Pallontallaajat.net
Valikko

Näin paljon minä tuhosin maapalloa viime vuonna eli vuoden 2017 lentopäästöt

Kirjoittanut Inka 31.1.2018

Nyt on taas tullut aika iskeä faktat tiskiin, eli laskea viime vuoden lentomatkustelun aiheuttamat tuhot. Tämä vuotuinen perinne muistuttaa mua kerta toisensa jälkeen siitä, miten matkailulla on myös toinen puoli ja kuinka on tärkeää pitää kiinni kestävistä elintavoista jokapäiväisessä elämässä. Eihän se kaikkea kompensoi, tietenkään, mutta kuten jaksan joka vuosi mainita, niin otetaan tänäkin vuonna: pakko se on yrittää.

Kuten aina ennenkin, lasken lentopäästöt ICAO:n eli International Civil Aviation Organisationin päästölaskurilla. Jätän aiempien vuosien tapaan työmatkojen lennot laskematta koska noh, ne ei oo aivan mun henkilökohtaisesti valittavissa. Nyt lähtee!

Vuoden 2017 lentopäästöt

Helsinki–Dubrovnik–Helsinki 341.2 kg
Helsinki–Lontoo–Helsinki 312.0 kg
Helsinki–Ateena–Helsinki 422.8 kg
Helsinki–Berliini–Helsinki 237.4 kg
Helsinki–Rovaniemi–Helsinki 176.6 kg
Helsinki–Dublin–Helsinki 414.0 kg
Helsinki–Reykjavik–New York–Reykjavik–Helsinki 897.8 kg

Minä siis aiheutin vuonna 2017 lentomatkustamisellani hiilidioksidipäästöjä 2 801,8 kiloa.

Vertailun vuoksi edellisvuoden lentelyni aiheutti päästöjä 4 909,2 kg, ja se oli mulle kyseenalainen ennätysvuosi, sillä koskaan aikaisemmin mun lentomatkustaminen ei oo kuormittanut maapalloa niin paljon kuin vuonna 2016. Se olikin kaikkien aikojen reissuvuosi, joten sillä on todellakin kääntöpuolensa.

Mikä sitten oli vuonna 2017 paremmin? No ensinnäkin siinä missä lensin edellisvuonna kotimaan sisällä kokonaiset viisi kertaa, nyt Suomen-lentoja oli listassa ainoastaan yhdet. Vaihdoin vuonna 2017 kaikki Oulun-lennot junamatkoihin, sillä vuoden ainoa kotimaan lentomatka suuntautui Rovaniemelle. Sen lisäksi matkojen määrä oli huomattavasti pienempi kuin aiempana vuonna, eikä kaukomatkojakaan ollut kuin yksi. Kolmas muutos oli suorien lentojen suosiminen, sillä vuoden ainoa koneenvaihdollinen lentoyhteys oli New Yorkiin, jonne suuntasin Reykjavikin kautta. Siitä koitui päästöjä noin 200 kiloa suoria lentoja enemmän.

Vuonna 2018 yritän kompensoida lentomatkustuksen aiheuttamia päästöjä jatkamalla samaa linjaa kuin viime vuonna, eli ei Oulun-lennoille, lennän pääasiassa suoria lentoja ja yritän malttaa matkakuumeen kanssa. Voin kyllä kertoa että se on hemmetin hankalaa varsinkin, kun viime vuosi kompensoi edellisvuotta ollen melko vaatimaton matkailuvuosi. Tällä hetkellä matkakuume onkin melko kova, ja vuoden ekat lennot sisältää koneenvaihdon, että se siitä vahvasta alusta…

Katsauksia edellisvuosien lentopäästöihin löytyy blogin omatunto-tunnisteen alta.

