Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Talven aurinkoloman vaikutukset ihoon - tropiikkiin keskellä talvea
Pallontallaajat.net
Valikko

Tropiikkiin keskellä talvea – ihon pelastaja vai pahin painajainen?

Kirjoittanut Inka 21.4.2018

Vaikka kevättunnelmat alkaakin lähestyä jo kohisten, ajattelin silti julkaista nyt postauksen, jota oon kirjoittanut pitkän tovin helmikuun Singaporen-reissun jälkeen. Tämä aihe lienee monelle ajankohtainen myös nyt, kun kovimmat pakkaset on hellittäneet jo pohjoisinta Lappia myöten, ja itse kukanenkin on voinut todeta, että nyt voinee ehkä jo huokaista helpotuksesta pahimman kauden päätyttyä.

Yksi merkittävimmistä syistä matkustaa talvella tropiikkiin on mulle henkisen hyvinvoinnin lisäksi ihon kunto. Mulla on tosi kuiva ja atooppinen iho, joka ei juurikaan välitä talvesta. Samoin Karimin iho oli alkanut talven edetessä näyttää nöyrtymistään kylmälle viimalle, kuivalle ilmalle ja katoamistempun tehneelle auringonvalolle. Odotettiin Singaporen-reissua tästäkin syystä tosi kovasti, sillä en todellakaan malttanut odottaa, että jatkuva ihottuma lakkaisi ja pääsisin viimein eroon kasvojen kuivista kohdista.

Reilun vuoden takaisen Thaimaan-reissun jäljiltä kuitenkin vähän jännitti, sillä silloin kaikki ei menny aivan putkeen. Mulla oli kovat odotukset just ihon kunnon paranemista ajatellen ja vaikka kaikki meni reissussa hienosti ja heti matkan jälkeen nautinkin kivasti ruskettuneesta ja hyvinvoivasta ihosta, kaikki meni läskiksi melko nopeasti. Olin raapinut reissussa pohkeeseeni yhtenä iltana iskeneen kutinan seurauksena ruven, joka ei ottanut parantuakseen. Matkan jälkeen ja ehkä jo sen aikana samankaltainen ihottuma alkoi levitä ympäri kehoa, käsivarsiin, päänahkaan ja kasvoihin. Siinä vaiheessa kun haavat alkoivat reilu viikko reissun jälkeen märkiä, tajusin viimein suunnata lääkäriin.

Sain mukaani antibioottivoidetta ja ohjeen 15 minuutin mittaisiin suihkutteluihin kolme kertaa päivässä. Koska haavat sijaitsivat ympäri kehoa päälaelta pohkeeseen eikä kylpyammetta ole, kävin kolmesti päivässä 15 minuutin suihkuissa. Normaalissa työrytmissä tuo ei oikein onnistuisi tai ainakin hankaloittaisi elämää ihan hitosti, ja olinkin kaikeksi onneksi just tuolloin etäviikolla Yli-Iissä. Siinä vaiheessa kun väänsin kolme kertaa päivässä toistasataa kyykkyä omakotitalon kylmässä suihkussa pysyäkseni lämpimänä mietin että oliko se reissu nyt kaiken tämän vaivan arvoinen.

Viikon suihkuttelun, rasvailun ja suolasaippualla desinfioinnin jälkeen märkiminen onneksi helpottui ja haavat pääsi paranemaan, ja samaa tahtia mää aloin taas haaveilla uudesta Aasian-pakomatkasta talven keskelle.

Nyt tämän vuoden reissulla seurattiin onnellisina päivä toisensa jälkeen, miten talven kuivattaman koppurakädet ja pakkasen sekä kuivan ilman aikaansaama ihottuma alkoi hävitä. Viimeisinä päivinä iho näytti jopa terveeltä ja oli saanut vähän rusketustakin!

Pelkäsin kuitenkin vähän, mitä tuleman pitää. Toivoin aurinkohoidon vaikutusten riittävän edes viikon reissun jäljiltä, mutta kun astelin ulos suihkusta illalla lennon jälkeen, oli iho vielä pahempi kuin ennen reissua. Käsien taiveihottuma ulottui nyt ranteesta olkapäähän ja koko kehon iho oli kuivempi kuin ennen matkaa. Noin 40 asteen lämpötilamuutos tuntui olevan liikaa. Kehon lisäksi myös kasvojen iho on ollu kovilla, ja jo pelkkä ajatuskin meikkaamisesta matkan jälkeen tuntui lähes mahdottomalta.

