Pallontallaajat.net
Valikko

Kymppitonni vuodessa, säästövinkki nro 3: vapaa-ajan kulut kuriin

Kirjoittanut Inka 30.12.2018

No niin, nyt ollaan taas säästämisen äärellä. Toistaiseksi ollaan asetettu säästötavoite, laitettu tilit kuntoon ja viilattu arjen ruokakulut kuriin, ja seuraavaksi ajattelin avata niitä vinkkejä, joiden avulla pidän vapaa-ajan kulut kurissa.

Lähtökohta on se, että vapaa-ajan käytölle ei todellakaan ole ongelmia. Kuten ruokailujen kanssa, myös vapaa-aika menee pitkästi rutiinien ympärillä. Arkipäivinä kuvio on aika lailla sama: aamulla töihin, töiden jälkeen kotiin syömään ja nokkaunet, sen jälkeen treeneihin, suihkuun, syömään ja nukkumaan. Siinä ei ihan hirveästi jää humputtelulle aikaa saati mahdollisuuksia. Jos on tavallinen viikonloppu ja oon kotona, saattaa lauantaina olla päivällä jotain spessumpaa menoa, mutta sunnuntain aamutreenien vuoksi illat päättyy tavallisesti melko lyhyeen.

Eli kahvitteluille, iltakaljoille (tai mun tapauksessa -limpparille), heräteshoppailulle tai muille humputuksille yksinkertaisesti jää aikaa.

Jo se auttaa pitämään vapaa-ajan kulut melko pieninä arjessa. Toki matkailu imee lähes kaikki mun ylimääräiset rahat eli siinä mielessä ne valuu juuri tuonne vapaa-ajan laariin, mutta tarkastellaan nyt niitä arjen valintoja.

1. Valitse edullinen urheilulaji sekä -sali ja vietä siellä valtaosa vapaa-ajasta

Käytännössä maksan vapaa-ajalla lähes pelkästään urheiluharrastuksesta. Taekwon-Dosta, jonka parissa vietän valtaosan illoista, maksan kurssimaksusta, lisenssistä ja vakuutuksesta yhteensä noin 400 euroa vuodessa. Se on aika pieni hinta kun huomioidaan, että pääsen vastineeksi treenisalille tavallisesti viis kertaa viikossa.

Kuntosalivalikoimasta oon valinnut naapurisalin, joka on kätevästi myös markkinoiden halvimpia. Näppärästi muutaman sadan metrin päässä sijaitsee reilu vuosi sitten avattu Elixia Base, jonka kuukausijäsenyys ei maksa mulle kuin 20 euroa kuussa. Käytän siihen työpaikan tarjoamat virikesetelit kokonaisuudessaan, joten vuositasolla kuntosalista jää mulle maksettavaksi 40 euroa. Ei paha varsinkaan, kun tilat, laitteet ja varustelu vastaa edelleen pränikkää.

Liikkumiseen ilman varustehankintoja menee siis noin 440 euroa vuodessa. Siihen päälle on muutamia yksittäisiä kulttuurikokemuksia: leffoja ja keikkoja satunnaisesti muutaman kerran vuodessa, joten niitä on aika hankala määrittää.

2. Skippaa suosiolla viinakset

Kolmikymppisenä aika harvalla taitaa ainakaan mun urheilijakuplassa mennä enää hirveitä summia viikonlopun baaririentoihin, mutta mulla luonnollisesti vielä vähemmän, kun baari-illan tilaus on maksimissaan kolme limua.

Vaan eipä sitä reeneiltä ihan hirveän usein sinne limpparillekaan ehdi.

3. Taita välimatkat jalkaisin ja pyörällä

Tällä hetkellä asun keskeisellä sijainnilla niin, että mun arjen eri kiintopisteisiin on kahden, korkeintaan kolmen kilometrin matka. Arkisin ei siis todellakaan oo tarvetta liikkua muutoin kuin jalan tai pyörällä, joten julkisilla, saati omalla autolla liikkumisesta, ei koidu mitään kuluja kun niitä ei tarvitse edes miettiä.

Toki asumiskustannukset vie oman osansa, mutta palataan niihin tuonnempana! Nää kolme tipsiä on mun parhaimmat vinkit ja ne sopii mulle kuin sormi napaan. Jokaisella on tietysti oma elämäntyylinsä ja omat valintansa, mutta näiden avulla mulla onnistuu säästää vuositasolla aika pitkä penni.

Onko muuten sulla mielessä mitään aihetta, mitä mun kannattais käsitellä tän vuoden mittaisen postaussarjan aikana? Ja mua kiinnostaa tietysti kuulla myös sun valinnat vapaa-ajan kulutuksiin, miten nää pidät kulut kurissa?

Säästösaldo, joulukuu 2018: 2 200 / 10 000 eurosta

 

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti