Pallontallaajat.net
Valikko

Kaupunkitunnelmia Dallasista – mitä jäi mieleen?

Kirjoittanut Inka 29.7.2018

Ensimmäinen mielikuva Dallasista vie kaupungin mukaan nimetyn tv-sarjan ranchille ja ihmissuhdekiemuroihin, vaikka en oo eläissäni nähnyt jakson jaksoa kyseisestä sarjasta. Se oli kuitenkin ainoa mielikuva mitä osasin kaupungista rakentaa ennen vierailua, ja oli kuten mielikuvat aina: laiha, oikeastaan olematon linkki todellisuuteen. Nykypäivän Dallasissa cowboy-kulttuuri ei juuri näy katukuvassa, sillä sen on ominut täysin naapurikaupunki Fort Worth. Dallas taas on saanut pilvenpiirtäjät ja metropolitunnelman, vaikkei Teksasin suurin kaupunki olekaan.

Dallasissa oli niin paljon kaikkea, että kaupungista ei  ehtinyt saada riittävän hyvää käsitystä muutamassa päivässä. Ei, vaikka ohjelma oli tiukka, mukana oma kuski ja kaikki parhaat jutut tietävä paikallisopas. Dallas on jenkkilän yhdeksänneksi suurin kaupunki 1,3 miljoonalla asukkaallaan, ja se näkyi toisaalla selvästi, mutta ei sitten taas paikoin näkynyt ollenkaan.

Lyhyesti sanottuna voisin kuvailla Dallasin olevan ihan tavallinen jenkkien suurkaupunki, jolla on omat erikoispiirteensä mutta joka ei kuitenkaan paini lähellekään samassa sarjassa New Yorkin, Los Angelesin tai San Franciscon kaltaisten, kansainvälisesti huippusuosittujen matkailukaupunkien kanssa. En oikein osaa laittaa Dallasia mihinkään lokeroon tai verrata sitä muihin paikkoihin, mutta ehkä se on ihan hyvä, ja kertoo kaupungin omaleimaisuudesta.

Kiinnostavimmat jutut löytyy keskustan ulkopuolelta

Kaikkein sykähdyttävintä ja parasta Dallasissa vaikutti olevan ravintolakulttuuri ja keskustan ulkopuoliset alueet. Jotenkin kuvittelin ydinalueiden löytyvän monen muun paikan tavoin keskustasta, mutta Dallasin keskustaan päästyäni tajusin olevani kaukana pelipaikoilta. Kylmä pilvenpiirtäjien täyttämä alue oli keskellä päivää lähes tyhjillään, kadun varsi oli täynnä geneerisiä pihvi-, italialais- ja ranskalaisravintoloita eikä katseelle ollut juuri tarttumapintaa. Kaupungin pääkatujen Elm ja Main Streetin varrella kiinnostavin juttu oli randomisti pilvenpiirtäjien keskellä sijainnut jättimäinen silmä, Giant Eyeball -teos. Se oli parasta, mitä sain pääkaduilta irti parin tunnin vierailun aikana!

Tosin toisena päivänä vierailtiin erikseen Sixth Floor -museossa, joka sijaitsee ytimessä Elm Streetillä. Museo kertoo seikkaperäisesti presidentti John F. Kennedyn elämästä ja erityisesti murhasta, joka tapahtui museon edustalla. Kiinnostavin hetki oli ehdottomasti se, kun museon ikkunasta näki suoraan murhapaikalle samalla, kun ikkunan vieressä olevassa screenissä kerrattiim murhahetken tapahtumia juuri tuosta samasta paikasta. Vahva suositus tälle!

Jos Dallas Downtown ei sykähdyttänyt, kiinnostavia alueita kuitenkin tuntui olevan jos kuinka, kunhan tiesi minne mennä. Meillä oli onneksi mukana dallasilainen Paola, joka tunsi kaupungin eri nurkat erinomaisesti. Kaupunginosista kiinnostavimmiksi osoittautui keskustan Elm Streetin päässä sijainnut Deep Ellum -alue sekä sen koillispuolella oleva Lower Greenville.

Näiltä alueilta löytyi mun silmin kiinnostavimmat ravintolat, kahvilat ja baarit, näyttävimmät katutaideteokset ja eläväisin tunnelma. Jos en olis kokenu näitä paikkoja, olis Dallasin-vierailu jättänyt melko kylmäksi, sillä vaikka nähtiinkin paljon muutakin, oli näillä alueilla selkeästi eniten tunnelmaa.

