Pallontallaajat.net
Valikko

Kymppitonni reissukassaan vuodessa – säästövinkki nro 1: säästötilit kuntoon

Kirjoittanut Inka 22.10.2018

Nyt on aika Kymppitonni vuodessa -projektin ensimmäisen varsinaisen vinkkipostauksen. Oli häkellyttävän ilahduttavaa huomata, miten mahtavan vastaanoton tää mun vuoden mittainen projekti teiltä sai. Se kertoo selvästi siitä, miten raha-asioista on hyvä puhua ääneen ja avata vähän sitä prosessia, millä tavoin itse kukanenkin euronsa säästää. Positiivinen vastaanotto myös rohkaisee olemaan entistä avoimempi, sillä minä en ainakaan halua olla se, joka edesauttaa tabujen pysymistä tabuina – ainakaan, jos ne liittyy rahaan.

Ensimmäinen kuukausi säästöprojektia on nyt takana, ja täytyy tunnustaa, että on mennyt vaihtelevasti. Oon onnistunut säästämään yli tavoitteen, mutta vaikuttaisi siltä, että oon sillä aiheuttanut itselleni myös ns. näennäistä köyhyyttä. Siirsin siis vähän liian ison summan säästötilille, mistä syystä käyttötilin varat hupenivat aika nopeasti ja jouduin turvautumaan luottokorttiin alta aikayksikön. Se taas tarkoittaa sitä, että männäkuun hummailujen hinta maksetaan sitten tulevan kuukauden aikana kun luottokorttilasku tulee maksettavaksi, mutta toisaalta mikäs olisikaan parempi tapa oppia kantapään kautta kuin oikeasti oppia ne kantapään kautta?

En siis pistänyt todellakaan kaikkia rahahanoja kiinni heti projektin aluksi suunnitelmista voimaantuneena, vaan pikemminkin päinvastoin, sillä mulla on nyt vähän huono omatunto tuhlailuista. Tosin uskon, että alun pieni feilaus motivoi keskittymään projektiin vielä entistä kovemmin, ainakin, jos tunnen itseäni yhtään.

Mutta, sen pidemmittä kuulumisitta, mennään asiaan!

Säästövinkki numero 1: siirrä rahat säästötileille heti palkkapäivänä

Tämä säästövinkki on syystä ensimmäisenä, sillä se on kaiken lähtökohta. On hankala säästää, jos niitä rahoja vain lepuuttaa käyttötilillä tai patjan alla, eikä oo mitään kunnollista paikkaa, mihin ne laittaa. En puutu tässä postauksessa lainkaan rahastoihin tai osakkeisiin, sillä mulla ei ole niistä mitään kokemusta, vaan keskityn ainoastaan siihen minkä osaan: säästötilillä säästämiseen.

Tää on mun mielestä helpoin ja konkreettisin asia, joka käytännössä kartuttaa säästöjä. Mää vaihdoin juuri pankkia ja mulla on tällä hetkellä käyttötilin lisäksi kaksi säästötiliä. Aiemmassa pankissa säästötilejä oli varmaan viis, mutta nyt ajattelin ainakin lähteä liikkeelle kahdella tilillä: Toinen on lyhytaikaista säästämistä varten ja on pankin papereissa käyttötili, eli sieltä voi nostaa varoja rajoituksetta ja korko on lähes olematon. Toinen tili on pankinkin kirjoissa säästötili, mistä saa tehdä OP:lla maksutta vain jokusen noston vuodessa, minkä lisäksi korko on normi käyttötiliä parempi.

Haluan pitää säästämisen mahdollisimman helppona, kuten kaiken muunkin elämässäni, mistä syystä mulla on nuo kaksi eri tyyppistä tiliä. Käytännössä säästän kahdella tasolla: pieniä ja suuria tavoitteita varten. Pieniä tavoitteita, kuten esimerkiksi Lontoon-viikonloppulomaa varten säästän tilille, mistä voin nostaa rahaa vaikka kerran tunnissa ilman, että siitä koituu mulle mitään kuluja. Sen tilin tavoite ei ole kartuttaa jättimäisiä summia loppuikää varten, vaan nimenomaan mahdollistaa ne pienet kivat jutut elämässä. Elämän suuria unelmia eli tavoitteita varten taas säästän virallisella säästötilillä, johon ei tulis mielen viereenkään kajota kuin kerran–pari vuodessa.

Tällä hetkellä mulla on päässä tavoite, että siirrän mun toimittajan palkasta, josta jää noin kaksi tuhatta euroa käteen, joka kuukausi tuhat euroa säästötileille. Käytännössä mulla jää siis kuukaudessa noin tuhat euroa vuokraan, laskuihin, ruokaan ja muuhun elämiseen, mikä tuntuu melko suurelta summalta.

Tonnin siirtäminen kuukaudessa säästöön (tai noin tonnilla pärjääminen) voi  joidenkin korvaan kuulostaa aika isolta tavoitteelta (ja samalla toisten korvaan säälittävän helpolta), mutta oon aikaisemmin pystynyt siirtämään samasta palkasta 500 euroa kuussa säästöön silloin, kun maksoin noin tuhannen euron vuokran kokonaan yksin. Nyt Karimin muutettua takaisin kotiin tuntuvin muutos on paitsi sydämessä myös lompakossa, kun vuokrasta säästyy joka kuukausi noin 500 euroa. Se tuo hurjasti lisää säästömahdollisuuksia, ja samalla kun normiarjen kuluja maksaa kaksi ihmistä, antaa se myös mahdollisuuden pieneen elintason nostoon. Win-win-tilanne!

Tuosta säästöön menevästä tonnista laitan 600 euroa varsinaiselle säästötilille, joka on isoa tavoitetta varten, ja 400 euroa säästän sivuun “käyttö”säästötilille eli käytännössä kamerahankintoja ja reissuelämää rahoittamaan. Isolle säästötilille menevä summa voisi toki olla suurempi, mutta haluan myös nauttia elämästä tämän vuoden mittaisen projektinkin aikana, sillä säästäminen ei oo mulle vaan lyhytaikainen projekti, vaan tavallaan elämäntapa, joka vaan näyttäytyy lyhyempinä projekteina. Siitä syystä yritän tehdä siitä mahdollisimman vaivatonta ja mahdollistaa itselleni myös nauttimisen samalla, kun säästelen jotain isompaa tavoitetta kohden. Tästä ajatuksesta on luvassa myöhemmin projektin varrella vielä aivan oma postauksensa!

Vuoden aikana tuolla kuukausittaisella 600 eurolla saa säästettyä 7 200 euroa, mikä ei vielä aivan riitä mun kymppitonnin tavoitteeseen, mutta vie aika pitkälle sitä kohti.

Vielä mulla ei oo suuria suunnitelmia sen suhteen, miten saan tasoitettua tuon lopun 2 800 euroa, mutta uskon että muutamalla vähän ahkerammalla säästökuukaudella ja parilla ylimääräisellä työkeikalla pääsee jo pitkälle. Lisäksi otin vähän vauhtia ja isottelin ensimmäisen säästökuukauden aluksi, ja laitoin koko tuhat euroa suoraan säästöön isoa tavoitetta varten. Piti päästä keulimaan, enkä malttanut aloittaa rauhassa. Alla tulos.

Säästösaldo, lokakuu 2018: 1 000 e / 10 000 eurosta

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Emmi 24.10.2018 at 16.20

Huh, reipas säästäjä oot! Mun nettotulot on yli tonnin enemmän mutta en saa kyllä mitenkään tuollaista summaa säästöön – pelkästä asumisesta maksan yli 1.500 egeä kuussa. Oon kykkyllä nyt ryhdistäytynyt ja säästänyt kesälomareissun (nythän kukaan ei saa enää matkustaa, koska ilmastonmuutos ;)) jälkeen melkein kolme tonnia! Ja se on mulle paljon.

Yks hyvä keino on ollut e-possu eli systeemi jossa jokaisesta korttihöyläyksestä menee tietty euromäärä (mulla 5 euroa) säästötilille. Säästää aika lailla huomaamattaan eikä oikeasti joudu luopumaan mistään :)

Vastaa
Inka 28.10.2018 at 17.15

Ai hemmetti miten makijat asumiskustannukset sulla!!!!! Huhhuh! Ei mikään ihme, jos säästämisen kans on välillä haasteita.

Ja siis mikä mahtava käytäntö tuo e-possu, aivan fantastinen!! Pitää ehdottomasti perehtyä, jos sen ottaisi vielä tähän kylkeen. Iso kiitos vinkistä!

Vastaa
Christa 25.10.2018 at 17.41

Mulla on samanlainen kahden säästötilin systeemi ja se toimii musta tosi hyvin. Säästän suunnilleen samanverran kuussa kuin sinäkin. Tulot ovat jonkin verran isommat, mutta niin ovat menotkin, kun itsensä lisäksi pitää miehen kanssa puoliksi elättää kolme pikkuihmistä.

Vastaa
Inka 28.10.2018 at 17.16

Jee, pisteet kahden säästötilin taktiikalle! Hauska kuulla että sullakin toimii. :)

Vastaa
Tickler 28.10.2018 at 10.06

Wau, aika kova vetää tonni säästöön! Ihailtavaa.
Yksineläjänä Hessoissa tuntuu, että kaikesta maksaa tuplan. Siksi kiinnostaa, mitä kaikkea tuolla sun käyttötonnilla kuukaudessa saa?
Ja Emmin e-possua täytyy heti lähteä kuukkeloimaan!

Vastaa
Inka 28.10.2018 at 17.18

Jee, kiitos! Ja apua, täytyy sanoa että en kyllä osaa suoralta kädeltä vastata, mutta seuraillen vähän tilannetta, tutkin menneitä kuluja ja palaan asiaan seuraavassa säästöpostauksessa! Hyvä kysymys!

Ja todellakin samaa mieltä yksineläjän tilanteesta!

Vastaa

Jätä Kommentti