Lentopäästöt on tietysti vain yksi osa siitä, minkä verran ihminen aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Oma summittainen kulutus on helppo laskea Sitran Elämäntapatestin avulla. Mää tein testin, mutta valehtelin vähän lentomatkustamisen kanssa, sillä halusin Sitran testistä nollatuloksen lentojen suhteen, jotta voin lisätä ICAO:n laskurin tulokset Sitran tulokseen. Näin sain laskettua summittaisen kokonaistuloksen siihen, kuinka paljon aiheutan elollani hiilidioksidipäästöjä.

Sitran testistä tuli mun elintavoilla 4 100 kiloa hiilidioksidipäästöjä vuotta kohden. Siihen kun lisätään lentelyn aiheuttamat päästöt, on kokonaistulos 6 901,8 kiloa. Keskimääräinen Sitran Elämäntapatestin tekijä sai tulokseksi 7 500 kiloa, joten vaikka matkustankin huomattavasti enemmän kuin perus-Piritta, ei mun siitä huolimatta tartte välttämättä potea ihan valtavan huonoa omaatuntoa. Ehkä.

Paljonko sun lentomatkat aiheutti päästöjä? Laskisitko ite?

Lisää tästä aiheesta

26 Kommenttia

Lilly 1.2.2018 at 8.39

Luulisi että pikkuhiljaa keksisivät luontoystävällisempiä moottoreita lentokoneisiin, ottaen huomioon kuinka paljon esim. autoteollisuus on edennyt ja kuinka nykyään matkustetaan enemmän kuin koskaan. Tähän pitääkin sanoa, että tavallaan onneksi on työtön, vastavalmistunut opiskelija jolla ei juurikaan ole varaa matkustaa niin ainakin luontoa säästyy. Toki ne lentokoneet kuitenkin lentävät, olin minä niissä tai en :’D

Mielestäni matkabloggaajien pitäisikini enemmän puhua asiasta, ja onkin hienoa, että mietit näitä asioita :)

x Lilly
http://bellefernal.com

Vastaa
Inka 1.2.2018 at 23.01

Moottoreista en tiedä, mutta onneksi esimerkiksi Boeingin uudet koneet on kevyempiä ja sitä kautta polttoainetehokkaampia aiempiin koneisiin verrattuna. Aika pitkä tää matka on, mutta onneksi sekin etenee pikkuhiljaa. :) Kiitos kivasta kommentista, onneksi tää on perinne, niin tulee joka vuosi ainakin kerran nostettua tämä asia esille. :)

Ihanaa talvea!!

Vastaa
Anu / Mielilandia 1.2.2018 at 10.22

Kiva postaus ja tosi tärkeä aihe! Menen samantien laskemaan omani. :) Mun lentäminen on varmaan vähentynyt parin viime vuoden aikana, kun opiskelijana ei ole rahaa matkustaa samalla tavalla kuin töissäkäyvänä ja toisaalta täällä Keski-Euroopassa pääsee hyvin liikkumaan myös junalla. Tarkoituksena onkin pyrkiä suosimaan junaa entistä enemmän tänä vuonna.

Vastaa
Inka 1.2.2018 at 23.02

Kiitos Anu! Mikä sun tulos oli? :) Sijainti Keski-Euroopassa on kyllä melko mehukasta juuri matkailun näkökulmasta, sillä sullahan on siinä koko Eurooppa junamatkan päässä – niin luksusta! Ei varmasti tarvitse juurikaan lennellä, ainakaan viikonloppu- tai muille lomille.

Vastaa
Anu / Mielilandia 3.2.2018 at 9.54

Mä kirjoitan tästä omaan blogiinikin, kun idea oli niin mainio! Mut sain just saman tuloksen kuin sä yleiseksi hiilijalanjäljeksi ja pikkuisen vähemmän oli lentopäästöjä kuin sulla. Vois olla paremminkin mut vois olla paljon huonomminkin. :) Ja sanopa muuta, ei kyllä tartte lennellä Euroopassa paljoa muualle kuin valitettavasti Suomeen!

Vastaa
Inka 6.2.2018 at 18.39

Jes, hyvä Anu!!!

