Pallontallaajat.net
Valikko

Libanonilainen keittiökokeilu: Tabbouleh

Kirjoittanut Inka 16.7.2013

Tabbouleh oli ensimmäinen libanonilainen ruoka, jota kuunaan söin. En oo ihan varma, mutta se tais tapahtua oululaisessa Beirut-ravintolassa jokunen vuosi sitten. Kyseisen raflan elinkaari oli superlyhyt, ja nykyään samalla paikalla myydään kaupungin herkullisimmiksi haukuttuja burgereita, mutta tuolloin siellä oli vielä libanonilainen ravintola.

Se oli oikeastaan aivan loistava tapa tutustua libanonilaiseen ruokaan, sillä se ei ollut liian mausteista tai muutenkaan eksoottista, ehkä jopa melko mautonta eli siis suomalaiseen makuun täydellisesti sopivaa!

_DSF6466 _DSF6490

Viime maaliskuun Lontoon-reisballa lupasin Mipalle, että kunhan ne tulevat poikakaverinsa kanssa käymään Suomessa, tarjotaan me Karimin kanssa niille libanonilainen dinneri. Ateria jäi kyllä harvinaisen kevyeksi, sillä me lähettiin suoraan ruokapöydästä treeneihin, mutta toivottavasti ainakin pahin nälkä lähti. Dinneri jännitti hurjasti, sillä sen valmistelu oli kokonaan mun vastuulla. Siis mun, melko heikkotaitoisen kokin joka ei ollu ikinä tehny edes hummusta.

Ei siis auttanu muu kuin kaivaa keittokirja kouraan. Meidän kaapissa on jo pitkään ollu Sally Butcherin Vegestan-kirja, joka sisältää hurjasti kasvisruokareseptejä Lähi-idästä, ja nyt kaivoin sen esiin ensimmäistä kertaa kokkaustarkoituksella.

Tabboulehin tekeminen jännitti ihan hirviästi! Aattelin että se on ihan hullun isotöinen enkä saa siitä minkään makusta, mutta päätin ottaa härkää sarvista. Ja kuulemma ihan hyvää siitä tuli, tai ainaki tuntu kelepaavan. Ja talouden libanonilaisedustuskin oli vaan mielissään ruuasta, joten ihan putkeen tais mennä!

_DSF6473 _DSF6469

Tabbouleh

30g bulguria
600g tomaatteja
50g kevätsipulia
pari nippua persiljaa
nippu minttua
1 sitruunan mehu
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä

Valmista bulgur ja huuhtele se pari kertaa, laita se omaan kulhoon ja sekoittele sitä vähän väliä muun puuhastelun lomassa, jottei se kokkaroidu. Leikkaa sipuli ja tomaatti erittäin pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sen jälkeen persilja ja mintut, nekin pieneksi hakkelukseksi. Sekoita sipuli, yrtit ja tomaatit ja lisää ne bulgurin joukkoon. Lisää sitruunan mehu, suola, pippuri ja oliiviöljy ja sekoita. Nauti.

_DSF6495 _DSF6479

Yllättäen kaupoista ei löytyny bulguria, ja kolmen putiikin jälkeen päätin tyytyä couscousiin, sillä sitä voi kuulemma käyttää kans. Minttuakaan ei jostain syystä löytynyt, joten laitoin reilusti persiljaa. Eipä sillä varmaan oo niin väliä, sillä libanonilainen minttu maistuu kuulemma ihan eriltä kuin se mitä täällä myydään, joten ihan hyvin toimi pelkkä persiljainen versio siitäkin huolimatta, että en pijä persiljaa juuri minnään.

Kyljessä tarjottiin muun muassa hummusta, jonka tein senkin ekaa kertaa ihan ite tämän tutun ohjeen avulla. Sekin meni, joten ehkä munsta vielä ihan hyvä libanonilaisen ruuan kokkaaja tulee. Tästä se lähtee!

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Kea 16.7.2013 at 23.04

Mäkin tein viikonloppuna hummusta ja tzatzikia salaatin lisukkeiks. Oon ihan koukussa. Tabbouleh ei taida onnistua kerta vehnätön ruokavalio… mut katotaan nyt vaan kuinka monta poikkeusta teen ton jenkkireissun aikana.

