Pallontallaajat.net
Valikko

Kymppitonni reissukassaan vuodessa, säästövinkki osa 2: säästäminen ruokakuluissa

Kirjoittanut Inka 28.11.2018

Parasta -30%-tarroissa on se, että tietyn kellonajan jälkeen ne tarkoittaa 60 prosentin alea.

No niin, nyt ollaan taas asiassa, nimittäin säästämisessä! Ensimmäisen pohjustuspostauksen lisäksi oon ehtinyt käsittelemään säästötileillä säästämistä, mihin tuli teiltä mukavasti kommentteja niin blogin kuin Facebookinkin puolella – kiitos niistä! Kuten luvattua, seuraavaksi mietitään sitä asumiskulujen jälkeen suurinta menoerää, eli ruokakuluja.

Meillä on kahden hengen talous, ja arkiruokailussa tasapainoillaan terveellisyyden, laadukkaiden raaka-aineiden ja hinnan välillä, kuten varmasti suurin osa muistakin suomalaisista. Jaan tässä postauksessa omat yleispätevät vinkkini arjen ruokakuluissa säästämiseen, minkä lopuksi avaan vielä meidän ihan tavallisen viikon ruokaostokset ja niistä aiheutuneet kulut.

Osa vinkeistä voi vaikuttaa itsestään selviltä, mutta niinhän se on, että perusjutut on niitä millä on merkitystä. Säästämiseen ei oo mitään oikotietä, vaan kuten moni muukin tavoitteellinen asia elämässä, se on tylsää puurtamista. Siitä syystä pienet jutut nousee yllättävän merkityksellisiksi, eikä niitä sovi väheksyä.

Tässä siis mun arkipäivän muikkarit, joita koitan pitää mielessä, jotta sinne reissukassaan kilahtaa yhä enemmän euroja!

1. Syö sesongin mukaan

Ehkä tärkein ja helpoin vinkki on sesonkiajattelu – eli osta kaupasta sitä, mikä on juuri nyt kaudessa. Satokausikalenteri helpottaa tässä, mutta niin myös maalaisjärki ja silmien auki pitäminen, eli käytännössä kannattaa ostaa sitä, mikä on tarjouksessa. Kun satsumakausi alkaa, samalla hedelmien hinta laskee samoin kuin juureskauden alkaessa porkkanat, nauriit, punajuuret ja lantut alkavat tuntua puoli-ilmaisilta.

Parasta tässä on se, että samalla kun pihistelee, saa oikeasti hyvälaatuisia kasviksia silloin kun kyseiset rehut on parhaimmillaan, ja kaiken hyvän lisäksi samalla saattaa tulla kokeiltua myös jotain uutta.

2. Tee ostokset halvassa ruokakaupassa

No niin, käsi ylös kenen mielestä on noloa shoppailla Lidlissä? Mää olisin ehkä ollu siinä jengissä vuonna 2006, mutta nyt oon niin kaukana kuin vain voi olla. Lidl on ollut meidän talouden ykköskauppa vuosikaudet ihan puhtaasti siitä syystä, että se on kotimaassa edullisin.

Onneksi snobeilut on lähteneet jo aika hyvin lähes kaikista suomalaisista, sillä kyseinen pulju on onnistunut uudelleenbrändäämään itsensä Suomessa aika onnistuneesti, ja on kaukana siitä nollariluvun puolivälin saksalaistunnelmasta. Ja eron huomaa, sillä Lidlit on Suomessa kyllä huomattavasti parempia kuin esimerkiksi Saksassa, sekä tunnelmansa että valikoimansa puolesta.

Hintaero pikkukauppoihin, Alepoihin, Salehin ja K-marketeihin, on merkittävä. Meillä on tapana tehdä ostokset pääasiassa Lidlissä, käydä ehkä hakemassa muutama tarjoustuote Postitalon K-supermarketista ja maitopurkkityyliset ostokset naapurin Alepasta, mistä mukaan tarttuu yleensä myös punaisilla tarroilla varusteltuja leipiä. En edes muista, milloin oltaisiin viimeksi maksettu leivästä normaalihintaa varsinkaan, kun meidän käytössä pussit menee ensimmäisenä pakkaseen.

