Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

#ReilutBlogit-haaste ja vinkkejä reiluun matkailuun
Pallontallaajat.net
Valikko

#ReilutBlogit-haaste ja 10 vinkkiä reilumpaan matkailuun

Kirjoittanut Inka 17.2.2015

Istuessani sunnuntaina Tampere-Helsinki -välillä junassa seurasin mielenkiintoista matkabloggaajien välistä keskustelua, joka syntyi, kun Gia bongasi Tjäreborgin Instagram-feedistä kuvan matkatoimiston oppaasta kellimässä kainalossaan huumattu tiikeri. (Kyseinen matkaopas muuten paljastui myöhemmin meikäläisen pikkuserkuksi, jota tosin en oo koskaan tavannut…) Tästä matkailun käsittämättömästä epäkohdasta kirjoitti muun muassa Annika, ja myös Iltalehti teki aiheesta jutun. Ei  mennyt kauaa, kun bloggaajien kesken oli syntynyt #ReilutBlogit-haaste, johon Laura haastoi myös minut mukaan, eikä lähtemistä tarvinnut kahta kertaa miettiä.

Kolmijakoisen haasteen säännöt ovat yksinkertaiset:

1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia.

Sinun ei todellakaan tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista. Kerro myös kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu mieluusti sekä Twitterissä että Instagramissa hashtagillä #ReilutBlogit tähän kamppikseen ja jaa Facebookissa ilosanomaa myös muille, kun kohtaat hyvän tarinan! Voit osallistua tähän myös omassa blogissasi vaikket nimettyä haastetta saisikaan. Mitä enempi, sen parempi!

Libanon (1668) Libanon (1664)

1. Olen sekasyöjä, joka lentää pahimmillaan jopa kymmeniä kertoja vuodessa. Onneksi maailma ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen, että edellisen lauseen perusteella minut voisi leimata täysin läpimädäksi ja epäeettiseksi. Nämä kaksi asiaa kuormittavat ympäristöä niin paljon, että sitä on kompensoitava muilla asioilla. Siitä ja monesta muustakin syystä yritän kuluttaa mahdollisimman vastuullisesti, en heitä ruokaa roskiin ikinä, kierrätän aina kun se on mahdollista, en käytännössä yksityisautoile lainkaan ja pyrin aina valitsemaan reilun vaihtoehdon, kun se on mahdollista.

Voisi siis melkein sanoa reilun kuluttamisen ja elämäntavan olevan mun elämässä läsnä melkolailla joka päivä. Eettisyys ja ekologisuus ovat tärkeitä  myös muusta näkökulmasta, sillä vastuullinen ja harkitseva kuluttaminen on monesti myös paljon edullisempaa, kuin aivoton ostelu. Esimerkiksi sesongin kasvikset ja hedelmät ovat oikeastaan aina edullisempia kuin kasvihuonekurkut, samoin kuin suoraan tuottajalta ostettu lihakilo. Lisäksi vaatteet jotka on valmistettu laadukkaasta materiaaliasta oloissa jotka on mahdollista selvittää, kestävät todennäköisesti kauemmin kuin viiden euron trikoorätti. Kuten Laurakin totesi: pieniä valintoja, jotka kasautuessaan ovat merkittäviä.

2. Ensimmäisenä mieleen tuleva kokemus kestävästä matkailusta on meidän reilireissu. Se on aika ilmiselvä valinta, sillä tuolla matkalla lennot olivat aivan minimissään ja pääasiallisena kulkuneuvona toimi vanha puksuttava juna. Reiluuden nimissä tuettiin paikallisia hostelleja, tutustuttiin paikallisiin raaka-aineisiin ja kulttuuriin sekä suhtauduttiin kunnioituksella paikallisiin muistopäiviin. Varsinaista vapaaehtoistyötä tai muuta en ole matkoillani vielä tehnyt, mutta ihan yhtä lailla reiluun matkailuun kuuluu paikallisen kulttuurin kunnioittaminen ja siihen tutustuminen.

3. Haastan mukaan kolme blogia, joiden uskon tarjoavan mielenkiintoisen näkökulman reiluun matkailuun: Panun matkat, Destination Unknown sekä Lenkkareissa.

