Pallontallaajat.net
Valikko

Albanian ihanin rantaparatiisi löytyi!

Kirjoittanut Inka 13.6.2018

Suurin syy Albanian suosion kasvuun on varmasti maan rannat, jotka näyttää kuvissa ihanilta! Turkoosi merivesi, valkoinen hiekka tai vaihtoehtoisesti kivi ja kaisloista rakennetut aurinkovarjot luo aika täydellisen kombon lomahaaveille. Ja täytyy sanoa, että myös minä olin alkanu niiden perässä vähän haaveilla uudesta Albanian-reissusta. Ja sehän tuli kuin melkein tilauksesta, kun pääsin työmatkalle ja tutustumaan just niihin maan upeimpiin rantaparatiiseihin.

Muista paikoista on luvassa juttua myöhemmin, mutta ihan ekaksi mun oli pakko päästä kertomaan teille aika unelmapaikasta, missä vietettiin reissulla yksi yö.

Dhërmin eksklusiiviset rannat

Albanian Rivieralla sijaitseva Dhërmi tarjosi ehdottomasti reissun parhaat rannat, ja nyt tosiaan puhutaan matkasta, missä kierrettiin paikkoja juuri maan parhaat rannat -kärjellä. Kuten tyypillisesti noilla nurkilla, myös Joonianmeren rannalla sijaitsevassa Dhermissä oli kiviranta. Vaikka kovien aaltojen aikaan nousu takaisin rantaan vähän kivien vuoksi jännittikin, painoi se, että kivet takas kirkkaat vedet, aika paljon enemmän kuin pieni pelko perssiissä kaatumisesta kivikkoon.

Dhermissä ei ole kovin pitkiä rantoja, ja Durrësin kaltaisesta kymmenien kilometrien mittaisesta rannasta on ihan turha haaveilla. Sen sijaan alueella on lukuisia pieniä poukamia, missä voi nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta ilman jäätävää tungosta, ainakin sen kaikkein kiireisimmän sesongin ulkopuolella.

Upeat pikkurannat tekeekin Dhërmistä Albanian laadukkaimman rantakohteen, mikä näkyy esimerkiksi hotellien hinnoissa. Majapaikat maksaa Dhërmissä keskimäärin enemmän kuin maan muissa rantakohteissa, mutta lisämaksusta saa vastineeksi aika huikeat rannat ja rauhan, mitä suomalaisreissaajat osaa varmasti arvostaa.

Pelkkää rauhaa ja hiljaisuutta Dhërmikään ei kuitenkaan ole, sillä hotellien lisäksi rantojen lähellä sijaitsee myös ravintoloita ja baareja. Rannoilta on Dhërmin tunnelmalliseen vuoristokylään matkaa nelisen kilometriä, joten tarvittaessa palvelujen äärelle ei oo kovin pitkä matka.

Voisinkin kuvitella ihan hyvin matkustavani Dhërmiin omalle lomalle viikoksi, ja sinä aikana vois tehdä päivän mittaisia luontoseikkailuja ympäri lähinurkkia.

Majoittuminen Hildon Eco -hotellissa

Dhërmissä majapaikaksi valikoitui vain paria viikkoa aikaisemmin avattu neljän tähden Hildon Eco Hotel, joka oli tosi sympaattinen majapaikka. Sijainti aivan oman rantakaistaleen edustalla mahdollisti ilta- ja aamu-uinnit kirkkaassa turkoosissa Joonianmeressä (ite kävin vaan illalla) ja hotellin omat kaislavarjot sekä aurinkotuolit teki rentoutumisesta melkoisen heleppoa.

Rannan lisäksi hotellissa ilahdutti erityisesti hillitön huonekorkeus, sillä huoneet oli niin korkeita ettei sitä saanut edes näkymään kuvaan, sekä merelle avautuva parveke. Aamulla tehdessäni töitä sängystä käsin katselin samalla parvekkeelta avautuvaa merimaisemaa ja auringonnousua eikä näkymä kyllä olis enää kovin paljon parempi enää olla.

Edelliseltä Albanian-reissulta mieleen oli jäänyt Skutarijärven majapaikan matto, joka oli aika upea. Samanhenkinen matto löytyi minikoossa myös Hildonista, ja tuli versioituna myöhemmin vastaan myös albanialaisessa basaarissa. Vaikka suuremmat yksityiskodat puuttuikin vielä sisustuksesta, oli matto ilahduttava lisä ja toi huoneeseen vähän lisää asennetta, terveisin kokenut hotelliarvostelija-87.

Oli aika hauska vierailla ihan hiljattain avatussa hotellissa, missä vielä oltiin viilaamassa yksityiskohtia kuosiin. Pienet jutut, kuten esimerkiksi maalarinteipillä seinään kiinnitetty peili ja teen puuttuminen aamiaiselta herätti lähinnä aww-reaktion, kun henkilökunta teki selvästi kaikkensa palvellakseen vieraita mahdollisimman hyvin.

Illallinen tähtien alla

Vaikka oltiin Dhërmissä ja Hildonissa vaan iltaseiskasta aamuysiin, ehti siinä välissä olla monta aikamoista unelmaelämystä. Niihin lukeutui ehdottomasti myös illallinen, joka päästiin nauttimaan hotellin pihalla!

Meitä varten nurmikolle oli kannettu pöytä, jonka äärellä istuessa pystyi paitsi katselemaan auringonlaskua ja myöhemmin tähtitaivasta myös pääsi kuuntelemaan mereltä kuuluvaa aaltojen pauhaamista. Tunnelmaa ei todellakaan puuttunut!

