Pallontallaajat.net
Valikko

Aurinkoinen jälleenkohtaaminen Sloveniassa: toinen kerta Mariborissa

Kirjoittanut Inka 4.7.2018

Mun yksin matkustaminen rajoittuu muutamaan reissuun, joista yksi on vuosia sitten toukokuussa tehty viikon mittainen junaretki Itävallassa ja Sloveniassa. Vierailin tuolloin Mariborissa muutaman päivän verran, joista hengasin yhden päivän hotellissa sadetta paossa. Siitä huolimatta ehdin tutustua muina päivinä kaupunkiin ihan mukavasti, kiitos Panun järkkäämän paikallisoppaan.

Nyt viime keväänä, viitisen vuotta myöhemmin Maribor näytti aivan erilaiselta, sillä tällä kertaa kaupungissa paistoi aurinko. Porukkaa oli liikkeellä, talot värikkäitä ja kaupunki muutenkin monin verroin kauniimpi kuin aiemmalla kerralla. Samalla kiinnostusta Mariboria kohtaan lisäsi se fakta, että samanaikaisesti meidän vierailun kanssa oli meneillään Taekwon-Don EM-kisojen ensimmäinen päivä, vaan parin kilometrin päässä keskustasta, missä me seikkailtiin. Yritä siinä sitten keskittyä työhommiin, kun Suomen ykköstykit kisailee Euroopan kärkisijoista ihan lyhyen matkan päässä!

Sain kuin sainkin pidettyä keskittymisen jotenkin kasassa, ja nautin kaupunkikierroksesta. Jollain nurkalla marionetteja tanssitti papparainen, joka on kuulemma paikallinen julkkis ja pitää kolikkojen täyttämän viulukotelon vieressä karkkikuppia lapsia varten. Toisen kulman takaa taas paljastui kapea alaspäin vievä katu, jonka varsilla oli katettuja terasseja ja seinät täynnä graffiteja.

Samalla kun meidän opas kertoi kaupungin historiasta ja sodan aikaisista monumenteista, ohi kulkenut mies pysähtyi jakamaan omat näkemyksensä todellisista tapahtumista, jotka poikkesivat juuri kuullusta merkittävästi. Lama, työpaikkojen menetys ja taloudellinen ahdinko tuntuivat olevan tässäkin kaupungissa vahvasti läsnä. Valtaosa kaupungin tehtaista suljettiin vuonna 1991 Jugoslavian hajoamisen myötä, minkä vaikutukset tuntuvat tunnelmassa edelleen.

Siitä huolimatta Maribor on tosi kaunis ja siellä oli kiva käydä. Oltiin liikkeellä arkipäivänä, mikä onkin kuulemma paras aika vierailla Mariborissa. Viikonloppuisin kaikki paikat on joko kiinni tai menee kiinni todella aikaisin.

Parasta Mariborissa oli tällä kertaa kaunis ja värikäs keskusta sekä jokivarsi, jota pitkin tehtiin viimeksi pitkähkö kävelyretki. Nyt se olis varmasti ollut huomattavasti kivempi, kiitos hyvän sään, mutta oli pakko jättää väliin tiukan aikataulun vuoksi.

Oli kyllä hauska palata takaisin kohteeseen, johon jotenkin ajatteli silloin vuosia sitten että tuskin enää palaa. Vähänpä sitä arvasi!

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti