Pallontallaajat.net
Valikko

Tosi kuivaa lihhaa

Kirjoittanut Inka 28.6.2012

No nyt sitä kuivaa lihhaa! Nykästiin siis vaellusjuhannusta varten muutama pussillinen kuivalihaa evääksi, kun mitään parempaakaan ei ollut tarjolla. Netin syövereistä löytyy muutamia ohjeita, mekin tehtiin omamme tähän ohjeeseen perustuen. Siitä huolimatta päätin heivata blogiin kuvitetun lihan kuivaamisohjeen, ellei muuten niin sitten oman muistin virkistämiseksi. Kohta en tarvi reseptikirjoja lainkaan, kun voin tulla kaikki hyvät ohjeet etsimään omasta blogista. :D

Tässä minulle (ja tietty teille muillekin) kuivalihan ohjeet:

1. Leikkaa kaikki mahdollinen rasva pois ja pakasta ostamasi lihaköntti. Me käytettiin puolen kilon kokoinen pala naudan sisäpaistia.  Pakastetaan sen vuoksi, että hieman jäätyneestä lihasta on huomattavasti helpompi leikata ohuita siivuja kuin huoneenlämpöisestä. Riittää, että liha on pakkasessa parisen tuntia, sen ei todellakaan tarvitse olla umpijäässä. Leikkaa hivenen jäätyneestä lihasta haluamasi paksuisia (ohuita, jos olet vaivautunut pakastamaan, sillä muuten siinä ei tosiaan ole mitään järkeä) lihaviipaleita. Kuulemma jos lihan leikkaa syiden vastaisesti, tulee siitä mureampaa!

2. Mausta. Meidän mausteseoksessa oli vain suolaa ja pippuria, mutta uskaliaammat ovat kokeilleen jos mitä makuyhdistelmiä, vain maustekaappi on rajana! Kuten kuvasta näkyy, meidän lihoissa on aivan hulluna mausteita, ja niitä meni auttamatta liikaa. Eli kannattaa pihistellä, sillä liha on kuulemma vallan mainiota ilman mausteitakin.

3. Ihastele kauniisti leikattuja ja hyvin maustettuja lihasiipaleita ja ole pakahtua itsetyytyväisyyteen.

4. Hae kaupasta grillitikkuja ja seivästä lihat niihin. Lihojen väliin kannattaa jättää ihan mukavasti tilaa, eli tikkuja ei kannata ympätä aivan täyteen. Laita tässä vaiheessa uuni lämpenemään noin 70 asteeseen.

5. Asettele lihalliset grillitikut uuniritilän päälle.

6. Muista laittaa uuniritilä roikkumaan esimerkiksi lavuaarin päälle, jotta lihasta tippuva neste ei sotke paikkoja.

7. Laita uuniritilä uuniin (suositeltavaa on käyttää puhtaampaa uunia, mitä meillä) yläkerrokseen, ja muista laittaa leivinpaperilla vuorattu pelti lihojen alle. Jos leivinpaperi on loppu, toimii pelti myös ilman paperia. Sen tarkoitus on napata lihasta tippuvat pisarat, eikä uuni sotkeudu. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, ole onnellinen. Ellei, jätä uuni hieman raolleen esimerkiksi sujauttamalla väliin puukapustan varsi. Anna lihan muhia uunissa noin 14 tuntia. Käy välillä tarkistamassa että kaikki on ok.

8. Irrota lihat tikuista. Tämä on aikamoinen homma, jos lihoja on laittanut paljon yhteen tikkuun, sillä uunissa kuivuessaan ja kovettuessaan lihat eivät lähdekään aivan kätevästi ulos ritilöiden välistä. Ole kärsivällinen ja hengittele syvään aina välillä.

9. Maistele ja nauti aikaansaannoksestasi.

10. Säilytä kuivalihaa ilmatiiviisti käärittynä, esimerkiksi minigrip -pussissa. Liha saattaa kuivattuna säilyä jopa vuosia, mutta kokemus on osoittanut, että se katoaa kaapista muutaman päivän kuluessa.

Onko muut kokeilleet tehä kotona?

4 Kommenttia

Anski 28.6.2012 at 15.00

Vau. Hyvältä näyttää.

Ite oon tottunu syömään ukkien ja isien kevätauringossa ja yöpakkasissa kuivattamaa suolasta “seinäkuivalihaa”, joka on niiin hyvväää että! Tämä teijän versio vaikuttaa kyllä oikein käyttökelposelta citykuivalihalta. Namnam.

Käyköhän tuohon huonompikin liha? Ukkien ja isien lihat on yleensä mitä sattuu, mutta hyvvää on jos on hampaat ja keskeltä kuivaliha vielä vähän punasta, eli “lötkylihhaa” :)

Vastaa
Inka 28.6.2012 at 20.55

Voi vitsi, mää en ollu koskaan aikaisemmin syöny mitään kuivalihaa, joten olin tosi yllättyny siitä miten maukasta tuo olikaan. Oon vähän kade että oot päässy syömään kunnon maalaiskuivalihaa, joka on tehty oikiasti luonnon voimin. :D Mut ehkä tuo meidän citykuivaliha tosiaan kelepaa, kun ei sitä vertailukohdetta ole.

Eiköhän siihen voi käyttää mitä lihaa vaan, tai luulis että ainakin naudasta ja esim porosta vois ottaa mitä osia vaan, kunhan ei oo hulluna rasvaa. Ja joo meidän lihat meni niin kuiviksi, että oli vaan parissa kohassa sitä lötkylihaa ja moro miten hyvvää se oli!!

Vastaa
Ulla 30.6.2012 at 1.22

Opinpahan kyllä jotain ihan uutta. En ollutkaan koskaan hoksannut edes ajatella että mistä se kuivaliha tulee :)

Hauskasti toteutettu postaus!

Vastaa
Inka 1.7.2012 at 9.46

Ulla, :D jes, meikä sivistää!

Vastaa

Jätä Kommentti