Pallontallaajat.net
Valikko

Päiväreissu Chichen Itzaan

Kirjoittanut Inka 3.9.2014

Häämatkan viiden päivän mittaisella Meksikon-pätkällä meidän oli tietysti pakko nähdä Jukatanin niemimaan tärkein nähtävyys eli Maya-temppeli Chichen Itza. Valtavalle pyramidille oli yli kolmen tunnin ajomatka, ja se oli se tärkein syy, miksi lopulta päädyttiin vuokraamaan auto. Olis hotellilta päässy toki järjestetyillä reissuilla tiirailemaan temppeliä, mutta vuokrattiin auto viikoksi ja maksettiin vajaan tuhannen kilometrin polttoaineet sillä hinnalla, mitä se reissu olisi tullut maksamaan.

Tulum oli ollut meidän silmissä todella upea ja ikimuistoinen, joten odoteltiin vielä suuremmalla innostuksella mitä Chichen Itza toisi tullessaan. Tulumin visiitistä opittiin onneksi sen verran, että ajastettiin tällä kertaa meidän vierailu temppelille iltapäiväksi, kun päivän kuumimmat tunnit oli jo ohi. Se kannatti, sillä selässä valunut hikinoro ei ollut tällä kertaa läheskään niin tukala!

Pääportilla meitä oli vastassa Maya-asuihin pukeutuneita puolialastomia miehiä, jotka esittivät antoisasti perinnetanssia kaikille turreille, jotka erehtyivät miesten suuntaan vilkaisemaan. Kuten arvata saattaa, me pyyhällettiin vauhdilla ohi. Vauhti kuitenkin loppui melko lyhyeen, sillä Chichen Itzan sisäänpääsyjono oli ihan hillittömän pitkä, ja auringon paahtaessa se tuntui vieläkin polttavammalta. Lisäksi sisäänpääsymaksu oli huomattavan paljon suurempi mihin oltiin alunperin varauduttu. Kun Tulumiin maksettiin jokunen euro sisäänpääsystä, oltiin netistä muistaakseni katottu Chichen Itzan maksavan reilun kympin naamalta. Hintoihin oli merkitty mojova turistilisä, ja sisäänpääsy taisi olla meille siinä kolmenkympin luokkaa naamalta. Eipä sillä ollut siinä vaiheessa enää niin väliä, kun häämatkalla oltiin ja sinne asti oltiin tultu.

Kun asteltiin porteista läpi, ensimmäisenä meitä oli vastassa näky jota en ehkä välttämättä olisi ensimmäisenä odottanut temppelialueella näkeväni: valtava myyjien ja muiden kaupustelijoiden pataljoona!

_DSF1580 _DSF1571

Koska Tulumissa ei näkynyt temppelialueella muita kuin liskoja, en jotenkin osannut odottaa Chichen Itzan olevan täynnä kaupustelijoita. Eipä siinä mitään, siinäpähän olivat, mutta myyntiartikkeleina olevat valtavaa ääntä päästävät kärmespillit olisivat ehkä voineet jättää vähemmälle käytölle, sillä tuntuu että korvissa soi edelleen.

Hetkellisen traumatisoitumisen jälkeen päästiin itse asiaan, sillä edessä seisoi hetken kuluttua jotain niin upeaa, että melekeen en ollu ihan varma uskoako vaiko ei.

_DSF1481 _DSF1496 maya1_DSF1535 _DSF1524

Siinä se sitten oli, Chichen Itzan kuuluisa pyramidi El Castillo, joka oli niin valtavan kokoinen ja hyvässä kunnossa että oli ihan hullua ajatella, että se oli rakennettu yli tuhat vuotta sitten. Tietysti restauroijilla on ollut näppinsä pelissä, mutta siitä huolimatta kokemus jätti täysin sanattomaksi.

Temppelialue oli valtava, ja oltaisiin voitu jatkaa kiertelyä vielä paljon kauemmankin aikaa, mutta koska oltiin paikalla niin myöhään iltapäivästä, alkoi kello lähentyä nopeasti viittä ja paikka alkaa mennä jo kiinni. Saatiin kyllä kierreltyä aluetta aika hyvin, sillä iltapäivällä tunkua oli melko vähän joten temppeleitä sai ihastella melko rauhassa.

_DSF1514 maya2 _DSF1561 maya3 _DSF1620 _DSF1593

Vierailu oli ikimuistoinen, ja pakko tunnustaa: myös me tuhlattiin viimeiset pesomme ja ostettiin matkamuistoja, mutta en vaan voinut vastustaa noita meksikolaisia vilttejä.

Eng: We visited Chichen Itza during our honeymoon and seeing the pyramid was one of the highlights of the trip.

Lisää tästä aiheesta

20 Kommenttia

Sanna I Siveltimellä 3.9.2014 at 23.41

On noi kyllä niin huikeita paikkoja! Ja ihmeellisiä! Ja ihanan näköinen hääpari siellä kuvissa ;) Terkkuja Brooklynista <3

Vastaa
Inka 5.9.2014 at 22.42

Kiitti Sanna! Ihana ko jaksat kommentoida sieltä reissusta käsin! :)

Vastaa
Heli 4.9.2014 at 0.27

Aaaawww, tonne munkin on pakko päästä! Pääsikö niihin temppeleihin sisälle?

Vastaa
Inka 5.9.2014 at 22.43

No ehottomasti! Ja ei päässy, nuo on suojetuja nuo rakennukset niin ei niihin juuri saanu edes koskea. Mutta riitti ko pysty näkemään läheltä! :)

Vastaa
Heidi / Auringon alla 4.9.2014 at 8.18

Chichen Itza oli kyllä hieno, mutta tosiaan ihan täynnä turisteja (mikä ei sinällään ole yllätys) ja jotenkin minun makuun liian kliininen (siis toki hieno kylläkin). Me ei käyty Tulumissa, mutta käytiin Cobassa joka on (ainakin oli vuosikausia sitten) suht raivaamaton alue, ei siis isoja nurmikenttiä jne. Pääpyramidi oli lähinnä suuren kivikasan näköinen, ei läheskään noin hieno. Mut toisaalta siellä oli sellaista hauskaa Indiana Jones -fiilistä, eikä meidän porukan lisäksi ollut kovin paljoa muita (eikä sen myötä kaupustelijoitakaan). Paikkaa pyörittäneen kylän lapset toivat näytille ihan jättiläismäisen koppakuoriaisen, jonka kuori oli jopa ihan kuhmuinen kun se oli niin vanha!

Vastaa
Inka 5.9.2014 at 22.47

Me mietitiin sitä Cobaa kovasti, mutta ei sitten lopulta jaksettu enää lähtä ko käytiin jo noissa kahessa. Se kyllä kuulosti tosi mielenkiintoiselta paikalta, nimenomaan tuon mahdollisen Indiana Jones -fiiliksen perässä! Haha, kuulostaa niin hauskalta tuo koppakuoriaistarina! :)

Vastaa
Laura R. 4.9.2014 at 9.00

Tuosta alimmasta kuvasta vasta tajaa jotenkin mittakaavan, et miten suuresta rakennelmasta onkaan kyse. Wau!

Vastaa
Inka 5.9.2014 at 22.47

No niinpä, tuo oli kyllä ihan jäätävän kokoinen!!

Vastaa
Annika 4.9.2014 at 11.52

Hienoja kuvia joka tapauksessa! Eikös kyseinen paikka ole yksi Meksikon tärkeimmistä nähtävyyksistä, olisi hassua, jos siellä ei olisi populaa matkamuistoja myymässä :) Tästä huomaa kyllä miten suuri ero on Guatemalan ja Meksikon pyramideilla. Guatemala on niin paljon vähemmän tunnettu ja pyramidit ovat keskellä viidakkoa, ehkä sekin edesauttaa matkailijoiden levittäytymistä, ettei paikka näytä niin ruuhkaiselta.

Vastaa
Inka 5.9.2014 at 22.49

Joo totta, mutta jotenkin mää olisin odottanut että ne kaupustelijat olis ollu siellä porttien ulkopuolella eikä siellä sisällä pyramidien ja muiden temppeleiden vieressä. Mutta joo, tuo paikka oli kyllä siivottu tarkasti ja osa pyramideista restauroitu viimeisen päälle, eli esim Guatemalassa tosiaan taatusti sais pikkusen erilaisen kokemuksen!