Hildonissa ei oo toistaiseksi omaa keittiötä, mistä syystä ruoat tilattiin ulkoa. Sapuskat meille kokkasi hotellin omistajan toisen hotellin keittiössä häärinyt paikallinen master chef, jonka tuotokset hurautettiin meille muutamassa osassa folioon käärittyinä. Oli aika siisti fiilis. Ruuat oli lisäksi superhyviä, ja tarjolla oli perinteisiä albanialaisia ruokia, joita oltiin saatu nautiskella pitkin reissua: paria salaattia, grillattuja kasviksia, juustoa, yksittäisiä kasvisherkkuja, pastaa, risottoa, äyriäisiä, lihaa ja jälkiruokaa. Eli ihan hitosti ruokaa.

Illallinen Dhërmissä meren rannalla tähtien alla oli kyllä aivan fantastinen elämys. En osaa sanoa miten se on tarjolla ns. tavalliselle matkailijalle, mutta veikkaan että kaikki on mahdollista.

Kaikin puolin tosi kiva kokemus

Ennen lähtöä ehdittiin vielä aamiaistaa hotellin ravintolan avoimella terassilla, minne myös kantautui meren kuohunta! Päivästä oli tulossa superlämmin, joten terassi sopi just eikä melkein aamiaiselle.

Viimeisillä minuuteilla kipaisin nopeasti vielä rannan tuntumaan, ja sain auringonpaisteessa napattua ehkä koko Albanian-reissun lemppareimmat kuvat, kun aurinko sai rannan ja veden loistamaan entistä kirkkaammin.

Dhërmi oli kyllä ässä! Sinne on siinä mielessä suht vaivalloinen päästä, että lähimmiltä lentokentiltä matkaa tulee melko roimasti: Korfulta noin sata kilometriä, Ioanninasta 170 ja Tiranasta 205. Ite vuokraisin auton ja lähtisin huristelemaan kuitenkin hetkeäkään miettimättä.

Hintatasosta vielä sen verran, että se, että Dhërmi on Albanian kalleimpia lomakohteita tarkoittaa sitä, että majapaikka maksaa reilun satasen yöltä. Esimerkiksi yö Hildonissa maksaa hieman alle pari sataa euroa kesäkaudella, ja kauden ulkopuolella 90 euroa.

Ja vielä kerran: jos siis lähtisin Albaniaan rantalomalle, en miettis kauaa vaan suuntaisin suorilta Dhërmiin!

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

illusia 14.6.2018 at 9.23

Edellisen päivityksesi kommenttini linkissä kerron meidän Dërmin matkastamme. Sinne voi matkustaa myös edullisesti. Bussimatka Tiranasta Dërmiin on pitkä, mutta halpa. Majoitus lähellä rantaa 2hh omalla parvekkeella, kylpyhuoneella, ilmastoinnilla ja jääkaapilla maksoi kaksi vuotta sitten 25€/yö/huone Booking.comin kautta. Kävelimme hikistä mäkeä yläkylään, mutta kauppojen tarjonta oli todella vaatimatonta. Rantakylässä vielä olemattomampaa, joten ruokailun suhteen joutuu turvautumaan ravintolatarjontaan. Mikäs siinä, kun hintataso on edullinen. Parista minimarketista löytyi lähinnä juotavaa ja säilykkeitä, ulkopuolella myytiin hedelmiä ja joitain vihanneksia. Näin syksyllä 2016. Jos sinne on jotain hienostohotelleja rakennettu, palveluiden tarjontakin tulee lisääntymään. Meille se oli paratiisi juuri siksi, ettei se ollut mikään turistikylä ja hinnat pysyivät vielä edullisina.

Vastaa
Inka 15.6.2018 at 14.13

Kiva kuulla sun edullisemmasta kokemuksesta Dhërmissä, kiitos siis kun kommentoit! :) Kuulostaa tosi tunnelmalliselta myös tuo teidän reissu!

Vastaa
SunRiseGirl 14.6.2018 at 23.30

Kiitos Inka Albania postauksesta ja nimenomaan beach jutusta! Olen menossa elokuussa muutamaksi päiväksi Albaniaan ja haluan viettää pari päivää jollakin ihanalla rannalla ja nyt taidan tietää missä :) Illusian tapaan suosin edullisia majoituksia ja tuntuu niitäkin joitakin tuolla olevan, ei ehkä ihan noin rannalla, mutta kuitenkin. En malta odottaa! :)

Vastaa
Inka 15.6.2018 at 14.13

Jes mahtavaa, ihan huippua että nääki suunnittelet matkaa Dhërmiin! Toivottavasti sun kokemus on yhtä kiva ku mulla. :) Ihanaa matkafiilistelyä ja tietty aivan huikeaa reissua!!!

Vastaa
illusia 17.6.2018 at 21.05

Yksi suosikkikohteeni Albaniassa on Himarën rantakaupunki (vietin siellä synttärinikin). Himarëssa on jo enemmän palveluja ja majoituksia tarjolla, silti se on pysynyt alkuperäisenä albanialaiskylänä. Vai pitäisikö sanoa kreikkalaiskylänä, sillä paikalliset puhuvat kreikkaa ja tavernoissa on saatavilla kreikkalaista ruokaa ja juomaa, mutta Albanian hinnoin.

Vastaa
Inka 21.6.2018 at 17.44

Mekin käytiin siellä, ja oli kyllä kiva ja tunnelmallinen paikka! Kreikan läheisyys kyllä näkyi, ja varsinkin maistui! :D

Vastaa

Jätä Kommentti