Pallontallaajat.net
Valikko

All inclusiven eettisyys omatoimimatkaajan silmin

Kirjoittanut Inka 20.1.2015

Mun on pitänyt kirjoittaa meidän häämatkan all inclusive -hotellista monta kertaa, mutta tasan yhtä monta kertaa se on jäänyt tekemättä. Aiheeseen on ollut yllättävän hankala tarttua, sillä toisaalta kokemus oli ainutlaatuisuudessaa mielenkiintoinen, mutta toisaalta taas ihan jäätävän absurdi enkä vieläkään oo ihan täysin selvillä, millä fiiliksillä muistelen sitä.

Häämatkan onnistuneisuuteen se ei sen sijaan liity millään tavalla, sillä matka oli juuri täydellinen sellaisena kuin se oli enkä olis voinu toivoa parempaa honeymoonia. Me valittiin tietoisesti all inclusive osaksi siitä syystä, ettei oltu koskaan kokeiltu ja uskottiin sen takaavan täydellisen rentoutumisen, mitä nimenomaan lähdettiin häämatkalta hakemaan. Ja sen se todellakin takasi. Täytyy tosin sanoa, että siinä vaiheessa kun istuttiin golfkärryn kyydissä muovinen ranneke ranteessa muutaman sadan metrin matka respasta hotellihuoneeseen, olo oli kaikkea muuta kuin todellinen. Ympäristö ja se mitä me tehtiin sillä hetkellä oli todellakin kaukana siitä, mitä normaalilomalla tehtäisiin, ja se omalta osaltaan helpotti huolettoman allinclusivelaisen sandaaleihin hyppäämistä.

Hotel Marina El Cid (6) Hotel Marina El Cid (1) Hotel Marina El Cid (2) Hotel Marina El Cid (3)

Huoneessa meitä oli vastassa hedelmäkori ja pullo viiniä, ja ravintolassa odotti päivän ensimmäinen buffa. Se tulikin meille viiden päivän aikana harvinaisen tutuksi, sillä resortin alueella oli useita ravintoloita, joista käytiin testaamassa useampia – ja kaikki vain ranneketta vilauttamalla.

Me valittiin hotelli – Marina El Cid Riviera Maya – positiivisten arvostelujen, hyvältä vaikuttavan hinta-laatusuhteen ja rantasijainnin lisäksi myös siitä syystä, että hotellin oma kilpikonnienpelastusohjelma sulatti mun sydämen täysin. Loman aikana käytiinkin ihmettelemässä kilppareiden munille omistettua aluetta rannalla, minkä jälkeen tosin palattiin karuun todellisuuteen, kun katseltiin hotellin tekojokeen tuotua krokotiilia tai hotellin lemmikkikakadua, joka istutettiin valokuvasta maksavien lasten olkapäille. Tämän all inclusiven eettisyys ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin aluksi erehdyttiin kuvittelemaan.

Siitä päästäänkin siihen, mikä all inclusive -hotelleissa mättää: sekä eettisyys että ekologisuus loistavat poissaolollaan. Toisaalta oli kiva nähdä, miten valtava hotellikompleksi luo työpaikkoja, sillä oikeastaan kaikki näkemäni resortin työntekijät olivat englantia puhuvia meksikolaisia. Eri asia kuitenkin sitten se, maksetaanko heille kahta euroa enempää päivässä, tai että pääsevätkö he oikeastaan nukkumaan täysiä yöunia pitkien työtuntien välissä.

Meidän resortissa ei ollut golfkenttää, mikä tekee siitä ehkä pienen ripauksen verran ekologisemman kuin golfviheriöillä varustetuista all inclusive -hotelleista. Vesisyöppöaltaita oli kuitenkin senkin edestä, enkä uskalla edes kuvitella, minkä verran ruokaa hotellissa heitetään roskiin joka ikinen päivä – olihan siellä tosiaan ne kolme buffet-ravintolaa, muista puhumattakaan.

Hotel Marina El Cid (4) Hotel Marina El Cid (5) Hotel Marina El Cid (9) Hotel Marina El Cid (7) Hotel Marina El Cid (8)

Vaikka viis päivää all inclusivessa oli just sopiva sille hetkelle ja takas rentouttavan häämatkan, täytyy mun kuitenkin todeta, ettei se ole aivan mua varten. Jätänkin siis mieluusti vastaisuudessa all inclusivet välistä jo epäeettisyyden vuoksi, mutta on siihen myös muutamia muita syitä. Paikallaan jumittaminen ei vaan passaa mulle, ja se, että ei oikeastaan oo järkeä käydä tutustumassa paikallisiin katukeittiöihin kun hotellissa saa ranneketta vilauttamalla mahan täyteen, on ehkä turhin asia munkaltaiselle ruokafanille.

Mutta eipä sillä, oon yöpynyt all inclusivessa myös häämatkan jälkeen, sillä syyskuussa työmatkalla Kanariansaarilla yövyin yhden yön teneriffalaisessa resortissa. Omia rahojani en kuitenkaan vastaavaan hassaisi, ellei olisi pakko. Ja sehän ei onneksi oo.

Löytyykö muita mielipiteitä all inclusiveista? Ja onko ihan hölmöä haihattelua huomioida myös niiden reiluus?

Eng: During our honeymoon we tried an all inclusive hotel for the very first time. I would say that it is not my cup of tea.  

Lisää tästä aiheesta

52 Kommenttia

Heidi / Auringon alla 20.1.2015 at 17.42

Isojen hotelliketjujen tulot valuvat toki (yleensä ulkomaalaisille) omistajille, joten siinä mielessä pieni paikallinen perhehotelli voi olla hyvä vaihtoehto (tosin jos miettii kierrätystä ym, niin näillä pienemmillä ei ole useinkaan osaamista ja resursseja sellaiseen). Mutta en henkilökohtaisesti usko, että kahden tähden hotelli maksaa työntekijöilleen yhtään sen enempää palkkaa kuin isommat/tasokkaammat, vaikka rahaa jää enemmän alueelle (omistajille).

Itse en ahdistu vielä parista päivästä all inclusivessa, mutta viidestä ei kyllä ole kokemusta :) Pari päivää jaksaa aina olla rannalla (mikään ei kylläkään sido olemaan vain hotellialueella, ellei sitten hotellin sijainti), samoin syödä “samoja” ruokia. Tärkeintä on, että jos all inclusiveen menee muutamaksi päiväksi, niin se on sitten tarpeeksi tasokas (=ruoka on hyvää).

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.11

Kiitti kommentista Heidi! Totta tietysti on, että nuo kierrätysasiat erityisesti lienee noissa maailman kolkissa vähän eri suuntimissa kuin täällä, varsinkin kun monet suomalaisetkin yritykset viittaa niihin kintaalla. Ja toisaalta jos niissä pienissä perhehotelleissa ei oo muuta hyvää kuin se että rahat menee todennäköisemmin paikallisten taskuihin, niin siinähän on jo riittävästi syytä valita se. Tai siis olis ollu, jos ei olis välttämättä halunnu kokeilla all inclusivea.

Ja viis päivää alkoi kieltämättä tuntua jossain. Vaikka tehtiin joku reeni joka päivä, niin oli silti niin läski olo kun buffan eväät kuitenkin maistui, ja aina sieltä löysi jotain hyvää syötävää. Lähinnä se ruuan määrä tuntui hullulta, mutta enpä mää oo ennenkään lautaselle syljeskelly, ja ei tarvinnut tuollakaan.

Vastaa
Maarit Johanna 20.1.2015 at 18.12

Hui joo ei. Teneriffalla meillä oli kuuden hengen porukalle puolihoito kuudeksi päiväksi ja sekin oli melkein too much. Sitä syötävää vain oli liikaa ja jotenkin se koko konsepti oli liikaa. Aamupalaa en koskaan lähtis vastustamaan, mutta allinclusiveen en kyllä ensimmäisenä lähtis. Tiiän senkin että mies ei kestäis paria päivääkään paikallaan. Ite voisin sinnillä maata aurinko tuolissa viikon mutta alkais ahistaan ennen pitkää. Kyllä meki ollaan sen verran liikkuvaista ja tutkivaista porukkaa että ruuan voi ihan hyvin syödä katukeittiöstä ja samalla saa vähän liikuntaa.
En ole muuten ajatellutkaan tuota epäeettisyyden puolelta. Hyvä ku tuli puheeksi.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.13

Aamiainen on kyllä ehkä se ainoa riittävä (ja pakollinen, heh!), sillä tosiaan mielelläänhän sitä tutkii sitä oikeaa paikallista ruokaa eikä sitä “paikallista” mikä buffassa odottaa. Kyllä sekin kelpaa mutta rajansa kaikella.

Ja tosiaan tuo liikkuvuus on mullekin aika iso asia. Tuolla tuntui turhalta lähteä kovin pitkälle resortista kun siitä kuitenkin oli maksanut pitkän pennin (200 euroa yöltä on meille kuitenkin aika paljon), ja siitäkin syystä tuli monena päivänä oltua vaan paikoillaan, vaikka toki viiden päivän aikana tehtiinkin kaks päiväreissua. Ja silti tuntui, että meni liian läskiksi.

Vastaa
turtle 20.1.2015 at 19.36

Mikä all inclusivessa sitten on “epäeettistä” verrattuna johonkin muuhun hotelliin? Eivät ne vie paikallisilta vettä ja ruokaa. Meksiko ei edes ole mikään erityisen köyhä maa eikä köyhyys aina edes tarkoita huonoa elämisen laatua.

Missä hyvänsä kehitysmaassa kansainvälisen suuren ketjun hotellit ovat parempia kuin paikalliset ja maksavat paikallisille parempia palkkoja. Tämä pätee myös yrityksiin.

Kilpikonnan munien pelastusprojekti voi myös olla tunteisiin vetoavaa, mutta luonnonlaki on, että munista ja poikasista pääosa joutuu muiden eläinten ruuaksi.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.15

No olipa tässä rankka todellisuus vastassa! Kuten Heidi jo mainitsikin, suurin epäkohta noissa lienee se, että kaikki tulot valuvat kansallisten yritysjohtajien taskuihin ulkomaille eikä paikallisille eli niille, jotka tekevät työt. Totta on että köyhällä voi olla jopa parempi elämänlaatu kuin peruslänkkärillä ja monesti onkin, eikä siitä ollu tässä postauksessa kyse. Pointti taisi olla se, että miksi tosiaan jättää väliin autenttinen loma jonka kautta voisi tukea paikallisia kuin tehdä se valinta, mikä me tehtiin ja ottaa all inclusive.

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 20.1.2015 at 21.25

Uusimmat Matka-lehden numeron pääkirjoitus (tarttui messuilta mukaan moinenkin :-) ) tarttui juuri tähän allinclusive -kuvioon ja ehdotti, että me matkailijat boikotoisimme niitä, sillä ne (ko. jutun mukaan) tappavat kaupungin/kylän muut ravintolat ja sitä kautta paikallisten mahdollisuudet yrittää.

Me emme ole muistaakseni noin koskaan olleet missään ihan täysihoidolla, korkeintaan puolihoidolla – ei niin, että olisimme miettineet valinnan eettisyyttä tai vaikutusta paikalliseen yhteisöön vaan siksi, että ajatus siitä, että kaikki olisi valmiiksi meille enemmän tai vähemmän valittu on ahdistanut, mutta ehkä sitten tuon takia olemme vahingossa valinneet eettisestikin oikein.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.17

Vitsi, yritin etsiä kyseistä numeroa mutta en löytänyt, olis ollut mielenkiintoista lukea se pääkkäri varsinkin, jos se oli noin kantaaottava! Ymmärrän kyllä pointin, mutta varsin mielenkiintoista, että kansallinen matkalehti ottaa kantaa noin tiukasta. Mielenkiintoista!

Ja iso peukku teille, ei kai sillä ole väliä mistä syystä toimii eettisesti, kunhan toimii. :)

Vastaa
Annika 20.1.2015 at 21.41

Yhden viikon oon viettänyt Kuubassa all inclusivessa ja viimeiseksi kerraksi taisi jäädä. Kuubassa nyt muutenkaan ei taida ruoka olla kovin korkeatasoista, ihan jo kauppasaarrostakin johtuen, mutta ton kokemuksen mukaan ei se noissa all inclusiveissa päätä huimaa. Ja onhan se totta, että kun ne asiakkaat on jo kerran huoneen hinnassa ruuan maksaneet, niin sama kai se on, mitä ruokaa niille syöttää. Tosin taas nykypäivänä ja nettiarvioiden yms. yleistyttyä, ehkä huonolla ruualla ei pääse hotla kovin pitkälle.

Heidin kommenttiin voisin lisätä, että epäilen vahvasti, että mitkään suuret ulkomaalaiset hotellit kierrättää maassa, jossa sitä ei ole jätteiden lajittelun puolesta järjestetty. Ei kierrätä pieni kahden tähden hotelli, mutta ei kyllä varmana kierrätä suurempikaan hotelli yhtään sen paremmin.

Mä nään noissa all inclusiveissa juurikin pahimpana ongelmana sen paikallisen talouden tukemattomuuden (muulla kun palkoilla yms. pakollisilla). Jos turret viettää päivät pitkät hotlan altailla tai hotlan rannalla ja nauttii hotlan rantabaarin drinksuja sekä lounaat ja illalliset hotlan ravintoloissa, niin ei siinä paljon paikallisia ravintoloita yms. tueta. Näin kävi mm. meidän Kuuban matkalla kuusi vuotta sitten. Käytiin viikon aikana paikallisessa ravintolassa tasan kerran, kun oltiin Havannassa reissussa ja hotlan ravintolat oli pikkasen kaukana :)

Mutta joo, kukin tyylillään. Voisin kuvitella, että lapsiperheen irtiotolle all inclusive taas vois olla aika passeli vaihtoehto.

Vastaa
Annika 20.1.2015 at 21.43

No Pirkko tarttuikin tuohon samaan aiheeseen, jäin naputtelemaan omaa kommenttia niin pitkäksi aikaa, että vasta jälkikäteen huomasin.

Vastaa
Heidi / Auringon alla 20.1.2015 at 22.38

Kierrätys oli oikeastaan vain yksi esimerkki ja pohjaan tämän kommenttini graduuni liittyvään tutkimukseen (tosin tehty 7 vuotta sitten) ja kestävään matkailuun liittyviin luokituksiin :) Toki syyt esim. veden kulutuksen pienentämiseen ovat usein myös taloudelliset ja isompi hotelli saa niistä isomman kokonaisuudessaan isomman hyödyn kuin pienempi hotelli. Ja toisaalta isoilla hotelleilla on usein isommat uima-altaat jne. Mutta nämä asiat ei useinkaan ole ihan niin yksioikoisia, kuin luulisi :)

Vastaa
Annika 21.1.2015 at 9.33

Okei, no hyvä että selvensit. Epäilen silti, että maissa jossa kukaan ei tiedä meidän tyyppisestä kierrätyksestä yhtään mitään jotkut isot, ulkomaalaiset hotellit pystyisivät jätteiden kierrätyksen paremmin hoitamaan. Toki silloin kun se on mahdollista puitteiden puolesta he varmaan hoitavat sen sääntöjen mukaan (ainakin toivottavasti). Loppui äkkiä minunkin kierrätys Barcelonassa, kun huomasin kadun biojäteastian olevan täynnä metallisia maalipurkkeja.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.21

Jes mitä keskustelua, kiitti tytöt!

Mää en onneksi kokenut ruuan laatua mitenkään huonona, sillä kun valkkas oikein niin löysin monia hyviä juttuja, joita valitsisin mukaani kaupastakin. Toki siellä oli tosi paljon myös kaikkea roskaa, mikä tuntui uppoavan erityisesti niihin lomaileviin jenkkeihin, joita tuollakin oli oikeastaan kaikkein eniten. Huonolla ruualla olis tullu vaan paha mieli, ja siitä ei onneksi tarvinnut kärsiä. :)

Ja varmasti all inclusive on hyvä valinta tietyille ihmisryhmille, vaikkapa joillekin lapsiperheille. Kaikki lopulta kuitenkin hakevat matkoiltaan eri asioita ja pitävät eri juttuja tärkeinä ja panostuksen arvoisina.

Meillä jäi kokonaan oikea meksikolainen keittiö nyt kokematta, mutta onpahan sitten senkin edestä nyt syytä mennä sinne oikeaan Meksikoon joskus tulevaisuudessa. Ja silloin ei ainakaan tarvi miettiä, että mitä kaikkea sillä rannekkeella irtoaa.

Tuo kierrätyspointti on muuten hyvä! Hullua, miten se ei toimi edes Barcelonassa, missä kuitenkin voisi kuvitella ekologisuuden olevan varsin trendikästäkin.

Vastaa
Annika 25.1.2015 at 12.33

Oli pakko palata tänne linkkaamaan ystävän uunituore postaus Kuubasta, hyvä esimerkki siitä, miksi all inclusive voi olla hyvä juttu

Inka 26.1.2015 at 16.03

Kiitti linkistä Annika, täytyy käydä lukemassa! :)

Meri 21.1.2015 at 0.18

Mulla ei oo sen viisampaa sanottavaa kuin että kuka edes jaksaa syödä noissa hotlan paikoissa päivästä toiseen?
Mieti niitä, jotka on kaks viikkoa all inclusive -lomalla, eikä syö kertaakaan muualla kuin hotellissa. Näitäkin löytyy nimittäin! :D

Joo, ravintoloita voi olla useita jne. Silti ainakin mulla Intiassa alkoi hotellin buffa jo muutaman syöntikerran jälkeen pursua korvista ulos, vaikka tarjonta valtavalta ja houkuttelevalta näyttikin. Me ei oltu onneksi allinclusive, joten päästiin useimmiten pakenemaan muualle syömään, mutta erinäisten seikkojen johdosta pari kertaa tuota buffaakin testattiin.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.22

Haha, hyvä kommentti Meri! :D Mullakin on niitä kavereita jotka tekee vuodessa yhen kahen viikon all inclusive -matkan ja on siitä onnellisia. Se on auvoisuutta, sillä olis kiva jos itekään ei vaatis tai toivois enempää. Harmi vaan että se ei riitä.

Ja pakeneminen on aika hyvä sanavalinta. :D

Vastaa
Meri 21.1.2015 at 21.08

Joo, autuaita ovat tietämättömät jne… ;)

Vastaa
turtle 21.1.2015 at 0.27

Ilman noita all-inclusiveja eivät useimmat turistit edes tulisi koko kylään. Muutama reppumatkaaja saattaisikin, mutta heidän rahoillaan eivät paikalliset juhli. All inclusivessa on ruoka keskimäärin turvallista, majoitus hyvätasoista jne. Harva uskaltaa ottaa riskiä pilata lomansa saamalla vatsataudin. Siksi toisekseen all-inclusive-alueiden ulkopuolella ei usein ole mitään tekemistä/nähtävää. Loma tuollaisessa on lepoa, ei muuta.

Kierrätyksestä juuri hotelleissa on turha puhua niin kauan kuin maassa ei juuri muutakaan kierrätystä ole missään.

Itse en ole mikään all-inclusive matkaaja, mutta ymmärrän ne tietyissä tapauksissa. Älkää tekään yksisilmäisesti niitä tuomitse.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.26

Kiitos useasta kommentista, mahtavaa, että osallistut keskusteluun!

Totta on sekin, että all inclusivet houkuttelee kylään matkailijoita, mutta matkailijat ei välttämättä aina oo pelkästään hyvä juttu. Toki ne tuo rahaa, mutta tuoko kuitenkaan, jos resortista saatavat tuotot menevät ulkomaille? Ja eipä ne turistit tosiaan paljoa paikallisissa kuppiloissa vieraile, kun kaikki on maksettu valmiiksi.

Toki ymmärrän all inclusivet joissakin tilanteissa, maksoinhan itsekin oman lomani vastaavassa lomakeskuksessa. En ehkä tässä asiassa oo tuomitsemisen kannalla (tosi monessa muussa kylläkin), mutta omia kulutus- ja matkustustottumuksiaan on aina välillä hyvä kyseenalaistaa, jotta voi oikeasti seisoa sanojensa takana.

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 21.1.2015 at 7.31

All inclusive lomalla en ole ollut muistaakseni koskaan. Puolihoidolla kylläkin. Puolihoito on toiminut sellaisilla reissuilla (esim Sloveniassa pienessä perhehotellissa) missä on pyöritty päivät ympäri maita ja mantuja, eikä energiaa olisi illalla ollut enää ruokapaikkojen hakuun.

All inclusive ajatuksena ei noin rantalomalla jaksa itseäni viehättää, sillä löysän päivän päätteeksi parasta on juurikin ruokapaikan valinta ja pienemmät idylliset paikat. Tosin en kiistä ettenkö esim ennen joulua loppuvuoden stresseissä olisi ollut täysin valmis hyppäämään koneeseen joka olisi vient paikkaan missä aivot olisi voinut jättää viikoksi narikkaan. Olisin tosin kyllästynyt varmaan kolmessa päivässä :D Onneksi niistä paikoista pääsee ainakin jossakin päin maailmaa poiskin ja kävittehän tekin kiertelemässä autolla makoilun vastapainoksi.

Eettisyysteen mitä tulee, niin asiaa varmasti pitäisi tutkia aika paljonkin (ja varmasti onkin), jotta kaikki kulmat tulisi huomioitua. Henkilökohtaisesti jaksan kauhistella jo pyyhkeistä koituvaa pyykkirumbaa hotellissa kuin hotellissa, joten ajatuskin noista määristä mitä menee ruokaa roskiin on puistattava.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.29

Oon kyllä niin samaa mieltä siitä, että parasta reissuilla on just ruokapaikan valinta ja pienet idylliset paikat. Ja onhan noille pakettimatkoillekin varmasti oma aikansa just hirveimmän stressin keskellä, joten ei niitä voi liikaa haukkua.

Eettisyys ja ekologisuus, siinä on kaks semmosta suota mistä olis niin paljon helpomi vaan kääntää ajatukset pois. Ihan kaikkea ei pysty huomioimaan tietenkään paneutumatta asiaan hurjan tarkasti, mutta riittää se pienikin, esimerkiksi just se että käyttää samaa pyyhettä monena päivänä peräkkäin. :)

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21.1.2015 at 8.54

Kiitos tästä tärkeästä postauksesta! On tätäkin tullut monta kertaa itse mietittyä, koska jotenkin koko all-inclusive idea sotii kaikkia “matkustusperiaatteitani” vastaan juurikin siksi, että haluan kokea niitä paikallisia ruokia. Mutta toisaalta se helppous on houkutellut joskus mielessäni. Uskon, että tietyissä kohteissa ja tietyissä tilanteissa on tuo varmasti hyvä vaihtoehto (juurikin häämatka voisi olla sellainen… tai esimerkiksi aiemmin mainittu Kuuba), mutta yleisesti ottaen jättäisin väliin. Toisaalta risteilyllä ollessa se onkin ihan toinen juttu :).