Vastaa
Nella Kaukokaipuu 5.9.2014 at 15.29

No eihän sellaisia vilttejä voi vastustaa! Ihania kuvia. :)

Vastaa
Inka 7.9.2014 at 8.04

No I know! Mutta säästelin ja otin vaan kaks, vaikka olisin voinu ottaa ne kaikki…

Vastaa
Marika 5.9.2014 at 19.35

Voi vitsi miten siistin näköstä! :) Oon aina halunnu päästä Egyptiin katsomaan pyramideja, mutta en panisi tätäkään pahakseni.

Vastaa
Inka 5.9.2014 at 22.50

Mulla on kans Egypti bucket listillä, mutta nyt ei onneksi oo niin kova kiire ennää tuon jäläkeen! :)

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 5.9.2014 at 22.13

Varmasti hieno kokemus ja toivottavasti pääsen joskus itsekin paikan päälle. Vaikuttavan näköinen paikka :)

Vastaa
Inka 5.9.2014 at 22.51

No oli, ja ihan varmana pääset Meksikoon, oon ihan saletti!

Vastaa
Suvi 9.9.2014 at 13.02

Me skipattiin pari vuotta sitten kokonaan Chichen Itza, koska olin jotenkin ihan järjettömän pettynyt Tulumiin. Mun mielestä siellä oli jotenkin ahdistavaa, liikaa ihmisiä ja kun tiesi että temppelialue on ollut ennen keskellä viidakkoa ei oikein mahtunut mun päähän ajatus ajetuista nurmikoista ja sadettimista. Tuntui että jotenkin siitä vanhasta aidosta meiningistä ei juurikaan ollut jäljellä muuta kuin ne rauniot ja kun vielä juteltiin paikallisten sekä parin turistin kanssa, jotka vahvisti fiilistä siitä, että Chichen Itza on siitä vielä kymmenen kertaa pahempi turistirysä niin päätös oli selvä. Käytiin sitten sen sijaan noiden molempien lähellä olevalla Coballa, joka oli taas ihan täydellinen. Oikeasti täysin keskellä viidakkoa makaavat rauniot, pelikentät ja korkein maya-temppeli jonka päälle saa kiivetä oli juuri se mitä haettiin :D http://www.toptourscancun.com/images/photos/63/Tours-Cancun-Coba.jpg tuolla kun istui temppelin huipulla ja katseli viidakon yli oli jotenkin aika älytön fiilis.

Nyt kun katsoo näitä teikäläisen kuvia niin ihan sanadisti harmittaa että ei mentykään Chichen Itzaan, koska onhan se vähän sellanen must see paikka kun tuolla vieressä kuitenkin oltiin. Onneksi on jotain seuraavallekin reissulle :) Mä sekosin noista vilteistä kyllä pahemman kerran ja taisin kaikenkaikkiaan raahata niitä sellaiset 5 kappaletta kotiin asti haha, ihanaa etten oo ainoa !

Vastaa
Inka 9.9.2014 at 21.36

Voi ei, miten voit olla pettynyt Tulumiin?! Toki se oli aika turistimesta mutta en oikeen osannut odottaa muuta. Ja toisaalta odotin ehkä niin pahaa turrekylää että toisaalta olin positiivisesti yllättynyt sitten lopulta. Mekin mietittiin Cobaa, mutta ei tosiaan jaksettu lähtä sinne enää millään ja todettiin että kun oltiin nuo nähty, niin ei sitten samaan syssyyn nähty enää järkevänä lisätä sitä, ja kuten sanoit, niin jotainhan pitää aina lisätä seuraavaa kertaa varten :)

Oiii ja ne viltit, harmittaa ko en ostanu ko kaks! :D

Vastaa
AinoEmilia 7.4.2016 at 6.21

Mie oon käynyt noin kahdeksalla raunioalueella, ja Chitzen Itza on se mistä kaikista vähiten oon tykännyt. Jos joskus vielä tuutte Meksikoon suosittelen ehdottomasti Palenquen raunioaluetta, joka on viidakon keskellä. Vaikka sekin on suhteellisen suosittu turistien keskuudessa, on alue niin iso että halutessaan sitä pääsee välillä omaan rauhaan vesiputouksien lorinaa kuuntelemaan. :)

Vastaa
Inka 8.4.2016 at 15.32

Hei kiitos vinkistä, ihan varmasti vielä joskus päädytään Meksikoon. :) Kuulostaa kivalta!

Vastaa

Jätä Kommentti