Pallontallaajat.net
Valikko

Reissukassan kartuttaminen ja säästösuunnitelma: tavoitteena kymppitonni vuodessa

Kirjoittanut Inka 23.9.2018

Nyt olisi taas säästämisen aika! Oon kirjoitellut rahasta aika ajoin, ja nyt omassa elämässä on nyt jälleen meneillään ajankohta, kun raha-asiat pyörii mielessä melko tiiviisti. Syy tähän on se, että yksi iso säästötavoite eli asunnon käsiraha alkaa olla nyt intensiivisen säästämisen ansiosta kasassa just sopivasti kaksi vuotta asp-tilin avaamisen jälkeen, ja on aika tähyillä muita elämän haaveita.

Mulla säästäminen onnistuu vain, jos on tavoitteita. Rehellisesti sanoen mulla ei juurikaan kiinnosta säästää sitä kuuluisaa pahaa päivää varten tai lepuuttaa säästämisen ilosta tilillä, rahastoissa tai osakkeissa useita tai jopa kymmeniä tuhansia euroja, vaikka se olisi kuinka viisasta. Motivaatioksi ei riitä esimerkiksi vaurastuminen tulevaisuudessa, vaan sen pitää olla jotain huomattavasti konkreettisempaa. Kymmenen vuoden päässä odottava tavoite riittää motivoimaan vain, jos se on tarkasti tiedossa. Harvemmin näin kuitenkaan on, mistä syystä oon huomannut, että parin vuoden päässä odottavat tavoitteet motivoi mua kaikkein eniten. Mää oonkin huomannut säästäväni parin vuoden sykleissä jotain isompaa varten, ja samalla sivussa kartutan pienempiä säästöjä, joihin on myös matalampi kynnys käydä käsiksi.

Tähän väliin huomiona mainittakoot, että teen töitä toimittajan palkalla, millä pärjää ihan kivasti, mutta ei todellakaan matkusteta New Yorkiin joka kuukausi.

Mutta nyt siihen säästösuunnitelmaan ja -tavoitteeseen! Julia Thurenin Kaikki rahasta -kirja on nyt kiinnostava puheenaihe, mutta myös ajatuksena kutkuttava. Kymmenen tuhatta euroa säästöön vuodessa on jännittävä ajatus.  Aluksi ajattelin säästösuunnitelmaksi 15 000 euroa kahdessa vuodessa, mutta sitten tein tarkistuslaskelman ja totesin, ettei se riitä omaan tavoitteeseeni. Pitää kerryttää budjettia nopeammin, mistä päästään ensimmäiseen tavoitteeseen, ja se on sama kuin Julialla: kymppitonni vuodessa.

Nyt kun tavoite on ääneen sanottu (tai blogissa julkisesti kirjoitettu), on aika aloittaa toimet. Jatkan elämää samaan malliin kuin ennenkin, ja teen kuten oon aiemminkin todennut itselleni parhaiten toimiviksi tavoiksi säästää rahaa. Sen, mitä teen tällä kertaa eri tavalla, on se, että pidän teidät mukana.

On aika hurjaa kirjoittaa reissublogia yhdeksän vuotta ja tajuta, ettei oo koskaan konkretian tasolla kertonut, miten ne reissueurot sinne matkakassaan kilahtaa. Seuraavan vuoden aikana tähän tulee kuitenkin muutos, sillä ajattelin pitää teidät kuukausitasolla mukana mun säästötoimenpiteissä sekä siinä, millä mallilla homma etenee kussakin kuussa. Eli ennen kuin Archie gone Lebanon täyttää kymmenen vuotta, te tiedätte tasan tarkkaan, miten oon onnistunut reissaamaan kaikki nämä vuodet ollen samalla opiskelija, puolipäivätyöläinen tai maksaessani yksin tonnin vuokraa.

Ajattelin, että voisin seuraavan vuoden aikana paljastaa aina kerran kuussa yhden säästövinkin jota ite noudatan omassa elämässäni, sekä avata aihetta hieman pintaa syvemmältä. Ensimmäiseksi ajattelin ottaa käsittelyyn säästötilit ja sen, miten itse käytän niitä (huom! monikossa) säästämisen motivointiin. Toisena voisin tarttua arkiruokailuun ja avata esimerkiksi meidän viikottaiset ruokakulut ja sen, miten urheileva toimittaja-ravitsemusterapeuttipariskunta yhdistää terveelliset sapuskat ja säästämisen. Tällä tasolla jatkettaisiin, kunnes vuosi tai ideat loppuisi.

Miltä tämä kuulostaisi?

Nyt, kun säästötavoite on päätetty, on tosi kutkuttava olo. Haaste on vastaanotettu, ja odotan suurella mielenkiinnolla sitä tilannetta, mikä vuoden päästä on. Itseni tuntien siihen päästään, mutta erityisesti kiinnostaa että millä hinnalla, eli joudunko vähentämään reissaamista, laittamaan joululahjat pannaan ja luopumaan uusista vaatteista? Se nähdään, eli mukana kannattaa ehdottomasti pysyä!

Säästösaldo, syyskuu 2018: 0 e / 10 000 eurosta

Iiks!

Ja niin, mikä se mun suuri tavoite on, mitä varten säästän? Sekin selviää myöhemmin! :)

Lisää tästä aiheesta

14 Kommenttia

Maarit Johanna 23.9.2018 at 22.44

Huippua! En malta oottaa millanen säästämistyyli teillä on. Jään suurella mielenkiinnolla seuraamaan!

Vastaa
Inka 23.9.2018 at 22.54

Jihuu, kiitos Maarit!

Vastaa
mipa 23.9.2018 at 23.26

Niin hyvä ja ajankohtainen sillä itekin tänään laskeskelin paljonko pitää kuukausitasolla säästää että saa ens kesän kemut maksettua :) Joten odotan innolla vertaistukea, vaikka säästökohde onkin eri!

Vastaa
Inka 24.9.2018 at 17.17

Huhhuh, saa kyllä varmasti säästellä pileitä varten, vieläki muistelen vienolla hymyllä että onneksi ei koskaan laskettu meidän kemujen budjettia, parempi vaan ko ei tiiä. :D Jes, vertaistukea on takuulla luvassa!

Vastaa
Maija-Liisa 23.9.2018 at 23.34

Niin mielenkiintoista että aivan pakko jäädä myös seuraamaan

Vastaa
Inka 24.9.2018 at 17.18

Jess, tosi kiva kuulla! :)

Vastaa
Susanna 24.9.2018 at 1.32

Hyvä aihe. Itse säästän matkailuun siinä että juon yleensä omia kahveja/jääkahvia joten ei kulu rahaa juurikaan kahviloihin tai ravintoloihin. Merkkituotteita en enää osta ja perustuotteet on yhtä hyviä. Kosmetiikkaa löytää hyvin ja edullisesti ulkomailta tai alennettuna

Vastaa
Inka 24.9.2018 at 17.18

Hei hyviä vinkkejä!! Mulla on sama ajatus, kosmetiikkaa saa usein edullisemmin ulkomailta, tosin siinä on myös puolensa, eikä se mulla ainakaan käy aina sitten lopulta kaikkein halvimmaksi. :D Noh, ainakin hyvä syy lähteä reissuun!

Vastaa
Elina | Vaihda vapaalle 24.9.2018 at 8.29

Uuu! Innolla odotan mikä on säästökohde. Mä keräsin kymppitonnin kasaan kahdeksassa kuukaudessa silloin, kun lähdettiin maailmanympärimatkalle. En saanut silloin vuonna 2010 mitään isoa palkkaa (reilu 2k), mutta niin vain sitä sai säästettyä. Osa summasta kyllä tuli siitä, että myin jonkun verran tavaraa pois ja sitten tuli töistä irtisanoutuessa pitämättömät lomat palkkana. Uskon, että onnistut varmasti! :)

Vastaa
Inka 24.9.2018 at 17.19

No huh!! Kymppitonni kahdeksassa kuukaudessa on kyllä ihan älytön suoritus, vauuu! Iso hatunnosto sulle, varsinkin jos palkkakin oli suht pieni. Vau!! Määki uskon että onnistun, ainakin jos into jatkuu samanlaisena ku nää ekat päivät. :D Kiitti tsempistä Elina!

Vastaa
Ananas2go / Popot pogoillen 24.9.2018 at 9.24

Kiintoisaa! Odottelen, mitä tästä avautuu. Onko se maailmanympärimatka?

Vastaa
Inka 24.9.2018 at 17.20

Hehee, voin paljastaa että matkaan kyllä liittyy mutta varsinaiset suunnitelmat kerron vasta myöhemmin. :)

Vastaa
Tepa 24.9.2018 at 15.21

Aivan mahtava aihe ja mielenkiinnolla odotan tulevia postauksia aiheesta! Muutenkin tosi hyvä juttu, että rahasta puhutaan nykyään enemmän ja avoimesti. Julian blogi on yksi suosikeistani ja tuo kirja on kyllä luettava.
Tsemppiä projektiin, onnistut ihan varmasti !

Vastaa
Inka 24.9.2018 at 17.20

Jesjesjes, niin kiva kuulla että aihe kiinnostaa!! Mua jotenki naurattaa ko oon aina jotenkin kuvitellut että puhun rahasta suht avoimesti, mutta viimeistään nyt tajusin että en oo juurikaan käsitellyt koko aihetta näiden vuosien aikana. Noh, parempi myöhään kuin milloinkaan. Ja kiitos tsempistä! :)

Vastaa

Jätä Kommentti