Pallontallaajat.net
Valikko

Keskiyön uintiretki hohtavan planktonin keskellä

Kirjoittanut Inka 9.9.2018

En voi sanoa pitkäaikaisen unelman käyneen  toteen Thaimaan-työmatkalla, mutta aika lähelle sitä kyllä päästiin. Koin toiseksi viimeisenä iltana elämyksen, josta olin ehkä jollain tasolla haaveillut mutta mitä en ollu oikeastaan koskaan pitänyt mitenkään realistisena. Uiminen bioluminesoivan, eli siis biologisesti valaistun planktonin joukossa pimeässä ja trooppisessa yössä vaikuttaa enemmän sadulta kuin todelliselta kokemukselta, mutta nähtävästi se on myös mahdollista toteuttaa. Ja miten upeaa se oli!

Bioluminenssia esiintyy luonnossa monessa paikassa, ja tulikärpäset on siitä ehkä kaikkein tunnetuin esimerkki.  Bioluminesoiva plankton on tuttu ilmiö muutamissa rantakohteissa, ja se näyttää parhaimmillaan tältä (tsekkaa kuva!).

Muistelin bioluminesoivan planktonin taikaistamia rantoja löytyvän Malediiveilta, mutta mielen vieressäkään ei käynyt, että niitä voisi olla Thaimaassa. Ei ennen kuin meidän Khanomin-resortin omistaja, ranskalainen Max, sanoi ensimmäisenä päivänä sivulauseessa, että rannoilla voi päästä uimaan planktonin joukossa. Siinä vaiheessa sana bioluminenssi ei esiintynyt, joten en tarttunut aiheeseen sen enempää. Asia kuitenkin jäi mietityttämään, ja puhuin siitä reissukavereilleni, jotka tarkistivat asian Maxilta. Siinä vaiheessa selvisi, että oli kuin olikin mahdollista nähdä bioluminesoivaa planktonia hotellin rannalla, jos oli riittävän onnekas!

Niin sitten kävi, että toiseksi viimeisenä iltana istuttiin palmujen alla hotellin terassilla, kun Max tuli kertomaan, että nyt olisi planktonia vedessä ja paljon. Nopea uikkarin vaihto, ja hetken päässä oltiinkin jo kahlaamassa vedessä, joka näytti siltä että se oli täynnä taikahippusia. Sinisen pikkuriikkiset planktonit loistivat mustassa merivedessä ja aktivoituivat liikkeen voimasta. Mitä enemmän askelia otti, sitä upeammin merivesi kimalteli. Aluksi plankton näkyi vain vaivoin, mutta mitä kauemmas hotellin valoista päästiin, sitä selkeämmin plankton välkkyi. En ollut uskoa onneani, sillä tämän maagisemmaksi ei kovin moni tilanne pääse.

Lopulta olin vedessä kuin pikkulapsi ja liikutin vuoroin käsiä ja vuoroin jalkoja samalla ihastellen sinisiä tähtipisteitä. Erityisesti käsivarsiin jäävä plankton näytti upealta, kun pisteet vain jatkoivat hehkumistaan sekunnin murto-osia liikkeen loppumisen jälkeen. Kun vedessä liikkui tasaiseen tahtiin, aaltoili plankton veden mukana. Kun taas juosta porskutin rantavesissä, tuntui että koko veden pinta on yhtä sinistä kimalletta.

Bioluminesoiva plankton oli ehkä siisteimpiä juttuja mitä oon nähny. Se on paljon sanottu, sillä samana päivänä pääsin näkemään paitsi vaaleanpunaisen delfiinin myös liejuryömijän, joka on ehkä siistein kala kaikista, ja toki elämässä on tullut nähtyä aika paljon aika siistejä asioita.

Planktonin kuvaaminen tositoimissa on lähes mahdoton tehtävä, sillä tuona iltana sen erotti paljaalla silmälläkin vain just ja just, ja siinä vaiheessa kun ehdin tarkentaa näkymään, oli plankton jo poissa. Valokuvaaminen osoittautui tosi haastavaksi, ja pitkän ähertämisen jälkeen tuloksena oli nämä kuvat. Ei todellakaan mitään masterpiece-materiaalia, eikä läheskään mitään niin upeaa kuin aikaisemmin linkkaamassani kuvassa, mutta parasta mihin minä pystyin tuona iltana. Jääpähän edes joku kuva muistoksi siitä elämyksestä.

Paikka, missä bongattiin plankton, oli Etelä-Thaimaan Khanomissa sijaitsevan Baan Thong Ching -resort ja sen edustalla oleva ranta. Thaimaassa planktonia näkee myös esimerkiksi Phuketissa, mutta väittäisin että tässä paikassa elämyksestä saa aika paljon kokonaisvaltaisemman, kun rannalla ei ole ketään muuta kuin oma jengi.

Vieläkin hengästyttää kun mietin edes koko tapausta, enkä voi edelleenkään uskoa onneani!

Kuvissa vaivoin näkyvän planktonin lisäksi myös iltatunnelmia rannalta.

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Aidan 9.9.2018 at 21.49

Mä niin tiedän tuon tunteen! Olin viime Thaimaan reissulla Koh Lipellä snorklausretkellä jossa päästiin myös uimaan hohtoplanktonin seassa. Se oli niin upeaa, hiljainen poukama (tai no, me hihkuttiin niinkuin pikkutytöt, joten siinä mielessä ei kyllä ollut hiljaista), tähtitaivas ja joka puolella liikkeestä hohtava merivesi. Upeaa!

Vastaa
Inka 10.9.2018 at 21.58

Ah, kuulostaa ihanalta! Ja en kestä että oot päässy kokemaan tuon Lipellä!! Oon iteki käyny siellä ja mulla ei ollut hajuakaan että elämys on siellä mahdollinen – jos olisin tiennyt, olisin varmaan kytänny kaikki yöt rantaan. :D

Vastaa
SunRiseGirl 9.9.2018 at 22.34

Mä kävin kans tammikuussa ihailemassa hohtavaa planktonia. Itse tein tuon Koh Phayam saarella ja sikäli mahtava kokemus, kun valosaastetta ei ollut lainkaan, koska kyseessä ranta, jossa ei ollut yhtään hotellia ja vastarantaa ei ollut.

Vastaa
Inka 10.9.2018 at 21.59

Oo, kuulostaa mahtavalta! Valosaaste on kyllä haastava juttu, ja pikkusaarilla varmaan sen välttäminen onnistuu hyvin. Kiva kuulla, missä kaikkialla noita on bongattu!

Vastaa

Jätä Kommentti