Pallontallaajat.net
Valikko

Herkkuja Lähi-idästä Baklavan muodossa

Kirjoittanut Inka 5.3.2014

Arabialaisessa keittiössä mua kiehtoo eniten alku- ja pääruuat, eivätkä jälkiruuat ole oikein vakuuttaneet tätä sokerihiirtä. Sen sijaan hyville perusraaka-aineille tilaa antavat ruuat saavat multa täydet pisteet, kun taas jälkiruuat tuntuu monesti olevan vähän ihmeellisiä mössöjä, joista ei oikein ota selvää mitä ne on.

Poikkeuksen tässä tekee baklava, tuo rapisevan herkullinen filotaikinaan kääritty pähkinäleivonnainen. Näissäkin voi toki mennä metsään ja pahasti, ja niin kävi ekoilla kerroilla kun maistoin baklavaa, enkä tietysti pitänyt siitä yhtään. Meni jonkun aikaa, ja kun Middle East Airlinen lennolla Istanbulista Beirutiin maistoin yhtiön tarjoilemaa Baklavaa, olin myyty. Viimein herkussa oli sopivassa suhteessa taikinaa ja pähkinää, eikä mitään ylimääräistä.

baklava1 _DSF4337Tuosta lennosta on jo yli kaksi vuotta, enkä oo koko aikana suonut herkulle ajatustakaan, kunnes matkamessuilla ammattipäivien happy hourilla bongattiin Millan kanssa Egyptin pisteeltä satsi Baklavaa, ja se oli menoa. Vaikka herkku ei ollut ihan parhaimmassa terässä, vei se hetkessä takaisin Lähi-idän yläilmoihin. Toinen niitti sattui samalla reissulla kun bongasin, että Hakaniemen metrotunnelin arabikaupassa myydään tuoretta baklavaa, nam!

Siitä se ajatus sitten lähti, ja reilun kuukauden makustelun jälkeen päätin viimein tarttua filotaikinaan (elämäni ensimmäistä kertaa) ja pyöräyttää omat baklavat! Reseptiksi valikoitui lopulta tämä, ja lopputulos oli, noh, ainakin sinne päin. En tiedä oliko vika ohjeissa vai tekijässä, mutta ihan autenttista baklavaa lopputulos ei muistuttanut. Onneksi käytössä ollut vuoka oli niin pieni, että raaka-aineita kului vaan puolet joten huomenna on edessä uusi yritys. Tällä kertaa kosteuttamisen lisäksi voitelen myös jokaisen taikinalevyn, jospa se toisi herkkuihin tästä satsista uupumaan jäänyttä massiivista lehtevyyttä.

_DSF4339 _DSF4342 baklava2Maku oli kuitenkin mainio, ja lähes sitä mitä piti. Tosin talouden libanonilaisvahvistus totesi, että pähkinät olisi pitänyt paahtaa. Kokeilen siis ens kerralla myös sitä.

Ja mainittakoot vielä, että baklava lausutaan libanonin arabiaksi ba leuwa, vaikka ehkä tuolla suomalaisellakin versiolla tulee ymmärretyksi.

Eng: I baked my first patch of baklawa today, didn’t succeed the way I wanted but I’m sure these won’t go to waste.

Lisää tästä aiheesta

20 Kommenttia

Pingviinimatkalaiset 6.3.2014 at 7.20

Ihana kun sulla on näitä ruokajuttuja täällä aina mukana. Se on muuten niin, että siitä asti kun tammikuussa tuota herkkua messuilla maisteltiin, niin aina sitä kauppahallissa nähdessäni, niin tulet sinä mieleen :D -Milla

Vastaa
Inka 6.3.2014 at 9.19

Haha, mahtava mielleyhtymä, kelepaa! :D

Vastaa
Sarkku K 6.3.2014 at 8.24

Minä oon maistanut baklavaa ainoastaan kreikkalaisena versiona, ja hyi olkoot, edes tällaiselle sokerihiirelle se ei maistu. Mutta näissä on kuulemma eroja eri maiden välillä, eikä se kreikkalainen vastaa yhtään arabialaista versiota.. Mukava olis muutenkin, jos jakelisit reseptejä arabialaisiin ruokiin, jos joskus saisin yllätettyä tuon meidän talouden arabivahvistuksen ;)

Vastaa
Inka 6.3.2014 at 9.20

Joo se on kyllä jännä miten noissa on eroja, jotku on ihan täydellisiä ja toiset taas ei menis alas pakollakaan. Ei kai se auta muuta kuin maistella. :) Ja toive otetaan korvan taa, mää en mikään ekspertti ole mutta pikkuhiljaahan tässä kokeilemalla oppii. Pitää kattoa jos tuo toinen baklavasatsi onnistuis paremmin, niin pitää sitten jakaa se resepti.

Vastaa
Anna Koskela 6.3.2014 at 10.29

Mulla on filotaikinaa jääkaapissa. Toin sitä Espanjasta, kun oli siellä älyttömän halpaa. Pitääpä kokeilla…….

Vastaa
Inka 6.3.2014 at 17.16

Haha, mahtavaa! Tuo on just oikia tapa ostaa tuliaisia itelle, eli täytettä jääkaappiin. Kerrohan sitten onnistuiko ja erityisesti mitä reseptiä käytit!

Vastaa
Annika 6.3.2014 at 13.27

Rohkea olet kun uskallat baklavaa itse valmistaa! :) Ainakin se näyttää kuvissa tosi herkulliselta. Meidän yks kantisrafla täällä Barcelonassa on syyrialainen Ugarit ja siellä saa aina talon piikkiin ruuan jälkeen baklavaa. Se on niiin hyvää.

Vastaa
Inka 6.3.2014 at 17.16

Oi nam, ilmainen baklava on varmasti vielä parempaa ku kotitekoinen. :D Ja ei kai siinä ollu muuta ko ihan hillitön homma, mutta kai se oli sen arvoista. :)

Vastaa
Tytti 6.3.2014 at 14.37

Arvaappa vaan mitä herkkua täällä syyään päiväkahvin kans! ;) Vähän liian hyvvää ehkä :D

Vastaa
Inka 6.3.2014 at 17.17

Haha, aivan mahtavaa! Hyvä että maistuu. :) Määki oon syöny melkeen kaikki loput ite. :D

Vastaa
Laura 6.3.2014 at 19.02

Sattuipas sopivasti, katsoin tässä yhtenä päivänä just Yle Areenasta Lähdin Turkkiin-nimisen ohjelman ekan jakson, jossa kerrottiin baklavasta ja näytettiin, miten sitä tehtiin. Tän jälkeen täytyi toki googlettaa, löytyiskö baklavaa jostain päin Jyväskylää ja bongasin yhden Välimeren alueen ruokia tarjoilevan ravintolan, jonka jälkkärilistalta kyseinen herkku löytyi! :D En oo siis koskaan tainnut itse (ainakaan tietääkseni) maistaa baklavaa, mutta kiinnostuin siitä nyt kyllä niin paljon että pakkohan tuonne on joku päivä lähteä ja kokeilla… :D

Vastaa
Inka 7.3.2014 at 16.02

Oi nam, toivottavasti on hyvää, jos sen perässä sinne raflaan asti menet! :)

Vastaa
SVW 7.3.2014 at 20.11

Ostin kerran aineksen jo kaappiin baklavan-kokeilua varten, mutta en koskaan päässyt niin pitkälle että olisin saanut uunista mitään ulos. Tämä postaus muistutti mukavasti siitä että nämä(kin) ovat vielä kokeilematta! :)

Vastaa
Inka 9.3.2014 at 9.19

Haha! Tuo on jo aika hyvä saavutus, että raaka-aineetki on hankittu mutta silti jäi tekemättä. Suosittelen kokeilemaan, ei se vaikeaa ollu. :)

Vastaa
Miikkulainen 7.3.2014 at 21.53

Niin tiedän sen tunteen miltä baklava maistuu ensimmäistä kertaa kokeiltaessa.. YÖK, miten makeaa! Voiko makeampaa herkkua ollakaan. Jostain kumman syystä Turkissa asuessani opin rakastamaan tätä supermakeaa leivonnaista. Ja vielä maailman parhaan kermaisen turkkilaisen jogurtin kera. Voi kun sitä onkin ikävä! Pitää siis varmaan seurata sun jalanjälkiä ja ottaa kaulin kauniiseen käteen ja pistää leipoen. :D

Vastaa
Inka 9.3.2014 at 9.21

Oi nam! Mulla on paha tapa ottaa semmoinen parempi överit ku vajarit -asenne kaikkiin herkkuihin erityisesti jos oon reissussa ja niitä saa vaan sieltä.. Voi olla että, överiksi seuraavalla Libanonin-reissulla.. Ja mikä oliskaan parempi tapa muistella omia seikkailuja maailmalla ku ruuan kautta? :)

Vastaa
Mari 8.3.2014 at 18.08

Mulla on sellainen kutina, että oon joskus maistellut baklavaa ainakin jossain muodossa, ja tosi makeaahan se oli! Mutta ruokakulttuurien rikastuttaminen on kyllä yksi parhaimpia asioita monikulttuurisessa parisuhteessa :)

Vastaa
Inka 9.3.2014 at 9.23

Oot niin oikeassa! Onneksi tää mun ja Karimin juttu on kestänyt jo vähän pidempään, sillä mää lämpenen uusille ruokajutuille niin hitaasti että olis jääny aika monet herkut maistamatta jos seurustelu olis lopahtanu ekojen vuosien jälkeen. :P

Vastaa
Kaukokaipuun Nella 10.3.2014 at 19.41

Mä en ole sokerin ystävä sitten yhtään, mutta kauniita kuvia oot saanut taltioitua! :D <3

Vastaa
Inka 12.3.2014 at 15.38

Ihan hullua, en tajua miten joku ei voi olla! :D Mutta kiitos! <3

Vastaa

Jätä Kommentti