Pallontallaajat.net
Valikko

Ensikertalainen Reykjavikissa – alppikylän tunnelmaa ja upeita maisemia

Kirjoittanut Inka 8.5.2018

Islannin pääkaupunki Reykjavik pääsi yllättämään, vaikka mulla ei sen suurempia mielikuvia kaupungista etukäteen juuri ollut ehtinyt kertyä. En kuitenkaan osannut odottaa näin kylämäistä ilmapiiriä ja värikkäitä taloja, sillä jotenkin olin kuvitellut kaupungin olevan jotain ihan muuta, en tosin osaa pukea sanoiksi mitä.

Löysin kuitenkin itseni fiilistelemästä kaupungin tunnelmaa, joka ainakin noin ensikertalaisen silmissä muistutti tosi paljon mielikuvien alppikyliä tai ainakin ruotsalaisten hiihtokaupunkien tunnelmaa. Ensivaikutelma antoi ymmärtää Reykjavikin keskustan olevan täynnä villapaitakauppoja ja muita turistihoukutuksia, mutta tunnelma muuttui heti, kun pahimmalta turistikadulta Hverfisgatalta astui syrjään.

Se kokemus paljasti kaupungissa olevan myös paljon muuta. Tunnelmallisia pieniä kahviloita, suomalaisittainkin överikalliita design-putiikkeja, ruokakauppoja, ravintoloita ja kivoja aukioita. Eli aivan tavallista elämää lunnien ja villapaitakauppojen täyttämien matkamuistomyymälöiden lisäksi.

Tiukasta aikataulusta huolimatta mulla oli aikaa piipahtaa keskustassa kolme kertaa. Ensin heti kaupunkiin saapumisen jälkeen, seuraavana iltapäivänä Blue Lagoon -vierailun rentouttamana sekä viimeisenä päivänä virallisella, ohjelmaan kuuluneella kaupunkikierroksella hetkeä ennen lähtöä. Onneksi vierailu ei siis jäänyt vaan yhteen pikaiseen piipahdukseen, vaan sain Reykjavikistakin kolme täysin erilaista kokemusta. Kaikkien niiden perusteella uskaltaisinkin sanoa, että kaupunki on paljon muuta kuin ensivaikutelma antaa ymmärtää, sillä turrekerroksen alta paljastuu sydämellinen mutta edelleen melko pieni kaupunki, missä paikallista elämää pääsee seurailemaan aitiopaikalta.

Kaupungin merkittävimmät nähtävyydet sijaitsee aika näppärästi lyhyen kävelykierroksen sisällä, ja puolessatoista tunnissa ehtii tsekata kaikki tärkeimmät paikat. Mää valkkasin reitille keskustassa sijaitsevan Reykjavíkurtjörn-lammen edustalla kohoavan kaupungintalon, peri-islantilaista arkkitehtuuria edustavan Fríkirkjanin, melko erikoisen Sun Voyager -monumentin ja Harpan näyttävän konserttitalon. Viimeisenä reissupäivänä käytiin myös Hallgrímskirkja-kirkossa sekä tietysti tsekkaamassa kaupungin parhaat maisemat kirkon kasikerroksen näköalatasanteelta. Samana sadepäivänä noustiin Harpanin vieressä sijaitsevalle Arnarhóll-kukkulalle, missä muun muassa islantilaiset olivat vastaanottamassa ja juhlimassa maan jalkapallomaajoukkuetta edellisten futiksen MM-kisojen jälkeen.

Reykjavikissa kannattaa piipahtaa myös kaupungin satamassa, mistä esimerkiksi valassafarit liikennöivät. Mun majapaikka sijaitsi aivan sataman vieressä, joten sain nauttia hotelliaamiaisellakin ikkunasta avautuvaa Esjan-vuoren vallitsemaa maisemaa. Vuorinäkymä hallitseekin Reykjavikia melko vahvasti, sillä Esjan näkyy tosi hyvin kaupungin rannikolla. Jos mulla olis ollut aikaa enemmän, olisin ehdottomasti halunnut käydä tsekkaamassa vielä noin viiden kilometrin päässä keskustasta sijaitsevan Gróttan saaren majakan, mutta se oli pakko jättää seuraavaan kertaan.

Lyhyen vierailun perusteella Reykjavik vaikutti tosi symppikseltä ja pienehköltä kaupungilta, missä vois ilomielin käydä uudelleen.

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti