Pallontallaajat.net
Valikko

Tätä odotin Thaimaalta kaikkein eniten: täydellinen rantaparatiisi löytyi

Kirjoittanut Inka 6.9.2018

Thaimaan-reissut herättää monenlaisia mielikuvia, joista yleisin on takuulla kuva vitivalkoisesta hiekasta, turkoosista merivedestä ja vehreistä palmuista. Samat palmunhuuruiset lasit silmillä minäkin suuntasin Thaimaahan ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten, ja olin hieman hämmentynyt, kun lomakohteet ei olleetkaan kuin mun unelmissa. Siellä täällä oli roskia, rannat ei olleetkaan niin puhtoiset ja kauniit, minkä lisäksi majoituksen taso ei myöskään aivan vakuuttanut.

Tajusin, että mun haaveilema ajatus autenttisesta mutta hyvätasoisesta Thaimaa-elämyksestä ei oo niin vaan saavutettavissa, ja oli valittava joko matkailijoiden kansoittama lomakeskus tai pieni paikallisten suosima kohde, missä joutuu heittämään hyvästit posliinipytylle ja huoneessa toimivalle wifille.  Totesin siinä vaiheessa, että oli aika naiivia odottaa saavansa kaikkea varsinkaan, kun oli budjettireissulla.

Todettuani olleeni väärässä voin jälleen todeta olleeni väärässä, sillä edellinen Thaimaan-seikkailu todisti, että maasta on yhä mahdollista löytää täydellinen paratiisiranta ja hyvä infrastuktuuri, tosin ihan kympin budjetilla se ei onnistu.

Thaimaan paras rantaparatiisi löytyy Khanomista

Okei, tuo on aika paljon sanottu varsinkin kahden vaivaisen Thaimaan-matkan kokemuksella, mutta uskallan väittää, että Khanom lukeutuu tällä hetkellä parhaisiin paikkoihin Thaimaassa. Matkailijoita on vielä suhteellisen vähän, mutta puitteet alkavat olla kohdillaan ja vain odottavat sitä, milloin suuri maailma löytää Khanomin. Näillä nurkilla pääsee toden teolla nauttimaan siitä klassisesta Thaimaan unelmakombosta, minkä lisäksi kaikki ympärillä on myös kuosissa: on sopivassa suhteessa aitoa paikallista elämää sekä matkailijoiden kaipaamia palveluja.

Khanom on vasta nousemassa matkailijoiden tietoisuuteen, mistä syystä kaikki palvelut ei tietenkään oo samalla tasolla kuin massakohteissa, mutta esimerkiksi hyviä paikallisravintoloita ja tasokkaita hotelleja alueelta löytyy jo. Valtaosa ravintoloista on pieniä, mereneläviin erikoistuneita thaimaalaispaikkoja, missä mahan saa täyteen vitosella ja parhaassa tapauksessa ruokaillessa voi katsella vieressä avautuvaa merimaisemaa.

Hotellien puolesta mulla on suositeltavana kaksi paikkaa: suomalaisomisteinen Aava Resort, joka on voittanut kaikki mahdolliset Aasian hotellipalkinnot (hinta noin sata euroa yöltä, mutta vastineeksi saa viisi tähteä) sekä Baan Thong Ching -bungalow-lomakeskus, joka on todellinen rauhan tyyssija (hinta noin 60 euroa yöltä, hieman Aavaa vaatimattomammat puitteet). Aavassa en kuitenkaan oo vielä käynyt, mutta sen perusteella mitä oon jutellut omistajien kanssa ja oon lukenut paikasta, uskaltaisin suositella sitä luksuslomaa kaipaaville matkailijoille.

Meidän majapaikka Baan Thong Ching oli ranskalaisen Maxin ja hänen thaimaalaisen vaimonsa omistama lomakylä, missä päästiin yöpymään tunnelmallisissa bungaloweissa. Toimiva ilmastointi, iso terassi ja pyöreistä ikkunoista avautuva merimaisema tekivät bungalowista ihan mahtavan. Polku mökeiltä päärakennukseen kulki palmujen alla, ja reitin varrella oli niin keinuja, riippumattoja kuin loikoiluun täydellisesti sopivia katoksiakin. Vieressä avautui koko reitin mitalta merimaisema. Siinä ei paljon muuta kaivannut.

Parasta paikassa oli tietysti ranta. Se oli julkinen, mutta käytännössä siellä ei näkynyt muita kuin hotellin asiakkaita. Koska  kuumin matkailusesonki ei ole juuri nyt käynnissä Thaimaassa, oli ranta ja hotellikin melko tyhjiä. Kun saavuttiin, oltiin hotellin ainoat vieraat, eikä siellä muutaman päivän aikana näkynyt kovin montaa muuta seuruetta. Se tarkoitti täydellistä rauhaa ja rantaa, missä sai käyskennellä käytännössä yksin.

Itse ranta oli reilun kilometrin mittainen hienohiekkainen ranta, vesi kirkasta ja edustalla kohosi Koh Samuin saari. Tuntui hullulta olla niin lähellä supersuosittua lomasaarta, kun ympärillä vallitsi täydellinen rauha, ja taustalla kuului vaan aaltojen pärske. Aika monta kertaa noiden päivien aikana mietin, että nyt ollaan aika täydellisessä lomaparatiisissa, vaikka en lomalla ollutkaan.

Miten Khanomiin pääsee?

Khanom sijaitsee Manner-Thaimaassa Nakhon Si Thammaratin provinssissa Bangkokin eteläpuolella. Matka sinne on pitkä mutta takuulla kaiken vaivan arvoinen. Me matkustettiin mennessä Bangkokin kautta ja vietettin kaupungissa ensin pari päivää, mutta paluumatkalla suunnattiin kotiin mahdollisimman suorinta reittiä. Siihen meni reilut 22 tuntia.

Paras tapa matkustaa Khanomiin on lentää joko Surat Thanin tai Nakhon Si Thammaratin lentokentälle. Molemmista jää matkaa Khanomin rannoille noin sata kilometriä, mikä tarkoittaa noin kahta tuntia autossa. Yhteyksiä on Bangkokista melko hyvin, joten mitenkään kovin vaivalloista matkustaminen ei ainakaan mun mielestä ole.

Tiet perillä Khanomissa on melko hyväkuntoisia, mutta monille rannoille ja esimerkiksi Baan Thong Chingin lomakeskukseen kulki pieni ja kuoppainen, aika lailla pottupeltoa muistuttava tie. Julkista liikennettä ei käytännössä ole, eli lomailija on taksien, lava-autojen ja skoottereiden varassa. Toisaalta kun paratiisirannalta saa kaiken tarvittavan, ei matkan aikana välttämättä tarvi huolehtia liikkumisesta juurikaan.

Khanomissa kaikki Thaimaan-odotukset palkittiin

Ensimmäisen reissun pienen pettymyksen jälkeen tuntuu hullulta olla tässä hehkuttamassa Thaimaan hienoutta, mutta niin se kelkka vaan kääntyi. Aloin suunnitella lomaa Khanomissa aika nopeasti sinne päästyäni, ja jos nyt pitäisi matkustaa Thaimaassa jonnekin juuri rannan ja palmujen perässä, en miettis kahta kertaa vaan buukkaisin heti lennot Etelä-Thaimaahan saakka.

Sain taas muistutuksen siitä, että Thaimaassa lomailu vaatii omien matkailurutiinien radikaalia muuttamista. Koska haluan nähdä ja kokea matkoilla mahdollisimman paljon, paikalleen jämähtäminen tuntuu suoraan sanottuna väärältä. Mulle matkat harvoin on puhtaasti rentoutumista, ja siinä jos missä on todella paljon opeteltavaa. Näissä palmumaisemissa voisin kuitenkin opetella sitä aivan mielelläni, ja uskoisin jaksavani pysytellä paikoillani ainakin kaksi päivää rannalla fiilistellen varsinkin, jos tarjolla olisi lentopalloverkkoa ja kajakkia, kuten Baan Thong Chingissä oli.

Rantojen lisäksi Khanomissa on toki paljon muutakin, ja jos suuntaisin noille nurkille lomalle, olis reissuun pakko lisätä esimerkiksi seikkailu viidakossa ja vesiputouksella sekä esimerkiksi veneretki, jonka tarkoitus olisi bongata vaaleanpunaisia delfiinejä (joita muuten nähtiin, mutta en ehtinyt saada kuvaa!). Tekemistäkin onneksi riittäis!

Tiedän että Thaimaassa on hurjasti muitakin rantaparatiiseja, jotka vaan odottavat löytymistään, tai ehkä säilyvät mieluusti suurten massojen ulottumattomissa. Mulle Khanom edusti sitä kaikkein parasta, mutta taas on hyvä muistaa että en tosissaan oo käynyt maassa kuin kerran ennen tätä.

Siitä syystä kutkuttaisikin kuulla, mikä on sun mielestä Thaimaan paras rantaparatiisi, mihin kannattaisi lähteä lomalle? Kaikki vinkit otetaan avosylin vastaan, sillä mulla on kutkuttava tunne siitä, että tää tuskin jäi viimeiseksi Thaimaan-seikkailuksi.

