Pallontallaajat.net
Valikko

Benidormin siisteimmät elämykset – näiden avulla kaupunki onnistui hurmaamaan

Kirjoittanut Inka 2.10.2018

Yksi Benidormin-reissun siisteimpiä juttuja oli huomata, miten paitsi itse kaupungissa myös lyhyiden välimatkojen päässä siitä onkaan siistejä juttuja.

Neljän päivän mittaisen työreissun ohjelma oli tosi monipuolinen ja nähtiin vaikka mitä, mutta ei kuitenkaan istuttu koskaan kovin pitkiä pätkiä autossa, vaan kaikki paikat oli lyhyiden automatkojen päässä. Se on aika kova juttu varsinkin lyhyellä reissulla, jonka aikana ei oo mitään järkeä viettää tuntitolkulla autossa.

Kokosin tähän omat suosikkini Benidormin ja huudien niistä paikoista, missä vierailtiin loman aikana. Nää vinkit kannattaa painaa mieleen jos suuntana on Alicanten maakunta, sillä jo yhen päivän aikana ehtii nähdä ja kokea aika paljon.

1. Retki kaupungin ulkopuolelle sisämaahan

Ehkä kaikkein siisteintä oli päästä juuri kaupungin ulkopuolelle ja luontoon. Noustiin toiseksi viimeisen reissupäivän aamuna jeeppiin ja huristettiin ulos vanhastakaupungista. Lyhyen matkan päässä meitä odotti maisemapaikka, josta avautui maisema kaupungin yli aina Välimerelle saakka. Ja se oli vasta alkua.

Matka jatkui päällystämättömiä vuoristoteitä pitkin syvemmälle sisämaahan, ja ympäristön huiput välkkyi horisontissa vähän väliä. Fiilis jeepin takapenkillä oli aikamoinen, kun aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja tukka hulmusi tuulessa vauhdin mukana. Tällä kertaa ei pysähdytty vaeltamaan, mutta siihen olis ollu erinomaiset mahdollisuudet, ja tiirailin välillä vähän turhankin kaihoisasti vaellusreittien suuntaan. Maisemat oli niin huikeat, että niiden keskellä olis mielellään viettänyt hikisen vaellusretken!

Sisämaasta löytyi vuoristomaisemien lisäksi myös muita siistejä juttuja, sillä pysähdyttiin myös Guadalestin pikkukaupungissa. Itse kaupunki on pieni ja tunnelmallinen, aika lailla matkailijoiden täyttämä espanjalaiskaupunki, mutta sen vieressä sijaitseva padon rajaama turkoosi vesiallas on ihan omaa luokkaansa.

Altaan pohja on kalkkikiveä ja vesi kirkasta, mistä johtuen vesi on aivan täydellisen turkoosia, ainakin pilvettömänä päivänä. Näky on tosi maaginen ja saa kruununsa viimeistään siinä vaiheessa, kun bongaa vedessä uiskentelevat kalat tai mikä parempaa, kaikessa rauhassa etenevän kilpikonnan, joita asuu altaassa useita.

Sisämaaretki oli mulle ehdottomasti reissun paras juttu ja kohokohta, johon olisin mieluusti käyttänyt enemmänkin aikaa, jos kyseessä olisi ollut lomareissu. Nyt oli taas työmatkojen tavoin tyydyttävä siihen mitä sai, ja nautittava siitä.

2. Hulppeat hotellit

Kuten Instagramissakin pohdiskelin, en oo koskaan ollut mitenkään erityisen innostunut hotelleista tai pitänyt itseäni millään lailla hotellityyppinä. Benidormissa huomasin kuitenkin fiilisteleväni hotelleja aivan uudella tavalla, ja aloin jo suunnitella pidennetyn viikonlopun hotellilomaa, jonka aikana majoittuisin paikoissa, missä ei tarttis edes harkita koko hotellialueelta poistumista. :D Aika paljon ajatusmaailma on muuttunut siitä ajatuksesta, kun majapaikkaa valitessa pääajatus oli se, että ”ei siellä kuitenkaan muuta käydä kuin nukkumassa, joten majoitukseen on turha panostaa”.

Benidormin ja koko Alicanten alueen hintataso on espanjalaisittainkin tosi edullinen, joten suomalaisittain se on paikoitellen suorastaan halpa. Se tarkoittaa sitä, että tässä kaupungissa on mahdollisuus majoittua tavallista paremmin. Hotellitarjontaa on kaikista hintaluokista, ja muistelen meidän majoittuneen tosi edullisessa ja melko vaatimattomassa mutta hyvässä perushotellissa vuoden 2011 reissulla. Nyt tällä reissulla majapaikkaa ei todellakaan voinut kuvailla vaatimattomaksi.