3. Vältä hävikkiä

Tää on mulle sitä täysin itsestäänselvää osastoa. Kuka olis valmis heittämään rahaa roskiin? Samasta asiasta on kyse silloin, kun heitetään aivan syömäkelpoista ruokaa biojätteeseen. Tässä ei auta vaikka miten kaupoissa myytävät pakkaukset olisi auttamattomasti liian isoja pienille talouksille tai jos ruokia ei vaan ehdi syödä ennen pilaantumista. On ehdittävä, sillä mikään ei oo niin typerää kuin hyvän ruoan haaskaaminen maailmassa, missä sitä ei todellakaan riitä kaikille.

Hävikin välttämiseen meillä on muutamia keinoja: pidentää kaupassa käyntiä niin, että jääkaapin perukoilta tulee kaivettua varmasti ne vähänkin nahistuneet porkkanat,  heivata ruoat ronskisti pakastimeen siinä vaiheessa kun alkaa käydä selväksi, että se on pilaantumassa ennen kuin tulee syödyksi ja laskea pikkusen sitä omaa rimaa. Muista, että parasta ennen -päiväys ei tarkoita sitä, että ruoka olisi syömäkelvotonta päiväyksen jälkeen.

4. Tee kasvispainotteisia valintoja

Liha on kalliimpaa kuin kasvikset, ja kasviksillakin pärjää. Ei varmaan vaadi enempää selittelyjä? Mistään totaalisesti vegaaniudesta ei mun ajattelumaailmassa ole todellakaan kyse vaan siitä, että säästämällä lihan harvoihin erikoistilaisuuksiin säästää pitkän pennin. Toki jos rakastat makkaraa ja muuta lihaan verrattavaa ruokaa, on sen nauttiminen varmasti halpaa lompakolle.

Soijapullia, salaattia ja raejuustoa. Näillä pärjää!

Ja pst. Pakko suositella vielä Lidlin pakastekasviksia! Vaikka ne ei ookaan kotimaisia, on isot kukka- ja parsakaali-, papu- ja pinaattipakkaukset meidän pakkasen vakivieras. Ihan huikea löytö, vielä kun oppisi syömään ruusukaalta…

5. Haasta itseäsi, jätä välillä käymättä kaupassa

Tästä vähän sivusin jo aikaisemmin ja tää on asia, mitä Karim teki koko opiskeluaikansa ja mitä mulla oli vähän vaikeuksia ymmärtää, mutta nyt oon minäkin oivaltanut tämän asian hienouden. Eli kun kauppareissujen väliä venyttää edes päivällä, alkaa kaapeista löytyä oikein mainioita raaka-aineita joista saa koostettua ihan hyvän aterian sille päivälle.

Samalla voidaan mainita ravitsemusterapeuttituttuni ajatusmaailma pahan ruoan puolesta, eli ymmärrys siitä että ruoan ei tartte ihan joka kerta olla sitä maailman parasta, ilotulitusten arvoista herkkuruokaa, vaan se voi olla ihan perusruokaakin välillä. Arki on arkea, ja sen voi joskus hyväksyä.

6. Tutustu ruokakaupan kuivahyllyyn

No niin, nyt päästään asiaan joka avautui mulle vasta joitakin vuosia sitten, ja sen jälkeen oon päässyt osalliseksi aivan uuteen maailmaan. Kuiva-ainehyllystä tulee ensimmäisenä mieleen pasta ja riisi, mutta kun katsoo vähän tarkemmin, löytyy sieltä vaikka mitä mielenkiintoisia raaka-aineita! Esimerkiksi erilaiset pavut, linssit ja muut kuivatuotteet, kuten vaikkapa uutena suosikkina Härkisrouhe, on nousseet korvaamattomaan asemaan meidän keittiössä erityisesti niinä päivinä, kun tuntuu että muut proteiininlähteet on syöty jo aikapäiviä sitten.

Näissä hienointa on se, että huippuedulliseen kilohintaan pienellä vaivalla liottamalla saa tosi hienoja rakenteita ja makuja ruokaan. Ja tarkoitan nimenomaan niitä kuivia, ei valmiiksi liotettuja tuotteita. Jos haluaa pelata vielä edullisemmin, kannattaa linssit ja pavut ostaa arabikaupoista, missä hinta-laatusuhde on takuulla paras mahdollinen. Kokeile ainakin kikherneitä, linssejä ja härkäpapuja!

7. Pysy rutiineissa

Ruokarutiinit voi tarkoittaa toiselle jokapäiväistä ravintolavierailua, mutta mulle se tarkoittaa sitä perus arkiruokaa ja tuttuja reittejä ruokakaupassa. Käytännössä me ostetaan ruokakaupoista aina sama setti, eli kahlataan aina niitä samoja käytäviä.

Kun hyväksyy sen, että joka aamu nokan edessä on puuroa, päivällisellä kasvishässäkkää tai salaattia protskulisällä ja iltapalalla rahkaa, säästää ruokakuluissa pitkän pennin. Työpaikkaruokalan lounaalla saa sentään vaihtelua joka päivä, joten se tasapainottaa kokonaisuutta mukavasti.

8. Paina mieleen muutama edullinen go to -ruoka

Tämä yhdistyy tuohon aikaisempaan, eli kun joka kerta kaupasta tulee ostettua ne samat raaka-aineet, kannattaa miettiä valmiiksi muutamia eri aterioita, joita niiden pohjalta saa koostettua. Silloin ei tarvitse sortua Woltiin pahimmankaan nälän hetkellä, kun mieleen nousee heti vaihtoehtoja siitä, mitä ruokana voisi olla.

Meidän go to -ruoat on aika selkeät. Glamouristi nimetty kaalimössö on tomaattipyreepohjainen sekoitus kaikkia niitä kasviksia, mitä keittiöstä sattuu sillä hetkellä löytymään: paprikaa, papuja, pakastepinaattia, linssejä, ananasta, tomaattia ja tietenkin kaalta. Sekaan voi lisätä vielä esimerkiksi härkisrouhetta tai vaikkapa nyhtökauraa, mutta varsinkin jälkimmäinen on niin kallista, että se jää meiltä nykyisin hankkimatta.

Salaatin alla pilkottaa kaalimössö, tosin tällä kertaa ilman kaalta.

Toinen rutiiniannos on runsas salaatti Lidlin kala- tai soijapyöryköillä. Siinä missä ennen kavahdettiin eineksiä, on noista kahdesta noussut meidän suosikki, ja vähintään toista löytyy jääkaapista aina. Kalapullat on tosi helppo tapa lisätä kalan syöntiä, ja soijapyörykät taas on ihan tajuttoman hyviä. Kannattaa kokeilla edes kerran!

Mutta siirrytään sitten sanoista tekoihin, eli miltä meidän viikon ruokaostokset sitten näyttävät ja vielä tärkeämpää, kuinka paljon ne maksoivat?

Tässä on avattuna meidän noin viikon ruokaostokset. Ne on peräisin kahdesta paikasta: Lidlistä ja Stockmannilta. Pääosin kaikki sapuskat hankitaan Lidlistä, mutta esimerkiksi mun kaks supersuosikkikuitulisää, sokerijuurikaskuitu ja Härksirouhe on muita kauppoja edullisempia Stockmannilla, joten käyn nappaamassa ne ilomielin Herkusta.

Tässä kuvassa olevien ruokien lisäksi käytiin ostamassa parin viikon leipätarpeet ja rahkan sekä jogurtin ja rehujen loputtua uudet satsit viikon aikana, mutta muutoin syötiin aika lailla näitä. Kuvassa on monia juttuja jotka kestävät reilusti viikkoa pidempään, mutta yhtä lailla meillä on vastaavasti kaapissa juttuja, jotka on jäljellä edellisviikkojen ruokaostoksista. Eli tää esimerkki on suht karkea, mutta antanee ihan hyvin osviittaa.

Viikon ruokakauppakulut meidän taloudessa olivat tällä seurantaviikolla 54 euroa 44 senttiä, eli aika vähällä päästiin. Tällä ja kaappien perukoilta löytyneillä jämillä saatiin kahdelle kolme ateriaa päivässä eli aamiainen, päivällinen ja iltapala.

 

Säästösaldo marraskuu 2018: 1 600 e / 10 000 eurosta

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti