Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kymppitonni vuodessa, säästövinkki nro 6: säästäminen mielentilana, puolivälin kuulumiset ja tunnustuksia - Archie gone Lebanon - Matkablogi
Pallontallaajat.net
Valikko

Kymppitonni vuodessa, säästövinkki nro 6: säästäminen mielentilana, puolivälin kuulumiset ja tunnustuksia

Kirjoittanut Inka 20.4.2019

Moro taas säästöhuumasta! Oon ollut umpisurkea näissä säästöpostauksissa, mistä syystä nyt tulee kaksi suht nopealla aikataululla peräkkäin. Edellinen postaus oli helmikuulta, joten nyt vielä ennen huhtikuun palkkapäivää teen maaliskuun osalta postauksen ja laskelmat, ja koitan saada huhtikuun postauksen ulos vielä tämän kuun aikana, jotta päästään takaisin aikatauluun. Ei se muuten, muuta kun on luvattu 12 säästövinkkipostausta, niin sen on myös saamanne.

Eli nyt siis maaliskuun tunnelmiin! Puolenvälin stressipiikki oli maaliskuussa vähintään aiheellinen, sillä maaliskuun aikana oli määrä päästä myös säästötavoitteessa puoleenväliin. Sen ei pitänyt olla mikään ongelma, sillä tulossa oli bonarit, minkä lisäksi kuulle osui vielä pari työmatkaakin, mikä yleensä tarkoittaa sitä että arkikulut pienenee entisestään. Toisin kuitenkin kävi, sillä samalle kuulle osui myös loma.

Bonarit hujahti siinä silmänräpäyksessä kun vaihdoin lomatunnelmiin, ja “olin niin sen arvoinen”. Kotiutin ennen lomaa Terhi Pölkin reissussa fantastisen käteväksi osoittautuneen Mona Tubular -laukun ja tuhlailin muutenkin omasta mielestä omaan tyyliini sopimattomasti, eikä säästösuunnitelma paljoa stressannut. Matkalla tuhlailin melko maltillisesti, ja paluu todellisuuteen tapahtui viimeistään siinä vaiheessa, kun reissun jälkeen tsekkasin tilin saldon verkkopankista. Voin paljastaa, että ei jäänyt bonareista paljoa säästötavoitteeseen.

Se ei kuitenkaan estä suunnitelmia toteutumasta, ja vaikka näin puolenvälin  kohdilla ei ihan tavoitteessa ollakaan, niin ainakin melkein. Sain nimittäin säästettyä kuitenkin sen verran, että tilillä seisoo tavoitteessa ollut 600 euroa enemmän, kuin vielä kuukausi sitten. Ekstrat jäi tosin säästämättä, mutta sitä pitää kompensoida tulevina kuukausina.

Tämän kuukauden säästövinkki ei ole mitään konkreettista, vaan enemmänkin asenne ja mielentila. Kuuntelin viime kuun lopussa Otso Sillanaukeen Zero Waste – jäähyväiset jätteille -kirjan. Se herätti todella paljon ajatuksia, ja on jäänyt pyörimään mielen perukoille monessa eri asiassa. Lyhyesti Sillanaukee avaa kirjassaan jätteetöntä elämäntapaansa ja käsittelee siinä useimmat arkielämän osa-alueet ruuasta vaatteisiin, liikkumiseen ja lapsiin. Kirja meni monilta osin itseltä tosi lujasti yli hilseen, mutta siellä oli vastapainoksi rutkasti hyviä käytännön vinkkejä siihen, kuinka zero waste -elämäntyyliä voi ottaa pienin askelin myös omaan elämään.

Miten tämä sitten liittyy säästämiseen? Jätteettömyys ja säästäminen kulkee aika käsi kädessä, sillä kirjassa esimerkiksi suositaan hyvin vahvasti kiertotaloutta eli uuden ostamisen sijaan pyritään etsimään tapoja löytää tarvitut asiat käytettynä. Ja taas vastaavasti käyttämään olemassa olevat tavarat ja esineet aivan loppuun saakka. Tää on asia, jossa mulla on vielä rutkasti opittavaa!

Ensimmäisenä mulla ainakin heräsi ajatus, että miten spurgulta sitä ihminen näyttääkään, kun kaikki kamat kulutetaan loppuunsa ja hankitaan käytettynä – vaikka ei ne kaveritkaan siltä näytä. Sitten jäin taas itselleni kiinni perättömistä ennakkoluuloista, joilla ei oo yhtään mitään virkaa. Varsinkin nykyisen kulutushysterian aikana on entistä helpompaa löytää siistejä juttuja käytettyinä, joten ostaessani uusia kamoja oon vaan puhtaasti laiska ja ennakkoluuloinen. Seuraavan kerran kun tarvin jotain uutta enkä löydä sitä vaatelainaamosta, voisinkin suunnata vaatekaupan sijaan kirpparille.

Zero Waste -elämäntyyli kattaa vaatehankintojen lisäksi kaikki muutkin elämän osa-alueet, ja ite oon koittanut kiinnittää huomiota aluksi pieniin ja helppoihin juttuihin: vihoviimeistenkin rippeiden kaapimiseen niin hammasharjatuubista kuin jogurttitetrastakin, kantamalla mukana omaa pakasterasiaa eväille ja kestomukia teelle sekä huomiomalla ostamieni tuotteiden aiheuttaman pakkausjätteen määrän.

Kirjan opeista ajattelin ottaa seuraavaksi arkiharjoitteluun kotitekoiset puhdistusaineet, aluksi ainakin kodin siivoukseen. Muun muassa etikan ja ruokasoodan käyttäminen on jo vähän tuttua, joten niiden käytön voi helposti laajentaa nykyistä pidemmälle. Ajattelin edetä pienin askelin kuten kaiken muunkin kanssa, ja uskon, että pitkässä juoksussa nollahukka-ajattelulla säästää myös pitkän pennin. Se ei välttis auta nyt tämänhetkisen säästöprojektin kanssa, mutta helpottaa tulevaa.

Näillä ajatuksilla tähän kuuhun, ja huhtikuun säästöpostaus käsitteleekin sitten reissussa säästämistä ja sisältää Jenkkien road tripin budjetin.

Säästösaldo, maaliskuu 2019: 4 600 / 10 000 eurosta

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti