Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Euroopan suosikkikaupungit top 10
Pallontallaajat.net
Valikko

Euroopan TOP 10

Kirjoittanut Inka 14.5.2015

Nyt ollaan kutkuttavan aiheen äärellä! Rakas opiskelutoverini, Auringonkalastaja -blogin takaa löytyvä Heli heitti ilmoille sen verran vaativan haasteen, että sen pureksimiseen on mennyt muutama päivä: kymmenen suosikkikohdetta Euroopassa. Tässä pari päivää pohdiskeltuani totesin, että nyt ei auta muu kuin tarttua toimeen ja tehdä lista.

Sen muodostaminen vaati tietysti ankaraa muistelua paikoista, joissa on tullut lyhyen reissu-uran aikana vierailtua, ja olikin superkiva käydä mielessä läpi kaikkia niitä kokemuksia, mitä on ehtinyt jo saada. Niiden perusteella tulin lopulta siihen tulokseen, että mun Euroopan topkymppi näyttää tältä:

Eurooppa top 10-14 Eurooppa top 10-12 Eurooppa top 10-13

10. Sarajevo, Bosnia-Hertsegovina

En oo käyny Sarajevossa yhtä päivää kauempaa, mutta tuona toukokuisena päivänä kaupunki näytti äärimmäisen suloiselta, vaikkakin todella rähjääntyneeltä, kuten mekin. Oltiin kaupungissa yksi sunnuntai vuoden 2012 toukokuun kaksiviikkoisen reilin aikana ja sen sunnuntain aikana ehdittiin paitsi fiilistellä kulahtaneita taloja, superystävällisiä ihmisiä sekä kaupungin lähistöllä sijaitsevaa ulkoilualuetta. Lyhyen vierailun vuoksi Sarajevosta jäi fiilis, että sinne pitää päästä uudelleen.

Eurooppa top 10-11 Eurooppa top 10-9 Eurooppa top 10-10

9. Kööpenhamina, Tanska

Kööpenhaminan ja mun taival ei alkanut kovin ruusuisesti, sillä mun ensimmäinen reissu ajoittui huhtikuulle, jolloin oli tietysti aivan jäätävä sää. Muutama päivä Köpiksessä meni hytisten, mutta palatessani kaupunkiin takaisin parin vuoden päästä elokuussa näytti Kööpenhaminakin aivan täysin erilaiselta. Se vierailu menikin ihastellessa suloisia rakennuksia ja nauttiessa kaupungin kansainvälisestä tunnelmasta.

Eurooppa top 10-20 Eurooppa top 10-21 Eurooppa top 10-22

8. Rotterdam, Hollanti

Mää ihastuin Rotterdamiin kaupungin arkkitehtuurin ja hollantilaisten stroopwaffeleiden vuoksi. Nähtiin meidän lyhyen visiitin aikana niin monta huvittavaa arkkitehtoonista ratkaisua, että ei voitu muuta kuin ihastella. Vierailuaika maaliskuu ei ollu ehkä se kaikkein paras, joten odotan mielenkiinnolla kuinka pahasti ihastun kaupunkiin sitten, kun joskus pääsen käymään siellä kesällä.

Eurooppa top 10-28

7. Krakova, Puola

Krakova on siinä mielessä jännä kaupunki, että ihastuin siihen päätä pahkaa vuonna 2007, kun matkustin ensimmäisiä kertoja itekseni ulkomailla. Siitä syystä mua vähän jännittääkin mahdollisuus palata sinne, sillä mitä jos kaupunki ei ookaan enää yhtä ihana kuin silloin, kun en ollu vielä nähny paljon mitään? Tätä sietää pohtia!

Eurooppa top 10-8 Eurooppa top 10-5 Eurooppa top 10-7 Eurooppa top 10-6

6. Berliini, Saksa

Berliini on varmasti monen suosikkikaupunkilistalla ja niin myös mun, sillä ei kai tätä historiallisesti äärimmäisen kiehtovaa sekä hyvin kansainvälistä kaupunkia voi sen ulkopuolellekaan jättää? Mää tykkään Berliinissä eniten tietysti loppumattomista katuruokamahdollisuuksista mutta myös siitä hisoriasta, joka nyt vaan on todella mielenkiintoinen. Parasta reissuseuraa on tietysti kaupungissa muurin murtumisen aikana asunut aviomies.

Eurooppa top 10-25 Eurooppa top 10-24 Eurooppa top 10-23

5. Barcelona, Espanja

Barcelona on jääny mun mieleen romanttisimpana näkemänäni kaupunkina. Palmujen koristamat tree alleyt ja kauniit rakennukset saivat minut ihastumaan Barcelonaan kyllä korviani myöten, ja oon suunnitellu mun toistaiseksi ainoasta vierailusta lähtien, että tähän romanttiseen kaupunkiin pitää matkustaa nimenomaan oman puolison kanssa. Isot pisteet erityisesti palmujen loppumattomasta määrästä, myös herkkuruuasta.

Eurooppa top 10-16 Eurooppa top 10-15

4. Belgrad, Serbia

Serbian pääkaupunki Belgrad on mulle kaupunki, jonne palaisin siinä silmänräpäyksessä jos nyt jostain ilmestyisi mahdollisuus matkustaa sinne vaivattomasti. Kaupungissa viehätti sen rosoisuus, ja vieläkin naurattaa hostellista saadut ohjeet, joiden avulla suunnistettiin lopulta oikeaan paikkaan: “Kääntykää pommitettujen talojen jälkeen vasemmalle.” Iso plussa kaupungille myös Lovac-ravintolasta, josta jäi mieleen superherkullisen (ja edullisen!) ruuan lisäksi ihan mahtava palvelu.

Eurooppa top 10-17 Eurooppa top 10-19 Eurooppa top 10-18

3. Lissabon, Portugali

Lisää palmuja, pastel de nata -kermaleivoksia ja aurinkoa, eli ei voi tämän ellin kohdalla mennä kovin paljoa enempää nappiin. Aurinkoinen Lissabon oli kyllä niin kaunis kaupunki, että sitä olis voinut vaan ihastella ja ihastella päivä toisensa jälkeen. Sen lisäksi käytin kuitenkin melko runsaasti aikaa kahviloissa kermaleivosten äärellä…

Eurooppa top 10-27 Eurooppa top 10-26

2. Trieste, Italia

Trieste on mun kohdalla ainoa italialainen kaupunki, joka vielä pitää yllä positiivista mielikuvaa maasta, sillä kaikki muut paikat joissa on vieraillu ovat toistaiseksi olleet pettymyksiä. Tietty on oma vika kun oon käyny ihan väärissä paikoissa, mutta onneksi mulla on kahden viikon kokemus Triestestä, joka on kyllä aivan ihana kaupunki! Pienessä italialaiskaupungissa kaikki vaan kolahti kohdalleen, ja vierailukokemus oli ihan super, mistä syystä kaupunki nousi näinkin korkealle sijalle mun topkympissä. Eniten fiilistelin kapeita katuja, kaunista satamaa sekä tietysti sitä gelatoa, josta suosikkimaku oli straccia e mou!

Eurooppa top 10-4 Eurooppa top 10-3 Eurooppa top 10-2 Eurooppa top 10

1. Lontoo, Iso-Britannia

Lontoo on mulla ehdoton ykkönen. Kävin kaupungissa ekaa kertaa 15-vuotiaana fiilisteltyäni sitä 9-vuotiaasta lähtien, ja nyt kun laskin, niin seuraava, parin viikon päässä häämöttävä Lontoo-reissu on mun kymmenes kerta kaupungissa. Joka kerta kun pääsen Lontoosen, mun pitää vetää syvään henkeä ja aina tuntuu yhtä ihanalta olla taas siellä. Oon todellinen Lontoo-turisti, sillä vaikka oon käyny siellä suht monta kertaa, en oo oikeestaan nähny juuri muuta kuin ne perinteiset turistinähtävyydet, sillä ne on riittäny mulle ihan hyvin. Nautin joka kerta siitä, että Big Ben on aina yhtä kaunis, samoin kuin Trafalgar Square.

Siinä oli mun topkymppi, kiitti vielä haasteesta Heli. Jätin Suomen tarkoituksella ulkopuolelle, vaikka täälläkin on monta paikkaa, jotka todellakin ansaitsisivat olla tuolla listalla. Heitän haasteen eteenpäin pohjoisen tytöille: Historia de Viajes -blogin Kaksulle, Auringon alla -blogin Heidille sekä Marimenten Marille. Odotan mielenkiinnolla teidän listoja!

Miltäs lista näytti? Booring vai jees?

Eng: These are my top 10 favourite cities in Europe.

Lisää tästä aiheesta

32 Kommenttia

Tupu 14.5.2015 at 20.58

Oi vitsi, tää oli mielenkiintonen! Piti ihan alkaa miettimään omaa listausta, mutta hirveen vaikee päättää! Ainakin löytyis samoja sun kanssa Lontoo, Lissabon ja Barcelona. Näitten lisäks listalle pääsis myös Split, Ljubljana, Graz ja Gardajärvi… Toivottavasti kesän kahden viikon Italia-reissulta löytyis uusia paikkoja, mitkä pääsis toppiin mukaan :)

Vastaa
Inka 14.5.2015 at 22.16

No nimenomaan hirveän vaikea päättää! Ihan kauheesti siistejä paikkoja, ja varsinkin tuo paremmuusjärjestykseen laittaminen oli haastavaa… Ahhh mää niin haluaisin käyä Splitissä ja Gardajärvellä, ne on mun haavelistalla! Ja peukut, että Italia tuo uusia suosikkeja. :)

Vastaa
Heidi / Auringon alla 14.5.2015 at 21.31

Hieno lista! Voi että mua harmittaa, etten ole vieläkään käynyt Lissabonissa. Olen varma, että siitä tulis mun lempikaupunki. Mutta nyt miettimään niitä omia lempipaikkoja, valinnasta tulee varmasti vaikea!

Vastaa
Inka 14.5.2015 at 22.17

Määki oon ihan varma että tykkäisit Lissabonista, toivotaan siis että pääset sinne pian! Ja jee jos lähet mukaan haasteeseen. :)

Vastaa
Katja 14.5.2015 at 21.42

Oi mitä kaupunkeja ja ihan mahti haaste! Mulla on ollut köpiksen kanssa vähän sama kohtalo, sillä sillon kun siellä tuli käytyä pikaisella reissulla oli tammikuu ja satoi räntää. Muttamutta munki on pakko päästä kattomaa sitä kesällä!
Ja haluan kyllä päästä näihin kaikkiin muihinki kaupunkeihin!

Mää teen tän haasteen seukki reissun jälkeen, joka on muuten tiedossa jo viikon päästä! Voi olla että tuolta itä-euroopasta voi tarttua kaupunki jos toinenkin tälle listalle. :D

Vastaa
Inka 14.5.2015 at 22.18

Mää muistan ko päätin antaa Köpikselle uuden mahdollisuuden, niin sinne oli erityisen hieno matkusta SUORALLA lennolla Oulusta. :D Olin tosin ainoita matkustajia menomatkalla, eli ei ollu mikään ihme että reitti lakkautettiin aika nopeasti sen jälkeen…

Uijui, toivotaan että reissusta tarttuu mukaan uusia suosikkeja!

Vastaa
Make 14.5.2015 at 22.01

Listasi on subjektiivinen kokemus. Monesti sää, seura ja monet pienet tekijät muodostavat kaupunkikuvan, toiselle katastrofi, toiselle unelman täyttymys. Berliini, Lissabon ja Trieste ovat hienoja paikkoja. En tiedä missä olet käynyt ja mitkä ovat vielä näkemättä. Voisit ajatella toisinpäin, mitä upeita paikkoja sinullakin on vielä kokematta.

Vastaa
Inka 14.5.2015 at 22.23

No mutta tietysti, eipä tämä mikään yleispätevä tosilista olekaan, sillä onneksi ainakin toistaiseksi blogeissa on nimenomaan pääosin kyse niistä kirjoittajan omista kokemuksista eikä mistään yleismaailmallisista, persoonattomista vinkeistä. Näissä kaupungeissa kaikki mainitsemasi asiat on nimenomaan osuneet kohdalleen, toisin kävi esimerkiksi Brysselin kanssa, joka on mun mielestä yks hirveimpiä näkemiäni kaupunkeja. Kivalla säällä sekin olis voinu olla kivempi.

Jos Berliini, Lissabon ja Trieste on sunki mielestä hienoja paikkoja, tarkoittaako se sitä että ne hyväksytään objektiiviselle listalle?

Ja onneksi tämän listauksen tekeminen ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että kykenisin ymmärtämään, että maailmassa on näiden kymmenen kohteen lisäksi myös muita paikkoja.

Vastaa
jesh 15.5.2015 at 0.38

Olipa kiukkuinen vastaus. Itse ainakin ymmärsin hieman eri tavalla tuon pointin subjektiivisuudesta. En muutenkaan perusta listauksista, mutta kirjoittajan kokemukset on todella hankalaa yhdistää omaan makuun tämänlaisen nopean listauksen perusteella, johon on päässyt jopa ihan alle päivän vierailun perusteella, varsinkaan kun ei ole tiedossa muutenkaan kuin melko hätäiset (ja ironisesti persoonattomat) kirjoitukset paikoista.

Kuvista kuitenkin peukut, jäljestä päätellen varmaankin Fujilla kuvattua paljon. Ja onhan listasta varmasti monille iloa, ei sillä.

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.06

Jeps, välillä sattuu ylläolevan kaltaiset kommentit semmoiseen saumaan, että ei vaan jaksa hengittää paria kertaa syvään ja rauhoittua, sillä joskus pitää aina vetää sen ekan fiiliksen mukaan, mikä nyt sattu olemaan se, mikä ylhäällä näkyy. Ja eläs nyt, blogista löytyy kaikista paikoista kirjoituksia vaikka kuinka, joten laajempiin kirjoituksiin on kyllä pääsy, jos vaan kiinnostaa. Toki listat on aina tosi vaikeita, mutta enemmän tässä haasteessa taisi olla ideana olla enemmän pilke silmäkulmassa -tyylistä fiilistelyä kuin vakavasti otettava matkaopas.

Ja kiitti peukuista!

Vastaa
Salla 14.5.2015 at 22.56

Olipas mielenkiintoinen haaste, ehkä paras mitä on tullu vastaan! Muutama kaupunki luonnollisesti yllätti, mutta arvasinhan mä aivan oikein, että siellä se minullekin niin rakas Lontoo keikkui listan kärjessä. :D

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.00

Heh, Lontoo on kyllä paras! Ja aika kiva että oli mielenkiintoinen haaste!! :)

Vastaa
Maarit 14.5.2015 at 23.40

Oi aivan ihana lista! En tiiä uskallanko ees sanoo tätä, mutta me saatetaan päästä pian Sarajevoon! Napattiin tänään lennot Splitiin reilun viikon päähän ja nyt on kauhee puhina suunnitella reissureitti kuntoon! Koko kevät ollut jotenkin semmosta härdelliä, että nyt tuntuu hyvältä päästä lomalle. Lontoo menis mullakin varmaan kärkeen, Britteihin on ihan erityisen lämmin suhde. Olin siellä kolme kuukautta nuorena, eka kerta ulkomailla. :D

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.01

Eiikä, ihan mahtavaa että saatatte päästä Sarajevoon! Huippua!!

Ja tää kevät tuntuu olleen kyllä kaikilla ihan jäätävän kiireinen. Tekis itelleki joku pidempi lomareissu kyllä hyvää, mutta katotaan mitä se kesä tuo tullessaan.

Vastaa
Heli / Auringonkalastaja 15.5.2015 at 0.19

Jes! Tulihan se sieltä! :) Laskeskelin, että neljässä noista en oo käyny, mutta kiinnostais mennä varsinkin tän postauksen jälkeen. Lissabon on aivan ihana ja sitä vähän harmittelin, että jätin sen pois listalta. Ja nyt kaduttaa, että mä laitoin Lontoon vasta kuudenneksi. Miksi ihmeessä!?! :D Voi että mahtavaa että sulla on Lontoo ykkösenä. Jaetaan niin rakkaus Lontooseen!

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.02

No mun piti kyllä hieraista silmiä useampaan otteeseen ku katoin sun listaa, sillä eihän se voinu olla oikein! Mutta jos se mun ykkössuosikkipaikka kompensoisi sitä sun kutossijaa…

Vastaa
salla-m 15.5.2015 at 0.43

Hih arvasin mikä on ykkösenä ;) :)

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.06

Haha, no hyvä! :D

Vastaa
Pingviinimatkat 15.5.2015 at 8.03

En voinut olla repeämättä kohdassa “oma vika kun oon käynyt väärissä paikoissa” :D Voihan se olla, että Italia ei vaan ole “sun juttu”, mutta onneksi maa tarjoaa vielä yksi ja tuhat mahdollisuutta missä rakastua maahan ja sen ihmisiin. Ihan uskomatonta miten monta erilaista kolkkaa niin pitkään maahan mahtuukaan. Muutamaa kaupunkia lukuunottamatta en ole esmeks käynyt siellä missään yhtä kertaa enempää ja vielä on ihan tosi paljon näkemättä! Ja paljon muuten näkemättä näistä sinunkin listan kaupungeista… Nyt sentään tiedän missä tarkalleen tuo Big Benin kuva on otettu, kun päivän kaupungissa ehdin viettämään muutama viikko sitten, mutta muuten on 7/10 näistä listatuista näkemättä… Lissabon varmaan haaveissa korkeimmalla, vaikken pistäisi pahakseni vierailua muissakaan :)

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.07

Heh, mää oon ihan siinä uskossa että mulla on vielä ihan hyvästikin mahdollisuuksia rakastua Italiaan, mutta voi olla että tuota parempaa puoliskoa sinne ei saa kuin lahjomalla ja maksamalla matkat sen puolesta, joten katotaan eksynkö sinne enää ollenkaan…

Ja oho, täytyy sanoa että oon aika yllättyny tuosta sun 7/10, mutta sitten toisaalta te ootte reissannu ihan eri puolella maailmaa ku minä. Jos tekisit vastaavan Aasiasta, olis mulla käymättä 10/10!

