Pallontallaajat.net
Valikko

Superrennosti Kroatian ihanassa Jelsassa

Kirjoittanut Inka 4.7.2017

Yksi reissaamisen parhaita hetkiä on se, kun on valinnut matkakohteen täysin randomilla ja matkustaa kohteeseen täysin ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia ihan vain huomatakseen, että juuri se paikka on täydellisesti sitä, mitä sillä hetkellä kaipaa.

Mulle kävi juuri noin Kroatiassa, kun ensimmäisen viikon päätteeksi hypättiin Jadrolinijan paattiin Splitin satamasta ja suunnattiin Hvarin saarella sijaitsevaan Jelsan pikkukaupunkiin. Aluksi vaikutti siltä, että Jelsa on vain pieni kyläpahanen, joka on Hvarin saarella se vihoviimeinen kolkka minne kannattaa mennä. Lonely Planetkin oli sitä mieltä, että sitä ei missään nimessä kannata ainakaan erehtyä valitsemaan ainakaan matkan tukikohdaksi, mutta onneksi me luettiin opaskirjaa vasta kohteen valitsemisen jälkeen, sillä muuten Jelsa olis melko suurella todennäköisyydellä jäänyt välistä.


Ja eipä siinä kaupungissa itsessään ollut yhtään mitään ihmeellistä, mutta se ei ollutkaan tuon reissun onnistumisen kannalta merkityksellistä. Tai ehkä oikeastaan just oli, sillä se ettei virikkeitä ollut ihan loputtomiin takasi sen, että tuo viikko tuli pyhitettyä täysin ja puhtaasti rentoutumiselle: etätyöpäiville parvekkeella, rennoille lounaille asunnolla ja rauhallisille iltakävelyille meren äärellä. Mitä sitä muuta ihminen kaipaa hektisen kevään jälkeen?

Jelsa ei siis missään nimessä ole ylpeydeksi Hvarin bilesaarimaineelle, eikä siellä vielä noin ennen varsinaisen sesongin alkua tuntunut juuri muita matkailijoita meidän lisäksi olevan. Se on kuitenkin täydellinen kohde, jos tavoitteena ei oo muuta kuin nautiskella Kroatian ihanasta tunnelmasta ja asioista, jotka on maalle niin tyypillisiä: punatiilikattoisista taloista, komeista vuoristo- tai ainakin kukkulamaisemista sekä kristallinkirkkaasta Adrianmerestä ja ihanista kivi- ja kalliorannoista. Niitä kaupungissa nimittäin riittää.

Jelsa sijaitsee Hvarin saaren pohjoisrannikolla ja on noin 3 500 asukkaan kylä tai pikkukaupunki, virallisesta määritelmästä en ole täysin varma. Siellä on muutamia turistiravintoloita, useita kauppoja, tunnelmallinen pieni vanhakaupunki ja satama. Sekä tietysti niitä Kroatialla tyypillisiä rantoja, joita vasten lätisee turkoosina hehkuva merivesi. Ei muuta, mutta kaikessa viehättävyydessään ei se kyllä muuta tarvitsekaan.

Täytyy kyllä tässä vaiheessa tunnustaa, että Kroatia on kyllä vienyt ison palan mun sydämestä, sillä näitä kuvia katellessa ja noihin rentoihin tunnelmiin edes henkisesti palatessa ei voi kyllä muuta sanoa kuin sen, että voisin mennä takas vaikka heti. Ja itse asiassa seuraava Kroatia-seikkailu voi olla lähempänä kuin arvaankaan, sillä syksylle on jo suunnitteilla yksi Kroatian-reissu, mutta siitä lisää sitten, kun suunnittelut muuttuvat konkreettisiksi lentolipuiksi.

Iso räikänheilutus siis Jelsalle ja muille kroatialaisille pikkukaupungeille, joissa ei periaatteessa oo mitään erikoista mutta tunnelmaa senkin edestä!

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Tympii edelleen 5.7.2017 at 17.42

Käytä sitä räikkää (josko tiedät mikä sen on) ihan muuhun. Toistan huonoin, halvin ja typerin matkablogi – ei jatkoon.
Lisäksi voisit opetella suomenkielen oikeinkirjoitusta.

Vastaa
Inka 5.7.2017 at 20.38

Kiitos Anne taas kerran palautteesta ja vinkistä, mutta käytän – kiitos vain – räikkää juuri sillä tavalla kuten parhaaksi näen. Ja oikeinkirjoituksen opetteluprosessi on parhaillaan käynnissä, omalla kohdallani se on vaan melko pitkä, sillä se on kestänyt jo 22 vuotta. Ehkä vielä jonain päivänä se tavoittaa myös sinun standardisi. Aurinkoista kesää!

Vastaa
keke 5.7.2017 at 19.01

Täytyypä painaa jelsa mieleen tulevan kroatian reissun matkasuunnitelmaa miettiessä, kun kuukauden päästä pääsen sinne ajeleen vuokra-autolla ympäri kroatiaa ja naapurimaita.
Reissuissa on tullut huomattua, että parhaat reissukokemukset ja muistot löytyy juurikin niistä pikkukylistä joihin ei turistimassat yleensä kerry ja paikallinen kulttuuri on aidoimmillaan, ja lisäksi niistä paikoista löytää vielä yleensä ystävällisimmän paikallisväestön jotka ei ole kyllästynyt ainaiseen turistivyöryyn.

Vastaa
Inka 5.7.2017 at 20.40

Jelsa oli kyllä siisti paikka, mutta vastaavia pikkukaupunkeja on varmasti myös manner-Kroatiassa, joten ei muuta kuin niitä löytämään ja tunnelmasta nauttimaan! :) Ystävällisyyttä ei Kroatiasta kyllä puutu, ja se jaksaa ihmetyttää kerta toisensa jälkeen. Huippua reissua sulle, toivottavasti siitä tulee aivan mahtava!

Vastaa

Jätä Kommentti