Piti vielä kysyy, oliko se 24.8 kun osutaan samaan kaupunkiin? :)

Vastaa
inkkap 17.7.2013 at 9.20

Nam tzatziki on kyllä kans niin herkkua, en oo kyllä koskaan tehny sitä ite mutta vois kokella, ei se varmaan kauheen hankalaa oo. Ja nää oot kyllä ihailtavan tiukka tuon viljattoman kans, mulla menee hänekseen vähän turhanki usein ja vatsa kiittää.. Mutta ehkä näin kesällä voi ottaa iisimmin, tai jotain. Mää koitin että tuon tabboulehin olis tehny mantelijauholla että jos ne olis toiminu mutta ei kuulemma, joten viljalla mentiin.

Joo 24.päivä ollaan mekin Losissa! :)

Vastaa
Kea 17.7.2013 at 23.05

No sillon tällätään jossain. Vaikka yhteishaikki Hollywood-kyltille? Ja ootteko yötä jossain? :)

Vastaa
inkkap 18.7.2013 at 8.03

Joku semmonen vois olla makia! Ollaan yötä Pico Riverassa ja jatketaan siitä sitte heti aamusta matkaa.

Vastaa
Anna 17.7.2013 at 9.49

Hahaa….Sivutaan kahta minun suosikkiani matkailun ohessa: Ruokaa ja puutarhaa.
Tuon minttu ja persilja ongelman voi hoitaa kotikonstein kuntoon. Eli heti keväällä kaupan minttu ja persiljapuskia käytön jälkeen ruukkuun ja koko kesän sato on turvattu. Juuripaakkua kannattaa hellästi repiä vähän auki. Voi kasvattaa ikkunalaudalla, parvekkeella tai avomaalla. Ovat ehkä kaksi helpoiten kasvavaa yrttiä :)

Itse en ole koskaan saanut selvitettyä pitääkö bulgur laittaa kuumaan vai kylmään veteen ja pitääkö huuhtoa. Koulukuntia on niin monta…Itse heitän sen huuhtomatta kuumaan veteen imeytymään.

Vastaa
inkkap 17.7.2013 at 10.19

Kiitti vinkeistä Anna! En aivan juuripaakkua ymmärtänyt mutta ehkä tuo meidän talouden viherpeukalo tajuaa. :D Meillä on ollu koko talven ja kevään minttu ja persilja indoor gardenissa ja nyt kesäksi ollaan viety lasitetulle partsille, mutta tuo minttu ei vaan jostain syystä oikeen meinaa rehevöityä, eilen kun koitin siitä jotain irrotella niin hyvä jos olis pari lehteä saanu, niin jätin kasvamaan. Ehkä se taas syksyllä kun turvaudutaan indoor gardeniin!

Mun pitää ens Libanonin reissulla kysellä noita bulgur-ohjeita perheen isoäidiltä, eli selvittää, mihin koulukuntaan tässä suvussa kuulutaan! :) Ja tietty auttais, jos löytäisin sitä bulguria jostain oululaisesta kaupasta..

Vastaa
Anna 17.7.2013 at 17.49

Juuripaakku = siis se mitä jää jäljelle, kun sen kaupan mustan ruukun irrottaa :) Mullakin minttu kasvoi ulkosalla parhaiten. Parveke voi olla kesästä joskus liian kuuma.
Bulguria löytyy Stockalta, välivainion K-Kaupasta ja S-Ryhmän masentavista marketeista ainakin…

Siis ehdottomasti kysyttävä sellaiselta joka on käyttänyt raaka-ainetta vuosikymmeniä !

Vastaa
inkkap 17.7.2013 at 19.08

Hah, kiitos tarkennuksesta! Ja kävin kyllä stokkalla ja keskustan s-marketissa, mutta stokkalla oli just hylly tyhjänä ja s-marketissa ei muuten vaan näkyny. No, ens kerralla sitten välivainiolle tai suosiolla suoraan Tuiran etnokauppoihin. :)

Vastaa
Enni 17.7.2013 at 21.10

Omnomnom, tabbouleh on niin hyvää! A-luokan lihansyöjille sopii varmaan paremmin lisäkkeeksi pääruoan kanssa, mutta kasvissyöjille, libanonilaisille ja meille kokeilevammille kokeille maistuu aivan hyvin sellaisenaan. Meinasin itsekin postata kyseisen reseptin tänne, mutta säästit minulta vaivan. :D

Vastaa
inkkap 18.7.2013 at 8.02

Heh, tabbouleh on kyllä herkkua! Valitettavasti tuo ei ollu kyllä ihan yhtä hyvvää ko Libanonissa, mutta ehkä se johtuu enemmänki tästä miljööstä ku ei päässy oikeaan tunnelmaan. :P

Vastaa

Jätä Kommentti