Dallasin reissulla kannattaa unohtaa perinteiset ravintolaketjut ja tutustua kaupungin ruokatarjontaan, sillä vaihtoehtoja on! Toki pihvi ja tex mex on perinne Teksasissa, mutta Dallasissa on syytä maistella myös muuta, sillä hinta-laatusuhde on ihan ässä ja valikoima monipuolinen ja just sitä mitä voisi odottaa suurkaupungilta vuonna 2018. Vahva suositus paikallisille ravintoloille! Jos kaipaat ravintolavinkkejä Dallasiin, reissun parhaat ravintolavinkit voit tsekata kootusti täältä.

Ei mitään erikoista shoppailun saralla

Kuten aina, lähdin tällekin jenkkireissulle ostoshousut jalassa, sillä kaavailin shoppailevani reissussa jotain kivoja kesäjuttuja. Pettymys oli kuitenkin valtava, kun tajusin Dallasin kaduilla vaellellessani, että siellä ei ollut kaupan kauppaa! Jopa CVS-tyyliset kaupat loisti poissaolollaan, mikä kieltämättä harmitti. Oli pakko jättää keskusta, jos huvitti shoppailla.

Walmartin paras vastine Target ei onneksi ollu kaukana, joten hyppäsin paikallisjunan kyytiin ja suhasin shoppailemaan Targetiin. En tiijä mikä siinä on, mutta jenkkireissu ei oo jenkkireissu ellei siihen sisälly vierailua Walmartissa tai Targetissa, ja mieluiten tietysti molemmissa! Target oli taas kerran ihan mahtava, ja löysin sieltä kassillisen tuliaisia niin itelle kuin kavereillekin – iltapäivän shoppailusuccess!

Kävin myös perinteisellä mallilla, mutta itselleni tyypillisesti feilasin jälleen, enkä löytänyt sieltä juuri mitään. Dallasin keskustan lähimmät ostoskeskukset on 15 ja 25 kilometrin päässä sijaitsevat Northpark ja Galleria, joista jälkimmäinen on suurempi ja siellä mää myös kävin. Valikoima kattoi kaikki perinteiset jenkkimerkit Lululemonista Old Navyyn, mutta siitä huolimatta saldo jäi melko laihanlaiseksi. Amerikkalaista mall-tunnelmaa siellä kuitenkin oli, joten reissu ei todellakaan jäänyt turhaksi!

Älä jätä väliin maisemia tai museoita

Kaupungin näyttävin kohde on Dallasin siluetistakin erottuva 143-metrinen Reunion Tower, joka on tietysti koko kaupungin paras näköalapaikka. Mulla on hieman ristiriitainen fiilis vastaavista torneista, mutta toisaalta ne on tarjonneet hyviä kokemuksia muun muassa New Yorkissa ja Dubaissa. Ihan samaan joukkoon Dallasin Reunion ei lukeudu muun muassa näkymästä uupuvien ikonisten maisemien vuoksi, mutta maisema oli toki hieno.

Dallasin-seikkailun päätti museovierailu paikkaan, mitä mun on pakko suositella. Aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Perot Museum of Nature and Science oli aikamoinen näky, sillä ensimmäisenä museossa oli vastassa jättimäinen dinosauruksen luuranko! En tiiä mikä paleontologi minussa asuu, mutta harva museoista löytyvä juttu on dinosaurusten luurankoja kiinnostavampaa.

Perotissa on toki paljon muutakin nähtävää, ja vaikka museo on suunnatti erityisesti lapsille – tai ehkä juuri sen vuoksi – aikuisetkin viihtyy siellä kyllä mainiosti. Museossa oli monia alueita, ja eläinmaailman petojen lisäksi siellä pääsi perehtymään muun muassa ihmisen kehitykseen (näytillä on muun muassa oikeat aivot selkäytimineen, mikä oli kieltämättä varsin kiehtova näky) sekä testaamaan eri urheilulajeja. Mieleenpainuvinta oli se, kun museon opas kertoi painokkaasti heillä käsiteltävän myös evoluutiota, vaikka se onkin saanut vastustusta ja herättänyt keskustelua. Huhhei!

Perot Museum of Nature and Science oli vähän niin kuin Heureka tai Tietomaa mutta Amerikan malliin paljon suurempi, hienompi ja modernimpi. Kaikki näyttelyt oli tehty viimeisen päälle ja kiinnostavasti, mistä syystä uskaltaisin suositella museota kyllä lämpimästi.

Eli päällimmäisenä Dallasista jäi siis mieleen pilvenpiirtäjämaisemat joiden nopea näkeminen riittää, ravintolat joissa on syömistä jos miten pitkäksi aikaa, kiinnostavat kaupunginosat, näkötorni ja pari hyvää museota.

Onko Dallas tuttu muille, mitä siistiä mulla jäi kokematta?

 

Lisää tästä aiheesta

5 Kommenttia

Samuli 31.7.2018 at 9.24

Meidän versio 2011 roadtripistä alkoi Dallasista, mielestäni mukava ensimmäinen kaupunki olla sekaisin jenkkitunnelmasta. Käveltiin kohtalaisen polttavassa kelissä ympäriinsä ja Heritage Village oli hieno ja tunnelmallinen paikka. Matkalla oli iso katettu “tori” jonka nimeä en muista – sieltä olisi varmaan paikallisena hakenut läjittäin hedelmiä ja kasviksia suoraan tuottajilta.

Toisena Dealey Plaza, esimerkki miten hyvin arkiselle tienpläntille muodostuu historian kautta oman tunnelmansa. Jos ei JFK muuten nappaa, voi hetken viihteenä ihmetellä kun joku turisti juoksee keskelle autotietä otattamaan äkkiä kuvan paikallisten riemuksi.

Vastaa
Inka 1.8.2018 at 22.18

Hohoo, en vieläkään oo päässy yli siitä miten siistiä oli törmätä randomisti New Orleansissa! :D

Siistiä että päätitte aloittaa reissun just Dallasista, se tuntuu myös vähän randomilta aloitukselta, mikä tekee hommasta vieläkin kiinnostavampaa. Kuulostaa aika jännittävältä aloitukselta reissulle!

Ollapa road tripillä!

Vastaa
Raija 3.8.2018 at 3.25

Ah, Dallas – mulla on kolme kotia tassa maailmasa ja yksi niista on Dallasissa. :) Ihan turistinakin lahtisin ajelemaan vahan kauemmas ydinkeskustasta, katselemaan Dallasin ympariston alueita. Rakastan Teksasin tornitaloja! Seka uudet etta vanhemmat asuinalueet ovat todella kaunista katseltavaa. Kasvitieteellinen(?) puutarha on Dallasissa ihan alyttoman kaunis paikka! Ja vaikka itsekaan en ole jaksoakaan Dallasia ikina katsonut niin Dallasin kuvauspaikka on kylla ehdottomasti vierailun arvoinen! Kaunis ranchi ja kartano nahtavaksi niillekin, jotka eivat sinansa itse sarjasta niin tieda. :)

Vastaa
Inka 6.8.2018 at 20.40

Ohhoh, kolme kotia kuulostaa aika jännittävältä, ja sitä se varmasti onkin! Ihana kuulla sun ajatuksia kaupungista! Ja mulla olis ollu mahis päästä sinne Dallas-sarjan ranchille, mutta valitsin vikan päivän museovierailut sen tilalta. Toistaiseksi ei harmita, vaikka tietty olis siisti ollu päästä näkemään vaatimattomasti KAIKKI. :D Onpahan ainakin syy palata vielä!

Vastaa
Katja 9.5.2019 at 14.51

Ohhoh, ompa teille sattunut erilainen kokemus rodeosta kuin meillä! Mä kans olin hyvin ristiriitaisin tuntein menossa sinne, ja pelkäsin että tulee vaan paha olla. Oon tosi herkkis mitä tulee eläinten kohteluun, ja pelkäsin etukäteen että miten käy, rupeenko jopa ihan valtoimenaan kyynelehtimään.
Mutta ei, ainut kohta missä teki pahaa oli sunkin mainitsemat vasikan lassoaminen ja lapsilauman juokseminen vasikan perässä.
En tiedä kuinka paljon eroa rodeolla voi olla sitten sen puolesta missä se järjestetään ja miten iso tapahtuma on kyseessä, me käytiin kyseisessä tapahtumassa Wyomingissa, Duboisin pienessä kylässä ja se oli pieni paikallisrodeo, ei turisteille järjestty isompi rodeo. Mahtaako sillä olla sitten jotain tekemistä asian kanssa, en tiedä, mutta noita edellä mainittuja vasikka-episodeja lukuunottamatta meidän kokemus oli todellakin yllättävän positiivinen ja odotankin innolla että pääsisin vielä uudelleen käymään rodeossa, tosin, nyt rupes taas vähän hirvittämään että jos se meidän edellinen rodeo kokemus olikin jotenkin poikkeuksellisen “siisti” ja seuraavalla kerralla oliskin sitten raaempaa menoa.
Tuolla pikkurodeossa kun lähinnä ihastelin niitä rodeon “oheiskilpailuja” ja sitä miten upeasti hevoset pelas yhteen ratsastajiensa kanssa, miten ihan pienenpienet tytökin sai hallittua isot hevoset niin kauniisti.
Paikan tunnelma oli tietysti yksi, mikä vaikutti positiivisesti meidän kokemaan kun ei ollut show-meiningillä tehty tapahtuma vaan kotoisa, tiivis ja lämminhenkinen.

Vastaa

Jätä Kommentti