Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Tänään jalassa: eettiset lenkkarit - Archie gone Lebanon - Matkablogi
Pallontallaajat.net
Valikko

Tänään jalassa: eettiset lenkkarit

Kirjoittanut Inka 2.3.2014

Matkailu ja eettinen kuluttaminen kulkee mun näkökulmasta käsi kädessä. Tosin sama kaveri kuuluisi kyllä ihan reissuttomaankin eloon, jos multa kysytään. Mutta erityisesti meidän, jotka kuormittavat palloa lentomatkustamisen aiheuttamien valtavien hiilidioksidipäästöjen muodossa, tulisi kiinnittää huomiota paitsi ekologisuuteen, myös eettisyyteen. Kuulostaa se sitten kuinka hipiltä tahansa, vastuu on lopulta kuluttajalla, sulla ja mulla.

Kuten blogin puolella oon aikaisemmin julistanut, oon yrittänyt muokata kulutustottumuksiani mahdollisimman ekologiseen ja eettiseen suuntaan, ja siihen on vaikuttanut erityisesti tiheä reissutahti. Asia oli tapetilla muun muassa viime kesänä, kun oli jälleen aika vähän katsella omia kulutustottumuksia puhdistetuin rillein.

Let’s face it: tytöt tykkää shopata, enkä minä ole poikkeus, todellakaan. Kuluttaminen ei välttämättä kuitenkaan ole puhtaasti pelkkää pahaa, vaan siinä voi myös tehdä jotain hyvää, ja sen oon yrittänyt pitää mielessä silloin, kun shoppailuhirmu sisälläni herää. Se sama ajatus oli mielessä myös viime kesänä kun oivalsin, että haluan uudet lenkkarit, kiitos muotiblogien. En juoksua varten, vaan semmoiset trendikkäät kaupunkitohvelit.

_DSF4228 _DSF4268

Ajatus nikeparin ostamisesta tuntui vieraalta jo orastavan tiedostavasta 12-vuotiaasta Inkasta, enkä todellakaan aikonut ostaa kyseisen puljun lenkkareita nyt, oli ne kuinka trendikkäät tahansa. Nopean googlettelun jälkeen löysin riistolenkkareille eettisen vaihdoehdon: ranskalaisen Vejan. Tosin tässä vaiheessa lienee asiallista mainita, että mulla on kaapissa yks nikepari, ja se on ostettu vuonna 1999, kun olin 11. Ajattelin käyttää ne loppuun asti.

Vuonna 2004 toimintansa aloittanut Veja teettää poponsa Brasiliassa, missä kenkien puuvilla kasvatetaan reilusti (ja pääasiassa luomusti) paikallisten pienviljelijöiden tiloilla. Veja ostaa puuvillansa 320 brasilialaiselta puuvillafarmariperheeltä, ja maksaa materiaalista noin kaksi kertaa niin paljon kuin riistopuuvillasta maksetaan.

Pohjien kumi taas tulee Amazonin sademetsien kumipuista. Paikalliset rubber tapperit saavat elantonsa keräämällä kumia. Sillä tavalla puita ei tarvitse kaataa, kun ne tuovat hyötyä muulla tavalla. Tiesittekö että puista tuleva kumi on nestemäistä? Se saadaan sieltä vähän samalla tavalla kuin mahla koivuista. Rubber tapperit myös itse käsittelevät kumia niinkin pitkälle, että ne tekevät siitä muotin avulla valmiin pohjan, joka pitää vain kiinnittää kenkään, ja sillä tavalla hommassa on yksi välikäsi vähemmän ja kenkäpulju maksaa kumista enemmän.

Lisäksi popoissa käytettävä nahka on kasviparkittua, mutta Veja ei omien sanojensa mukaan kykene toistaiseksi varmistamaan, että heidän käyttämänsä nahka olisi luomua. Lisäksi värjäyksessä käytetään teollisia värejä.

_DSF4240 vejashoes1

Kengät kurotaan kasaan Brasiliassa sijaitsevilla tehtailla, ja työntekijöille maksetaan siitä kunnollinen korvaus. Myös työolot ovat asialliset, mikä ei taida olla itsestäänselvyys suuremmassa osassa hikipajoja, missä lenkkarit on yleensä tapana valmistaa.

Yhtiön propagandavideot tsuumattuani olin vakuuttunut, ja viimeistään siinä vaiheessa kun bongasin parin lenkkareita asoksen alessa muutamalla kympillä, oli ostopäätös tehty. Vejan mukaan firman no advertising -politiikka mahdollistaa sen, että tossut ovat samassa hintaluokassa kuin epäeettiset kilpailijansa. Eikä mennyt kauaa, ja jaloissani oli eettiset lenkkarit. Lenkillä en oo niillä käynyt, mutta kyllä kengät on treenimatkat kestäneet.