Me yövyttiin vanhankaupungin parhaalla paikalla, lyhyen matkan päässä rannasta ja aivan Castellin näköalapaikan  vieressä sijaitsevassa viiden tähden Villa Venecia -putiikkihotellissa. Huoneet oli melko pieniä, mutta huoneesta avautuva maisema kompensoi kaiken, sillä näkymä oli suoraan avomerelle, ja tietystä kulmasta katsottuna huoneesta näkyi myös kaupungin suosituimpiin kuuluva Levanten ranta. Nukuin yöt verhot auki, jolloin pystyin aamulla heti ensimmäisenä näkemään auringonnousun värittämän taivaan. Aaltojen äänet kantautui huoneeseen, joten nukahtaminen sujui aika vaivatta aaltoja kuunnellessa.

Suosikkijutuiksi nousi aika nopeasti viidennessä kerroksessa sijainnut kattoterassi, missä en tosin päässyt käymään kuin kerran, ja silloinkin uima-allas jäi kokonaan testaamatta. Piipahdin siellä auringonlaskun aikaan, jolloin koko kattoterassilla ei ollut mun lisäksi ketään muita, ja sain nauttia maisemasta kaikessa rauhassa. Kattoterassin lisäksi myös aamiaisterassi oli aika 5/5, sillä syötiin ulkona, aamuauringon lämmittäessä ranta- sekä merimaisemien äärellä.

Villa Venecian lisäksi nähtiin myös kaksi hotellia, missä käytiin lounaalla ja muutenkin tutustumassa tiluksiin. Suurimman vaikutuksen teki lyhyen matkan päässä Benidormin ulkopuolella sijaitseva, niin ikään viiden tähden Asia Gardens, joka veti aika hiljaiseksi. Tunnelma oli kuin Thaimaassa, mutta ei mitenkään kornilla tai kitchillä tavalla, vaan jos kyltit ja palvelu ei olis olleet espanjaksi, olisin ihan hyvin voinut kuvitella olevani jossain Aasian trooppisessa lomakohteessa. Tää on paikka, mihin haluan ehdottomasti vielä palata joskus omalla lomalla!

Toinen hotelli oli Melia Villaitana, joka myös sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä Benidormista. Hotellissa on erikseen neljän ja erikseen viiden tähden alueet, ja perushotellin sijaan Melia on enemmänkin pieni kylä. Se on rakennettu perinteiseen Välimeren tyyliin, ja tunnelma allasalueineen oli vähintäänkin vakuuttava.

Täällä ei käyty edes tsekkaamassa huoneita, mutta siitä huolimatta olisin valmis viettämään Asia Gardensin lisäksi myös Meliassa parin päivän hotelliloman.

Azerbaidžania lukuun ottamatta en oo ikinä maksanut majoitusta viiden tähden hotellissa, enkä oo ihan hulluna perehtyny niiden hintoihin. Näissä paikoissa off seasonilla, eli käytännössä marraskuusta huhtikuuhun, halvimpien huoneiden hinnat pyörii noin 200 euron kieppeillä yötä kohti. Se tuntuu tavallaan aika paljolta jos miettii, että oon ite yleensä valmis pulittamaan hotellihuoneesta satasen yöltä, mutta toisaalta jos oikeasti toteuttaisin haaveilemani hotelliloman noissa resorteissa, eikä matkalla rahaa kuluis juuri muuhun, ei 200 euroa yöltä esimerkiksi neljän yön mittaisella reissulla olis välttämättä ihan niin paha. Ainakaan, jos reissun kokonaishintaa vois kompensoida edullisilla lennoilla. Ja ainakin Asia Gardensin kohdalla hinnan edullisuuden tuntua lisää vielä se, että ihan tosissani voisin kuvitella olevani Aasiassa, joten sinällään kokonaisuus tulis varmaan halvemmaksi kuin esimerkiksi Thaimaan-matka.

Ja mainittakoot vielä, että 90 prosenttia Benidormin hotelleista on paikallisten omistuksessa, eli vaikka siellä majoittuisikin isossa lomakeskuksessa, rahat päätyy paikallisten taskuun kansainvälisten ketjujen pohattojen sijaan, mikä on aina kova juttu!

3. Vanhakaupunki kannattaa kokea

Benidormin vanhakaupunki on täynnä superkapeita katuja, enkä ikinä missään tilanteessa haluais ajaa siellä autolla – kuten en kovin monessa muussakaan vastaavassa vanhassakaupungissa. Kadut on täynnä vaaleita rakennuksia ja espanjalaistunnelmaa, mutta myös tosi paljon brittituristeja, sisäänheittäjiä ja romukauppoja. Vanhakaupunki on Benidormin keskus, ja siellä on valtava määrä ravintoloita ja kauppoja, mutta esimerkiksi shoppailuun Benidorm soveltuu melko kehnosti. Kaupungissa vierailee pääasiassa espanjalaisia ja brittiläisiä matkailijoita, ja shoppailutarjonta on sen mukainen. Siihen vaikuttaa kuitenkin myös se, että erityisesti vanhassakaupungissa lähes kaikki liiketilat on paikallisten perheiden omistuksessa, eikä kansainvälisiä ketjuja oo, ja espanjalaisistakin ketjuista alueelle on huolittu vaan muutama. Benidormiin ei siis missään nimessä kannata lähtä shoppailemaan, mutta onneksi kaupungista on helppo nauttia myös muilla tavoin.

Mun suosikiksi nousi vanhankaupungin laidalla ja aivan meidän hotellin vieressä sijainnut Castellin näköalapaikka, mistä avautui aika vaikuttava näkymä merelle ja sekä Levanten että Mal Pasin rannoille. Näytti siltä, kun aukio olis rakennettu valokuvia varten, sillä sinivalkoisten kaakelien muodostama alue oli todellakin kuvankaunis. Parasta siinä oli tietenkin se, että se sijaitsi aivan hotellin vieressä, joten näkymästä pääsi nauttimaan vähän väliä. Tätä paikkaa ei todellakaan kannata jättää väliin Benidormin-reissulla!

Näiden lisäksi kierrettiin vanhassakaupungissa myös reissun ekana iltana tapaskierroksen muodossa, ja saatiin heti aimo annos espanjalaista kulttuuria.

Vanhastakaupungista löytyi tosi paljon tapaspaikkoja, ja siellä on jopa Tapas Alley -niminen alue, missä mekin vierailtiin parissa paikassa. Ruoka oli tosi hyvää ja tapaksia sai moneen makuun, minkä lisäksi fiilis oli jotenkin tosi autenttisen oloinen, mikä on tietysti aina reissaajan kannalta miellyttävää. Lapset istui tiskillä, taustalla raikasi kova espanjankielinen puheensorina ja paikka oli ihan täynnä.

4. Benidormin aurinkoiset rannat

Rannat on Benidormissa se syy, joiden vuoksi valtaosa matkailijoista suuntaa kaupunkiin eikä ihme, sillä hiekka on pehmeää, ranta-alueet leveitä ja rantaviivaa kahdeksan kilometrin verran, eli tilaa on. Ranta-alueet on jaoteltu muutamaan eri rantaan. Isoimmat ja suosituimmat rannat on kolmen kilometrin mittainen Poniente ja kahden kilometrin mittainen Levante. Niiden välissä sijaitsee noin kilometrin mittainen Mal Pas -ranta, ja lisäksi keskustan ulkopuolella on joitakin pienempiä rantoja. Biitsitunnelmaa siis löytyy!

Erot rantojen välillä on tosi isot, eikä todellakaan oo ihan sama, mille rannalle menee. Esimerkiksi Ponienten ja Levanten välillä ero on kuin yöllä ja päivällä. Noista kahdesta suuntaisin ite ehdottomasti mieluummin Ponientelle, joka paikallisten ja perheiden suosima rauhallinen ranta. Levante oli ainakin noin syyskuun loppupuolella aivan tupaten täynnä aamusta iltaan, ja ensimmäisenä teki mieli lähteä sietä pois heti saapumisen jälkeen, eli mukava tunnelma oli tosi kaukana.

En käyny tällä reissulla edes uimassa, mutta aiemmalla reissulla kävin, ja silloin mieleen jäi erityisesti se, miten vesi oli lämmintä jo aikaisin aamulla. Tuolloin oltiin liikkeellä niin aikaisin, että rannalla ei ollut vielä mummon mummoa, mutta aamupäivän edetessä rantsu täyttyi hullua vauhtia.

Nää jutut jäi päällimmäisenä mieleen Benidormista tämän reissun perusteella. Matka oli aika lyhyt mutta tosi monipuolinen, ja kuten sanottua, suuntaisin kaupunkiin kyllä aivan mielelläni vielä takaisinkin.

Benidormilla on toki maine brittien rantahelvettinä, mistä mekin saatiin oma osamme, mutta kun kiertää brittialueet ja Levanten rannan kaukaa erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin, välttynee siltä kaikkein pahimmalta örveltämiseltä, ellei sitä sitten juuri hae. Onneksi kohteista on mahdollista kokea se itselle mieluisin näkökulma, joten ne varjopuolet tai vähän jäätävät osat ja alueet voi suosiolla jättää väliin.

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti