Pallontallaajat.net
Valikko

Vastuulliset urheiluvaatteet reissussa – suomalaisesta Néprasta tuli luottokaveri

Kirjoittanut Inka 25.10.2018

Yhteistyössä Népra

Reilujen reissuvermeiden löytämisestä on tullut yksi mun elämäni suurimpia tavoitteita, sillä jatkuva reissaaminen pakottaa kompensoimaan lentämistä elämän muilla osa-alueilla. Sen vuoksi ekologinen ja eettinen kuluttaminen on mun tärkeä tavoite, jota pidän mielessäni jatkuvasti. Siitä syystä uusien, erityisesti kotimaisten vastuullisten brändien löytäminen herättää suuria tunteita erityisesti silloin, kun tuotteet miellyttävät omaa silmää ja sopivat arkeen.

Oon vuosikausia tuskaillut epäeettisten urheiluvarusteiden kanssa, sillä tyylikkäitä ja vastuullisia urheiluvaatteita tuntui olevan lähes mahdotonta löytää. Se oli mulle pitkään tosi iso miinus, sillä rakastan treenikalsareita ja asunkin niissä käytännössä aina, kun se vain on mahdollista. Ei siis oo mikään ihme nähdä mua esimerkiksi lentokoneessa lähes samoissa kamoissa kuin lenkkipolullakin, sillä erityisesti pitkillä matkoilla mukavuuteen panostaminen on ykkösjuttu.

Ongelmana on vain ollut se, että lähes aina treenivermeissä lukee ne samat kirotut sanat, made in China. Ne sanat tuo mulle ensimmäisenä mieleen kuusvuotiaat lapset työskentelemässä hikipajassa, joten mieluiten jätän sen mielikuvan, puhumattakaan asian tukemisesta, väliin.

Kun sitten reilu vuosi sitten bongasin ravitsemustieteilijä Heidi Kinnusen instassa kuvia sammakkologoisista vermeistä ja maininnan suomalaisesta, kahden mimmin perustamasta vastuullisesta urheiluvaatebrändistä Néprasta, innostuin salamana.

Mopo lähti aika nopeasti käsistä ja hankin lyhyessä ajassa aika monipuolisen arsenaalin Népran tuotteita. Huomasin nopeasti tarttuvani niihin useammin kuin halpaketjujen treenirytkyihin, mitä edesauttoi varmasti myös vastuullisten tuotteiden käyttämisestä tullut hyvä fiilis. Oma uusi suosikki oli löytynyt!

Ja tarkkasilmäisimmät lukijat varmasti muistavatkin, että kirjoitin Néprasta jo aikaisemmin, kun listasin omat suosikkini vastuullisten vaate- ja kenkäbrändien saralta. Tätä brändiä en oo hehkutellut turhaan!

Sittemmin Népran tuotteet on valikoituneet reissukumppaneiksi kerta toisensa jälkeen, ja jotain brändiltä on tainnut olla mukana lähes jokaisella matkalla edellisen vuoden aikana. Vaikka en kaupunkilomalla juuri verkkareissa lentoja lukuun ottamatta hengailekaan, ovat Néprani osoittautuneet erinomaiseksi erityisesti aktiivisilla reissuilla. Espanjan-matkalla valkkasin Néprat mukaan muun muassa Montserratin vuoristomaisemiin ja Costa Bravan palmumaisemiin, missä ne palveli erinomaisesti.

Urheiluvaatteet on erinomainen valinta reissuun monesta syystä. Omilla matkoillani kannan matkatavarani käytännössä aina selässä, mistä syystä keveys ja monikäyttöisyys on mulle pakkausvaiheessa ykkösasioita. Kun matkataan vuoristoon tai muutoin rentoihin oloihin, on sama panostaa mukavuuteen paitsi lennolla myös kohteessa. Siihen treenitrikoot ja kevyet topit soveltuu täydellisesti.

Trikoiden lisäksi oon tykännyt reissuissa erityisesti Népran ja Pure Wasten unelmanpehmeästä t-paidasta ja jo mainituista treenitopeista. Omiksi suosikeiksi trikoista on muodostuneet ehdottomasti Terrat, jotka on mukavan napakat mutta ei kuitenkaan liian tiukat. Kaiken hyvän lisäksi housuista 65 prosenttia on kierrätysmateriaaleja, mikä tekee niistä entistä paremmat, ainakin mun päässä (ei konkreettisesti).

Vaikka rakastankin silkkivaatteita, treenikamat vie reissaajan näkökulmasta voiton monessa suhteessa.

Ensinnäkin treenivaatteet on jo lähtökohtaisesti ihan superkevyet erityisesti, jos puhutaan trikoista. Mulle vaatteiden ja kosmetiikan keveydellä on erityisen suuri merkitys, sillä kamera, linssit, tietokone, jalusta ja muu elektroniikka painaa kuin synti, joten kaiken muun mukaan otettavan on pakko kompensoida painoa. Tästä syystä pakkaan mukaan ensisijaisesti vaatteita, jotka painaa mahdollisimman vähän. Grammoillakin on väliä silloin, kun paino keskittyy harteille lentokentän pitkässä passintarkastusjonossa.

Keveyden lisäksi treenivaatteet on helppo rullata mukaan pieneen tilaan ilman pelkoa rypistymisestä. Näiden kamojen kanssa ei välttämättä tarvitse edes pakkauskuutioita, sillä housutkin saa jo ilman ulkopuolista kompressiota rullattua todella pieneksi paketiksi. Parasta on kuitenkin se, että auki rullaamisen jälkeen vaatteet näyttää aivan käyttökelpoisilta, eikä niitä tarvitse suoristaa suihkepullon avulla.

Näiden lisäksi treenivaatteissa ilahduttaa materiaalivalinta, jonka ansiosta esimerkiksi housuja ei tarvitse pestä todellakaan joka päivä. Vaatteet ei ala haisemaan kovin herkästi, minkä lisäksi ne näyttää hyvältä useita päiviä, ellei kohdalle satu tavallista suurempaa pölypilveä tai mutavyöryä.

Lyhyesti sanottuna suosin laadukkaita treenivaatteita reissuilla mukavuuden lisäksi myös sen vuoksi, että ne on ready to go -tyyppinen valinta. Kamat ulos kassista, päälle ja menoksi, eli vaatehuoltoon ei tarvitse käyttää aikaa matkalla, vaan huomion voi kiinnittää itse reissusta ja sen tarjoamista elämyksistä nauttimiseen, mikä on matkailun pääasia.

Mikä Néproista sitten tekee vastuullisen? Syitä on monia, mutta päällimmäisenä mainittakoot ne tärkeimmät: vaatteet suunnitellaan Suomessa ja ommellaan Virossa Italiasta hankituista materiaaleista. Valmistuksen keskittäminen EU-maahan tarkoittaa siis sitä, että työntekijöille on taattu inhimilliset olot ja asiallinen palkka. Tuotteen valmistusmaa onkin asia, mistä kannattaa lähteä ensimmäisenä liikkeelle vastuullisen shoppailun tiellä.

Kuluttaja saa tavallisesti tietoa vaatteen alkuperästä hyvin rajatusti, ja esimerkiksi materiaalien alkuperä on asia, joka on harvoin tiedossa. Muutenkin valmistusprosessissa on monia yksityiskohtia ja asioita, joita harvoin valaistaan kuluttajille. Sataprosenttinen vastuullisuus on äärimmäisen vaikeaa, mutta mun ajatusmaailmassa jo yritys tehdä asioita mahdollisimman hyvin on todella tärkeää, sillä sitä kautta päästään näyttämään esimerkkiä myös muille.

Népran Speak of the Frog -blogi avaa läpinäkyvästi brändin oman tuotannon eri puolia ja antaa vinkkejä esimerkiksi vaatehuoltoon tuotteiden mahdollisimman pitkän iän takaamiseksi. Ite ainaki arvostan kovasti yritystä, joka auttaa asiakkaitaan pitämään kerran ostetut tuotteet mahdollisimman hyvinä niin pitkään kuin suinkin sen sijaan, että keskittyy kauppaamaan jatkuvasti uutta kamaa vanhojen tilalle. Erityisesti pieneltä yritykseltä tämä osoittaa rohkeutta.

Postauksesta välittyy varmasti se, miten innoissani olen siitä, että meillä on Suomessa brändejä, jotka tarjoaa mahdollisuuksia tehdä vastuullisia valintoja ilman sen suurempaa vaivannäköä. Népran tuotteet maksavat saman verran kuin perinteisten urheilubrändien vaatteet, ja niitä saa tilattua näppärästi yrityksen omasta verkkokaupasta.

Mikä parasta, 4. marraskuuta 2019 saakka saatte verkkokaupan tuotteista kymmenen prosentin alennuksen koodilla ARCHIEGONELEBANON (ei koske 29.10.–1.11. käynnissä olevan Terra-kampanjan tuotteita)! Omalla kohdallani saattaa hyvin olla, että nappaan alennuskoodin vauhdittamana ostoskoriin muutamat joululahjat..

Miltä eettiset treenivermeet kuulostaa sun korvaan noin yleisesti ja erityisesti matkailuvarusteina?

Kuvissa näkyvä persikanvärinen Venus-toppi sekä pitkät Terra-trikoot on saatu Népralta, mutta muutoin omistamani kokoelma on itse ostettua tai läheisiltä lahjaksi saatua. Olin itse yhteydessä yritykseen yhteistyön tiimoilta, sillä arvostan brändiä kovasti ja halusin ehdottomasti tehdä yhteistyötä juuri Népran kanssa.

Lisää tästä aiheesta

3 Kommenttia

Anne 18.12.2018 at 1.23

Ihana kirjoitus ihanasta merkistä! :)

Vastaa
Inka 20.12.2018 at 7.33

Kiitos Anne! Nepra on kyllä ässä!

Vastaa
Kristiina 29.8.2019 at 9.00

Koodi ei toimi :(

Vastaa

Jätä Kommentti