Pallontallaajat.net
Valikko

Yhdeksän vinkkiä onnistuneeseen Albanian-reissuun

Kirjoittanut Inka 2.7.2018

Oon käynyt Albaniassa nyt kaksi kertaa: ensimmäisen kerran elokuussa 2015 ja toisen kerran nyt kesäkuussa 2018.

Ekalla reissulla oltiin omatoimimatkalla Karimin kanssa ja ajeleskeltiin pikkuruisella autolla ympäri maan pohjoisosia ja yövyttiin Skutarijärven rannalla tunnelmallisessa tiipiikylässä. Illat riippumatossa oliivipuun alla oman tiipiin edessä on kyllä jääneet mieleen!

Toisella reissulla olin työmatkalla, ja pääsin kiertelemään etelän lomakohteita oikein urakalla. Albanian kuuluisan Rivieran lisäksi nähdyksi tuli myös Rivieran pohjoispuolella sijaitseva Durrësin lomakaupunki.

Tältä pohjalta ajattelin jakaa teille mun vinkit Albaniaan. Maa on alkanut kiinnostaa matkailijoita enenevissä määrin viime vuosina Kroatian ja Montenegron myötä, ja ruudun sillä puolen on varmasti monia, jotka on alkanu hilijakseen miettiä reissua Albaniaan. Toivottavasti siis näistä tipseistä on hyöytyä!

1. Lähde nyt

Kuten sanottua, maa kiinnostaa matkailijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vielä toistaiseksi hinnat on alhaalla ja kohteissa on melko rauhallista, mutta niin ei tule olemaan enää kovin pitkään. Lomakohteissa rakennetaan supervauhdilla, ja uusia hotelleja nousee kuin sieniä sateella. Esimerkiksi viimeisimmällä reissulla piipahdin hotellissa joka oli avattu vaan kaks päivää aikaisemmin, ja lisäksi myös majoituin kaksi viikkoa vanhassa paikassa.

Albania on kuitenkin toistaiseksi vielä melko autenttinen ja tosi halpa matkakohde, joten siitä kannattaa lähteä nauttimaan mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Kiireisimmän lomasesongin vaikutus näkyy jo, joten matkusta heinä-elokuun sijaan kesäkuussa tai syyskuussa. Silloinkin on vielä suomalaisen makuun ihan riittävän lämmin!

2. Valitse matkakohde huolella

Jouduin reissullani toteamaan, että ei ole ihan sama minkä rantakohteen valitsee. Tiesin etukäteen rantapaikoista kolme: kuuluisimmat Durrësin ja Sarandën, minkä lisäksi mieleen oli painunut myös Rivieran harvoihin hiekkarantoihin lukeutuva Ksamil. Reissun aikana pääsin käymään näillä kaikilla, ja jouduin toteamaan että aika kaukana nää on siitä rantaparatiisista, mikä mulla on ollut mielessä Albaniaa ajatellessa.

Niitä lähes täydellisiä rantapaikkojakin on, minkä sain onneksi myös todeta. Omaksi suosikiksi nousi Rivieralla sijaitseva Dhërmi, josta voit lukea lisää tästä postauksesta. Sen lähellä sijaitsee myös Gijpen ranta, joka jäi kaivelemaan aika kovasti. Oon nähnyt siitä niin upeita kuvia, että ens kerralla on pakko päästä tsekkaamaan myös se. Täytyy sanoa että harmittaa kyllä sikana, sillä se sijaitsee aivan tosi lähellä Dhërmiä, ja jos olisin hoksannut aikaisemmin, olisin ihan hyvin voinut käydä siellä vaikka varhaisella aamulenkillä.

3. Harkitse myös pohjoista

Vaikka Albanian kuuluisimmat kohteet sijaitseekin etelässä, on Pohjois-Albaniassakin paljon kaikkea kiinnostavaa. Ensinnäkin maan pääkaupunki Tirana sijaitsee Albanian pohjoispuolella, ja on kaiken kaikkiaan tosi kiinnostava kaupunki, missä kannattaa tehdä ainakin päiväretki.

Tiranan lisäksi suosittelisin myös Skutarin kaupunkia eli Shkodëria, joka sijaitsee Skutarijärven rannalla. Itse kaupungissa ei oo niin hirveästi kiinnostavaa nähtävää, mutta meidänkin kokema tiipiiteltoista rakennettu leirintäalue Lake Shkodra Resort on matkan arvoinen paikka. Tsekkaa myös Veeran postaus samasta paikasta!

Näiden kahden kaupungin lisäksi pohjoisessa houkuttaa tietysti myös vuoristo, joka mulla on toistaiseksi jäänyt melkein kokonaan näkemättä.

4. Nauti paikallisesta ruoasta

Albanialainen keittiö oli niin ässä! Erityisesti viime reissulla syötiin paljon, osaksi myös sen vuoksi että se oli työmatka, ja paikallinen fikseri halusi esitellä meille maan keittiötä mahdollisimman monipuolisesti. Ja sen hän kyllä teki, eikä reissulla tullut nälkä hetkeksikään.