_DSF4245 vejashoes2

Eli taas nähtiin, miten heleppoa eettinen kuluttaminen voi olla. Eri asia sitten on tietysti se, voiko kuluttaminen olla koskaan ekologista.

Miltäs tuntuu ajatus eettisistä lenkkareista? Entä onko Veja aikaisemmin tuttu?

Eng: Last summer I searched for ethical sneakers and ended up buying a pair of Veja shoes.

Lisää tästä aiheesta

20 Kommenttia

Laura R. 3.3.2014 at 3.01

No en ollut kuullut Vejasta, kiitos siis esittelystä! Kävin kurkkaamassa sivuja, ja hyvännäköisiä popojahan siellä oli! Ihastuin erityisesti näihin: http://www.veja-store.com/en/men/37-mediterranee-suede-navy-auburn.html Jos olisin Suomessa, pistäisin varmaan tilaukseen – eivät nimittäin ole todellakaan edes pahanhintaiset siihen nähden, että noiden valmistajille ja materiaalitoimittajillekin on ilmeisesti maksettu kohtuullinen korvaus!

Vastaa
Inka 4.3.2014 at 9.24

No sano muuta, olin iteki tosi yllättyny siitä, miten edullisesti noita kaupitellaan! Voi olla että pitää hankkia tänä keväänä uus pari..

Vastaa
Salla 3.3.2014 at 18.31

Oho, tunnistin kyllä kengät tuosta V-kirjaimesta, niitä on kuitenkin suht paljon, mutta tarina ei ollu tuttu! Olipa kivaa oppia vähän erilaista uutta :) Vaikka se Nike tuleekin aina ja ikuisesti olemaan se mun urheilumerkki… ;)

Vastaa
Inka 4.3.2014 at 9.22

Oho, mahtava juttu, mää en nimittäin oo bongannu vielä kenenkään jalassa noita, joten siisti kuulla että nää oot nähny! :)

Vastaa
Salla 12.3.2014 at 14.16

kenkäfriikki kato tunnistaa ;D

Vastaa
Inka 12.3.2014 at 15.41

Haha, mahtava! :D

Vastaa
norppi 11.3.2014 at 15.14

tuosta kumipuusta tahtoisin vaan oikaista sen verran, että alunperin sademetsää pitää siis kaataa jotta kumipuuplantaaseja saadaan tilalle. oon vieraillut usealla plantaasilla, ja siellä on kyllä biodiversiteetti huomattavasti alkuperäistä köyhempää. puut kasvavat harvassa, ja aluskasvillisuutta ei juuri ole. sumatralla ainakin vain kumipuuplantaaseilla esiintyi moskiittoja, muualla metsässä ei (näin mulle sanottiin) – se oli myös riski paikallisille jotka asuivat aivan plantaasin vieressä. tietenkin elanto pitää saada jostain, mutta halusin vaan korjata käsityksen siitä että kumi olis jotenkin eettinen raaka-aine, kyllä bridgestonet ja muut autonrengasvalmistajatkin kerää kuminsa ihan samalla tavalla puista valuttamalla. muuten kuulostaa tossut aika hyviltä! tiesithän että new balance on toinen melko varteenotettava lenkkarivalmistaja, tulevat nimittäin englannista!

Vastaa
Inka 12.3.2014 at 15.41

Moikka Norppi ja kiitos tästä tarkennuksesta! Tuo oli mulle ihan uusi juttu ja kuten toivottavasti myös tekstissä toin esille, info oli peräisin melkeinpä pelkästään Vejan propagandakoneiston suoltamasta mainostekstistä, joka tietysti uppos meikäläiseen kuin veitsi voihin. Kiitos kun toit tämän näkökulman esille, ja pitääpä perehtyä tuohon New Balanceen, tuttu se tietysti on mutta en tiennyt valmistusperää! Jes, mahtava juttu! :)

Vastaa
Vilma 12.3.2014 at 19.12

Hei!

Kumipuita ei välttämättä tarvitse kasvattaa plantaaseilla, niitä kasvaa myös villinä Amazonian sademetsässä. Veja kirjoittaa omilla sivuillaan:

“The Amazon is the only place on earth where rubber trees grow in the wild.
Inside the Chico Mendès extractive reserve, located in the Brazilian state of Acre, Veja work with Amopreab, an association of Seringeiros – the rubber tappers. We also recently started to work with two new associations located in Feijó Distric in the state of Acre: “Parque da Cigana” & ” Seringal Curralinho”. Today, 60 families of Seringeiros are part of our project.
The Amazonian rubber tappers live in the forest and harvest from the trees. The rubber is then used in the soles of Veja trainers.” http://project.veja-store.com/en/caoutchouc/

Vastaa
Vilma 12.3.2014 at 19.15

Veja vaikuttaa minusta hyvältä vaihtoehdolta. Harmittaa vaan, että he käyttävät nahkaa. Onko tietoa lenkkareista, jotka on sekä ihmiisten että eläinten kannalta eettiset?

Vastaa
Inka 14.3.2014 at 7.27

Moikka Vilma! Oliskohan New Balancella jotain nahattomia versioita? Ja lyhyen googlettelun jälkeen löysin tämmöisen merkin: http://macbethshop.com/index.cfm?page=product&productId=1757

Eipä nuo mitään maailman kauneimpia ole mutta ethical vegan ilmeisesti. Noita on kyllä varmasti tosi hankala löytää nimenomaan lenkkareita, mutta sitten perustennareita löytyy helpommin!

Inka 14.3.2014 at 7.28

Hyvä pointti tämäkin, kiitos Vilma!

Vastaa
L 21.3.2014 at 21.03

Vau. Just ostin uudet yleiskengät (kyllä, niket, edellisistä kun pohjat puhki kolmen vuoden ympärivuotiskäytön jälkeen). Nyt illalla alkoi kuitenkin kaduttaa että miks ihmeessä mä Niket ostin. Hyvät jalassa joo, mutta ei todellakaan mitkään hyvänmielen kengät.
Toisaalta sit funtsin et Nike sentään yrittää julkaista vastuullisuusraporttejaan ym.
Pitääpä näitä Veja-kenkiä kattella. Ilahduttaa suunnattomasti että toivoa eettisten kenkien suhteen on!

Vastaa
Inka 24.3.2014 at 8.10

Voi ei, tuo on se pahin fiilis aina!! Mutta hyvä että pulju jotain hyvää yrittää tehdä, sillä pääsee jo pitkälle! Ja Vejat on ollu kyllä hyvät. :)

Vastaa
Hosuli 29.3.2014 at 18.12

Uu, kiitos tästä vinkkauksesta! Veja on kyllä tuttu, mutta en ollut huomannut, että niillä lenkkareitakin valikoimissa. Tennareita oon nähnyt aiemminkin. Siistiä! Lenkkaritrendi houkuttelee, mutta en halua ostaa mitään Nike/Adidas/Reebok jne. -osastoa, kun ne on kuitenkin tehty aika kammottavissa oloissa.

Vastaa
Inka 30.3.2014 at 12.10

Hauska kuulla että muutki on kuullu Vejasta! Mää bongasin nuo lenkkarit eka, vasta myöhemmin tajusin sen muun kenkävalikoiman ja moro miten siistejä kenkiä!!!

Vastaa
Kaisa 20.5.2014 at 16.22

Miltä kengät nyt tuntuu jalassa, mä lenkkeilen kerran pari viikossa ja kiinnostaisi kengät joilla voi juosta hyvin eli joiden sisäpohja ei esim. ole täysin muotoilematon tai jotka istuu tiiviisti jalkaan eikä hölsky. Ja onko kengät kovin hiostavat näin lämpimillä? Siistiä ylipäätään että on noin nätit ja aika lailla eettiset lenkkarit, mutta jännää aina ostaa pitkään käyttöön tarkoitettuja kenkiä näkemättä

Vastaa
Inka 21.5.2014 at 10.29

No mää en ite juokse niin en osaa sanoa että miten ne kestää juoksua, mutta oon kävelly niillä aika paljon ja siinä ne on supermukavat, ei oo ollu mitään ongelmia. Mulla ei oo nyt tässä niitä kenkiä mutta muistaakseni ainakaan siinä irroitettavassa pohjallisessa ei oo mitään muotoiluja, ihan peruslenkkari siis, eikä tosiaankaan mikään superjuoksukenkä. Ja mua ei oo ainakaan hiostanu, mutta then again, en juokse niillä. Mää ostin nuo sillon viime vuonna superhyvässä alessa eikä niille jääny hintaa kovin montaa kymppiä, joten jos mietityttää niin katsii tsuumailla juhannuksen jälkeen asoksen ja miksei myös merkin omia aleja, jos sinne tulis. Jos ei sitten ookaan niin hyvät sun käyttöön, niin ei ainakaan niin paljoa harmita.

Vastaa
Kaisa 28.5.2014 at 13.29

Kiitos! Ja kun googlailee niin näyttääpä noita muitakin merkkejä olevan. Pidä ehkä vielä juoksukenkiä silmällä, mut hyvä ylipäätään pistää uusia merkkejä korvan taakse ja kuulla käyttökokemuksia.

Vastaa
Inka 1.6.2014 at 20.12

Jos löytyy hyviä eettisiä juoksulenkkareita, niin heitä vinkkiä tännekin päin! Eihän sitä tiiä jos joskus vielä innostuisin juoksemaan. :D

Vastaa

Jätä Kommentti