Pallontallaajat.net
Valikko

Juuri nyt keittiössä: sfouf

Kirjoittanut Inka 16.12.2013

Tänään oli aika kaivaa yksi meidän useista lähi-idän keittokirjoista esille, sillä tarkempaan tutkiskeluun pääsi beirutilaisen Chef Ramzin Arabialainen keittiö, joka on meillä keikkunut kaapissa jo pari vuotta. Karim nimittäin kaipaili lapsuudesta tuttua herkkua, keltaista maustekakkua sfoufia, ja se sattui sopivasti, sillä mulla teki juuri mieli leipoa.

Sfouf eli kurkuma-aniskakku saa värinsä kurkumasta, eikä se ollut mullekaan ihan uusi tuttavuus, oon nimittäin makustellut kyseistä leivonnaista perheen tetan eli isoäidin keittiössä toukokuussa 2011, joten mulla oli paras mahdollinen vertailukohta. Tai paras ja paras, olin nimittäin silloin vasta avaamassa makunystyröitäni uusille maailmoille, eikä tuo ei-niin-makea kakku miellyttänyt edes niin paljoa, että olisin ottanut toisen palan, ja se on melkoinen ihme.

Tänään nimittäin kaikki muuttui.

sfouf1 sfouf2

Niin se ilmeisesti on mun kohdalla, että ensimmäisellä kerralla pitää vähän irvistellä, sitten pitää taukoa muutama vuosi ja kun on kypsytellyt ajatusta riittävän pitkään ja avanut mieltään uusille ruokakokemuksille, voi koittaa uudestaan ja yllättyä, jopa tykätä.

Tuo hymyilevä libanonilaismiekkonen kirjan alkulehdillä pani naurattamaan, ja saman teki myös kirjan arabiankieliset käännökset. Kyseinen opus on nimittäin kaksikielinen, ja se on siinä mielessä kätevä, että vasemmalla on aina suomalainen resepti ja oikealla arabiankielinen, joten molempia kieliä voi lukea sille sopivassa järjestyksessä. Vaikka en noista upeista koukeroista mitään ymmärräkään, voi niitä silti aina ihastella.

Sfouf oli superhelppo leipoa, ja käytännössä hetiin vaan kaikki ainekset sekaisin. Puoli tuntia uunissa ja keltainen kakku oli valmis! Käytin ensimmäistä kertaa kakun pääaineksia eli anista ja kurkumaa, ja fiilistelin molempia. Aniksen tuoksu toi mieleen lapsuuden mökkireissut ja naapurissa asuneen Anni-tädin, joka aina lahjoi aniskarkeilla. Kurkuman väri taas oli tosi sykähdyttävä, ja se toi ensimmäisenä mieleen Istanbulin suuren basaarin maustekasat.

Uunista tuli ulos pirtsakan kirkkaankeltainen kakku, joka on just täydellinen pimeälle vuodenajalle. Helpolla päästiin siihen saakka, sillä hankalinta kakussa olikin sen leikkaaminen. Sfouf pitää leikata tietyllä tapaa, tai ainakin se siellä tetan keittiönpöydällä ja kaikissa mahdollisissa kuvissa näyttää siltä, että palojen tulee olla salmiakin muotoisia.

_DSF3194 sfouf4

Sfouf eli libanonilainen kurkuma-aniskakku

3 dl vehnäjauhoja
4 3/4 dl mannasuurimoita
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 rkl kurkumaa
1/2 rkl aniksensiemeniä
175g voita
3,5 dl maitoa
3,5dl sokeria
1 rkl tahinea
1/2 dl seesaminsiemeniä

Sekoita jauhot, mannasuurimot, leivinjauhe ja mausteet, nypi joukkoon voi. Liuota sokeri maitoon ja sekoita neste taikinaan. Voitele vuoka tahinella ja kaada taikina vuokaan, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista 200 asteessa puoli tuntia. Anna sfoufin jäähtyä ja leikkaa salmiakinmuotoisiksi paloiksi (tärkeä juttu!). 

sfouf3

Helppoja herkkuja siis! Koska näiden ei ollu tarkoitus tulla itelle syötäväksi, en jaksanut kauheasti alkaa soveltaa raaka-aineiden kanssa vaan vaihdoin vain sokerin steviaan. Tosin veikkaan että vehnäjauhoja ja mannasuurimoita on reseptissä sen verran suuri määrä, että niitä voisi olla aika hankala alkaa korvata manteli- tai kookosjauhoilla.

Lopulta kuitenkin kävi niin, että ihastuin kakkuun täysin! Makea se ei ole tuosta aika hurjasta sokerimäärästä huolimatta, mutta maistuu myös munkaltaiselle sokerihiirelle, sillä aniksen maku on ihanan raikas eikä noita keltaisia kakkusia voi olla ihastelematta. Toimii varmasti täydellisesti teen kanssa, jos sitä kakun ahmimiselta ehtii keitellä.

Eng: Today my fiancé was longing for some childhood flavours. With my urge to bake something, I ended up baking a patch of these beautiful yellow Lebanese sfoufs.

Lisää tästä aiheesta

2 Kommenttia

Nella Kaukokaipuu 17.12.2013 at 9.07

Olipa nätti postaus! Reseptijutut ovat tervetulleita useamminkin, kun kuvatkin ovat noin komeita. :)

Vastaa
Inka 17.12.2013 at 15.25

Kiitos Nella! <3 Kuvakehut sulta on kyllä enemmän ku sata jänistä.

Vastaa

Jätä Kommentti