Koska en halunnut tämän postauksen sisällön jäävän pelkästään tähän, kokosin omat pienet vinkkini siihen, kuinka omia matkailutottumuksiaan voi virittää aikaisempaa reilummiksi. Nämä ovat pieniä asioita, joista useimmat on mainittu blogissa jo aikaisemminkin, mutta tässä asiassa pieni kertaus tuskin haittaa ketään.

Libanon

10 superhelppoa vinkkiä reilumpaan matkailuun

1. Jos lennät, yritä viettää matkakohteessa mahdollisimman pitkä aika. Ota lennot Keski-Eurooppaan mieluummin viikoksi kuin viikonlopuksi ja vieraile yhden reissun aikana useassa kohteessa, jos tuntuu että yksi paikka ei riitä. Valitse myös mieluiten suorat lennot, sillä vaikka se tuntuisi vähän kukkarossa, on se merkittävä helpotus maapallolle.

2. Valitse ketjuton majapaikka. Tukemalla pienyrittäjää takaat kilpailuasetelman säilymisen ja varmistat, että omat roposi eivät valu kansainvälisten hotellipomojen gibraltarilaistileille vaan sille, jolle palkkio tehdystä työstä todellisuudessa kuuluukin.

3. Autoa vuokratessasi valitse mahdollisimman pieni ja vähän kuluttava auto. Jos matkailet reissukumppanisi kanssa kahdestaan ja oma auto on pakollinen, valitse reilusti se pieni kottero. Mihin kaksi ihmistä tarvitsee valtavaa amerikanrautaa?

Libanon (1663)

4. Osta tuliaiset paikallisista putiikeista ketjuliikkeiden sijaan. Kaikkialla vastaantulevat käsityömyymälät tuskin vastaavat mielikuvaa persoonallisista tuliaisista, mutta pitsiliinojen ja epämääräisten mollukkakaulakorujen lisäksi paikallisia käsityöläisiä voi tukea piipahtamalla matkakohteen design-putiikeissa. Sieltä jos mistä lyödät tuliaisia, jotka ovat taatusti paikallisia ja kaiken hyvän päälle vielä hemmetin tyylikkäitä.

5. Syö yksityisissä ravintoloissa tai osta raaka-aineet markkinoilta. Vaikka et kotioloissa paljoa ravintoloissa vierailisi, matkoilla eväkset tulee hankittua usein nimenomaan ravitsemusliikkeistä. Valkkaa ravintolaksi jälleen ketjuton vaihtoehto – mäkkärissä ja Burger Kingissä käymisen voit jättää väliin kokonaan. Samalla kun tuet paikallista pienyrittäjää, pääset myös aitojen makujen äärelle.

6. Älä käy eläintarhoissa. Kaiken maailman eläintarhat ja muut matkailijoiden iloksi valjastetut luontokappaleet polkevat eläinten oikeuksia. Tukemalla toimintaa edistät sen jatkumista. Tietenkään ei voi yksiselitteisesti sanoa, että kaikki maailman eläintarhat ovat eläinrääkkäyskeskuksia, mutta yleistäen niin voi tehdä. Jos siis haluat pelata varman päälle etkä jaksa kääntää jokaista kiveä selvittääksesi, lunastaako eläintarha antamansa lupaukset eläinten hyvistä oloista, skippaa eläintarhakäynti ja katsele sen sijaan telkkarista vaikkapa avaraa luontoa.

7. Opettele muutama sana paikallista kieltä ja selvitä kohteen lähihistorian kipeimmät kohdat. Kun osaat tervehtiä ja kiittää kohdemaan kielellä, olet jo askeleen lähempänä maan kulttuurin tuntemista. Lähihistorian tunteminen on monissa kohteissa, esimerkiksi vaikkapa juuri Balkanilla, hyvin tärkeää.

Libanon (1666)

8.  Huomioi kulttuurilliset erityispiirteet esimerkiksi pukeutumisen suhteen. Vaikka osa turisteista lompsisi temppeliin shortseissa ja olkapäät paljaana, se ei tee siitä hyväksyttävää. Jos suuntaat maahan jonka kulttuuriin uskonto liittyy tiiviisti, selvitä uskonnon vaatimat käytössäännöt ja valmistaudu niihin ennen matkaa.

9. Kierrätä myös matkoilla. Sanna kirjoitti muovipulloista juuri melkoisen silmiä avaavan postauksen, jonka lukemista suosittelen jokaiselle. Se, että kotona ollessa kierrätetään ahkerasti ja ollaan hyvinkin valistuneita kuluttajia mutta matkoilla perseillään antaumuksella ja eletään muutenkin kuin pellossa, on mun mielestä aika outo ajatus, johon tosin myönnän itsekin syyllistyneeni. Jatkossa toimin vesipullojen kanssa kuten Sanna, eli pienten puteleiden sijaan kannan kaupasta majapaikkaan isoja kanistereita, joista täytän sitten pienen juomapullon aina tarvittaessa. Jos tilaa on, vältän sen ensimmäisen pikkupullon ostamisen pakkaamalla mukaan oman Siggin alumiinipulloni.

10. Siivoa aina jälkesi. Puistopiknik Lontoon Hyde Parkissa on yksi parhaita mun tietämiä tapoja viettää kesäistä matkapäivää. Eväät saa kätevästi kaupasta tai puistossa sijaitsevasta kojusta, ja ihan yhtä kätevästi ne jätteet saa vietyä myös roskiin. Missään päin maailmaa ei ole ok roskittaa, vaan aina ja kaikkialla ainoa oikea paikka jätteelle on roskakori. Reissussa on ihan turha elää miten sattuu, sillä eipä me suomalaisetkaan paljoa arvostettaisi, jos matkailijat roskaisivat minkä ehtisivät lyhyiden visiittiensä aikana.

Siinä muutama simppeli juttu, joilla pääsee alkuun, jos reilu matkailu tuntuu käsitteenä tuntemattomalta. Suosittelen myös tsekkaamaan jo  mainittujen lisäksi muita kampajapostauksia:

Rimma matkablogi: #ReilutBlogit kamppis haastaa reissaajat kohti kestävämpää matkailua
Metallia matkassa: #ReilutBlogit – yhdessä kohti vastuullisempaa matkailua
Kinttupolulla: #ReilutBlogit-kampanja haastaa matkailemaan vastuullisemmin
Deep Red Blues: Keep Calm and Be Kind to Animals
London and beyond: Pari sanaa reilusta matkailusta #ReilutBlogit
My post-University Life: #ReilutBlogit ja pienyrittäjien tukeminen
Vaihda vapaalle: Parhaat matkakohteet nähdä eläimiä luonnossa
Curious Feet: Eettiset valinnat arjessa ja matkoilla

Mun omat vastuullista matkailua käsittelevät postaukset löytyvät omatunto-tägin takaa. Jos haluat laskea oman hiilijalanjälkesi, tee se vaikka tämän WWF:n laskurin avulla, josta ystävällinen lukijani Janica mulle vinkkasi. Iso kiitos!

Postauksen kuvat on napattu aviomieheni isoäidin naapurissa sijaitsevalta palestiinalaisten pakolaisleiriltä, missä sijaitsevat myös tuon Beirutin-kolkan parhaat markkinat.

Eng: The Finnish travel bloggers united in order to spread the knowledge of fair travelling.

Lisää tästä aiheesta

18 Kommenttia

Kea 17.2.2015 at 17.27

Aamen. Erittäin hyvä lista, joista moni asia on itselle itsestäänselvyys. Olispa muillekin!

Vastaa
Inka 17.2.2015 at 17.30

Niinpä, samaa toivon minäki!

Vastaa
Annika / Britannika 17.2.2015 at 18.37

Toi kierrätä myös matkoilla on mun mielestä hyvä ja mielenkiintoinen pointti, koska usein monille käy nimenomaan niin että kierrättäminen ei tunnu yhtä luonnolliselta reissussa koska esim. käytännöt ja mahdollisuudet siihen saattaa olla tosi erilaisia.

Tästä esimerkkinä tuli mieleen että mä olin ekalla viikolla ihan hukassa täällä Argentiinassa sen suhteen että mitä mä teen pulloille, tölkeille, paperille jne. Niitä alko kerääntymään keittiöön jonkin verran ennen kuin bongasin kadulta kierrätysastian :D Ja vasta tokalla viikolla sain puolivahingossa selville että kaduilta löytyvien kierrätysastioden lisäksi lasipullot voi palauttaa kauppaan!

