Pallontallaajat.net
Valikko

Tuliaisia Libanonista

Kirjoittanut Inka 29.6.2013

Karimin isä ja sisko palasivat juuri parin viikon reissultaan Libanonista, ja oli huikean mielenkiintoista kuulla, miten siellä menee nyt, kun syyrialaisia tulee ovista ja ikkunoista ja tilanne on vähän kireä. Mielenkiintoisten tarinoiden lisäksi saatiin myös tuliaisia, ja nehän kelpaa aina!

Tällä kertaa tuliaiskassista paljastui neljää juttua: zhouratia eli libanonilaista teetä, kuivattuja viikunoita, makhloutaa eli pähkinäsekoitusta sekä za’atar-maustetta. Noista neljästä meillä oli edellisiltä reissuista jäljellä aikamoiset varastot zhouratia, sillä mulle ei tuo tee maistu ja Karimkin juo sitä pääasiassa ollessaan kipeänä. Saatiin kuitenkin varaston täytettä, joten eipähän ainakaan lopu kesken, vaikka kohdalle sattuisi ärhäkämpikin lentsu.

_DSF5776 _DSF5798

Oon tainnut kirjoitella za’atarista joskus aikaisemmin. Kyseessä on timjamin kaltainen yrtti, joka kasvaa Libanonin vuorilla. Se on kuivattu ja kaveriksi on isketty seesaminsiemeniä. Za’atar on melko vahvaa, ja sitä tarjoillaankin monesti oliiviöljyyn sekoitettuna, jolloin siitä tulee tahnamaista ja siihen voi esimerkiksi dipata arabialaista leipää. Libanonissa tarjoillaan aamiaisena manoushea, joka on käytännössä ohutta leipää jonka päällä on tuota za’ataria. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on kyllä herkkua!

makhlouta

Makhlouta on ehkä mun henkilökohtainen lemppari kaikista libanonilaisista herkuista. Kyseessä ei oo mitään sen eksoottisempaa kuin paahdetut ja suolatut tai maustetut pähkinät, mutta herkku on niin taivaallista, että veikkaan pussin katoavan parempiin suihin alta aikayksikön. Beirutissa vieraillessa ollaan yleensä ostettu pähkinät Al Rifai -paahtamosta, missä Karim kuulemma aina lapsena vieraili, mutta suku tuntuu ostavan tuliaiset lähempänä sijaitsevasta Al Halabin paahtamosta. Nämä olivat kuitenkin jostain meille aivan uudesta tuttavuudesta, mutta hyvältä silti maistuivat. Parhaat tulevat kyllä edelleen Al Rifaista, ja taidetaan tilata niiden nettikaupasta pähkinöitä myös häitä varten!

_DSF5791 _DSF5794

Ja sitten ne kuivatut viikunat. En ollu maistanu koskaan aikaisemmin, mutta aika hyviä ne oli. Lontoon Libanonilaisessa vedin grillatun halloumin kanssa viikunahilloa ja se toimi, joten pitää kokeilla, josko viikuna toimis myös kuivattuna versiona Halloumin kyljessä. Tosin se on niin tajuttoman herkullista, että sen vieressä toimii taatusti kaikki!

Oliko nää libanonilaiset herkut tuttuja? Luin lehestä että se on nyt trendiruokaa, joten tässäpä ollaan oikein aallonharjalla!

Lisää tästä aiheesta

2 Kommenttia

aNNa 29.6.2013 at 19.50

Mm, nannaa! Kuivattu viikuna sopii ehdottomasti myös muiden juustojen kanssa! Ja noi pähkinät näyttää niin hyviltä..! Ihan mun herkkua!

Vastaa
inkkap 30.6.2013 at 8.57

Pitääpä kokeilla muidenkin juustojen kanssa, kiitti vinkistä! Ja makhlouta on kyllä niiin herkkua, nams! :D

Vastaa

Jätä Kommentti