Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Helpoin maahantulo Yhdysvaltoihin ikinä – tiukan haastattelun sijaan perillä odotti kyselyautomaatti - Archie gone Lebanon - Matkablogi
Pallontallaajat.net
Valikko

Helpoin maahantulo Yhdysvaltoihin ikinä – tiukan haastattelun sijaan perillä odotti kyselyautomaatti

Kirjoittanut Inka 22.7.2018

Edistystä tapahtuu, jopa Yhdysvaltain maahantulokäytännöissä, mitä ei kyllä voi pitää kovin todennäköisenä nykyisen presidentin aikakautena. Se oli kuitenkin uskottava Teksasissa, missä Dallas–Fort Worthin kentältä pääsi sujahtamaan maahan helpommin kuin missään tai koskaan aikaisemmin.

Kentän maahantulotarkastuksessa oli nimittäin käytössä koneet, jotka sai homman sujumaan vauhdilla. Toki lentokoneessa täytettiin sama maahantulokaavake kuin aikaisemmin, eli se sininen lappu missä kysytään muun muassa maahan rahdattavista rahavaroista ja majapaikan tiedoista perillä Amerikassa, mutta sitä ei syynätty enää samaan tapaan kuin aikaisemmin.

Vielä viime marraskuun Nykin-reissun alkajaisiksi seisottiin JFK:n lentoasemalla pitkään jonossa ja seurattiin, kun virkailijat kyseli toinen toistaan tiukempia kysymyksiä maahanpääsystä haaveilevilta matkalaisilta – ja jopa talutti muutaman pahamaineiseen takahuoneeseen. Nyt kesän reissulla pääsin sujahtamaan maahantulotarkastuksen läpi hetkessä.

Lappu täytettiin koneessa ja samat tiedot syötettiin muutamassa minuutissa lentoaseman koneeseen, joka otti myös kuvan sekä sormenjäljet. Maahan saavuttiin toki virkailijan leimasimen armosta, mutta nyt kun perusasiat oli selvitetty, kysyi virkailija vain pari hassua kysymystä (kuinka kauan aiot olla ja mitä teet täällä?), antoi himoitun maahantuloleiman ja se oli siinä. Welcome to the United States of America!

Jenkkien maahantulotarkastukset on aina olleet tosi kuumottavia. Jännitän niitä joka kerta, ja pahinta oli tietysti ekalla kerralla, kun ei oikein tiennyt mitä odottaa ja sitä vaan jännitti että osaako vastata oikein. Kertojen edetessä tarkastukseen osaa suhtautua nyt Jenkeissäkin melko rennosti varsinkin, kun ainakin kerran kohdalle on sattunut superrento maahantulotarkastaja. Toiselle road tripille lähtiessä multa kysyttiin kenen kanssa  oon reissussa, ja kun osoittelin eri jonoissa olevia jätkiä tiskin toisella puolella ollut virkapukuinen maahantulotarkastaja vaihtoi yrmyilmeen hetkessä hyväntahtoiseen nauruun ja uteli, tietääkö mun isä mun olevan matkalla noin monen miehen kanssa. Tuon ekan rennohkon kohtaamisen jälkeen en oo enää jännittänyt noita tarkastuksia niin hirveästi, mutta kieltämättä joka kerta on edelleen vähän semmoinen fiilis, että mitäköhän tästäkin tulee.

Masiinat kuitenkin rentouttavat tarkastuksia huomattavasti, ja ovat toivottavasti yleistymässä muillakin lentoasemilla. Ne ei oo mun käsittääkseni käytössä kaikkien kansallisuuksien kohdalla, mutta Estan kanssa se toimi oikein sujuvasti.

Onko kellään hiljattaista tietoa, joko Nykissäkin on masiinat käytössä, vai onko Teksas edelläkävijä? Joka tapauksessa tää oli hurjan iso yllätys ja mahtava edistysaskel, ainaki suomalaisreissaajan näkökulmasta!

Kuvat on Iceladairin lennolta matkalla Teksasiin, sillä maahantulotarkastusalueella ei tietenkään saanut kuvata.

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Noora | Kerran poistuin kotoa 22.7.2018 at 10.38

Törmäsin noihin nyt toukokuussa kun lensin Etelä-Amerikasta Miamiin. Poikkeuksena kertomastasi meille ei enää edes annettu tuota maahantulokorttia täytettäväksi. Jonot automaateille oli pidemmät kuin nälkävuosi, jonoja kiemurteli kilometritolkulla pitkin lentokentän käytäviä, mutta yllättävän jouhevasti ne myös liikkuivat. Eikä tosiaan leiman passiin iskenyt virkailija kysynyt kuin pari hassua kysymystä. Peukkuja siis noille automaateille!

Vastaa
Inka 24.7.2018 at 16.22

Oo, kiinnostavaa! Ihmettelen kyllä nyt kun tosi moni on sanonut että heille ei oo annettu korttia, että miksi ihmeessä meille ne vielä tyrkättiin. Outo juttu, mutta toisaalta voihan olla että lennon matkustamohenkilökunta ei ollut tietoinen masiinoista.. Toivotaan, että pääset jatkossa jonottamatta!

Vastaa
Matkaaja 22.7.2018 at 11.31

Onhan noita ESTA automaatteja ollut USA kentillä jo useita vuosia. Itse ehkä törmäsin niihin ekan kerran 4-5 vuotta sitten. Netistä löytyy lista lentokentistä jossa nämä automaatit ovat käytössä. EWR niitä ei ollut vielä käytössä tämän vuoden alussa, kun saapuu esim Lufthansa tai SAS lennolla. Lentokoneessa ennen saapumista ei tarvitse täyttää edes tullikaavaketta, koska samat kysymykset kysytään automaatilla ja siitä saatu tuloste jää tullimiehelle. En ole varma onko automaattien käytöstä poistunut rajoite että passin on täytynyt käydä USA:ssa aiemmin ennenku voi automaatille mennä. Se on totta että automaatit nopeuttavat huomattavasti maahantuloa kun ei tarvitse jonottaa samassa jonossa kaikkien latinoiden ja kiinalaisten kanssa. Niiden maiden kansalaiset jotka ovat oikeutettuja visa waiver programmiin ovat oikeutettuja käyttämään automaatteja.

Vastaa
Reissaaja 22.7.2018 at 23.19

JFK:lla automaatit, mutta niitä ei voi käyttää, jos USA:ssa ekaa kertaa.

Vastaa
Inka 24.7.2018 at 16.23

Jes, hyvä tietää!

Vastaa
Inka 24.7.2018 at 16.23

Ohhoh, no niitä on kyllä ollut sitten jo pitkään! Tosin ei ihme että tuli nyt vasta vastaan jos miettii miten paljon Jenkeissä on kenttiä.

Vastaa
Tiina 22.7.2018 at 23.24

Chicagossa ainakin to-del-la moni jonotti samoille automaateille että jonoja oli. Kätsiähän ne tomaatit on toimiessaan, iteltä ei onnistunut se kuvan otto ja jouduin aloittaan alusta koko homman.

Vastaa
Inka 24.7.2018 at 16.24

Mulla kävi vissiin aikamoinen munkki nyt kun satuttiin paikalle silloin, kun jonoja ei ollut. Parempi tietty niin! Harmi ettei sulla mennyt kerrasta läpi, mutta toivottavasti et joutunut odottelemaan pitkään vaan pääsit toisella yrittämällä läpi.

Vastaa
Tony 23.7.2018 at 12.10

Viime vuonna törmäsin näihin automaatteihin lentäessä Kanadan Quebec Citystä JFK:lle. Tullilomaketta ei koneessa täytetty, kun Kanada ja USA ovat tulliliitossa. Kaikki koneessa olleet ohjattiin automaateille, ihan sama millä statuksella ja historialla oli tulossa maahan. Täyttelin tiedot, otin kammottavan kuvan itsestäni ja tulostin kuitin ja sitten erittäin komean rajavirkailijan puhutettavaksi. Puhuttelu oli tosiaan nopea verrattuna ensimmäisen kertaan Jenkeissä, kun kävin läpi koko elämäni ja Suomen historian rajavirkailijan kanssa läpi.

Vastaa
Inka 24.7.2018 at 16.26

Kiinnostava kuulla, miten Kanadasta saapuessa homma hoidettiin. Mää veikkaan, että kaikkien kuvat on noilla masiinoilla otettuna aika kamalia jos miettii, että tosi monet saapuu pitkän lennon jälkeen.. :D Ja eka kerta kuulostaa kyllä hienolta, siinä on voinut olla kuumotukset paikallaan!

Vastaa

Jätä Kommentti