Nyt muuten sainkin tästä idean että kokois matkailijoiden kierrätysoppaan jossa olis eri maiden käytäntöjä ja helpot ohjeet :P

Ja siis muutkin pointit tässä postauksessa erittäin hyviä, toi kierrätys vaan jotenkin osu erityisesti silmään kun olin tässä juuri sitä pohdiskellut :D

Vastaa
Inka 21.2.2015 at 8.38

Tuo on niin totta, ja huomaan kyllä itsessäkin sen ominaisuuden, että reissulla on tullut monta kertaa sullottua kaikki vaan sinne sekajätteeseen sen enempää miettimättä, minne roskat voisi lajitella.

Matkailijan kierrätysopas kuulostaa superhyvältä, sillä tosiaan eri maissa on vähän erilaiset tavat ja mukavuudenhaluinen matkailija tuskin jaksaa ainakaan kovin suuressa mittakaavassa alkaa selvittää, minne sen alumiinitölkin voisi survaista sekajätteen sijaan. Jos alat työstää hommaa eteenpäin ja tarvit kaveria, I’m in!

Kiitti kommentista vielä ja tsemppiä Argentiinan-seikkailuun!! :)

Vastaa
Satu VW I Destination Unknown 17.2.2015 at 21.52

Heititpä pahan! Tai siis hyvän…. :)

Erinomainen lista ja tätä keskustelua on kyllä ollut tosi mielenkiintoista seurata. Lähden mielelläni tähän haasteeseen mukaan, vaikka blogi on nukkunutkin nyt viikon tai kaksi syvää talviunta….. :)

Vastaa
Inka 21.2.2015 at 8.38

Mahtavaa Satu, odotan mielenkiinnolla, mitä annettavaa sulla on tähän aiheeseen. :)

Vastaa
Rimma 17.2.2015 at 23.34

Ihan huippu lista! Onnekseni voin todeta, että nää on meille myös itsestäänselvyyksiä, mutta varmasti riittää porukkaa kenelle ei!

Vastaa
Inka 21.2.2015 at 8.39

Jes Rimma! Mahtavaa että nää on sullekin itsestäänselvyyksiä, se kertoo jotain meidän reissubloggaajien ymmärryksen tasosta, kun niin monelle on tuttuja juttuja. Ite voisin skarpata näiden asioiden käytännön sovelluksessa, nimim. viime viikolla viimeksi ketjuhotellissa yötä…

Vastaa
Laura R. 18.2.2015 at 11.47

Aivan loistava lista! Tiesin että sulta tulee tähän kamppikseen hyvä postaus, kiitos kun lähdit mukaan haasteeseen! :) Tulipa muuten mieleen, että tuohon ekaan kohtaan vois lisätä, että jos lentää, ja budjettiin sopii ja reitin kannalta on mahdollista, niin kannattaa valita lennot ilman välilaskuja, sillä siinä säästyy pari ylimääräistä nousua ja laskua :)

Vastaa
Inka 21.2.2015 at 8.39

Kiitti Laura! Ja huippuhyvä lisäys, määpä lisään sen postaukseen. :)

Vastaa
Annika - Tarinoita Maailmalta 19.2.2015 at 5.13

Ihan huippu postaus! Mahtavaa että lähdit mukaan ja näin kattavalla postauksella. Tosiaan hyviä pointteja toit esille, osaa en itsekään ollut ajatellut! Toi kierrättäminen matkoilla etenkin hyvä pointti. Mä koitan aina ottaa jonku kangaskassin mukaan ettei tarvi ottaa tai ostaa muovipusseja matkoilla, tosin joskus unohtuu ja sitten ärsyttää!

Vastaa
Inka 21.2.2015 at 8.40

Kiitos kommentista Annika, ihan huippua että löytyi myös uusia pointteja, sillä vähän mietin onko listaus nyt täynnä ihan matkailijan peruskauraa. Kangaskassi on mullakin aina mukana, sillä se on reissussa muutenkin niin kätevä mutta varsinkin kaupoissa, sillä kotimaassakaan en juuri osta muovipusseja, joten miksi sitten reissussa. :)

Vastaa
Sofia / Liikkeellä 20.2.2015 at 16.21

Tosi hyvä lista ja mukava kun huomioit esimerkiksi tuon, että kun osaa muutaman sanan kieltä ja tietää hieman kohteen historiasta, osaa kunnioittaa kulttuuria jo ihan eri tavalla :)

Vastaa
Inka 21.2.2015 at 8.43

Kiitti kommentista Sofia! Ja totta, yleensä tulee mietittyä pääasiassa vaan noita eettisiä ja ekologisia puolia, mutta unohdetaan sitten huomioida se, että tosiaan paikallisen kielen ja kulttuurin ymmärrys vie aika paljon eteenpäin.