Vastaa
Mari 15.5.2015 at 11.49

Kiitos Inka haasteesta! Sulla on mielenkiintoisia paikkoja listalla, ja etenkin Berliini ja Lissabon kiinnostaa mua ihan urakalla. Itä-Eurooppaa haluaisin myös tutkia enemmän, koska se on jäänyt mulla ihan pimentoon, enkä oikein tiedä miksi. Ja voi Barcelona – paljastettakoon, että tänään juurikin odottaa lennot viikonlopuksi kyseiseen kaupunkiin pienelle viikonloppupyrähdykselle! :)

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.08

Eikä, ihanaa reissua!!!

Vastaa
Maarit Johanna 16.5.2015 at 14.47

No ei tosiaan mikään booring! Tässähän oli tuttuja cityjä, muutama ohiajo ja käymättömiä myös. Mulla niin harmittaa toi Trieste, kun ollaan ajettu siitä ohi kahdesti matkalla Itävallasta Venetsiaan. Kaikki on kehunu sitä joten ehkä minunki täytyy käydä sinne eksymässä.
Lissabon olis minunki listalla aika korkealla, mutta Lontoota en ehkä pistäis ykköseksi vaikka se ihana onkin :) Sarajevo ja Rotterdami pisti kiinnostamaan!

Vastaa
Inka 16.5.2015 at 19.09

No ehottomasti Triesteen, se on ihana! Mua harmittaa ku missattiin se reilillä, mutta vierailu olis vaatinu yhen ison mutkan, hulluna säätämistä ja ihan liian aikaisen aamuherätyksen, joten jätettiin se sitte tekemättä. Ehkä nyt valitsisin toisin!

No vitsi, tartuppa haasteeseen, sun lista olis kiva nähä!

Vastaa
Anni 16.5.2015 at 21.09

Ai vitsi! Ihania Lontoo-kuvia. Haha, ei päässy Wien sun listalle? Tuli ihan sellanen fiilis että pakko päästä reilaamaan mahdollisimman pian, on se Eurooppa vaan niin mainio.

Vastaa
Inka 17.5.2015 at 9.20

Haha, joo ei. Wien ei kyllä käyny ees mielen vieressä. :D Ja joku reili olis ihana, hitto ko oon jo niin vanha… Mee nää, ku oot niin nuori! Ps. Kiva kuulla susta!!

Vastaa
Panu / Panun matkat 17.5.2015 at 20.55

Sarajevo, Krakova, Belgrad! Loistavia valintoja, eivätkä Lontoo ja Berliinikään ole pahoja. Lissabonista en itse oikein innostunut. Kokemukseen kyllä vaikutti järkyttävä helle sekä elokuun valtavat turistimassat. Muissa listasi kohteissa en ole käynyt, mutta siis kuten sanottua, selvästi tykkään kaupunkimaustasi. :)

Vastaa
Inka 18.5.2015 at 15.52

No joo, usko että itelläki Lissabon olis ollu erilainen kokemus, jos vierailukohta olis ollu kuumin turistisesonki. Huhtikuu sen sijaan oli vallan mainio, tosin hieman viileä.. Hehe, on meillä hyvä maku! :D

Vastaa
Pirkko Teirikangas 17.5.2015 at 21.49

Vietin viime viikon Espanjan Toledossa ja monessa noista listan kaupungeista käyneenä olen sitä mieltä, että melko tuntematon uskomattoman kaunis ja hurmaava Toledo kuuluu tuolle listalle. Lissabon on huippu

Vastaa
Inka 18.5.2015 at 15.52

Tuntuu että monesti juuri ne melko tuntemattomat paikat ovat just niitä parhaita helmiä. Kiitos siis vinkistä, täytyy tsekata!

Vastaa
Eevi / Rento matkablogi 19.5.2015 at 17.30

Hih, mun lista näyttäis varmaan siltä että kaikki kympistä ykköseen on paikkoja Italiassa :) Suosittelen myös Gardaa lämpimästi!
Ja samaa mieltä, Lontoo on ihana!

Vastaa
Inka 19.5.2015 at 20.58

Haha, kuulostaa hyvältä! Jännä miten Italia joko vie mukanaan täydellisesti (kuten se 90 %) tapauksissa tekee tai sitten ei yhtään, en oo varmaan kuullu vielä ollenkaan neutraaleja näkemyksiä siitä maasta. Ootan kyllä vielä sitä suunnatonta rakastumista, ehkä se vielä tulee mullaki!

Vastaa

Jätä Kommentti