Pallontallaajat.net
Valikko

Paluu perusasioiden äärelle: miksi ihmeessä matkablogi – olisko jo aika tehdä jotain muuta?

Kirjoittanut Inka 26.4.2018

Matkablogien aika tuntuu olevan auttamattomasti ohitse, tai niin siltä ainakin tuntuu. Tällä hetkellä pitäisi olla ajassa kiinni ja tehdä videoita tai nauhoittaa podcasteja (joita julkaisen heti, kun ollaan saatu kasaan niin monta, että tasainen julkaisutahti on taattu), ja tykittää parhaat stillit suoraan Instagramiin kirjoittamatta liian pitkiä postauksia.

Matkabloggaajienkin keskuudessa on käyty keskustelua siitä, miten blogit on jo ihan hiton out. Seurasin itse jutustelua vierestä, sillä oon hieman hitaasti käypä, ja kokemus on osoittanut että omat näkemykset kannattaa pureskella läpikotaisin ennen, kuin mitään erehtyy sanomaan ääneen.

Siispä mietin omia motivaatioitani ja syitä sille, miksi käytän viikossa tuntikausia blogiin ja mistä syystä roudaan matkoilla painavaa kameraa sen sijaan, että elän ja hengitän kohdetta nauttien siitä juuri siinä hetkessä. Mitä enemmän asiaa mietin, sitä tärkeämmäksi koen blogini mulle itselleni.

En tietenkään tee blogia kaupallisuuden vuoksi, sillä mulla on päivätyö, jossa bloggaajataustasta on ehkä hyötyä, mutta joka on loppupeleissä blogista täysin irrallinen. En myöskään tee blogia isojen lukijamäärien takia, sillä harva matkablogi pystyy loppujen lopuksi koukuttamaan suuria massoja. Syynä ei siis ookaan dollarit, eurot ja ilmaiset tavarat sekä matkat, vaan jotkut ihan muut.

Mulle tärkeimmät syyt tehdä blogia tulevat tässä:

Ensinnäkin se on ihan mahtava tapa tallentaa omia seikkailuja, joihin voi palata vaivattomasti vaikka vuosien päästä. Blogista on supernäppärä tsekata, missä osavaltiossa nautittiin huippuhyvä burrito road tripillä vuonna 2013 tai mikä kaupunki olikaan se, mistä löytyi Balkanin-reilin maistuvin krempita. Parhaassa tapauksessa vanhoista blogipostauksista löytyy suosituksia ravintola- ja hotellitasolla mutta mikä parasta, niistä välittyy fiilikset ja tunnelmat, jotka on helppo palauttaa mieleen muutamassa sekunnissa vanhan postauksen löydyttyä.

Toiseksi blogin kirjoittaminen on keino välittää reissukuulumisia perheelle ja ystäville. Terkut siis iskä, Topi ja Veerat sekä monet muut rakkaat! Tapaan monia mun ystäviä melko harvoin, kiitos pitkien välimatkojen, ja jutustelen niiden kanssa paljon mieluummin arkipäiväisistä asioista kuin pidän pitkiä monologeja omista seikkailuista.

Kolmanneksi uskon, että mun kokemuksista on hyötyä muillekin, eli teille tuntemattomille lukijoille. Joskus te satutte tulemaan blogiin ihan puhtaasti Googlen kautta, joskus taas aivan tietoisesti etsien jotain vinkkiä juuri täältä. Bloggaajat miettivät sitä, miksi tehdä uusiksi postaus, jonka joku toinen on jo tehnyt? No just siksi, että mun vinkit saattaa olla kullanarvoisia just sulle, kun taas toinen haluaa vinkkejä vähän erilaiselta tyypiltä.

Oon ollut aika pitkään vähän hukassa blogin kanssa just sen takia, että oon kokenut sen olevan tosi vanhanaikainen tapa. Vaikka miten pyörittelen asiaa, en kuitenkaan keksi yhtään mitään parempaa tapaa yhdistää just niitä asioita, mihin haluan käyttää aikaani. Valokuvaaminen, rento kirjoittaminen ja omista seikkailuista kertominen sekä parhaassa tapauksessa muiden auttaminen on juttuja, jotka tarjoaa mulle terapiaistunnon pitkän työpäivän jälkeen. Eikä sillä pitäisi olla mitään väliä mikä on trendikästä just vuonna 2018, sillä trendit vaihtelee ja kun blogit taas kymmenen vuoden päästä on in, ei kukaan kyseenalaista bloggausintoa.

Eli toivottavasti pysyt mukana jatkossakin, sillä mun bloggausinspiraatio on syntynyt vauhdikkaan reissukevään ja pitkän itsetutkiskeluprosessin ansiosta aivan uudelleen.

Ps. Nyt olis muuten ihan hullun kiva tietää, kuka nää oot?

Lisää tästä aiheesta

20 Kommenttia

Maarit Johanna 30.4.2018 at 13.24

MINUSTA tuntuu, että uusia blogeja vaan ropisee satelemalla ihan hulluna, joten kai bloggaaminen on jollain tasolla vaan yleistynyt? Pakko myöntää kuitenkin, että oon miettinyt videokuvaamista jo varmaan kolmatta vuotta. Mutta kun kirjoittaminen on liian kivaa, miksi lopettaisin? :)

Vastaa
Inka 1.5.2018 at 15.13

Se on kyllä totta että blogeja, myös matkablogeja, on nykyisin ihan hulluna. Mutta toisaalta mitä sitten? Eihän se mitä muut tekee vaikuta siihen mitä me tehdään, ja toisaalta sehän todennäköisesti vaan nostaa meidänkin tasoa ku ympärillä muut tekee hienoja juttuja blogeillaan. Ehkä se yleistyminen kuitenkin on se juttu mikä on alkanut hajottaa monia ja sitten halutaan viedä se oma tekeminen seuraavalle tasolle, kun bloggaaminen on jo niin tuttua. Tiedä häntä.

Videot on ollu mullakin mielessä pitkään, mutta toistaiseksi ainakin reissuilla perinteinen blogitekeminen ajaa etusijalle. En vaan oo valmis uhraamaan reissusta kaikkea aikaa dokumentointiin, kun tuntuu että stillien ottamiseltakaan ei jää aina riittävästi aikaa sille puhtaalle fiilistelylle.

Kiva ku kommentoit tähän keskusteluun!

Vastaa
Tepa 30.4.2018 at 17.43

En koskaan kuuntele podcasteja tai katso videoita. En myöskään käytä Instagramia, enkä tule sitä varmasti koskaan käyttämäänkään. Sen sijaan rakastan matkablogeja! Luen niitä päivittäin ja haen blogeista tietoa ja kokemuksia mua kiinnostavista kohteista. Blogisi on yksi lemppareistani ja oon viettänyt monta ihanaa hetkeä sen parissa upeista kohteista fiilistellen ja hyvin kirjoitetuista jutuista nauttien. Joten mää ainakin toivon, että nää jatkat tätä blogia, elä rupia pelekästään instassa tai videoissa tarinoimaan!

Vastaa
Inka 1.5.2018 at 15.14

Kiitti kommentista Tepa, tosi kiva kuulla että lukijoita löytyy vielä ja että blogi tuntuu nimenomaan siltä parhaalta kanavalta. Omassa päässä ku vaan miettii näitä juttuja ja juttelee muutamien kanssa joiden mielestä bloggaaminen on niin out, voi todellisuus hämärtyä yllättävänkin helposti.

Tosi ihana kuulla että tykkäät mun blogista, jee!! :) Tällaisista kommenteista saa vielä lisapuhtia kirjoitteluun, sillä tietty positiivista palautetta on ihana saada.

Vastaa
Christa 1.5.2018 at 17.47

Mäkin tykkään sun blogista kovasti! Blogit ei ehkä ole trendikkäitä, mutta mun mielestä niistä saa paljon paremmin tietoa matkoista kuin videoista tai podcasteista. Blogissa voi nopeasti katsoa jutusta, että onko tässä mitään mulle ja siirtyä seuraavaan, jos ei ole, mutta videoissa ja podcasteissa joutuu katsomaan kokonaan. Mä ainakin kahlaan aina kaikki mahdolliset matkablogit läpi (Blogit.fi hakusanan perusteella), kun olen suunnittelemassa matkaa ja ahmin kiinnostavat jutut. Saatan ottaa kuvakaappauksen hyvästä vinkistä ja se on samantien tallessa omaa reissua varten. Videopätkät voi toki olla ihan kivoja, mutta mitään pitkiä juttuja en jaksa katsoa.
Itse olen pitänyt matkablogia vasta puolisen vuotta. Olen kyllä sitä ennen kirjoittanut raksablogia ja lifestyleäkin, mutta niistä on aikaa. Matkablogin aloitin, koska halusin saada talteen omia muistoja, fiiliksiä ja niitä vinkkejä, joista säkin kirjoitit. Tutut ovat myös usein kyselleet vinkkejä matkoilleen ja tuntui, että blogin kautta se olisi kätevää. Mä tykkään matkan jälkeen prosessoida reissuani ja blogi on siihen oiva tapa.

Vastaa
Inka 1.5.2018 at 21.30

Kiitti kommentista Christa! Tuo tiedon etsimistä koskeva näkökulma puoltaa kyllä blogeihin päin. Instasta on kiva ettiä inspiraatiota ja vähän vinkkisuuntia minne mennä, mutta ei siellä ihan yhtä syväluotaavia suosituksia voi antaa kuin blogissa, ja se on kyllä tän perinteisemmän kanavan hyvä puoli. Tykkään iteki palata kavereiden vanhoihikin postauksiin kohteista mihin suunnittelen omia seikkailuja.

Hauska kuulla, miten sullakin on samantyyliset syyt pitää blogia, toivottavasti vielä pitkään! :)

Vastaa
Raija 1.5.2018 at 22.10

Ma taisin samasta aiheesta kommentoida jo joskus aeimmin, mutta itse ainakin pidan ihan hirmuisesti ihan rehellisista matkapostauksista. Niista aidoista kokemuksista ja omista mielipiteista, sellaisesta paivakirjamaisesta matkablogista mita monet matkablogit oli ennen!

En halua matkablogiln olevan liikaa kuin virallinen matkaopas, niita lukee mieluummin muualta (tai sitten just tallaisesta blogista kun sellaista tarvitsee..) mutta matkakokemukset ja kuvat tienpaalta jne on ihan parasta. Just sellaiset postaukset mita ennen oli runsaasti ja nykyaan taas mennaan niin etta tuntuu etta kuvan on oltava taydellinen, tekstin kuin suoraan matkaoppaasta ja mielellaan jossain maarin maksettu mainos. :/ Ymmarran etta matkablogeistakin pitaa pystya ansaitsemaan mut samalla lukijana kylla odotta sita henkilokohtaista vanhanajan paivakirjamaista matkakertomusta. :) Eika niiden kuvienkaan tarvitse aina olla niita virheettomia kuvia, jokunen huononpikin kuva valissa antaa blogillle vaan mukavaa persoonallisuutta!

Sun blogi on viela yksi niista harvoista joiden lukemista en ole juuri taman matkaopasmaisuuden takia jattanyt pois lukulistaltani. Eli jatka vaan omaksi ja meidan lukijoiden iloksi samaan malliin! :)

Vastaa
Inka 2.5.2018 at 21.02

Kiva kuulla Raija, ja muistelenkin että taisit kommentoida samaan aiheeseen liittyen aiemminkin, mutta tuleepahan näkökanta ainakin selväksi. :) Oon kyllä samaa mieltä, että nykyisin blogit on ihan liian täydellisiä ja matkaopasmaisia, rosoisuus ja persoona kuuluu blogiin!

Kiva että tää tyyli kelpaa, kiitos Raija! :)

Vastaa
Karoliina 2.5.2018 at 14.17

Mä olen sun kanssa niin samaa mieltä! Itse oon tosi laiska katsomaan videoita ja podcasteja en ole tainnut kuunnella kuin pari kertaa, blogit ovat itselleni paljon mielenkiintoisempia. Tykkään kirjoittaa ja kuvata, tykkään lukea, näitä ei voi podcastien ja videoiden maailmassa tehdä. Jatketaan me siis vaan tällä perinteisellä tiellä :D

Vastaa
Inka 2.5.2018 at 21.02

Jes, hyvä Karoliina, hyvä me! :D Jatketaan tällä!

Vastaa
Pupu 2.5.2018 at 22.56

En jaksa ikinä katsoa videoita tai kuunnella podcasteja, ne vaan ei oo mua varten. Tykkään ihan rehellisistä blogeista, luen sun blogia säännöllisesti. Kiva että sulla on sellainen fiilis että haluat jatka samaan tyyliin!

Vastaa
Inka 4.5.2018 at 19.28

Se on kyllä totta että blogeissa on puolensa. Tällä linjalla jatketaan!

Vastaa
piyya 3.5.2018 at 7.26

Minä kuuluun niihin uusin tekijöihin, kuukauden kokemuksella, erityisesti kuviani ja tunnelmia jakaneena ymmärrän olevani jollakin lailla myöhässä. Uskon kuitenkin blogeilla olevan vielä oma vankka lukijakunta. Itse en oikein jaksa lähteä tuohon somen kertakäyttömaailmaan. Liian nopeaa ja nopeasti muuttuvaa. Toki tykkään itsekin hassutella snäpissä, tykkään kovasti Instan upeista kuvista, kiva on kuulla mm. Yllä kommentoineen lottakaroliinan juuri siinä hetkessä olevia tunnelmia.
Aidot kokemukset, upea kirjoitustaito kuten sinulla toimii edellen. Hyvä, että olet löytänyt inspiraation uudelleen
Reissukesää ja uusia kokemuksia odotellen ✈️

Vastaa
Inka 4.5.2018 at 19.29

Määki luulen että blogien lukijakunta on aika vankka, eikä bloggaaminen ihan heti oo jäämässä unholaan. Ihania reissuja sullekin, kiitos kommentista! :)

Vastaa
t 3.5.2018 at 12.03

Terveiset tuli perille mukava lueskella missä milloinkin oot käyny ja mitä oot saanu maailmalla kokea. Eikö ihan ensimmäisen blogin tarkoituskin ollut pitää läheiset kartalla missäpäin maailmaa matkailet ja mitä siellä tapahtuu? Mulle ainaki toimii loistavasti vielä juuri näin.

Vastaa
Inka 4.5.2018 at 19.30

Hyvä! Tällä linjalla jatketaan! <3

Vastaa
Annika 3.5.2018 at 14.39

Mulla jäi oman blogin kirjoittaminen suunnittelemattomalle tauolle reilu vuosi sitten ja siinä samalla unohtui muiden blogien seurailu. Nyt on taas tullut vähän ikävä blogin kirjoittamista, juuri siitä kirjoittamisen, vinkkien ja kuvien jakamisen sekä omien matkamuistojen tallentamisen näkökulmasta. Mä en myöskään oikein jaksa tuijottaa videoita (podcastit on hyviä), mutta oikeasti matkavinkkejä etsiessä parhaat ideat tulee muista matkablogeista. Ja vaikken blogeja oikein enää seuraakaan, niin reissua suunnitellessa etsin heti ensimmäisenä tietoa suomalaisista (matka)blogeista. Puoliso on kommentoinut, että suomalaisilla on se etu, että kielen harvinaisuudesta johtuen myös matkablogitarjonta on rajoitettua, mutta niihin voi luottaa. Hän ei kuulemma luottaisi espanjankielisiin tai esim. oman maan kansalaisten blogeista luettuihin tarinoihin :)

Vastaa
Inka 4.5.2018 at 19.48

Oonkin miettinyt että mitä sun blogille oikein tapahtui! Mutta uskon että itelleki tulis aika vauhdilla ikävä just kirjoittamista ja vinkkien jakamista, sillä nimenomaan blogi sopii siihen niin mainiosti.

Ja auts, onpa kyllä ikävää jos espanjankielisillä blogeilla on noin valtavan huono maine, pitää pitää tasoa yllä suomenkielisissä blogeissa!

Vastaa
Frida Ingrid - Ikimatkalla 4.5.2018 at 11.21

Siis vitsit, tää on sellainen aihe kun olen monen kaverin kanssa keskustellut! Toiset on sitä mieltä, että blogit on _kuolemassa_, toiset sitä mieltä, että ne on muuttumassa. Ja itse kuulun juuri noihin jälkimmäisiin.

Sillä kirjallinen formaatti ei tule koskaan häviämään täysin, mutta se tulee muuttumaan alati ja on muuttunut nytkin. Bloggaajat ovat ruvenneet valtaamaan uusia osa-alueita ja alkaneet kutsua itseään sisällöntuottajiksi. Minä en ole kuunnellut yhtäkään podcastia, enkä oikeastaan hirveästi katso videoitakaan, ehkä joskus. Sen sijaan blogeista luen jatkuvasti juttuja. Ja vaikka ehkä “blogien alkuperäiskansalle” blogit alkaakin olla ehkä kulahtanut juttu, nyt vasta vanhempi väestö ja yritykset isoissa määrin ovat oikeasti heränneet blogeihin kunnolla. Uskon, etteivät blogit häviä skenestä koskaan, mutta ne tulevat varmasti muuttumaan vielä lisää. Sen sijaan bloggaajat muuttuvat ja alkavat laajentaa nimenomaan sisällöntuottamistaan eri formaatteihin. Mielenkiinnolla odottelen, mikä se neljäs formaatti tulee olemaan?

http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

Vastaa
Inka 4.5.2018 at 19.50

Tää on kyllä kiinnostava aihe, sillä oon samaa mieltä, blogit ei varmastikaan oo katoamassa ihan heti vaikka tosiaan osa on takuulla sitä mieltä että nää on niin nähty jo kymmenen vuotta sitten.

Vastaa

Jätä Kommentti