Kuva minusta nauttimassa rantaelämästä: Tine/A World of Backpacking.

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

vili 6.9.2018 at 16.39

Hehei, hyvä kirjotus, kiva että tää seuraava kokemus on ollu thaimaasta selkeesti vähä positiivisempi siule. Aiempaa postauksee et bangkokki oli itestä ekalla kerralla hirvee, toisella kerralla kans aika perseestä mut nyt jo ehkä kymmenisen kertaa siellä pysähtyneenä siitä on tullu itelle ylivoimanen lemppari miljoonakaupunki jossa aina pakko viettää pari kolme yötä vaikka ois vaa läpikulkumatkalla. Ja lempi tekemistä toki syöminen. Tuli käytyy khanomissa neljä talvee sitten viikon verran ja tykkäsin iteki kovasti paikasta. Sillon rannoilla oli kyllä vielä vähän roskia ja majotuksiakin on varmasti tullu viellä lisää, mutta kuulostaa siltä että paikka edelleen hyvä ellei jopa parempi. Thaimaassa on tuollasia khanomin tyylisiä rantakohteita useempiaki, osa ei iha nii nättejä ja suurinosa vielä aika paljon hiljasempiakin turismin/palveluiden suhteen, joka on kiehtovaa muutaman päivän verran ennen ku tylsyys iskee.. ban krut ja sen ympäristö esim. Noista rantapaikoista ite tykkään kuitenki saarista enemmän. 2010 luvun alussa kävin pienemmällä koh changilla mikä on intianvaltamerellä burman lähettyvillä, se oli ainaki sillon todellinen paratiisi, ei tainnu mitää varsinaista tietä ees olla koko saarella eikä ees yhtään mopoa, eikä sähköjä paitsi iltasin agrikaatilla, en tiiä mitä sille saarelle kuuluu. Siinä vieressä on koh phayam joka on kans iha kiva, hippien suosiossa oleva vähä hiljasempi saari ainaki jos vertaa noihi lantaa lipee samuihi phanganii taoon changii samettii. Sit isomman changin alapuolella siamin lahdessa on koh mak, koh wai ja koh kradan mitkä on kaikki iha hyviä vähä hiljasempia. niitten vieressä on isompi saari koh kood missä tuli viime talvena käytyy uudestaan sinne oli tullu aikapaljo turisteja itänaapurista mutta edelleen aika kivana säilyny paikka ja tosi upee saari luonnoltaa ja rannoilta. krabin saaristoki on hieno. Kyllä sielä kivoja paikkoja vielä riittää :) maaseutu ja pohjonenki on käymisen arvosia jos pidempi reissu joskus tarkotus tehä tuonne suunnille.

Vastaa
Inka 9.9.2018 at 14.31

Joo, selvästi sitä löytää itteä kiinnostavia juttuja kun on valmis antamaan toisen mahdollisuuden. Kuka tietää, ehkä Thaimaasta tulee seuraava suosikkikohde! Just noin miten sullakin on käynyt Bangkokin kanssa. :)

Siistiä kuulla sun kokemuksia Khanomista! Kiva myös kuulla noita suosituksia muihin paikkoihin, pitää painaa mieleen kunhan seuraavan kerran alkaa suunnitella Thaimaan-matkaa. Monista noista oon kuullut suosituksia muiltakin, mutta ainahan se on hyvä saada muiden jutuille vahvistusta. Lisää uusia paikkoja sitten seuraavalla kerralla, joka kyllä tulee ihan varmasti.

Kiitti kommentista!

Vastaa
Heidi / Auringon alla 12.9.2018 at 14.42

Khanom alkoi kyllä kiinnostaa kovasti, kun nyt pitäisi jossain vaiheessa löytää joku helppo, kiva, rauhallinen, kaunis ja mielellään vähän tasokaskin paikka Thaimaasta (koska vauvan kanssa ei jaksa sitä samaa säätämistä mitä kahdestaan). Bangkok on tietenkin pakollinen stoppi, mutta rannallakin olisi kiva rentotua, varsinkin sitten kun palaan töihin ja talvi hönkii niskaan. Tosin tänä vuonna taitaa jäädä Aasia vielä välistä, mutta mistäs sitä tietää jos jo ensi vuonna pääsis.

Vastaa
Inka 16.9.2018 at 9.14

Khanom on varmasti tosi hyvä valinta myös vauvan kanssa! En kestä miten te ootte päässy lähes joka vuosi Aasiaan JA Jenkkeihin. Ihan hullua. Toivottavasti molemmat kohteet kutsuu taas pian! :)

Vastaa

Jätä Kommentti