Pallontallaajat.net
Valikko

Kymppitonni vuodessa, säästövinkki nro 5: asuminen

Kirjoittanut Inka 10.3.2019

Säästöpostauksissa ollaan päästy siihen pisteeseen, että nyt on aika puhua asumisjärjestelyistä. Olisin halunnut kirjoittaa tämän jo aikaisemmin, mutta koska tiesin jo projektin alussa mun asumistilanteen muuttuvan melko merkittävästi, päätin odottaa, jotta pystyisin sanomaan, että nyt asutaan omassa asunnossa! Mennäänkin siis suoraan asiaan.

Ensinnäkin, me asutaan nykyisin omassa asunnossa! Ja toiseksi, asumiskustannusten minimoimiseksi pitkällä tähtäimellä (sillä vaikka tää vuoden kymppitonni -haaste kestääkin vain rajatun ajan, on tämä asia, jota todellakin tarkastellaan in the long run) näen ainoana järkevänä tapana ostaa asunto. Näin maksat toisen taskujen sijaan kuukausittain asumisesta oman taskuun, ja okei, vähän myös pankin.  Lopputulemana tulevaisuudessa häämöttää kuitenkin ehkä mahdollisesti joskus se tilanne, että asumisesta ei tarvitse maksaa muuta kuin juoksevia kuluja, ja sekös lämmittää mieltä seuraavat vuosikymmenet!

Mutta siirrytääs puhumaan rahasta. Oman lompakkoni kohdallani muutos on ollut seuraavanlainen (laskelmat yhden henkilön osalta):

Vuokra-asunto, vuokra 517,27 euroa kuussa (sisältää myös veden)
Omistusasunto, lainanlyhennys 396,90 euroa kuussa + vastike 98 euroa kuussa (sis. veden) eli yhteensä 494,90 euroa

Erotukseksi tulee 22,37 euroa plussaa, eli sen verran jään asumisjärjestelyjen muutoksen myötä paremmalle puolelle kuukausittain. Vuoden projektissa se tekee jo 268,44 euroa eli aika merkittävän summan matkalla kymppitonniin!

Siinä nyt ainakin 22,37 syytä luopua vuokra-asunnosta ja hankkia oma!

Mutta se siitä suurimmasta säästötoimenpiteestä, tarkastellaan nyt pienempiä. Asumiseen liittyen ne on tietysti veden- ja sähkönkulutus. Tunnustan tässä vaiheessa, että oon aika retuperällä niiden kanssa, mutta mulla on päällä kova yritys niiden parantamiseksi. Alla toimenpiteet, joita yritän pitää mielessä!

  • Valojen sammutus huoneista, joissa en oleskele (Karim tietää, että oon umpisurkea tässä)
  • Lämmöissä säästäminen (en osaa edes säätää vielä meidän uuden kodin lämpötilaa joten villasukat vaan jalkaan)
  • Lyhyemmät suihkut, tavoitteena on ottaa aikaa perussuihkusta ja vähentää sitä puoli minuuttia kerrallaan
  • Telkkari kiinni silloin, kun sitä ei katsota

Nää on tosi pieniä juttuja ja tekee ehkä muutaman kympin vuositasolla, eli ei mitään jättisuurta vaikutusta mun kymppitonnin tavoitteeseen, mutta every little counts.

Ja loppuun vielä ehkä kaikkein merkittävin säästövinkki: hanki asuinkumppani! Mikään ei tunnu lompakossa yhtä tehokkaasti kuin se, että kaikesta voi maksaa vain puolet.

Tähän taustaksi, että asuin periaatteessa yksin neljä vuotta viime kevääseen saakka, kun Karim opiskeli Kuopiossa ja maksoi elostaan siellä. Mulle jäi siis Helsingin vuokra (reilu tonni kuussa yksin, makija!) ja kaikki muut asumiseen liittyvät kulut maksettavaksi. Kun koitti se hetki, että maksoin vuokrasta vaan puolet, oli kyllä juhlan aika.

Nyt kun tarkastelen näitä mun asumiseen liittyviä säästövinkkejä niin aika vähällä taas mentiin, mutta ehkä tästä jotain ajatuksentynkää irtoaa. Mikä sun tärkein säästövinkki on asumiseen liittyen?

Kuvituksena vielä tunnelmia vanhasta kodista.

Säästösaldo, helmikuu 2019: 4 000 / 10 000 eurosta

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Pussikenguru 10.3.2019 at 13.42

Hyviä vinkkejä!

Vastaa
Inka 17.3.2019 at 7.32

Jes jes jes! Kiva kuulla! :)

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 10.3.2019 at 20.57

Onnea uuteen kotiin! Fiksu veto varmaan edelleenkin vaikka inflaatio ei enää maksakaan asuntolainaa siinä missä vielä 70- ja 80-luvulla.
Välillä tällaista senioria onkin hirvittänyt matkablogeissa se, että painotetaan matkustamista nyt eikä sijoiteta/säästetä ehkä mitään – itse kun olen enemmän elänyt sellaisen elämän, että ensin työ ja sitten huvit, eli minulla oli mahdollisuus kertyneen omaisuuden turvin lopettaa työt muutaman vuoden ennen eläkeikää ja matkustaa, hulppeastikin, nyt niin kauan kuin kunto kestää. Mutta tietysti maailma oli toinen, 70-luvulla ei kovin moneen kohteeseen oikein vielä voinutkaan matkustaa ja jos vaikka olisi voinutkin, niin matkustaminen oli paljon kalliimpaa aikaan ennen halpalentoja.

Vastaa
Inka 17.3.2019 at 7.33

Isot kiitokset Pirkko! Ja hatunnosto kärsivällisyydestä, vaikka se ei välttämättä erityiseltä ponnistukselta tuntunutkaan silloin, kun maailma oli eri. Kiitokset kiinnostavasta kommentista, on mukava kuulla, millaisia ratkaisuja muut reissaajia ovat elämässään tehneet.

Vastaa
j 12.3.2019 at 17.56

Mitä tuohon Pirkon kommenttiin tulee, niin pakko myöntää, että näin pienituloisena satunnaismatkailijana ei kauheasti asuntoon tai sijoituksiin säästellä. Se on melkein omalla kohdalla valittava joko matkailu tai säästäminen, ellei tulot huomattavasti kasva. Omiin eläkevuosiin on pitkä aika ja kuka tietää, onko silloin edes olemassa nykyisen kaltaista eläkejärjestelmää. Vaikka ymmärrän miksi oma asunto on järkevä ostos, niin tiedostan myös sen, että ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu. Olen kuullut niitäkin tarinoita lähipiiristä, että monet “unelmat” jätetään odottamaan eläkeikää ja oma terveys pettää ennen sitä.

Vastaa
Inka 17.3.2019 at 7.35

Tosi hyvä pointti! Mullakin oli pitkään sama ajatus ja varmasti asunto olis nytkin jäänyt hankkimatta, jos esimerkiksi työ ei mahdollistaisi niin paljon matkailua, vaan kaikki reissut pitäisi maksaa omasta pussista. Silloin säästäminen asuntoa varten olis varmasti ollut paljon haastavampaa. Tsemppiä säästöpuuhiin ja unohtumattomia seikkailuja!!

Vastaa

Jätä Kommentti