Pallontallaajat.net
Valikko

Vessakammoisen reissaajan nolot tunnustukset

Kirjoittanut Inka 11.4.2017

Haha, vannoin että kuuna päivänä ei koittaisi sitä hetkeä, että kirjoittaisin tästä blogiini mutta tässä sitä nyt ollaan. Todellisen asian äärellä. Sen itsensä. Tämän illan ratoksi ajattelin nimittäin viettää hetken vessa-asioiden äärellä. Jep, luit just oikein. Huhhuh.

Reissujen aikana tulee tehtyä asioita joihin ei välttämättä uskoisi pystyvänsä ja en oo varmasti missään muualla ylittänyt itseäni niin komeasti kerta toisensa jälkeen kuin matkalla. Viimeisen vuoden ajan omien ennakkoluulojen ja pelkojen voittaminen on ollut mulla teemana reissussa kuin reissussa, niin pienissä kuin suurissakin asioissa. Jokaisella reissulla mua ahdistaa ja häiritsee mun vessakammo, jonka selättämisessä oon ottanut onnekseni viime vuosina valtavia harppauksia eteenpäin.

Suomen oloissa vessassa käyminen on oikein rentoa ja lepposta, eikä edes yleisissä wc-tiloissa vieraileminen tuo inhonväristyksiä, ainakaan aina. Muissa länsimaissa sama juttu, no problem. Siitä päästäänkin siihen, miksi en oo reissannu elämässäni ihan hirveästi länsimaiden ulkopuolella. Okei, nyt liioittelen aika paljon, mutta enpä voi kieltää etteikö sillä asialla olis ollut edes jonkinlaista vaikutusta siihen, mitä kohteita oon matkoilleni valinnut. Pitkään jo pelkkä ajatus kyykkykäymälässä vierailusta sai mun reisilihakset jähmettymään kauhusta taaten, ettei varsinaisesta asioinnista tulis yhtään mitään. Siihen lisäksi vielä ajatus likaisesta tai jopa saastaisesta vessasta sai munt viimeistään pyörittämään karttapalloa länsimaisia saniteettitiloja kohti. Kyykkyvessat, hell no!

Onnistuin välttelemään hyvin onnekkaasti kyykkyvessoja vuosikausia, joko skipaten vessakäynnit kokonaan (esimerkiksi italialaisessa baarissa totesin nopeasti vessan ovella, että eipä mulla ollutkaan hätä) tai vaihtoehtoisesti vältellen potentiaalisia kyykkyvessamaita kuin ruttoa. Erityisesti jälkimmäinen on ollut omalla tavallaan erittäin toimiva ratkaisu, mutta on siinä myös huonot puolensa, kun se tekee melkein koko maapallosta matkustuskelvotonta.

Ajatus kyykkykäymälästä on vaan ollut niin kuvottava, pelottava, saastainen, tuntematon ja jotenkin mulle niin epäsopiva, että oon salaa kadehtinut niitä joille se on ihan sama. Siis oon kadehtinut tyyppejä, jotka osaa käydä kyykkyvessasa. Mitä ihmettä mää just kirjoitin?!

Olin siis ihan jäätävä vessanynny, mutta Afrikassa se sai lopun. Löysin itseni nimittäin kenialaisesta kansallispuistosta vessahädän yllättäessä, eikä ollut muuta vaihtoehtoa kuin antautua elämäni ensimmäiselle kyykkykäymälälle kypsässä 28 vuoden iässä. Ja aika nopeasti totesin siinä samalla, että mitä mää oon oikein kammoksunut kaikki nämä vuodet, sillä homma sujui varsin helposti ja siististi. Siinä katosivat ennakkoluulot kertaheitolla, ja samalla meni myös se vessakammo.

Olis helppo ajatella tuon olevan aika pieni juttu, mutta jokainen meistä kyllä tietää että sitä se ei todellakaan ole. Syöminen, nukkuminen ja vessassa käynti kun on meille kaikille niitä asioita jotka määrittää aika pitkälle sen, onko elämä hyvä vai huono. Silloin kun ollaan reissussa maailman toisella puolen ja ei pääse tarpeen tullen vessaan, puhutaan jo melko isosta ongelmasta pienen ihmisen elämässä.

Ei oo yks tai viis kertaa kun oon jättänyt mieluummin juomatta reissupäivänä sen takia, että en tuu jaksamaan kaupunkiseikkaillessa vetää stressiä siistin vessan löytämisestä juuri sopivalla hetkellä. On myös tullut lukuisia kertoja, jolloin oon muka mennyt etsimään vessaa mutta todennut sen olevan jotenkin hankala tai muuten vaan isotöisen vierailun takana, ja päättänyt että ei mun tarvitsekaan mennä, vaikka oikeasti todellakin pitäisi. Ja sitten on ne kerrat, kun oven takaa on paljastunut niin saastainen vessa, että siellä ei vaan yksinkertaisesti oo voinut käydä. Ne on niitä hetkiä, kun toivoisi tosi kovasti olevansa mies. Ehkä niitä ainoita.

Mutta jokin sanoma tällä postauksella oli ja se on tämä: tiiän satavarmasti että siellä ruudun toisella puolella on muitakin, joita jo pelkkä ajatus kyykkyvessasta kammoksuttaa. Toivottavasti lohduttaa edes vähän se, että et oo ainoa, ja että ei se niin paha oo. Täytyy vaan uskaltaa, ja pakon sekä armottoman hädän edessähän ei oo vaihtoehtoja.

Ens kerralla taas muihin aiheisiin, lupaan!

Lisää tästä aiheesta

24 Kommenttia

Pirjo 12.4.2017 at 0.52

Pahimmat ja mieleenjäänneet wc kokemukseni ovat kuitenkin seisomapaikka vessoista. Tiedättehän; jalankuvat lattiassa ja reikä keskellä! Sellaiseen joskus törmäsin Pariisissa. Iltapuvun helmat ylös ja lets go. Sama juttu Triesten lentokentällä Italiassa. Tällöin oli pakkopissahätä ja valkoiset, pitkät pellavahousut leveine lahkeineen jalassa ja kannattelija lähes hermona. Mutta selvisin ilman suurempia katastrofeja mutta mieleen jäi muistot!!

Vastaa
Inka 12.4.2017 at 20.27

Auts, kuulostaa kyllä aika kammottavalta kokemukselta… Mun Italia-kokemukset on nimenomaan Triestestä, ja onneksi en menny sinne lentäen, sillä lentokentällä olis voinu mennä sormi suuhun. Huh! Mutta onpahan ainakin tarina kerrottavaksi. :D

Vastaa
Miraorvokki/Pöndekengissä 12.4.2017 at 5.56

Inka! Ihan loistava postaus! :—D Olen onnistunut elämäni aikana niin että oon tainnut vain pariin kertaan käydä kyykkyvessassa. Mulle se ei oo kauhea ongelma mutta Israelin ja Jordanian rajalla oli. Vessa oli niin saastainen, ovet ei mennyt kiinni, ulkona oli vartija aseen kanssa.. Yritäppä nyt siinä keskittyä.

Kaikilla meillä on omat kammomme, ei niitä kannata “häpeillä” jos syntyy näin mahtava postaus! ;–)

Vastaa
Inka 12.4.2017 at 20.28

Haha, kiitti huipusta ja rohkaisevasta kommentista Mira! <3 Mulla piti hetki kyllä miettiä, kehtaanko painaa julkaisunappia…

Yhh, voin vaan kuvitella tuon sun tilanteen, onpahan ainakin jäänyt raja-asema mieleen.

Vastaa
Annika 12.4.2017 at 8.46

Sama juttu täällä, kammoan kyykkyvessoja. Vielä ei ole ollut pakko niitä kertaakaan käyttää, olen etsinyt muualta normaalin pöntön. Miten ylipäätään laskettelukamoissa monot jalassa voi käyttää kyykkyvessaa, olen ihmetellyt Italian alpeilla…

Vastaa
Inka 12.4.2017 at 20.29

Apua, en voi kyllä ees kuvitella miten tuo sun kuvailema tilanne hoituis. Tuntuu, että Suomenkin laskettelukeskuksissa perusvessan käyttäminen on riittävän haastavaa laskukamoissa, saati sitten kyykkyvessaan. Huhhhu!

Vastaa
Mari 12.4.2017 at 11.44

Hehee, mahtava postaus :D Mä pärjään kyllä kyykkyvessojen kanssa mutta saastaset vessat laittaa itkettään. Viime kesältä on jäänyt elävästi mieleen reissupäivä Malesian pikkusaarelta Singaporen lentokentälle ja sieltä kotiin. Kun herää aamulla viideltä ja ensimmäinen siisti vessa löytyy lentokentältä 12 tuntia myöhemmin, niin siinä on jo vähän äitiä ikävä. Jossain vaiheessa oli vaan pakko käydä ehkä ällöimmässä vessassa ikinä. Ironista oli, että siitä lystistä vielä piti maksaa :D

Vastaa
Inka 12.4.2017 at 20.30

Saastaiset vessat on kyllä oma lukunsa, ja siinä lajissa väitän että kyykkyvessat saattaa olla jopa normivessoja parempi vaihtoehto. Tuo sun kokemus kuulostaa ihan hirviältä!

Vastaa
Venla 12.4.2017 at 14.07

Vitsi miten hyvä postauksen aihe! Maailmalta löytyy kyllä niin ällöjä vessoja suomalaisiin standardeihin verrattuna ettei oo ihme jos vähän ällöttää..

Itselläkin on jonkinasteinen saastaisten vessojen kammo ainakin ollut, mutta maailmaa ympäri reissatessa on standardit hieman laskeneet. Kun viime syyskuussa kävin ehkä hyvin saastaisessa kyykkyvessassa pienen vietnamilaisen kaupungin juna-asemalla koska muuta vaihtoehtoa ei ollut, saatoin jo todeta että kammo alkaa olla selätetty.

Silti ehkä kyykkyvessoja vielä ällöttävämpiä ovat korealaiset wc:t (joita löytyy myös kyykkyversioina). Koreassa kun on ilmeisesti usein niin huonot putkistot että paperia ei voi pyttyyn heittää ollenkaan vaan ne joutuu usein pistämään vessassa olevaan roskakoriin jossa ei yleensä ole kantta (niin hostelleissa kuin yleisissä vessoissa)! En tiedä mitään ällöttävämpää kuin p*aiset vessapaperit korissa ja välillä myös vessan lattialla. Korealaiset vessat olikin mulle melkoinen haaste mutta siitäkin selvittiin :D

Mitenhän sä pärjäisit korealaisten vessojen kanssa? :D

Vastaa
Inka 12.4.2017 at 20.32

Hehee, kiitti kommentista Venla! Me ollaan totuttu kyllä ihan liian hyvään. Ja oon törmänny tosi monessa paikassa tuohon ilmiöön, että vessapaperi tungetaan siihen viereiseen koriin. Muun muassa Portugalissa ja Libanonissa, ja voin kertoa että ekalla kerralla teki kyllä tiukkaa, mutta aika nopeastihan siihen sitten tottu. Tosin voi olla, että koreassa homma menis ihan seuraavalle tasolle. :D

Vastaa
Maiju 19.4.2017 at 8.18

Nää on ollut vaikeimpia vessoja käydä just haisevien roskisten vuoksi. Luulen, että osasyynä on tosin just turistit, jotka ovat tottuneet vain paperilla siistimään itsensä eikä pesu+paperikuivaus-komboon. Monesti käytettävissä on kuitenkin käsisuihku tai vastaava systeemi. Jos tarkemmin miettii, niin tapa käyttää pelkkää paperia on vähän ällö -“jos kaatuisit pskaan, pyyhkisitkö paperilla vai kävisitkö suihkussa?”-tyyliin. ;)

Vastaa
Inka 22.4.2017 at 8.17

Tuo on niin hyvä pointti! Libanonissa ollaan saatu vähän kummastelevia kommentteja juuri siitä, miten Suomessa pyyhitään vaan paperilla, kun olisi mahdollisuus vesipesuun. Pidempien reissujen jälkeen sitä aina itsekin kyseenalaistaa homman hygieenisyyttä, mutta äkkiä siihen taas urautuu.

Vastaa
Merja / Merjan matkassa 12.4.2017 at 18.17

Loistava aihe etkä taatusti ole yksin tämän pulman kanssa. Intiassa ja Nepalissa tuli kyykkyvessat tutuiksi eikä ne loppujen lopuksi niin kamalia olleet. Viime kesänä Venäjän reissulla kun ajoimme Mineralnye Vodysta Terskolin kylään pidimme pienen tauon. Kysyin kahvilan pitäjältä vessaa ja hän viittoi pihan perälle. Oli jo pimeää joten hän tuli näyttämään valoa. WC oli pienessä vajassa, kyykkymallia tietenkin eikä sähköä. Siellä kyykistelin pimeässä ja olin ehkä salaa iloinen etten nähnyt ympärilleni. Kahvilan täti odotti ulkopuolella taskulampun kanssa. Käsidesi oli kova sana tämän jälkeen

Vastaa
Inka 12.4.2017 at 20.33

Kiitti kommentista Merja! Varmasti mun kohdalla tää on pääasiassa kokemuksen puutetta, ja varmasti, kuten sanoit, tuohon tottuis melko nopeasti. Vitsi tuo sun vessatarina on kyllä aika karsea, en halua ees kuvitella mitä valo olis paljastanut.. Onneksi tosiaan oli pimeää! Ja käsidesi on kyllä niin ässä!

Vastaa
Emilia/Matkan varrella 12.4.2017 at 22.49

Hahah, fiilaan sataprosenttisesti! Sitä on onnistuttu saamaan useaan otteeseen matkakumppanit ärsyyntymään kun on pitänyt juosta mun vessakammon vuoksi siistien vessojen perässä. En osaa päättää kummat on pahempia, baarien oksennuksella vuoratut pikkukopit joissa ei mahdu seisomaan vai reiät lattiassa johon pitäis tarpeet tehdä… yhh! No anyway, olipa kiva että jaoit tän kokemuksen!

Vastaa
Inka 14.4.2017 at 13.17

Jee, kiva kuulla että tykkäsit postauksesta. :) Vessa-asiat on kyllä erityisen vaikeita reissussa, argh!

Vastaa
Jenni 14.4.2017 at 15.25

Mua kammottaa reissussa paikasta toiseen siirtyminen, kun ei ole vessaa lähellä ja just silloin tuntuu, että pissittää vähän väliä (ehkä se johtuu stressistä). On nesteiden juominen ollut vähissä auto/venematkoilla. Filippiineillä erään taukopaikan vessa oli pimeä, märkä ja tietysti vailla paperia. 12h paattimatkalla Indonesiassa tuli voitettua kyykkyvessapelko. Sitä huljutusta en tajua, kun ei oo mitään mihin kuivata.

Hävettää myöntää, mutta pelkään jonkin verran ötököitä. En Suomessa kauheesti, mutta ulkomailla torakat on pahinta mitä tiedän. Parissa paikassa yöpyessä viidakko oli aika lähellä ja mun suurin pelko oli yöllä vessaan mennessä nimenomaan torakat. Taskulamppu ja myrkky oli kovassa käytössä.

Vastaa
Inka 22.4.2017 at 8.08

Joo ei tulis kyllä mieleenkään tankata tai edes juoda vettä millään pitkällä bussi- tai venematkalla jossain jeerassa. Mieluummin sitä kärsii vaikka pienestä hedaristakin kun joutuu joko käymään jossain jäätävässä vessassa tai kärvistelemään vessahädässä. Huljutuksesta mulla ei oo vielä kokemusta, mutta odotan mielenkiinnolla. :D

Tosi huojentavaa kuulla, että muillakin on näitä kammoja, ja että niillä on vaikutusta reissaamiseen. Kiitti kun kommentoit Jenni!

Vastaa
Miele 14.4.2017 at 17.51

Haha! Alkuun kammosin itsekin kyykkyvessoja, kunnes tajusin, että nehän on oikeastaan hygieenisempiä kuin länsimaiset “istuttavat” vessat!