Vastaa
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 1.2.2018 at 15.13

Hyvästä aiheesta oot Inka ottanut kyllä perinteen! :) Tällä on hyvä herätellä porukkaa siitä, että ihan niillä arjen pienilläkin päätöksillä oikeasti on väliä vaikka joskus tuntuu, että olisi niin kiva matkustaa kotimaassa lentäen junan sijaan ja vastaavaa. Pitääpäs kyllä laskea myös oma syntisyys. :’D

Vastaa
Inka 1.2.2018 at 23.03

Jee, kiitti Veera! Just viimeksi jäin tänään itelleni kiinni siitä ajatuksesta, että olispa se näppärä piipahtaa Oulussa lentokoneella. Siis just kun olin eilen kirjoittanut tämän postauksen… Että ei se oo heleppoa! Onneksi en kuitenkaan toistaiseksi alkanut joustamaan vasta eilen tehdystä päätöksestä. Mikä sun tulos oli? Kiinnostaa! :)

Vastaa
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 4.2.2018 at 19.43

Vihdoinkin sain laskettua, sain tulokseksi tuolla sun taktiikalla tulos on 6919,8 ja jätin tuosta elämäntapatestistä myös lennot mainitsematta. Täälläkin siis tuhotaan maapalloa normaalia vähemmän. Aika samoissa tuloksissa ollaan, tosin mie lensin 2017 vähemmän kuin sie, joten sen takia mun tulos oli alle tuon keskiarvon. Huolestuttavan iso osuus menee kotiin, varmaan kun on kuusikymmentä neliötä kämppä ja oon niin vilukissa, niin meillä on ehkä normaalia lämpimämpi koti. Tästä tulinkin siihen tulokseen, että voisin alkaa tiputtamaan talvikuukausina lämpötiloja viileämmäksi ja pukea enemmän. Terkkuja täältä viltin alta villasukkien, villapaidan ja kalsareiden piilosta! :’DD

Vastaa
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 4.2.2018 at 20.31

Kääk! Valehtelin, mä unohdin kokonaan mun Tukholman lennot syyskuulta. Pirkule, nyt mni yli 7000 tulos! :’D

Vastaa
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 4.2.2018 at 21.26

Kääk osa 2! Valehtelin, meidän sähkö onkin ekosähköä! Innostuin tekee postauksen aiheesta omaan blogiini, sieltä löytyy lisää tietoa hyvin pian. Kiitti Inka inspiraatiosta! <3

Inka 6.2.2018 at 18.43

:D :D :D

Inka 6.2.2018 at 18.42

Mullaki kävi noin! Unohin eka ihan autuaasti Rollon-lennot ja sitte piti laskea uudelleen. Onneksi muistettiin niin ei totuus unohdu!

Inka 6.2.2018 at 18.42

En kestä että nää teit tän kans, ihana Veera!! Neliömäärällä on kyllä pelottavan iso vaikutus, ehkä ihan hyvä että asuu Helsingissä niin ei kodin koon kanssa mene ihan mahdottomuuksiin. :D Ja jes, oot nää kova kun vielä laskit huoneiden lämpötilaa!

Vastaa
eppe 2.2.2018 at 0.17

Ei tuollaisista asioista kannata ottaa stressiä. Ei niitä kannata edes ajatella. CO2 ei ole saaste, se on elämälle välttämätön aine jonka vaikutusta ilmaston väitettyyn lämpenemiseen ei ole kunnolla tieteen keinoin todistettu. On huvittavaa mutta samalla surullista, että länsimaissa muutamat ihmiset tuntevat tuskaa oman lentämisensä kanssa vaikka ei todellakaan kannattaisi. Kiinassa ja Intiassa liataan surutta ympäristöä eikä kukaan välitä. Kehitysmaiden jokien mukana muovi menee meriin koska niissä maissa ei ajatella yhtään mitään.
Länsimaissa keskiluokka, etenkin naiset, tuntevat jonkinlaista maailmantuskaa ja tarvetta liputtaa hyväksi kokemansa asian puolesta vaikka eivät rehellisesti sanottuna edes tiedä mistä on kyse.
Rentoutukaa ja lentäkää huoletta. Tutustukaa muihinkin mielipiteisiin kuin niihin jotka sanovat meidän kuolevan ilmastonmuutokseen.

Vastaa
eppe 4.2.2018 at 21.59

Nuo ovat kaikki enemmän tai vähemmän asenteellisia websaitteja.

kannattaa tutustua muuhunkin:

https://roskasaitti.wordpress.com/2016/03/09/kaatoiko-tri-ollila-kasvihuoneen/

Tiede perustuu todistukseen, ilmastonmuutospelottelu perustuu tietokonemalleihin. Tiede itsessään on kyseenalaistamista, ei sen julistamista, että ilmastonmuutos on varmasti totta.
Ilmasto on monimutkainen asia ja siinä tapahtuvat muutokset kestävät vuosisatoja ja -tuhansia.

Vastaa
Inka 6.2.2018 at 18.45

Jos sivuston url alkaa yhdyssanalla roskasaitti, kuulostaa se kyllä melko asenteelliselta. Kiva kuitenkin, että tulit vähän tökkimään muurahaispesää ja kyseenalaistamaan muiden näkemyksiä (aina on hyvä tsekata, mihin omat näkemykset perustuikaan), mutta trollaus riittänee tähän hätään. Kiitos siis tästä!

Vastaa
eppe 7.2.2018 at 20.01

Kai sivuston nimi saa olla mikä vain? Tämä ei muuten ole trollausta vaan totta. Tosiasia on se, että ilmastonmuutoksen varjolla meistä jokainen maksaa valtavia summia jostakin jollekin ja siitä on tullut verotuksen peruste ja huono sellainen.

Inka 6.2.2018 at 18.40

Just näin, hyvä Akseli!!

Vastaa
Inka 6.2.2018 at 18.39

Pakko vähän ressata ku fakta on faktaa!

Vastaa
eppe 7.2.2018 at 20.06

Millä perusteella se on faktaa? Tiede itsessään on kyseenalaistamista, hämmästyttävää, että melkeinpä kaikkea saa ja pitää epäillä paitsi ei ilmastonmuutosta.

Vastaa
Aino 4.2.2018 at 21.06

Akseli puhuu asiaa! Lisään vielä linkin eri maiden hiilijalanjäljen vertailuun: http://www.globalis.fi/Tilastot/CO2-paeaestoet-per-asukas
Tuolta voi käydä kurkkaamassa ja huomata, että sivuston uusimman vertailun mukaan suomalainen tuottaa 8,51 tonnia CO2-päästöjä, kun kiinalainen tuottaa 7,55 ja intialainen vain 1,59.

Vastaa
Inka 6.2.2018 at 18.43

Tämä on kiinnostavaa! Tuolta voikin sitten katsoa, keneltä ottaa seuraavaksi mallia. Kiitos linkkivinkistä Aino! :)

Vastaa
Nikolas Ingberg 12.2.2018 at 16.33

Taas yksi esimerkki siitä miten ruotsissa ollaan edelläkävijöitä. Hallitus suunnittelee ruotsissa biopolttoaineiden “pakottamista” lentokoneissa. Eli poliittisin keinoin varmistetaan että ekologiset toimenpiteet otetaan käyttöön lentoyhtiöiden toimesta. Tämä ei muuten olisi mahdollista koska lentoyhtiöitä kiinnostaa ainoastaan yksi asia, ja se on raha. Ministeri Skog kommentoi kyseisessä artikkelissa juuri tätä: https://www.flygkarta.se/regeringen-biobransle-i-flygsektorn/

Eli nopeasti suomennettuna “jos me emme tee jotain asian eteen, muutosta ei tapahtu koska ketään (lentoyhtiöitä) ei kiinnosta”

Vastaa
Inka 17.2.2018 at 9.35

Onpa kiinnostavaa! Kiitos linkkivinkistä. :)

Vastaa

Jätä Kommentti