Pallontallaajat.net
Valikko

Unelmien patikkaretki Kappadokian unohtumattomissa maisemissa

Kirjoittanut Inka 24.4.2018

Siinä missä Kappadokian kuumailmapalloretki oli kymmenen vuoden aikaisen unelman täyttymys, oli myös patikkaretki alueella aika unohtumaton. Kappadokian luontokohteet on tunnettuja juuri todella monipuolisista kalliomuodostelmista, joihin lukuisat tulivuorenpurkaukset on jättäneet jälkensä erivärisinä maakerroksina. Se jos mikä tekee kalliosta erityisen hienot!

Osansa on kuitenkin myös kallioiden muodolla, ja Kappadokia on tunnettu juuri fairy chimney -muodostelmista eli savupiipun muotoisista hauskoista kallioista. Ja nimitys oli kyllä aivan oikea, sillä ekana niistä tulikin mieleen juuri savupiippu.

Me saatiin reissun aikana pari lyhyttä patikkaretkeä maisemissa, mikä ei tietenkään ollut tarpeeksi. Työmatkalla ei kuitenkaan oo mahdollista saada näistä juuri koskaan tarpeekseen, mutta tietääpähän palata vielä joskus ajan kanssa.

Ensimmäisen Kappadokian-päivän kunniaksi tehtiin pieni kävelyretki fairy chimney -maisemissa, eikä sitä oikein ehkä edes patikoinniksi voi kutsua, mutta käytiinpähän kävellen katselemassa maisemia. Erikoista monissa Kappadokian laaksoissa on se, että siellä sijaitsee tosi monta suippokallioon louhittua luolaa, minkä lisäksi siellä on myös tosi paljon puluja varten louhittuja pieniä pesiä.

Saavuttiin laaksoon näppärästi aikaisin, jolloin siellä ei vielä ollut ihan hirveää turistibussilaumaa. Saatiin aloittaa vierailu kaikessa rauhassa, ja vitsi ne näkymät oli upeita! Rakastan reissuissa sitä tunnetta, kun pääsee näkemään ensimmäistä kertaa kauan odotetun maiseman omin silmin, tosin vastaavasti oon joka kerta aika kauhuissani siitä, miten nopeasti niihin kauan odotettuihin huippumaisemiinkin turtuu.

Näppärin tapa liikkua laaksosta toiseen Kappadokiassa on tietysti autolla, sillä vaikka bussikiertueita on tarjolla, ei ne tietenkään tarjoa samanlaista vapautta kuin oma auto. Mun kokemusten perusteella Turkissa vaikuttaa olevan ihan ok liikenne, ja erityisesti kaupunkien ulkopuolella liikennekulttuuri on suomalaiselle aivan sopivaa.

Me ajaa hurautettiin laaksosta eteenpäin, ja tsekattiin matkan varrella muun muassa kolmen kallion eli kolmen kaunottaren muodostama näkymä, joka oli matkamuistokaupustelijoista päätellen aika suosittu kohde. Vierailtiin myös Göremen kuuluisassa ulkoilmamuseossa, mikä oli tosi upea nähtävyys. Ja uskokaa tai älkää, laskeuduin myös maanalaiseen kaupunkiin Kaymaklissa, joka oli kieltämättä aika karmiva.

Reissun varsinainen vaellus tehtiin toisena ja viimeisenä Kappadokian-päivänä, ja se reissu kohosi kyllä Kappadokian kokemusten kärkeen heti kuumailmapalloretken ja luolahotellissa majoittumisen perään. Käytiin vaeltamassa vaan pari tuntia, mutta ai että miten upeiden maisemien keskelle siinä ajassa päästiinkään!

Heti reitin alkajaisiksi bongattiin kaveriporukka, jotka olivat napanneet reitin upeimman maisemapaikan, pystyttäneet retkituolit ja käyneet eväsretkelle. Oltiin liikkeellä paria tuntia ennen auringonlaskua, enkä kyllä vois heti keksiä parempaa tapaa odotella tulevaa väriloistoa kaveriporukan kesken. Tämäkin elämys meni toisen Kappadokian-reissun to do -listalle!

Reitti oli melko helppokulkuinen eikä mitään sen suurempia nousuja tai laskuja ollut. Laskeuduttiin kuitenkin alas laaksoon, mutta se meni tosi näppärästi. Reitin varrella oli myös tosi tunnelmallinen kahvila, mistä sai tietysti muun muassa tuoretta granaattiomenamehua Turkissa kun oltiin!

Veikkaan että ei ole hirveästi väliä, mihin Kappadokian laaksoon lähtee vaeltamaan. Maisemat on joka tapauksessa tosi hienoja, ja reittejä on mukavasti vaikka kaikkia ei ookaan merkitty.

Nyt jos lähtisin lomalle Kappadokiaan, varaisin retkeen ainakin pari vaelluspäivää, sillä nuo maisemat on vaan niin uskomattoman hienoja! Erityisen mahtavalta tuntui tietty katsella noita samoja näkymiä seuraavana päivänä ilmasta käsin, jolloin laaksojen määrä ja laajuus avautui aivan uudella tavalla.

Lisää tästä aiheesta

1 Kommentti

Helinä 21.7.2019 at 16.20

Alanya on aivan ihana paikka! Siellä on tullut käytyä niin monesti eikä siihen vaan kyllästy.. Ihania paikkoja, halpaa, hyvää ruokaa lähes kaikkialla, lämpö, meri, ystävällisiä ihmisiä ja vaikka mitä muuta!Ehkä ainoa miinus nyt toukokuussa kun käytiin alanyassa niin myyjät olivat todella päälekäyviä ja agressiivisia.. En sitten tiedä johtuiko siitä kun kausi vasta alkamassa silloin vai mikä oli, mutta siitä jäi huono maku suuhun.. Kuitenkin nättejä palmuja, lämmintä ja kauniita paikkoja, niistä on iki-ihana Alanya tehty.
Pikku vinkki ensi lomalle; Älkää ostako kadulta mitään retkiä! Pelkkää huijausta se! Meiltä viety rahat niin monesti eikä koko retkeä ole edes tapahtunut! Ollaan sitten viimeiset 2v varattu retkemme https://fi.alanyadailytrip.com/ kätevää ja helppoa valita itse netistä kaikki!

Vastaa

Jätä Kommentti