Parasta albanialaisessa keittiössä oli mun näkökulmasta kasvisten käyttö. Ruokailu aloitettiin salaatilla, mitä seurasi grillatut kasvikset. Maassa syödään myös aika paljon pastaa, risottoja, lihaa sekä meren äärellä kalaa ja äyriäisiä. Halpa hintataso mahdollistaa paikalliseen ruokakulttuuriin tutustumisen melko monipuolisesti. Täytyykin sanoa, että muistelen vieläkin aika lämmöllä niitä nautamakkarapatonkeja, mitä Karim kävi nappaamassa meille Skutarin kaupungissa sijainneesta katuruokakojusta jollain 50 sentillä. Nams!

5. Matkusta fiksusti

Suomesta on melko hankala päästä Albaniaan, sillä Helsingistä ei oo suoria lentoja Tiranaan, vaan sinne on matkustettava vähintään yhdellä koneenvaihdolla. Me lennettiin viime reissulla Tiranaan Frankfurtin kautta. Etelän lomakohteisiin suuntaavien kannattaa lentää Kreikan puolelle, sillä Korfu sijaitsee näppärästi aivan vastapäätä Rivieran lomakohteita.

Kesäkuun reissun paluumatka oli tyyppiesimerkki siitä, miten vaivalloista Albaniaan matkustaminen voi suomalaiselle olla.

Me lähdettiin Sarandësta liikkelle 5.20, kun Apollomatkojen lomabussi tuli noutamaan meidät hotellilta. Matkustettiin aamutuimaan lomailijoiden keskellä noin sadan kilsan eli parin tunnin mittainen matka rajan yli Kreikkaan, missä kohteena oli Ioanninan lentoasema. Sieltä meillä oli Apollon lomalento Köpikseen, mistä jatkettiin muutaman tunnin vaihdon jälkeen kohti Helsinkiä. Paluumatka kesti yhteensä noin 15 tuntia, ja pääsin kotiovelle viimein puoli kymmenen aikaan illalla. Siinä tehtiin kyllä kunnolla matkaa!

Apollomatkat, jonka järjestämällä työmatkalla Albaniassa olin, on toistaiseksi ainoa Suomessa toimiva matkanjärjestäjä, joka tarjoaa pakettimatkoja Albaniaan. Durrësiin mennessä yhtiö lennättää matkustajat Tiranaan, Sarandëen suuntaavat lomailijat taas lentää joko Korfulle tai Ioanninaan, sillä Albanian ainoa lentokenttä on Äiti Teresan mukaan nimetty Tiranan kenttä.

Vuoden 2015 kesälomareissulla me mentiin Albaniaan maitse, sillä aloitettiin Balkanin-seikkailu Kroatiasta, huristeltiin Montenegron puolelle ja jatkettiin sieltä matkaa Albaniaan. Meillä oli paluulento myös Dubrovnikista, joten ajeleskeltiin kaikessa rauhassa vielä takaisinkin Kroatian puolelle.

Eli summattuna: helposti suomalainen ei Albaniaan pääse, mutta maa on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen!

6. Älä edes yritä vaihtaa lekejä

Albanian valuuttaa on lähes mahdotonta hankkia ennen matkaa, sillä esimerkiksi Forexilta sitä on turha yrittää tilata, eikä sitä kovin suurella todennäköisyydellä satu myöskään olemaan saatavilla. Lekien hankkiminen myös muista vaihtopisteistä on hankalaa, joten paras vaan todeta, että hanki rahat paikan päällä. Eri lähteistä riippuen maan valuutan vieminen Albanian rajojen ulkopuolelle on kiellettyä, mikä tietysti selittäisi valuutan hankkimisen hankaluutta.

Mukaan kannattaa varata euroja, sillä niilläkin voi maksaa aika monessa paikassa, ja takaisin saa halutessaan lekejä. Tässä tapauksessa kannattaa kuitenkin olla aika varuillaan ettei joudu suuren vedätyksen kohteeksi. Euroja voi myös vaihtaa paikallisissa rahanvaihtopisteissä, mutta en osaa sanoa, onko se kannattavaa vai ei.

Ite nostin käteistä Tiranan lentoasemalla, ja se oli kyllä hullun hommaa. Nostin tuhat lekiä eli noin kympin, mutta sen lisäksi automaatti veloitti 700 lekin eli noin seitsemän euron suuruisen nostomaksun. Ei mitään järkeä, mutta totesin että käteisen tarve on seitsemän euron tarvetta suurempi, ja annoin mennä. Jälkeenpäin ärsyttää edelleen, joten vaihdon olis voinu hoitaa muualla.

7. Osta tuliaisia

Hintataso Albaniassa on tosi edullinen, mikä mahdollistaa hyvät tuliaiset. Yritän aina viedä työmatkoiltakin edes Karimille jotain tuliaisia, vaikka aikaa shoppailuun ei juuri olisi. Albaniasta päädyin lopulta viemään kahvia, mikä on aina melko varma valinta. Kävin viimeisenä iltana nappaamassa sarandëlaisesta ruokakaupasta pari pientä pussia albanialaista kahvia. Parin sadan gramman pussit maksoi euron, joten turkkilaistyylinen kahvi oli todella edullista. Muita ruokatuliaisia ei maasta oikeen löytynyt, sillä kaikki karkit oli kreikkalaisia ja konjakki ei kiinnostanut. Keksejä olis saanut, mutta jätin nekin väliin.

Ostin reissulta tietenkin jotain myös itselle, sillä olin jo vuoden 2015 reissulla alkanut kuolata albanialaisia mattoja. Käytiin parillakin basaarilla, ja jälkimmäiseltä en vaan voinu poistua ilman mattoa. Turkkilaistyylinen albanialainen kilim-matto lähti mukaan. Koneommeltu puuvillamatto oli kooltaan karkeasti arvioituna 1,5 x 2 metriä (oikeasti ei mitään hajua) ja maksoi noin 30 euroa. Kaveri oli parempi tinkaamaan ja sai samaan hintaan vielä purkillisen hunajaa, joten taas koijattiin meikäläistä. Ihan sama kuitenkin, sillä matto oli siitäkin huolimatta tosi edullinen!

8. Bongaile bunkkereita

Bunkkerit ja Albania kuuluu tosi tiukasti yhteen, eikä bunkkereiden määrä jää matkailijallekaan epäselväksi, niitä on nimittäin ihan tuhottomasti! Pieniä ja suuria bunkkereita rakennettiin kommunistivallan aikaan ympäri maata noin 800 000, mutta niiden todellisesta määrästä ei oo tietoa. Oon kirjoittanut bunkkereista aikaisemmin jo ekan reissun tiimoilta, joten käyhän lukemassa postaus, jos bunkkerit kiinnostelee enemmänkin!

Kaiken kaikkiaan on aika randomia nähdä lukuisia bunkkereita keskellä kaupunkia sijaitsevassa puistossa tai bongailla niitä motarin varrella. Vaan Albaniassa!

9. Tutustu paikallishistoriaan ennen reissua

Albanialla on melko karu historia, sillä maa oli kommunistivallan pihdeissä 1944–1991. Sinä aikana noin miljoona albanialaista teloitettiin muun muassa vankileireillä. Miljoona on merkittävä prosentti maassa, jossa on enää jäljellä vaan noin 2,8 miljoonaa ihmistä. On helppo uskoa, että käytännössä jokainen albanialainen on menettänyt teloituksissa jonkun sukulaisensa.

Matkailijan onkin tosi tärkeää tietää vähän maan historian tapahtumista ennen matkaa, ihan vaan vaikka jo sen takia, ettei möläyttele typeryyksiä paikallisille. Ja osaahan sitä suhtautua kaikkeen ympäröivään ihan eri tavalla kun tietää, mitä asioita paikalliset on käyneet läpi.


Siinäpä mun tärkeimmät vinkit reissuun, en voi kyllä muuta kuin suositella Albaniaa reissukohteeksi, sillä maa on kaikin puolin tosi kiinnostava matkakohde.

Lisää Albania-vinkkejä löytyy muun muassa Suunnaton-blogista, jo aiemmin mainitusta Aurinkorasvaa ja Aloe Veeraa -blogista sekä tietty Rantapallon kohdeoppaasta. Näillä pääsee hyvin alkuun!

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Suunnaton 2.7.2018 at 10.45

Tosi hyviä vinkkejä! Albaniaan todellakin tekisi mieli palata takaisin – nimenomaan maan keski- ja pohjoisosiin, jotka ehkä vielä ovat välttyneet pahimmalta turistiryntäykseltä.
Voin allekirjoittaa tosi monta näistä sun mielipiteistäsi. Albanialainen ruoka on IHANAA! En ole varmaan missään muualla saanut niin tuoreita ja herkullisia vihanneksia. Oi nam. Miten niinkin simppeli ruoka voi olla niin hyvää.
Mäkin kannustan ottamaan selvää Albanian historiasta. Tiranassa on kansallismuseo, jossa siihen pääsee tutustumaan hyvin. Diktatuurin aika tosin on vain hyvin pieni osa museosta – mikä toisaalta on ihan hyväkin, koska onhan Albaniassa paljon vanhempaakin historiaa. Toki Albanian lähimenneisyys on monelle kaikkein kiinnostavinta ja erikoisinta (myös mulle).
P.s. Kiva kun linkkasit blogiini :)

Vastaa
Inka 3.7.2018 at 18.45

Jee, kiitos! :) Maan pohjoisosa ja erityisesti ne vuoret jäi houkuttelemaan sen verran kovasti, että takaisin on vielä joskus palattava. Toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin!

Vastaa
Mari 4.7.2018 at 11.18

Tosi kattava ja mielenkiintoinen Albanian infopaketti, piti oikein lukea hiljakseen ajatuksen kanssa fiilistellen. Kiitos tästä Inka! :)

Vastaa
Inka 4.7.2018 at 21.15

Jee, ihana kuulla Mari, kiitos! :)

Vastaa

Jätä Kommentti