Pallontallaajat.net
Valikko

Varaslähtö kevääseen Ljubljanassa

Kirjoittanut Inka 17.4.2018

Kerta toisensa jälkeen on tosi jännittävää palata takaisin paikkoihin, missä on käynyt joskus vuosia sitten. Viime viikolla reissasin Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, johon olin saanut ensimmäisen kosketuksen vuonna 2012, kun pysähdyttiin siellä Karimin kanssa Balkanin-interraililla. Nyt pääsin tarkastelemaan kaupunkia aika uudesta näkökulmasta, sillä kuuden vuoden aikana on ehtinyt tapahtua kaikenlaista, ja omat rillit on tietenkin muuttuneet näiden vuosien aikana aika lailla.

Vierailu oli osa neljän päivän mittaista Slovenian-työmatkaa, ja vietin kaupungissa kaiken kaikkiaan noin vuorokauden. Majoituttiin aivan Ljubljanan ytimessä sijaitsevassa hulppeassa Grand Hotel Union -hotellissa, jonka kattokerroksessa sijaitsevasta huoneesta avautui näkymä suoraan Ljubljanan pääaukolle eli Prešerenin aukiolle sekä Ljubljanan linnalle. Aika makija!

Ljubljanassa on kaksi nähtävyyttä, jotka ovat ylitse muiden: supersympaattinen ja kaunis vanhakaupunki sekä Ljubljanan linna, joka kohoaa vanhankaupungin yläpuolella ja näkyy pitkälle kaupungissa. Vanhassakaupungissa oli huhtikuisena perjantai-iltana tosi lämmin tunnelma, ja siellä riitti ihania pikkuputiikkeja, jokivarrella sijaitsevia mukavannäköisiä kahviloita ja ravintoloita sekä hauskoja pieniä aukioita.

Parasta Ljubljanassa oli tällä kertaa kuitenkin linna ja sieltä avautuvat maisemat. Noustiin linnalle funikulaarilla toisin kuin kuus vuotta aikaisemmin, jolloin kivuttiin ylös omin jaloin. Funikulaari oli kieltämättä huomattavasti jalan nousua helpompi tapa taittaa matka, mutta maisemien vuoksi valitsisin ite mieluummin sen hitaamman vaihtoehdon.

Keskiaikainen linna on tietysti itsessään jo kiinnostava nähtävyys, mutta parasta siinä on tietysti se, että se on koko kaupungin paras maisemapaikka. Ljubljana avautuu linnan korkeimmasta tornista eli juurikin sieltä virallisesta näköalapaikasta käsin melko huikeana, ja kirkkaana päivänä taustalla kohoavat, jos ei nyt vielä Juliset Alpit niin ainakin hieman lähempänä kaupunkia sijaitsevat Kamnik–Savinja Alpit ja Karavankit.

Maisema oli joka tapauksessa huikea, ja linnan näköalapaikalta avautui Ljubljana niin hyvin, että siitä pystyi saamaan tosi selkeän kuvan, missä juuri oltiin kierrelty.

Tuon lyhyen vierailun aikana Ljubljana muistui mieleen taas kaupunkina, jonne voisi ihan hyvin tehdä vaikka pidennetyn viikonloppureissun kesällä. Kaupunkiin pääsee muutenkin tosi näppärästi suorilla lennoilla Helsingistä noin kahdessa ja puolessa tunnissa, joten miksipä siitäkään ei ottais kaikkea irti? Lueskelin tuossa just mun kuusi vuotta vanhaa postausta, ja sielläkin mää vannon palaavani Ljubljanaan vielä uudelleen, ja niin tein!

Aiemmasta seikkailusta tuli melko vähän flashbackeja mutta yks juttu tuli muita selkeämmin mieleen: Siinä Ljubljanica-joen varrella kun käveltiin Karimin kanssa lempeässä kesäillassa vuonna 2012, oli hetki niin romanttinen että olin varma, että kohta se kosii hetkenä minä hyvänsä. Missään vaiheessa mies ei kuitenkaan kaivanut sormusta taskustaan ja esittänyt kauan odotettua kysymystä, ja sekös alkoi ärsyttää. Taisinkin lopulta tiuskia sille melko rutkastikin illan pimetessä pettymystäni – enkä tietenkään voinut kertoa syytä. :D Hienosti meni siis aiemmalla kerralla, kun tuo oli se merkittävin juttu mikä kaupungista tuli mieleen näin vuosien jälkeen, tietty niiden upeiden lohikäärmepatsaiden lisäksi!

Paluu Ljubljanaan siis kannatti, ja toivottavasti kannattaa tässä elämässä vielä ainakin kerran. Onko kaupunki sulle tuttu?

Kuvat minusta: Annabella Kiviniemi / Bellan matkassa

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Anni 18.4.2018 at 14.41

Ens kuussa olisi tarkoitus kaupungissa piipahtaa vkonlopun verran ensimmäistä kertaa

Vastaa
Inka 19.4.2018 at 16.25

Uijui, mahtavaa! Tulee varmasti ihan huippu reissu, ja kelitki on aika todennäköisesti kohillaan. Jee! :)

Vastaa
Anni 18.4.2018 at 14.42

Höö mihin hymiö tipahti!

Vastaa
Inka 19.4.2018 at 16.25

Höh, emojit ei toimi kunnolla mutta perushymiöiden pitäs kyllä näkyä!

Vastaa
Christa 18.4.2018 at 19.00

En ole Ljubljanassa käynyt, mutta kiinnostaisi kovasti. Näyttää todella kauniilta kaupungilta.

Vastaa
Inka 19.4.2018 at 16.25

Suosittelen tosi lämpimästi, aivan ihana kaupunki ainakin noiden kahden kokemuksen perusteella!

Vastaa

Jätä Kommentti