Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Makuja Smakbystä Viking Linellä
Pallontallaajat.net
Valikko

Ruotsinlaivan kulinaariset elämykset

Kirjoittanut Inka 11.3.2015

Heh, otsikko ei ehkä pidä monen mielestä paikkaansa, ja aivan yhtä hyvin voisin itsekin lukeutua siihen joukkoon, joka olettaa (ehkäpä hieman ennakkoluuloisesti) että ruotsinlaivan ruokapuoli kuuluu siihen pahimmanlaiseen ö-mappiin.  Viikonlopun risteilyn aikana päästiin kuitenkin Karimin kanssa toteamaan, että Viking Linellä voi saada myös semmoisia ruokaelämyksiä, jotka yllättävät paatuneimmankin foodien ja ruoan perässä matkustavan.

Risteilymme pääteema oli, kuten melkeinpä kaikilla meidän yhteisillä matkoilla, tietysti ruoka. Siispä oli varsin teemaan sopivaa, että kävimme maistelemassa Viking Linen laivoilla maalis-huhtikuussa tarjoiltavan Makuja Smakbystä -erikoismenun, jonka takana on supersympaattinen, Strömsöstäkin tuttu ahvenanmaalaiskokki Michael Björklund. Kyseinen herra on kokannut tiensä mun sydämeen jo kymmenisen vuotta sitten, kun vietettiin sunnuntai-illat telkkarin edessä äidin kanssa katsellen Strömsöä, tai siis yli-iiläisittäin römssöä. Eli olihan se jo aikakin päästä maistelemaan kyseisen herran luomuksia, ja vaikka patojen äärellä hääräilikin joku muu, oli miehen suunnitteleman menun syöminen kyllin lähellä.

makuja smakbysta (3) makuja smakbysta (4)

Ja minkälainen menu! Katselin alkuruokavaihtoehtoja aluksi nokka nyrpeänä, sillä listalla ei ollut oikein mitään, mikä ei olisi sisältänyt jotain raaka-aineita, joille mulla on henkinen ruoka-allergia. Sovittiinkin että tilaan jonkun alkuruuan ja Karim syö sen sitten mun edestä. Siinä vaiheessa kun siika-annos sitten tuotiin naaman eteen, kävi perinteiset ja Karimin oli ihan turha kuvitellakaan, että lautanen liikahtaisi mun naaman edestä yhtään mihinkään. Ainoastaan mäti oli vielä sen verran eksoottista, että siirtyi nopeasti pöydän toiselle puolelle. Kaikki muu meni.

Pääruokana tarjoiltu hirvi sen sijaan räjäytti pankin. Riista on mun suosikkiraaka-aineita, ja nyt söin valehtelematta varmasti parasta hirveä elläissään. Liha oli niin mureaa, että itku meinasi tulla. Puolessavälissä annosta jokainen suupala pitikin alkaa nauttia silmät kiinni, kun annos alkoi huveta huolestuttavaa tahtia. :D

Jälkkäriksi oli creme bruleeta, ja eipä sen kanssa voisi mennä enempää nappiin. Kermasörsseli oli yhtä herkullista kuin aina, ja pohjalta löytyneet vaniljasiemenet kiva ylläri. Kyljessä tarjoiltiin omppukompottia ja omenasorbettia, ja jälkkäriannos oli kyllä valtava. Kompotin valmistukseen oli käytetty alkoholia, joten työnsin sen pöydän toiselle puolelle, sillä mun herkkä makuaisti bongasi viinan maun hetkessä. Eipä se haitannut, sillä creme brulee riitti!

makuja smakbysta (5) makuja smakbysta (6)

Björklundin Smakbyn ravintolan henkeä fiilistellyt menu siis osui meikän kohdalla nappiin aika täydellisesti, ja voi olla että sen jäätävän hyvän hirven perässä on vielä matkustettava Ahvenanmaalle miehen ravintolaan.