Mielenkiintoisesti otit esille myös tuon ekologisuuden ja vaikutuksen muutenkin ympäristöön. Enpä olisi tullut ajatelleeksi, mutta onhan se selvä juttu, että esimerkiksi ruokaa menee hukkaan aivan järkyttäviä määriä. Ehkä voisi toivoa, että ylijäämä annettaisiin köyhille…. mutta tuo taitaa olla liikaa toivottu.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.30

Kiitos kommentista Jerry! Mielenkiintoista kuulla sun ajatuksia, sillä rehellisesti sanoen olisin ehkä kuvitellu sulta tulevan vähän toisenlaista tekstiä. Näin sitä taas oppii uutta kanssabloggaajista. :) Ja tosiaan, tuskin kukaan edes miettii että ne ruoat vois antaa kenellekään, edes puljun työntekijöille. Roskiin vaan!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 22.1.2015 at 10.23

Moni saattaa luulla, että tuollainen matkailu on juuri se, mitä haluan, mutta tosiasia on se, että matkailutyylini on enemmänkin päinvastaista :). Juurikin se paikallinen ruoka ja elämä kiinnostavat, vaikka tykkäänkin yöpyä hienoissa hotelleissa yms. Hotelli toimii tavallaan turvapaikkana, jolloin on enemmän energiaa tutustua siihen toiseen puoleen. Jos ymmärrät mitä tarkoitan :). Tuo ruokaongelmahan on Suomessakin melkoinen. Parempi olisi antaa hävikkiin menevät ruoat kaupoista suoraan köyhille (ennen varsinaista pilaantumista siis).

Vastaa
Inka 22.1.2015 at 15.45

Noniin, onpa mahtava kuulla! Munsta kai on aina parasta päästä todistamaan ihmisten ennakkoluulot vääräksi, joten hienoa että niin kävi nyt sulle. Hotelli turvapaikkana on kyllä juttu minkä ymmärrän täysin. Reissussa jaksaa remuta pitkin päivää epäilyttävilläkin nurkilla kunhan tietää, että voi ummistaa silmänsä suht tutuhkossa paikassa turvallisesti.

Ja tuo ruoka-asia, en edes halua miettiä koko asiaa, koska sille tuskin voi mitään tehdä. Aloitan sen sijaan siitä, että jatkan sillä linjalla etten heitä ite kotona ikinä ruokaa roskiin.

Vastaa
Heli 21.1.2015 at 16.32

Itse ajattelen niin, että missään all inclusive on turha kaupunkimaisesti ympäristössä, turistirysissä, jossa ravintoloita on joka kulmalla. Haluan kuitenkin muistuttaa, että luksus lomilla all inclusive on melkeinpä ainut järkevä vaihtoehto. Esimerkiksi itse vietin häämatkani Mauritiuksella, jossa suuriosa hotelleista sijaitsee eristyksissä paikallisista kylistä ja kaupungeista. Vietimme lomamme kahdessa eri resortissa ja all inclusiveen puute olisi tullut erittäin kalliiksi. Kävimme taksilla vierailulla muutamassa kaupungissa kahdenviikon lomalla. Loput ajasta vietimme resorttien erinomaisista ravintoloista ja katamaraaniristeilyjen all inclusivista nauttien. En voisi esimerkiksi kuvitellakaan lähteväni Malediiveille ilman all inclusivea! Tällaisten luksuslomien tarkoitus on viettää aikaa resorteissa. Harmiksemme Seychelleillä on huomattavan vähän all inclusive -hotelleja. Sielläkin matkat paremmista hotelleista lähimpiin kyliin on pitkät. Näin ollen siellä saa varautua isoon laskuun vaikka puolihoidolla elelisi, sillä kyllähän vesikin maksaa!

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.31

Kiitos kommentista, mielenkiintoinen näkökulma! Mulla on itse asiassa Matkamessujen jälkeen alkanut houkutella omatoimimatka Malediiveilla, sillä se kombo kuulostaa vaan niin hullulta. Ehkä pitää laittaa toteutusasteelle vielä jossain vaiheessa.

Vastaa
Nasu 21.1.2015 at 17.34

Joissain kohteissa all inclusive toimii – jos hotellikompleksi on kaukana kaupungista tai muuten hinnat överikalliit. Toisaalta en itsekään tuollaisissa kohteissa muutamia päiviä kauempaa viihtyisi, mutta varmasti juurikin häämatkalle hyvä vaihtoehto.

Hienoissa hotelleissa on tullut itsellenikin vähän absurdi fiilis. Saatiin kerran poikaystävän kanssa aivan älytön diili Varsovaan viiden tähden hotelliin, eikä meinannut pokka pitää kun henkilökunta puhutteli meitä monsieur ja madamoiselle! :D

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.32

Haha, se on kyllä mielenkiintoista vaihelua! Vegasissa kaikki kuitit ja kortit ojennettiin sviittihotellissa kaksin käsin kumartaen, se jos mikä tuntui aika omituiselta kämästen tienvarsimotellien ja halpojen hostellien jälkeen. :D

Vastaa
turtle 21.1.2015 at 17.51

Tässähän on taas tämä ikuisuuskysymys tämän all-inclusiven vastustamisen takana, siis tämä turre/omatoimimatkaaja/reppumatkaaja vastakkainasettelu. Reppumatkaajat katselevat ylimielisesti pakettimatkalaisia muutenkin ja etenkin jos mennään all inclusiveen. He kun omasta mielestään matkustavat paremmin ja ottavat paikalliset huomioon.

Vastaa
Inka 21.1.2015 at 18.37

Ah, vastakkainasettelua, lempiajattelumallini! Onhan se niin että me omatoimimatkaajat ollaan superylimielisiä. Pakettimatka edustaa laiskuutta ja kyvyttömyyttä ajatella omilla aivoillaan, sekä tietysti mainitsemaasi välinpitämättömyyttä paikallista kulttuuria kohtaan. Täytyy ihan rehellisesti sanoa, että kyllä mää löysin itseni monta kertaa ihmettelemästä niiden jenkkien ympärillä, että ihan tosissaanko ne tulee Meksikoon vuosittain tämmöiselle samanlaiselle matkalle ja uskoo vielä sen jälkeen kokeneensa jotain.

Samalla koin tietynlaista alemmuutta – se oli niille jokavuotinen perheloma (teinien mielestä jopa ehkä vähän tylsä), kun taas meille se oli niin siisti juttu, että oltiin valittu se tavaksi viettää häämatkaa.

(Ehkä osassa kommenttia vois olla paikallaan sarkasmivaroitus, mutta mää kyllä uskon että nää bongaat sen sieltä.)

Vastaa
Sini 21.1.2015 at 19.15

Olen menossa yksin lomalle Turkkiin Pääsiäisenä ja valitsin ekaa kertaa All Inclusiven, koska sesonki ei ole vielä alkanut ja siksi yksinäinen nainen hiljaisessa ravintolassa kiinnittäisi liikaa epämieluista huomiota… Yksin reissussa en muutenkaan osaa nauttia ruoasta kiireettömästi vaan hotkin nopeasti, koska jotenkin yksin syöminen on jotenkin ahdistavaa minulle :( Hotellin All Inc buffa saattaa siis olla ratkaisu tähän pulmaan.
Mitä mieltä muut sinkkumatkaajat ovat?

Vastaa
Inka 22.1.2015 at 15.53

Mulla on vähän sama juttu, eli yksin syödessä hotkin vaan ja jää ruuasta nauttiminen ihan toiselle asteelle. Tosin juuri siellä teneriffalaisessa all inclusivessa otin aamiaisella tavoitteeksi istua siellä mahdollisimman pitkään kaikessa rauhassa ruuasta nauttien, sillä onnistuin saamana pöydän paikasta, jonne ei tuntunut muiden katseet yltävän. Viereisessä pöydässä oli mun aamiaisen aikana kolme eri seuruetta, eli aika hyvin jaksoin istuskella siellä. Tosin oon kyllä sitä mieltä, että olisin ruuastakin nauttinut enemmän, jos paikalla olis ollu seuraa.

Vastaa
Sini 22.1.2015 at 20.19

Kiitos, otankin tästä pienen haasteen vastaan eli yritän aamupalan ainakin syödä kaikessa rauhassa ja oppia nauttimaan siitä – yksin ;)

Vastaa
Inka 26.1.2015 at 16.10

Jes, tsemppiä! :) Toivottavasti ei oo kauhia kokemus. :D

Vastaa
Lotta 21.1.2015 at 20.24

Minulla on kokemusta all inclusivesta juurikin Meksikossa, ja mielestäni toimi hyvin. Buffan ystävä en ole eikä siellä käyty kertaakaan, muita ravintoloita oli muistaakseni viisi, joista sai oikeinkin maukasta ja paikasta riippuen vähän eri tyylistä ruokaa. En myöskään kokenut mitään tarvetta syödä tai juoda enemmän siksi, että se oli “ilmaista”. Viikko sujui letkeästi enimmäkseen sukelluksen parissa enkä ehtinyt kyllästyä hotellin tarjontaan.

Käytiin myös muualla Meksikossa, joten tutustuttua tuli myös muunlaiseen ateriointiin, mitenkään poissulkeviahan näiden ei tarvitse samalla reissulla olla. Menisinkö uudelleen? Ehkä, jos rantalomalle päätyisin paikkaan, jossa valinnanvaraa ravintoloille ei lähellä ole tai seura muuten sen tyyppistä, että kokeilunhalua ei ole. Hotelliin, jossa on vain buffetti, en missään tapauksessa. Enemmän omaa tyyliä ovat kuitenkin reppureissut ja kaupunkilomat, mutta vaihtelu virkistää. :)

Vaikka enemmän reissanneesta saattaa tuntua hassulta, niin joillekin lomakokemuksiksi tosiaan saattaa riittää pelkkä lämpö ja kaunis merinäköala, eikä (sillä kertaa) tarvetta sen eksoottisemmille kokemuksille ole. Mikä me olemme heidän valintaansa arvostelemaan, vaikka valitsisimmekin itse toisin? Osa ei lähde reissuun ollenkaan, sallittua sekin.

Vastaa
Inka 22.1.2015 at 15.51

Kiitti kommentista, nostit esille hyviä pointteja! Mielenkiintoista on tosiaan se, miten eri asioita kaikki me lopulta haetaan matkoilta. Ja tosiaan, tarkoitus ei ollu mullakaan arvostella, kunhan toin esille oman näkökantani. Ja se onneksi herätti tän supermielenkiintoisen keskustelun, mikä on aina enemmän kuin toivottavaa!

Vastaa
turtle 21.1.2015 at 20.38

Minä olen matkustanut todella paljon sekä työssä, että vapaa-aikana ja nykyisin suosikkeja ovat omatoimiset rengasmatkat Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan jossa viikko-pari-kolme autolla kierrellään ja ollaan neljässä-viidessä hotellissa. Kaikki itse varattuina.
Kehitysmaissa olen käynyt lähinnä työasioissa ja minua ei todellakaan kovin paljon kiehdo se “paikallisuus”. Sitä herkkua saa ihan riittävästi työmatkoilla kokea ja huonoa ruokaa syödä sekä vaihtelevantasoisissa hotelleissa olla.
Jossain Karibian köyhissä maissa kuten Dominikaanisessa ja etenkin Jamaikalla all-inclusive on ainoa paikka minne menen koska turvallisuus ja hotellin taso. No, tosin jossain jonkinkokoisessa kylässä saattaa olla ihan hyviäkin hotelleja.
Aasiassa ei turvallisuus yleensä ole ongelma, mutta se paikallisuus joka niin kiehtoo on usein pelkkiä roskakasoja, hökkeleitä, jne.

Vastaa
Inka 22.1.2015 at 15.49

Kiitti kommentista! Tuli olo, että mää en oo kyllä kauheasti reissannu (ja enkä ookaan), joten aika paljon on vielä näkemättä eli mielipide ja näkemykset tosiaan perustuu niihin paikkoihin, mitä on tullu nähtyä. Ehkä sitten isompana ja kokeneempana ajatuksetkin muuttuu.

Vastaa
turtle 22.1.2015 at 17.46

Tämä paikallisuuden ihannointi lähtee matkustuksen Eurooppa-keskeisyydestä. Siitä, että on tehty matkoja Välimeren maihin ja uskallettu lähteä hieman katselemaan ympärilleen josta sieltäkin löytyy kelvollisia ravintoloita ja hotelleja, eikä kaikki olekaan sitä mitä matkatoimisto Suomessa tarjoaa.

Karibialla, Aasiassa, ja osin Latinalaisessa Amerikassa tilanne on toinen. Moni maa on kehitysmaa ja paikallisuus on ihan eri asia kuin mitä se on mennessä Rhodoksen saarella turistirysien ulkopuolisiin pikkukyliin.

Vastaa
Heli Auringonkalastaja 24.1.2015 at 1.37

Ymmärrän kyllä kritiikkisi siitä, että jotkut reppureissaajat ajattelevat oman matkustustyylinsä olevan se ainoa oikea ja kaikista coolein tapa tutustua maapalloon. Ollaan ylimielisiä pakettimatkustajia kohtaan, Kanariansaaret on noloin kohde ikinä jne. Mutta paikallisuuden ihannoinnista kirjoittamaasi kritiikkiä en ymmärrä. Minusta siinä ei ole mitään väärää tai paheksuttavaa, jos haluaa tutustua paikallisiin, heidän kulttuuriinsa, ruokaansa, elämäänsä. Tai että haluaisi tukea paikallisia mahdollisimman paljon, siellä kun kerran on. Minusta siihen ei liity ylimielisyyttä – tai edes ihannointia. Esimerkiksi Rion ja Sao Paulon faveloihin tutustuneena ja Kuubassa kuukauden riisillä eläneenä en nähnyt todellakaan pelkkiä roskakasoja, hökkeleitä tai yksinkertaista ruokaa, vaan myös paljon kauneutta ja mielenkiintoisia ihmisiä. Tärkeintä olisi, että jokainen löytäisi itselleen sopivan matkustustyylin. Joillekin paras matkustustyyli on olla kokonaan matkustelematta ja sekin on aivan yhtä hyvä valinta kuin valita omatoimi- tai pakettimatka tai jotain siltä väliltä. Sinun matkustustyylisi vaikuttaa tosi kivalta, automatkustelua (jossa näkee paljon paikkoja) ja hyvät yöunet hotellissa. Olen ylpeä myös Inkasta, joka kokeilee erilaisia matkustustyylejä ja voi kokemustensa jälkeen hyvillä mielin valita itselleen sopivimman ja parhaimmalta tuntuvan
vaihtoehdon ☺

Vastaa
turtle 24.1.2015 at 5.20

Mitä se paikallisiin tutustuminen sitten on? Tuskin mitään muuta kuin töllistelyä ja naureskelua sekä hymyjä joista ei kumpikaan tiedä mille tässä oikein nauretaan. Mieti Suomen maaseutua vaikka 50-luvulla. Jos sinne olisi tullut joku joka vain menee jonnekin katsomaan jotain (=turismi) johon toisella ei ole mahdollisuuksia eikä haluja. Se entisaikojen suomalainen olisi ollut melko ihmeissään jos siihen kyläbaariin olisi pompannut joku joka haluaa jotain mistä ei oikein tiedä mitä.
Minusta on melkoista rienausta mennä paikallisiin pikku baareihin ja ravintoloihin vain ihmisiä töllistelemään ja itselleen uskottelemaan, että olenpas minä nyt sitten oikea maailmanmatkaaja. Harva osaa kieliäkään, espanjaa portugalia, kiinaa, vietnamia, jne. Paikalliset ovat usein täysin kouluttamattomia ja siksikin vaikuttavat sydämellisilä, mutta kuka haluaisi lähteä katsomaan suomalaisia tai vaikka venäläisiä vähän koulutettuja ihmisiä? Aivan, niitä pitää löytää lämpimistä maista.

Ei minulla ole mitään matkustustyyliä. Työssäni saatan viettää kuukausia paikallisissa oloissa Kiinassa, Intiassa, Meksikossa, Turkissa, Etelä-Afrikassa, jne. Siellä ollaan missä ollaan ja syödään mitä syödään ilman erityistä fiilistelyä ja paikallisten ihmettelyä.

Siksi, kokeneena matkaajana en edes ymmärrä tuollaisia “eri matkustustyylien” välisiä sotia, koska olen kotonani ihan missä ja millä tavalla vain.

Inka 26.1.2015 at 16.11

Kiitti kommentista Heli, kiva kuulla sun näkemyksiä tähän keskusteluun. :) Ja hyviä argumentteja, jes!

Jenni 22.1.2015 at 5.34

siis eihän täällä päin tarjota tyyliin muitakun all inclusive paketteja, varsinkin meksikoon ja karibialle tai niitä tosiaan saa ettimällä ettiä. Just tuttava pariskunta kävi hawaiilla ja olivat närkästyneitä kun siellä ei tarjota all inclusive, mikä kyllä itselläkin oli aina ehdoton ei varppina, ikinä. Ja kyseessä oli kuitenkin nuorehko aktiivinen pariskunta. Pohjois-Amerikkaisten elämän tyyli nyt ehkä on vaan että kaikki pitää olla helppoa ja mitään ei sitten lomalla tarvi säätää.

Mutta nyt kyllä haaveilen viikosta jossain resortissa nimenomaan all inclusive paketilla, ihan vaan ku se ois niin heleppo noitten mukuloitten kanssa ku niitten kanssa muualla ku kotona syöminen on jotain ihan uskomatonta arpapeliä ja ehkä siinä sais sitten hiukan enemmän oikeesti lomailtua. Mutta ei me kyllä varmaan siltikään ikinä semmoselle lähdettäs, koska kuitenki kaikki ne matkailun pimeät puolet on itellä kuitenki niin iskeytynyt tonne takaraivoon.

Tosi monet menee naimisiin Meksikossa sen takia ku sieltä saa open bar suhteellisen edullisesti ja sit kun kaikki vieraat on samassa paikassa sen viikon yhdessä ehtii enemmän vierailla kaikkien kanssa. Ja semmonen kutsu ois kyllä meitäkin odottamassa, saa nyt nähdä lähtäänkö ja millä kokoonpanolla.
Mutta eikö niissä resorteissa nyt kuitenki oo hulluna myös kaikkia aktiviteettejä ettei siellä nyt varmaan oikeesti aika pitkäksi käy paitsi nyt ehkä siitä että pysytellään ns. 4 seinän sisällä.

Oon kyllä yllättänyt että oli paikallista työvoimaa, koska moniin paikkoihin haetaan hulluna työvoimaa täältäkin asti. No ja meksikosta tullaan tänne poimimaan hedelmiä kääk ei tähän aiheiseen taida olla loppua kun aina löytyy joku uusi aspekti haha

Ihana kuitenki että nautitte.

Vastaa
Inka 22.1.2015 at 15.48

Hei jes, kiitti Jenni kommentista! Kiva kuulla vähän että mitäs valikoimaa siellä pohjois-ameriikassa onkaan! Ja toisaalta ihan ihailtavaa tuo että lomalla ollaan rennosti, piste. Itellä kun tulee otettua monesti reissut sillä asenteella, että ku on näin kauas kotoa lähetty, niin otetaan siitä sitten kaikki irti ja iltaisin itketään ku on jalat rakoilla ja aamuisin siirretään herätyskelloa eteenpäin.. Ei kuulosta kovin lomalta! :D

Ja varmasti just useamman muksun kanssa all inclusive voiski olla nimenomaan helppo ja toimiva ratkaisu. Ja sulla varmasti koulutuksen myötä onki aika hyvin hallussa kaikki kuviot, miten mikäki vaikuttaa.

Mutta kiitti vielä kommentista! :)

Vastaa
Sukellus Asiaan 22.1.2015 at 14.34

Hei. Ollaan mietitty samaa, että pitäs joskus kokeilla jotain vastaavaa. Lomaviikko kanarialla vois olla mielenkiintoinen. Liveboard kyllä kiinnostais kovasti. Vois vaan syödä nukkua ja sukeltaa. Mikä ei tosin eroa tämän päivän arjesta eroa.

Vastaa
Inka 22.1.2015 at 15.43

Haha, teidän arki kyllä kuulostaa aika kehnolta, koittakaahan pärjäillä! :D Ja lomaviikko Kanarialla vois olla just hyvä valinta, ainakin saarilla riittää näkemistä ja tekemistä, sekä tietty loputtomasti resort-mahdollisuuksia.

Vastaa
Nora.T 22.1.2015 at 23.22

Mä sanoisin, että niin kliseetä kuin tää lause onkin niin vaihtelu virkistää. Ylipitkäksi venyneen työviikon ja kiireen keskellä täysihoitohotelli, vaikka Suomesta passaisi paremmin kuin hyvin, mutta en mä sellaiseen haluaisi muuttaa. Paikalliskulttuurihan noissa ollessa jää aikalailla kokematta, mutta onpahan se “palvelukulttuurikin” omanlainen kokemuksensa. ;) Jos pitäisi valita yöpyvänsä jatkossa vain tietyntyyppisissä hotelleissa, valitsisin 3-4 staraa ja aamupalan.

Vastaa
Inka 26.1.2015 at 16.09

Hyviä pointteja Nora! Tosiaankin on elämässä vähän väliä hetkiä, jolloin tuntuu siltä että all inclusive siihen paikkaan ei olis muuta kuin kaikkein parasta mitä vois kuvitella.

Vastaa
Satu VW I Destination Unknown 23.1.2015 at 21.11

Me ollaan kyllä kierretty All inclusive paikat aikas kaukaa ja jotenkin tämä postaus vahvisti sitä kuvaa että ihan hyvä niin. Toki joskus on tullut mietittyä että muksujen kanssa se olisi “niin helppoa”, mutta sitten on muistunut mieleen että eihän se nytkään ole ollut pikkuisten kanssa vaikeata. Kivointa on oikeastaan ollut vuokrata joku oma kämppä missä voi kokkailla itse ruuat ja laittaa lapset nukkumaan sillä välin kun me korkataan vinkkupullo ja istuskellaan parvekkeella katsellen auringonlaskua :)

Vastaa
Inka 26.1.2015 at 16.09

Sää oot Satu kyllä niiin hyvä esimerkki siitä, miten lasten kanssa ei todellakaan tartte aina hakea sitä helpointa tietä. Ja niin mahtavaa, että ootte ainakin toistaiseksi (kuten varmaan tulette pysymään myös vastaisuudessa) jättäneet all inclusivet väliin ja lähteneet jahtaamaan aitoja elämyksiä. :)

Vastaa

Jätä Kommentti