Vastaa
Janica 25.2.2015 at 0.36

vaikka et juurikaan syö lihaa(?) etkä yksityisautoile niin sinunkaltaistesi takia tarvittaisiin silti kaksi-kolme maapalloa, jos kaikki maailman ihmiset eläisivät näin kuten sinä ja siinä riittää pohtimista. Tälläinen testi löytyy esimerkiksi greenpeacen sivulta, kannattaa tehdä. Mitä tuohon shoppailun halveksuntaan tulee niin lentäminen on silti yhä se kaikkein saastuttavin muoto, vaikka matkailijat usein haluavatkin keksiä muita syitä että pääsisivät eroon siitä tiedosta että lentäminen saastuttaa. Se että jos olet kerran elämässäsi käynyt interreilillä ei ikävä kyllä poista tuota lentokuormitusmäärääsi, vaikka niin voi toki halutessaan ajatella ja vähätellä ilmastonmuutosta :/ se että yrittää vierittää syyn esimerkiksi shoppailijoiden nsikaan on vähintäänkin lapsellista, kun kyse on siitä että lentäminen saastuttaa ja pilaa ilmaa kaikkein eniten. Vaikka et heitä ruokaa roskiin ja kierrätät, sen vaikutus on sama kuin kärpänen Saharassa koska lennät jatkuvasti niin paljon. Roskaaminenkaan ei ole ympäristön kannalta yhtä paha asia kuin lentokoneiden saasteet. Jos ihminen ei elämässään lennä koskaan, on kasvissyöjä mutta shoppailee niin sekin on parempi teko ilmaston kannalta. Mitäpä jos toteuttaisit jatkossa jonkun pidemmän ekologisen matkan vai eikö yhtään kiinnosta? Reissussa on turha elää miten sattuu, kuten itse kirjoitit. Tällä kirjoituksella en tarkoita olla ilkeä, mutta haluan saada ajatuksia päähäsi

Vastaa
Inka 25.2.2015 at 16.34

Huhheijakkaa, kylläpä nää nyt mielesi pahoitit tästä postauksesta! Ikävä juttu. :(

Mää itseasiassa syön lihaa, mutta ilmeisesti sillä ei oo ympäristön kannalta mitään merkitystä sun näkökulman perusteella, joten onneksi ei tartte siitä syystä kantaa minkäänlaisia tunnontuskia vaan voin rauhassa lapata sitä tehotuotettua beeffiä naamaani niin paljon kuin maha vetää. Ja anteeksi mikä shoppailun halveksunta? Puhuin järkevästä kuluttamisesta, en missään vaiheessa leimannut shoppailua (eli siis asioiden ostamista, mitä kaikki meistä tekevät) halveksuttavaksi saati muutenkaan tarkoitus ei ollut halveksua mitään, ainoastaan herätellä ajatusta siitä järkevästä kuluttamisesta.

Ja itseasiassa oon reilannu kaks kertaa! :D Tosin kyllä ymmärrän sen olemattomat ympäristövaikutukset kaiken sen muun matkailun rinnalla, eli vissiin olis silloinkin kannattanut nykästä lennot pitäjästä toiseen?

Arvostin valtavasti äärimmäisen ystävällistä kommenttia, joka toi todellakin ajatuksia aikaisemmin niin tyhjään päähäni. Ensimmäinen ajatus kieltämättä oli se, että miten tää postaus kykeni herättämään tuollaista raivoa? Ja jos se ei ollut se tunnetila missä kommenttia kirjoitit, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan nettietikettiin ja harjoittelemaan vähän kirjallista ilmaisua. Tsemppiä sullekin Janica!

Vastaa
Janica 25.2.2015 at 0.37

tässä se testi jos kiinnostaa tehdä

http://footprint.wwf.org.uk

Vastaa
Inka 25.2.2015 at 16.35

Kiitos linkkivinkistä, tein sen heti ensitöikseni tänään aamulla ja voisinpa melkein linkittää postaukseenkin!

Vastaa

Jätä Kommentti