Kiinassa asuessani jouduin viimeistään totuttelemaan jos jonkinlaisiin vessoihin. Hutongeissa, eli pienillä kiinalaisilla kujilla kulkiessani pääsin (jouduin) käymään vessassa, jossa oli useampi reikä lattiassa, eikä näiden reikien välillä minkäänlaisia seiniä. Siinä sitten kyykittiin kiinalaisten mammojen kanssa vastatusten pientä small talkia heittäen :D Mut maassa maan tavalla!

Vastaa
Inka 22.4.2017 at 8.08

No joo, tuo on hyvä pointti, mutta kieltämättä sitä on niin vieraantunut kyykkyvessoista että tuntuu oudolta… Heh, mikäs yhdistäis paremmin kuin yhteinen vessahetki. :D

Vastaa
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 15.4.2017 at 9.34

Hahah, olipas hauska postaus! :’D Itse kanssa vuosia taaksepäin sitten kauhistelin kyykkyvessoja, mutta Aasiaa enemmän matkustaessa ei aina ollutkaan muita vaihtoehtoja niin minkäs sitä on sitten voinut. Useasti on ollut ikävä normaaleja vessoja matkoilla.

Malesissa törmättiin erittäin hassuihin vessoihin, joka huuhtoi vessan automaattisesi kun nousit pöntöltä. Samalla alkoi kauhea valoshow pöntöstä, mistä vesi valuu ja alkoi kuulumaan sellainen rallattelumusiikki. Tää oli ehkä hämmentävin vessakäynti, jäin tuijottamaan pönttöä pitkäksi aikaa. :D

Vastaa
Inka 22.4.2017 at 8.13

Joo määki uskon että mitä enemmän reissaa Aasiassa sitä enemmän noihin tottuu. Vielä oon niin noviisi että ajatus herättää tunteita! Ja tuon sun Malesian kokemuksen perusteella ei varmaan Aasiassa oo koskaan semmosta fiilistä vessojen suhteen, että olis nähny kaiken. :D

Vastaa
Riikka 21.4.2017 at 12.00

Asun Koreassa ja täälläkin noita kyykkyvessoja löytyy jonkin verran ainakin vanhemmista rakennuksista. Monissa paikoissa, kuten metroasemilla, on valittavana “normaali”pönttö tai kyykkymalli, ja jotenkin kuvittelin että vanhat ihmiset varmaan yleensä valitsee sen kyykkäämisen… Mutta väärässä olin! Meidän yliopiston kirjastossa on myös näitä molempia ja aina ihailen niitä tyttöjä jotka valitsee kyykkymallin vapaaehtoisesti “normaalin” sijaan vaikka oikeita pönttöjäkin olisi vapaana :D Ylempänä mainittiinkin jo vessapaperin roskakoriin heittäminen, mutta onneksi noita roskiksia tyhjennetään aika usein. Ei oo ainakaan mun kohdalle kovin montaa super törkyistä vessaa tullut vastaan, kyllä pahimmat on ollut ihan Euroopassa… Tuohon paperiasiaan oon alkanut jo ällöttävyydestään huolimatta tottua, mutta yleisten vessojen käsienpesua varten oleviin tikun nokassa nököttäviin palasaippuoihin en! Enkä kyllä tohon kyykkäämisenkään… Herkkävatsaisena jaan kyllä vessahuolen, vessassa käyntiä kun ei vaan voi loputtomiin välttää.

Vastaa
Inka 22.4.2017 at 8.21

Olipa mielenkiintoinen kommentti, ja niin siistiä että tää postaus on herättänyt keskustelua! :) Ja muistan kun olin Portugalissa kaverin luona käymässä ja siellä oli just tuo sama vessapaperit roskikseen -tapa, niin kyllä kun roskis tyhjennettiin kerran viikossa (eli sillon kun se oli täysi), vähän mietitytti. Toki sen olis varmasti myös ite voinut käydä viemässä, joten oma häpeä. Tikun päässä nököttävät palasaippuat on mulla vielä näkemättä, ja hyvä niin! :D

Vastaa

Jätä Kommentti