Kortisonin lisäksi läträsin rasvoilla enemmän kuin koko talvena ennen matkaa. Siinä missä Thaimaan-reissun jälkeen kärvistelin iho-ongelmieni kanssa viikkokausia, Singaporen-reissun jälkeen ihon kunto kuitenkin normalisoitui jo parissa viikossa, kiitos luottokombon. Apua tarjosivat kortisonin lisäksi nimittäin omat suosikkirasvat, jotka on mulle kultaakin kalliimpia erityisesti talvikuukausina.

Mun lempituotteiden cocktail koostuu monesta eri tavalla kosteuttavasta kasvotuotteesta sekä yhdestä vartalotuotteesta: Madaran uudet Pihlaja Glow Booster -tipat (saatu blogin kautta) helpottavat vahvan rasvaamisen ja superkuivan ihon tunkkaisuuteen, superkosteuttava ja ylistetty Weledan Skin Food on ihan luottotuote ympäri vuoden kun ihossa on erityisen kuivia kohtia ja Mossan Vitamin Cocktail Intense Rehydration Energising Day Cream (huh, mikä nimi!) taas on ihan loistava kevyt päivävoide kesäreissuille ja niille päiville kun iho ei oo ihan superkuiva. Madaran Pihlaja DD-voide taas toimii mainiosti paksuna päivävoiteena talvikuukausina, ja vartalolle oon käyttänyt Mossan Intense Nutrition -vartalovoidetta (saatu blogin kautta), jonka raikas tuoksu ja tehokas kosteutus on auttanu kestämään kuivan ihon aiheuttamat hajoamiset. Lisäksi listalla on pakko olla myös kortisoni, jota ilman mun kädet eivät näkisi päivänvaloa ikinä. Tämän kombon kovan käytön avulla sain jotenkuten kenkkuilevan ihon taas takaisin kuosiin, vaikka huumori olikin lähellä loppua.

Muutenkin viime aikoina on alkanut tuntua, että iho reagoi ihan täysin uudella tavalla matkailuun, sillä ehkä edellisen vuoden aikana erityisesti kasvojen iho on ollut aivan jäätävän huonossa kunnossa aina reissun jälkeen, oli matkan kesto sitten kaks päivää tai viikko.

Empiiristen kokeiden perusteella syy ei kuitenkaan ole ihonhoitorutiinien laiminlyömisessä vaan jossain ihan muussa, esimerkiksi matkakohteen veden laadussa, ilman kosteudessa, auringon määrässä tai vaikkapa ruoan laadussa. Oonkin viimeisten reissujen jälkeen jo oppinut motivoitumaan siihen, että naama näyttää aivan jäätävältä muutaman päivän matkan jälkeen ja pakkelikerros on enemmän kuin tarpeellinen.

Siinä mielessä jotain positiivista on reissuttomuudessakin, sillä vaikka matkakuume vetäisi maailmalle jatkuvasti on ihon kunnon kannalta kyllä hyvä pysytellä kotosalla mahdollisimman pitkään, sillä oikotietä onneen ei näyttäisi olevan tarjolla.

Kiinnostaisi kuulla, onko muut huomanneet samaa? Miten sun iho reagoi vaihtuviin olosuhteisiin?

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Miia 21.4.2018 at 22.22

Suosittelen kokeilemaan Oriolan Carbalan voidetta. Luin suosituksia siitä ja päätin kokeilla. Ihoni ei ole vuosiin ollut yhtä hyvässä kunnossa talvella! Käsien suhteen luotan Lidlin kuivien käsien käsirasvaan.

Vastaa
Inka 22.4.2018 at 8.32

Tuo pitää muistaa ensi talvena! Vaikka kuinka luonnonkosmetiikka onkin mun juttu, niin joskus on vaan pakko turvautua apteekkituotteisiin. Kiitos vinkistä Miia! :) Ja Lidl jaksaa kyllä yllättää. :D

Vastaa
Christa 22.4.2018 at 11.45

En itse kärsi atooppisesta ihosta, mutta huomaan kyllä että talvisin eteläreissujen jälkeen iho menee todella kuivaksi. Tuo lämpötilavaihtelu ei ainakaan oikein omalle iholle sovi. Tyttärellä on atooppisuuteen taipuva iho ja se on toistaiseksi tullut aina paremmaksi lämpimässä ilmastossa.

