kuin esimerkiksi elokuussa olis, joten toivottavasti ei jouduta kulkemaan aivan jonossa muiden turistien kanssa upeita maisemia ihastellessa. Eniten mietityttää siirtymät, sillä Splitistä Plitviceen on noin kolmen tunnin ajomatka, joten hetki saadaan tuona päivänä körryytellä, vaikka mitään road tripejä ei matkalle ollut suunnitteilla.

Plitvice on kyllä mun silmissä todellinen Kroatian superkohde, ja en malta odottaa pääseväni viimein sinne! Sitä ennen pitää vielä poimia vinkit ja fiilistellä vierailua Rimma+Laura-, Maarit Helena-, Huge Passion for Life– ja Travellover-blogeista. Jo Unesco-kohteesta kirjoitettujen postausten määrä antaa aika selvää osviittaa siitä, miten suosittu paikka on todella kyseessä.

Plitvice ei kuitenkaan oo ainoa kansallispuisto joka mulla on veirailulistalla, sillä suunnitelmissa on tehdä vierailu myös huomattavasti lähempänä sijaitsevassa Krkan kansallispuistossa. Sinne on Splitistä vaan noin tunnin ajomatka, joten veikkaan että joku muukin saattaa meidän seurueesta innostua lähtemään mukaan. Krka vaikuttaa ainakin kuvien perusteella hieman Plitviceä vaatimattomammalta, joten täytyy ehkä kikkailla vierailut niin, että käydään ensin Krkassa ja sen jälkeen vasta Plitvicessä, että molemmat kokemukset saa asaitsemansa arvostuksen myös paikan päällä.

Läheinen sijainti Splitistä takaa, että monet kaverit on käyneet puistossa. Oonkin poiminut vinkkejä reissulle muun muassa Siveltimellä-, Kaukokaipuu- ja Eri reitti -blogeista. Kiitti kaverit! En vaan malta odottaa pääseväni noihin maisemiin!

Kansallispuistovierailujen lisäksi mulla on ekalle viikolle mielessä vielä kaksi muuta kohdetta. Splitissä pitää tietysti käydä seikkailemassa, mikä on meillä ohjelmassa varmasti useampanakin päivänä, ja sen lisäksi haaveilen lisäksi saarivierailusta Bračin saarelle. Sinne pääsee helposti Splitistä käsin, ja saarella mua kiinnostaa erityisesti sen eteläosassa sijaitseva Zlatni Ratin ranta. En usko että toukokuussa tarkenee vielä uida meressä, mutta toivottavasti se tarkoittaa myös sesonkikuukausia hieman rauhallisempaa rantaa.

Viikon mittaisesta lomasta on siis monta päivää jo suunniteltu täyteen aktiviteetteja, mutta loput päivät ajattelin pyhittää täysin vaan olemiselle. Tavoitteena on ottaa kaikki irti meidän majapaikan pihasta, uima-altaasta, riippumatosta, pingispöydästä, lähimaaston lenkkireiteistä ja tietysti reissuseurasta.

Kiitos vielä kaikille edellisen Kroatian-postauksen kommentteihin antamista vinkeistä, niiden avulla suunnitelma toisesta viikosta on alkanut hahmottua ja kuten sanottu, tänään pitäisi viimein varata se toinenkin majapaikka. Ihanaa sunnuntaita kaverit!

Lisää tästä aiheesta

14 Kommenttia

Annika | Travellover 2.4.2017 at 9.28

Oih, Plitvice on ihana. Toukokuu on kuulemma todella hyvä aika mennä. On jo lämmintä mutta ei hulluna porukkaa.

Vastaa
Inka 4.4.2017 at 20.05

Jes, kuulostaa hyvältä!!! Ja ounastelenkin toukokuun olevan just soppeli, katotaan miten lämmintä silloin on!

Vastaa
illusia 2.4.2017 at 9.34

Useimmiten olen reissannut Balkanilla syksyisin, jolloin uimavedet ovat miellyttävän lämpimiä. Mutta kyllä jo toukokuussa voi hyvinkin uida, sehän on suomalaiselle sopivan virkistävää. Plitvicessä en ole käynyt, koska liikumme aina julkisilla ja se olisi ollut aika mahdoton varsinkin päiväretkenä suorittaa. Krkassa olen käynyt kaksi kertaa ja sielläkin tuli uitua, vaikka vesi tulee jostain vuoristopuroista. Tämä on toukokuulta 2009:
https://matkakuumeinen.wordpress.com/2015/06/14/kroatia-2009-dalmatian-rannikko/
Mukavaa matkan suunnittelua ja odottelua!

Vastaa
Inka 4.4.2017 at 20.05

Joo, pitää muistaa just tuo että suomalaisella voi olla vähän eri standardit kuin eteläeurooppalaisille. Ehkä mekin siis taretaan uida!

Kiitos, odotan kyllä matkaa jo kovasti! :)

Vastaa
sari/ matkalla lähelle tai kauas 2.4.2017 at 14.22

Plitvice on hieno paikka. Minultakin löytyy juttu paikasta: http://matkallalahelletaikauas.blogspot.fi/search/label/Plitvice
Meillä Kroatia edessä kesäkuussa. Tosin vain 4 yötä Dubrovnikissä ja sieltä jatkamme rundia Montenegroon, Albaniaan ja Kreikkaan. Mukavaa reissua!
Ohessa vielä juttua Splitistä, jos kiinnostaa. Sekin oli hieno kaupunki. http://matkallalahelletaikauas.blogspot.fi/2016/05/split-kuinka-kroatia-paasi-yllattamaan.html

Vastaa
Inka 4.4.2017 at 20.06

Ahh, vitsi tuo näyttää ihanalta!! Teidän seikkailu kuulostaa tosi hyvältä, toivottavasti tulee mahtava reissu!

Vastaa
Meri / Syö Matkusta Rakasta 3.4.2017 at 0.01

Hei, samoja suunnitelmia! Meiän piti lähteä vapuksi täältä Montenegroon, mutta lähdetäänkin vissiin Sloveniaan ja Kroatiin, mm. Plitviceen. Jos nyt suunnitelmat ei taas ehdi muuttua jossain vaiheessa.

Vastaa
Inka 4.4.2017 at 20.06

Uijui, mahtavaa! Vitsi sulla on kyllä ihan hullut matkailumahdollisuudet siellä, ihan järjetöntä!

Vastaa
Maarit 3.4.2017 at 9.23

Kuulostaapa just hyvältä lomalta! Balkanin suuntaan olisi kyllä mukava lähteä itsekin taas uudelleen. En tiedä miten tuolla onnistuu välttämään ne kauheat kinttupolut auton kanssa. Muistan muutaman aika hikisen paikan edelliseltä reissulta. :D Me oltiin ihan Toukokuun lopusta reissussa ja tuntui, että silloin alkoi vasta kelit kunnolla lämmetä tuollapäin.

Vastaa
Inka 4.4.2017 at 20.07

Hehe, kinttupolut here we come… Pitää henkisesti valmistautua, ettei pala käpy heti ensimetreillä kun niillä vetelee menemään. Toivotaan, että tänä vuonna olis kunnolla lämmintä jo toukokuun alussa, mutta toisaalta semmonen 20 tuntuma riittää varmasti meille ihan mainiosti. Jee jee!

Vastaa
Laura R. / RIMMA + LAURA -matkablogi 4.4.2017 at 22.18

Ai että, tulossa takuuvarmasti ihana reissu! Mä en ole siellä Plitvicessä käynyt mutta Krkassa kylläkin, ja sen perusteella peukutan myös tuota järjestystä, et ensin Krka ja sitten Plitvice :) Ootan innolla sun juttuja Splitistä, koska edellisellä reissulla meidän pikapiipahduksella se ei oikein päässyt vielä vakuuttamaan mua!

Vastaa
Inka 5.4.2017 at 17.47

No elä muuta sano, odotan kyllä niin kovasti! Tää neljä kuukautta kotimaassa on kyllä tehnyt tehtävänsä… Mua vähän pelottaa että Split ei vakuuta muakaan, mutta pitää mennä ainne avoimella asenteella ja toivoa parasta. :) Ehkä se vetää jalat alta, kun ei oo sen kummempia odotuksia.

Vastaa
Anni 5.4.2017 at 13.42

Mäkin oon suuntaamassa toukokuussa Plitviceen, odotan todella innolla. Kiitos linkkivinkeistä, täytyy käydä katsomassa millaisia kokemuksia muilla on ollut :)

Vastaa
Inka 5.4.2017 at 17.49

Oi vitsi, mahtavaa! En voi kyllin kehua suunnitelmaa loistavaksi. :D Ja hienoa, että koit linkkivinkit hyödyllisiksi.

Vastaa

Jätä Kommentti