Aamulla ruokailottelu jatkui samassa Food Garden -ravintolassa tarjoillulla erikoisaamiaisella, joka sekin oli kyllä melko hyvä. Skumppaa kannettiin pöytään heti aamusta, mutta mua ilahdutti enemmän se, että tee tarjoiltiin hikisten kuppien sijaan pannussa! Mulla kuluu helposti aamiaisella litrakin teetä, joten oli hienoa, että pöytään tuotiin suosiolla kunnon pannut, jotka tyhjenivätkin meidän pöydässä molempina aamuina.

makuja smakbysta (7) makuja smakbysta (8) makuja smakbysta (11) makuja smakbysta (9)

Aamiainen oli varsin maittava, ja sieltä löytyi kaikkea, mitä aamiaisella nyt vaan saattaa toivoa. Istuttiinkin ensimmäisenä aamuna aamiaispöydässä lähemmäs pari tuntia, ja sama setti otettiin uusiksi toisena aamuna. Ruoka ei loppunut syömällä kesken, ja omia suokkareita päästiin santsaamaan useaan otteeseen.

Käytiin risteilyn aikana syömässä myös Viikkarin perinteisessä buffetissa ja se valitettavasti ei ollut juuri muuttunut vuoden 2006 abiristeilyn jälkeen. Muistelin nimittäin käyneeni tuon jäätävän risteilyn juuri samaisella laivalla, ja tunnelma oli paikka paikoin vähän turhankin autenttinen. Ruoka buffassa oli melko keskinkertaista, ja ensimmäisellä kattauksella aterioidessa meinas tulla kiire, kun henkilökunta alkoi valmistella jo seuraavaa. Siinä pisti vähän harmittamaan kun oltiin valittu toisen Smakby-dinnerin sijaan buffa, sillä laivan á la carte -ravintola pieksi buffan tarjoilun mennen tullen.

Mutta kuten kuvista näkyy, nälkää ei tarvinnu nähdä ja sekä aamiainen että Björklundin menu täyttivät kyllä odotukset ja mikä parasta, toivat inspiraatiota Ahvenanmaan-matkaan! Onhan edellisestä reissusta jo se yhdeksän vuotta, joten voisi olla pikkuhiljaa jo aika palata saaristomaisemiin.

Postaus on toteutettu yhteistyössä Viking Linen kanssa.

Eng: Last weekend I travelled to Stockholm with Viking Line and had an opportunity to taste their new Makuja Smakbystä -menu, which was super delicious!

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Kthetraveller 11.3.2015 at 20.09

Aamen. Olen erittäin tyytyväinen Viikkarin ruokatarjontaan juuri tuolla Food Garden/Oscar a la Carte puolella. Hakkaa mennen tullen buffan. Hienoa lukea että olit myös tyytyväinen Food Gardeniin.

Vastaa
Inka 11.3.2015 at 22.39

Se oli kyllä superhyvä, ja tän kokemuksen perusteella satanolla buffaa parempi, kuten sanoit. Myös tunnelma oli tyystin erilainen, mikä tietty vaikutti fiilikseen, mutta kyllä se ruoka tietysti oli tärkein: toisesta lähettiin tyytyväisinä täyttä vatsaa hieroen, toisesta vähän ikävä maku suussa. Selevä peli siis.

Vastaa
Laura R. / Laura let's go 11.3.2015 at 22.29

Nam nam nam! Smakbyn oli niin huikea elämys viime kesänä Ahvenanmaalla, että voin hyvin kuvitella, miten hyvin on maistunut :)

Vastaa
Inka 11.3.2015 at 22.37

Eikä nää oot käyny siellä, en muistanutkaan! Uskon kyllä että oli elämys, pitää kyllä alkaa suunnitella reissua Ahvenanmaalle ihan vaan noiden makujen perässä! :P

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 11.3.2015 at 22.38

Hih, kuinkas muutenkaan, kuin Ruotsin laivalla syömään :D Mukavaa, että maistui ja miksikäs ei. Voi kyllä kelpaisikin tuo aamiainen! Teillä on kyllä hyvin tää syömisteema aina esillä ;)

Vastaa
Inka 11.3.2015 at 22.40

Haha joo mietin että pitäskö sitä joskus tehä muutaki ko syyä mutta toisaalta miksi? :D Joka päivä kuitenki on pakko syyä ja monta kertaa parhaassa tapauksessa, ja ei varsinaisesti tuo matkakumppani oo kovin monesta muusta asiasta kiinnostunut.. Kelepaa siis!

Vastaa

Jätä Kommentti