Vastaa
Inka 22.4.2018 at 20.04

Ihanaa, että sun tyttären iho on parantunut reissussa! Jännä kyllä miten kaikkien ihot reagoi eri tavalla, oli atopiaa tai ei.

Vastaa
Frida Ingrid - Ikimatkalla 22.4.2018 at 21.04

Mulla tulee kans helposti talvella kuivia läiskiä ihoon ja esim. nilkkojen iho on ihan kuin jotain kalansuomua. :D Iho kutiaa ja hilseilee kauttaaltaan, ja nyt tää loppunut talvi oli pahin pitkästä aikaa, varmaan kun oli pakkasta kunnolla useampia viikkoja. Lämpimiin ja kosteisiin ilmastoihin matkatessa iho paranee, mutta jo pitkän paluulennon aikana se hilseily ja ihon kuoriutuminen yleensä alkaa jälleen… Todella rasittavaa. Lisäks tosi hikisessä ilmastossa mulla tulee helposti reisiin ja sääriin sellasta hikinäppyä. Kutiava iho on kyllä yks hirveimpiä juttuja mitä tiedän, siis niin piinavaa sellainen loputon kutina.

Kaiketi aika tyypillinen atooppinen iho meikäläisellä siis! Kun muistaa aina rasvata kropan vähintään kerran päivässä ja ei oleskele suihkussa liian pitkiä aikoja (tekee mun atooppiselle iholle huonoa kun lähtee se ihon luonnollinen rasvaisuus veke), ja huolehtii, että nukkumaan mennessä iho on puhdas (eikä esim. hikinen), niin pärjään ihan arjessa kuin matkallakin :) Mutta en vois kuvitella vaikkapa tallustelevani jonkun uintipäivän jälkeen suolaisella iholla jossain kaupungilla – hell no!

http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

Vastaa
Inka 24.4.2018 at 17.23

Auts, tsemppiä sinne toiselle kärsijäsiskolle, kuulostaa tosi ikävältä!! :( Se on kyllä maailman latistavin fiilis ku on ensin päivätolkulla fiilistellyt onnellisena miten mahtavaa on kun iho alkaa taas olla ok-kunnossa reissun edettyä, ja sitten jo paluulennolla tajuaa että nyt jo iho on ihan rikki lentokoneen kuivan ilman vaikutuksesta..

Vastaa
Susanna 22.4.2018 at 22.46

Minulla kuivuu kädet, kantapäät ja sormet kuivalla talvi-ilmalla sekä pohjoisessa että Keski-Euroopassa. Olenkin huomannut että aina keväällä ja kesällä iho muuttuu pehmeäksi Italiassa, eikä tarvitse mitään käsirasvaa/vartalovoidetta ollenkaan. Myös hiukseni ovat pehmeämmät kesällä

Vastaa
Inka 24.4.2018 at 17.24

Eli tästä vois vetää johtopäätöksen että aina sinne missä on lämmintä? :D Sehän toimis!

Vastaa
Tanja 26.4.2018 at 10.52

Itselläni on pintakuiva epäpuhdas sekaiho (!!!) ja tämä on kyllä todella haasteellinen. Lähes poikkeuksetta jokainen reissu, teinpä sen sitten mihin vuodenaikaan tahansa tai mihin lämpötiloihin tahansa, laittaa pärstän viikoiksi ihan jäätävään kuntoon ja vatsan sekaisin… Kipeitä ihonalaisia paiseita, pientä ryhmynäppyä keinoilla ja ruusufinno kukoistaa leuassa :/
Veikkaan että se on monen asian summa… Lentokoneilma, erilainen vesi, ilmasto, ruokavalio reissulla (olen mm. yliherkkä laktoosille ja gluteenille, mutta näitä joskus vaikea reissussa välttää). Mutta tästäkin huolimatta reissaan monta kertaa vuodessa ja kärsin seuraukset, ja näytän monsterilta aina reissun jälkeen:D

Vastaa
Inka 27.4.2018 at 8.59

Huhhuh, kuulostaa aikamoiselta kombolta! On kyllä tosi turhauttavaa miten reissaaminen saakin naaman ihan jäätävän näköiseksi, mutta kai se on kyllä sen arvoista. Harvemmin sitä enää vähän ajan päästä muistaa miltä on matkan jälkeen näyttänyt, kun pää on täynnä ihania muistoja!

Vastaa

Jätä Kommentti