Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Terveisiä mielensäpahoittajille: kuinka paljon blogiyhteistyöt oikein kyrsii? - Archie gone Lebanon - Matkablogi
Pallontallaajat.net
Valikko

Terveisiä mielensäpahoittajille: kuinka paljon blogiyhteistyöt oikein kyrsii?

Kirjoittanut Inka 22.5.2015

Moikka ja mahtavaa perjantaita! Mun päivä alkoi aika mielenkiintoisissa tunnelmissa, kun selailin Pallontallaajien keskustelupalstan tämän aamun uusia viestejä ja bongasin supermielenkiintoiseen matkablogikeskusteluun (suosittelen lukemaan!) tulleen uuden kommentin, joka koski mun omaa blogia. Miten jännittävää!

Siinä mun keväistä yhteistyöpostausta oli käytetty esimerkkinä aivan hirveästä postauksesta. Nyt oli joku jantteri mennyt ja pahoittanut mielensä aivan totaalisesti siitä, että olin kirjoittanut matkablogissa yhteistyön kautta saaduista laskuvermeistä. Siis voitteko kuvitella, matkablogissa? Seuraavana voisikin kyseenalaistaa, että onko tämä enää matkablogi lainkaan.

Haglofs Lava Helly Hansen Floria Jacket (8) Haglofs

Keskustelussa on esiintynyt mun mielestä vallan mielenkiintoisia pointteja puolesta ja vastaan, ja niistä kiinnostavin on mun mielestä se näkökulma, että muiden alojen bloggaajat ovat tehneet yhteistöitä jo pitkään, ja se on aivan luontevaa esimerkiksi ruoka- tai muotiblogeissa. Sen sijaan matkablogien yhteistyöt tuntuvat ahdistavan erityisen hurjasti ja ehkäpä syy siihen on se, että se on vielä toistaiseksi aika tuore juttu. Matkablogeissa on tehty yhteistyötä vasta ihan vähän aikaa: mun eka yhteistyöpostaus tuli ulos kaks vuotta sitten, mutta vasta viime vuonna niitä alkoi näkyä enemmän kuin kerran vuodessa.

Mikä niissä postauksissa sitten ahdistaa? Toki ymmärrän sen että bloggaajan käyttäminen blogiyhteistyön muodossa on mainostajalle varsin halpaa markkinointia erityisesti, jos yhteistyöblogilla on hurjat kävijämäärät. Matkablogeilla ei kuitenkaan ole, mutta meidän käyttäminen on tietysti kohdennettua markkinointia jo valmiiksi valikoidulle yleisölle, mikä on markkinoivan yrityksen näkökulmasta yksi asia pois heidän to do -listalta. Se ei kuitenkaan oo vaan yksisuuntaista, sillä kyllä bloggaajakin siitä hyötyy, mutta onko juuri se se asia, mikä ahdistaa? Tuntuuko lukijoista siltä, että bloggaaja hyötyy yhteistyöpostauksen kautta jollain tavalla omista lukijoistaan? Tottahan on se, että yhteistyöpostauksia ei oo ilman lukijoita, sillä tuskin kovin montaa yritystä kiinnostaa markkinoida jotain tuotetta pelkästään bloggaajan vanhemmille (terkkuja iskälle!), eli sitä kautta hyötyä tulee niistä lukijoista, mutta onko se paha juttu varsinkaan, kun ne lukijat ovat loppujen lopuksi löytäneet blogiin sen vuoksi, että bloggaaja on tehnyt töitä bloginsa eteen?

Jos bloggaaja tekee blogiyhteistyötä, niin tietty aika usein kyse on jostain tuotteesta, jota bloggaaja ei välttämättä hankkisi jos se pitäisi ostaa omalla rahalla. Vaikka esimerkiksi se, että tuossa järkyttävän hirveässä postauksessa mun niskassa olleet, nuo nimenomaiset Helly Hansenin takki ja housut eivät olis olleet just se tuote minkä olisin tuohon laskuvermeiden tarpeeseen omilla pennosillani hankkinut, on mun mielestä kyllä pikkusen turhan kovasti suoraviivaistettua ajatella, että kamoista kirjoitetaan ainoastaan siitä syystä, että ne on saatu ilmaiseksi. Esimerkiksi tuossa tapauksessa olisin ostanut joka tapauksessa uudet laskukamat, ja aika isolla todennäköisyydellä olisin niistä maininnut myös blogissa. Mikä ero tässä siis on? Katoaako aitous sillä hetkellä, kun niskaan eksyy takki tai housut, jotka on todennäköisesti sijainneet kaupassa viereisessä rekissä siitä tuotteesta katsoen, mikä olis omalla rahalla valittu? Jos jotain saa maksamatta rahaa, onko sielu myyty lopullisesti?

Scandic Tampere Station (1) Sviibit Friends and Brgrs makuja smakbysta (7)

Tätä pohdintaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta mun höpötystä mielenkiintoisempaa olisi kuulla teidän lukijoiden näkemyksiä tästä asiasta. Kuinka paljon yhteistyöpostaukset ärsyttää ja jos paljon niin miksi ne ärsyttää, mitkä asiat on syynä siihen, että karvat nousee pystyyn siinä vaiheessa kun ruudun toisella puolella oleva bloggaaja on saanut jotain hyötyä siitä, että on rustannut blogiansa vuositolkulla?

Koska ruudun toisella puolella oleva bloggaaja (tässä tapauksessa muun muassa minä ja kaikki muut reissubloggaajat) tuntuu varmasti jo lähtökohtaisesti vähän etäiseltä, tässä lyhyt video muistuttamaan, että niinpä siellä ruudun toisella puolella on aivan tavallisia ihmisiä, jotka puhuvat käsillään ja pikkusen liian nopeasti. Aiheeseen sopivasti tämä Yhteishyvän verkkosivuilla julkaistu video käsittelee juuri matkabloggaajan brändäämistä ja sitä, millainen on hyvä matkablogi.

Kuvituksena jo aikaisemmin blogissa esiintyneitä valokuvia vanhoista yhteistyöpostauksista.

Eng: What are your thoughts on co-operation between bloggers and companies?

Lisää tästä aiheesta

70 Kommenttia

jyka 22.5.2015 at 21.03

“voitteko kuvitella, matkablogissa” juurikin sinun blogisi (ei millään pahalla mutta tiedoksi;) on sisältänyt paljon postauksia mitä eivät liity millään tavoin matkusteluun (esim. lukuisat häätarinasi). Itse ainakin toivoisin lukevani pallontallaajien blogeissa matkustukseen liittyviä juttuja.
Tietysti jos haluaa väkipakolla kirjoittaa joka päivä uuden jutun niin aika paljon saisi matkustaa että kiinnostavaa kirjoitettavaa reissuista riittäisi – varsinkin jos niitä ~reaaliajassa haluaa kirjoitella.

Vastaa
Inka 22.5.2015 at 21.17

Kiitti kommentista Jyka! Siitä päästäänkin toiseen asiaan, eli siihen mikä on matkablogin määritelmä. Toiset käsittää reissublogin ihan täysin toisella tavalla kuin toiset. Mulle se ei oo, kuten oot huomannu, pelkästään sataprosenttisesti matkailua käsittelevä, mutta jos pääpaino (kuten koen omassa blogissani olevan, eri mieltä saa toki olla) on kuitenkin aivan selvästi siellä matkailussa, mahtuu siihen mukaan myös muita aiheita. Ite ainaki tykkään eniten lukea blogeja jossa raotetaan myös bloggajan elämän muita osa-alueita eikä pelkästään sitä mitä otsikon tuoma aihe käsittelee. Sillä tavalla bloggaajan jollain tavalla ehkä kokee tuntevansa paremmin, ja siten voi päätellä kohtaavatko omat ja bloggaajan mieltymykset ja arvot eli kuinka pitkälle esimerkiksi hänen paikkasuosituksiaan kannattaa lukea, tai poimia korvan taa.

Kieltämättä Pallontallaajat blogikotina on aika ahdasmielinen siinä mielessä, että kyseessä on puhtaasti omatoimimatkailuun erikoistunut sivusto. On totta että se, että blogi on tällä alustalla on estänyt mua kirjoittamasta monia postauksia mitä olisin halunnut kirjoittaa ihan siitä syystä, että oon ollut pelko perssiissä sen suhteen, että tää nyt ei sovi hc-reppureissausaatteeseen (voidaan tietty keskustella erikseen siitä sopiiko mikään mun postaus), joten se on paras jättää paskamyrskyn pelossa julkaisematta.

Blogeja on erilaisia, ja mun tulkinnan mukaan matkablogi-termin alle mahtuu aika paljon. Myös niitä mun blogin kaltaisia, jotka päivittyvät usein ja välillä käsittelevät myös muita aiheita kuin matkailua. Samalla tavalla tilaa on niille blogeille, joita päivitetään ainostaan kahden-kolmen postauksen verran harvakseltaan silloin, kun ollaan reissussa, kuten sun blogi. Toivottavasti me jatkossakin mahdutaan saman blogikaton alle!

Vastaa
Anna Koskela 22.5.2015 at 21.06

En lähtisi arvostelemaan lukijaa siitä, että hän ei pidä blogistasi. Jos joku ei pidä blogistasi, hänellä on siihen täysi oikeus.

Vastaa
Inka 22.5.2015 at 21.18

On, ehdottomasti.

Vastaa
reissuesa 22.5.2015 at 21.23

Kannatan yhteistyön mainitsemista ennen itse postausta. Laskettelupostauksessasikaan ei olisi mitään vikaa jos yhteistyö olisi mainittu heti alussa eikä viimeisenä.

Vastaa
Inka 22.5.2015 at 21.35

Kiitti kommentista Esa! Tätä yhteistyömaininnan paikkaa on kieltämättä mietitty monta kertaa muutaman reissubloggaajakaverin kesken erityisesti silloin, kun yhteistyöpostaukset tuli mukaan aikaisempaa isommassa roolissa. Tuo munkin käyttämä tapa että mainitsen siitä postauksen lopussa lienee aika vakiintunut käytäntö lukuisien bloggaajien joukossa, mutta tämän kommentin perusteella mietin kyllä tarkkaan sen siirtämistä heti postauksen alkuun. Siinä on toki omat huonotkin puolensa, minkä vuoksi se on tähän mennessä ollut siellä postauksen lopussa. Täytyy siis miettiä, jatkanko samalla tyylillä vai muutanko käytäntöä.

Vastaa
jyka 22.5.2015 at 22.09

Ehkä on “vaarana” että jos heti aluksi mainitaan että tämä postaus maksettu, karkottaa lukijan jo ennen kuin pääsee alkuunkaan? Mutta väittäisin että enemmän se mielipahaa aiheuttaa jos se mainitaan vasta lopuksi. Ne ketä lahjonta ei haittaa, lukevat jutun loppuun asti kuitenkin vaikka maininta “yhteistyöstä” olisi heti ensimmäiseksi.

P.S. asiallisesti otettu negatiivinen palautteeni (ylempänä). Pisteet siitä :)

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.06

No se ja sitten myös visuaalisuus, sillä en oo ihan täysin tykästynyt siihen miltä se yhteistyö-maininta näyttäis heti otsikon jälkeen. Mutta tosiaan tää keskustelu ja lukuisat hyvät kommentit on saanu mut tosiaan harkitsemaan vakavasti sitä mainintaa heti postauksen alussa, myös tuosta mainitsemastasi syystä.

Ja jes ou jes!

Vastaa
SunRiseGirl 22.5.2015 at 21.25

Jännä puhua mielensäpahoittajista, kun mun mielestä siinä tuossa keskustelussa ei ollut lainkaan kyse. Mielensäpahoittaja on sana, joka on ikävästi pesiytynyt kieleemee nyt niin, että jokainen eri mieltä oleva on vain mielensäpahoittaja. Ennen mielensäpahoittajaa tähän samaan käytettiin sanaa kateus. Eriävä mielipide siis pyyhkäistään maton alle nimittämällä sen esittäjää vain pikkumaiseksi mielensäpahoittajaksi tai kateelliseksi.

Jos ei ymmärrä mikä yhteistyöblogeissa on se mikä ei jaksa kiinnostaa niin sitä on kyllä vähän vaikea selittää. Se kuitenkin on mulle ja monelle muullekin mainos. En selaa mainoslehtisiä ajan kulukseni joten en jaksa kovasti paneutua mainospostauksiin blogissakaan. Yhteistyö on vain kivempi sana sille, että sinun tai jonkun muun blogin kautta joku yritys tai tuotemerkki saa itselleen näkyvyyttä. Yritykselle se on aivan selkeästi markkinointia ja bloggaajalle lahjoitetut tuotteet ovat osa markkinointikuluja vaikka sitä kuinka koittais pehmentää yhteistyö sanalla joksikin muuksi. Teennäistä se on juurikin siksi, että se juttu ja kokemus olis jäänyt syntymättä ilman, että sitä olisi sinulle tarjottu ja siksi, että jos olisit saanut valita, et ehkä olisi valinnut sitä itse. Osassa mainosblogeja myös näiden mainoskamppeiden tai “lahjana” saatujen tuotteiden arvostelu on pelkästään varauksetonta kehumista. On varmasti ihmisiä ja näköjään onkin, jotka jaksavat lukea myös näitä mainoksia, mutta minua se nimenomaan tympii, koska siitä puuttuu aito ote. Se vaan paistaa tekstistä läpi, samoin kuin Jykan esittämä kommentti siitä, että julkaisuja on tehtävä vähän harva se päivä, vaikka ei aina oikein olis mitään julkaistavaakaan. Ymmärrän, niin on pakko, koska muuten blogi ei pysy pinnalla ja mainostajia ei kiinnosta.

Vastaa
Inka 22.5.2015 at 21.46

Heh, täytyy tunnustaa että otsikko oli tarkoituksella vähän provo, sillä toivon tosissani että saan mieluummin sen kritiikin tänne blogin kommenttiboksiin entä sinne keskustelupalstalle. Toki voisin sielläkin käydä tätä keskustelua, mutta sitten taas se jäisi monelta muulta, jotka eivät pallaripalstaa seuraa, lukematta.

Tuo yhteistyöblogi-sanana kiinnitti mun mielenkiinnon, sillä sehän on aikamoinen leima. Ansaitseeko sen heti ensimmäisen yhteistyöpostauksen kohdalla vai montako tarvitaan, että se osuu kohdalle? Toki mulla on ollut tänä keväänä aika paljon noita yhteistyöpostauksia enkä yhtään kiellä ettenkö ite sitä ansaitsisi, mutta mua ihan aidosti kiinnostaa kuulla, monenko yhteistyön jälkeen kiinnostus lopahtaa koko blogia kohtaan? Siis sun kohalla?

Hirveän mielenkiintoista on myös kuulla tuo Jykankin kertoma mielipide siitä, miten tiivis postaustahti herättää negatiivisia ajatuksia. Kuten esimerkiksi Ulla tuossa videolla mainitsi, on blogi ensisijaisesti oma kanava, jonne puretaan sitä mitkä laulajat laulamiseen ja taiteilijat taiteiluun. Mitä ressaavampi aika elämässä, sitä tärkeämpää on se, että voi kirjoittaa vaikka tikustakin asiaa kunhan saa jotain muuta mietittävää. Toki omalla kohdalla potkiminenkin auttaa, mutta kieltämättä kirjoittaminen (vaikka sitten tosiaan vähän tyhjänpäiväisemmästäkin aiheesta) on aika kova juttu myös. Mielenkiintoista on se että sen kautta meikästä välittyy se kuva, että tuo jollain tavalla jopa terapiamuoto onkin vaan mainostajien kalastelua. Tätä sietääkin pohtia.

Kiitti siis kommentista, kiva kun jaksoit kirjoittaa noin pitkästi etkä vaan lätkässy yhen lauseen mielipidettä.

Vastaa
Terhi / Muru Mou 22.5.2015 at 21.56

Tämä oli hyvä, kallisarvoinen kommentti itselleni, tuoreelle bloggaajalle. Kiitos. Mulla ei yhteistyötä ole ollut, mutta mielenkiintoista kuulla mitä niistä ajatellaan. Oma käsitys on ollut, että ne on todella ok, mutta ilmeisesti olen ollut väärässä. Jykan kommenttiin viitaten, minulle on tärkeää tutustua bloggaajaan juttujen takana, joten pidän myös “aiheen vierestä” jutuista. Itse bloggaan Rantapallon alla, mutta kirjoitan myös muusta kun matkustamisesta – kerron sen jo bannerissa, jotta ei jää epäselväksi.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 18.43

Kiva jos tästä keskustelusta on iloa myös muille, eikä vaan mulle. Silmiä tässä todellakin avataan, bloggauskokemuksesta riippumatta!

Vastaa
Osku 22.5.2015 at 21.43

Näitä genre poliiseja löytyy aina joka lähtöön musiikki on hyvä esimerkki jos joku metalliyhtye rupeaa menestymään niin jotkut on heti kiekumassa ettää hitto mitä paskaa.

Mutta sitä en voi ymmärtää että kun pallontallaajissa on sun blogin lisäksi 67 blogia, niin miten ihmeessä se voi joitain haitata mitä sinä kirjoitat ne on vain pikseleitä siinä etusivulla ja ihan 1 klikkauksella pääsee näkemään ne muut.
Mitään ei ole oikeasti pakko lukea jos ei halua, ja jos niitä eurolla päivä intiassa blogeja ei ole niin niitä ei sitten ole.
Reppu selässä voi matkata vaikka jenkeissäkin ja vähän isommalla budjetilla, ja jos sattuu saamaan joltain sponsorilta tavaraa nin eikös se ole vain hyvä asia.

Jos itse tykkäät kirjoittaa niin kuin kirjoitat niin jatka, kaikkia ei voi ikinä miellyttää.

Vastaa
Inka 22.5.2015 at 21.51

Heh, no se on kyllä ihan totta että meillä on täällä kyllä aika monta muutakin blogia, joten voisi kuvitella että mun jutut hautautuu aika nopeasti niiden muiden reissublogien juttujen alle. Eipä se tietenkään ihan niin oo kun aktiivisia kirjoittajia on loppujen lopuksi aika vähän, mutta toisaalta ehkä sen ei pitäisi olla mun ongelma.

Kiva kuulla että sponssikamat ei ärsytä, mukava kuulla myös vaihtoehtoinen mielipide! :)

Vastaa
Anne | Metallia Matkassa 22.5.2015 at 22.03

Mielipide on kuin persereikä. Jokaisella on sellainen ja omasta mielestä muiden haisee.

Ei pysty miellyttää kaikkia tässä maailmassa. Itse olen lopettanut monen blogin lukemisen (lähinnä muoti/lifestyle-puolelta), koska oli pelkkää nellymainosta ja jotain jo ihan aiheeseen kuulumattomia (tyyliin netticasino) mainospostauksia koko blogi täynnä. Nostin kytkintä ja vaihdoin kanavaa, ei enää harmittanut sen jälkeen.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 18.45

:D :D Totta. Ja niinpä sitä on tullu itelläki tehtyä, että jos joku blogi on ärsyttäny niin enpä oo sen lukemista jatkanut. Toisaalta jos sisältö on pääosin kiinnostavaa ja niitä ärsyttäviä mainoksia vaan muutama, niin mitäpä niistä turhaa alkaa stressata.

Vastaa
Anni 22.5.2015 at 22.12

mä oon aiemmin pelänny millon mun enenevät yhteistyöhommat saa aikaan paskamyrskyn, kunnes tulin siihen lopputulokseen, että ihan sama. Jos jotakuta ei kiinnosta lukea mun juttuja, niin toivon ettei luekaan ja pilaa päiväänsä sillä. Aika pitkään mietin, että voinko laajentaa blogini sisältöä matkailusta kauneusjuttuihin, ja päätin voida. Pitäähän bloggaajan saaha päättää mistä ja miten blogiinsa kirjoittaa! Kosmetiikka nyt vaan sattuu olemaan myöskin mun kiinnostuksen kohde. Enkä todellakaan ala pitämään montaa eri blogia, ihan vaan siksi että kokonaisuus rönsyilee liiaksi jonkun mielestä.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 18.49

Samaa toivon minäkin, sillä tuskin kenelläkään on niin paljoa ylimääräistä aikaa että sitä kannattaisi käyttää itelle epämieluisien juttujen tekemiseen tai lukemiseen.

Mää oon lukijana täysin samaa mieltä siitä, että bloggaajan pitää tietty voida ite päättää mistä kirjoittaa, mutta pallarien bloggaajana oon kieltämättä joutunu monta kertaa miettimään, sopiiko joistakin aiheista kiinnostaa blogiin, joka on samalla sivustolla kuin omatoimimatkailijoiden keskustelupalsta. Periaatteessa tossa ei oo mitään järkeä, sillä practice what you preach ja niin edelleen.

Vastaa
Heli / Auringonkalastaja 22.5.2015 at 22.15

Oi, oot niin syötävän söpö ja ammattimainen tuossa videolla (HEI IHMISET, TÄÄ UPEA NAINEN ON MUN OPISKELUKAVERI, JEE)! <3 Mua ei yhteistyöpostaukset haittaa, koska tiedän kuinka paljon aikaa ja energiaa blogin pitäminen vaatii. Onhan matkablogi aikamoisen hieno palvelu, kun porukka jakaa ilmaiseksi toisilleen vinkkejä ja tunnelmia ympäri maailmaa. Samat tiedot voisi saada myös maksullisista matkaoppaista. Nykyään mediakin käyttää uutisvirran sisään laitettavia "ilmoituksia" eli maksullisia mainoksia, joista ei edes kunnolla kerrota, että ne on mainoksia. Se on paljon huolestuttavampi ilmiö kuin blogien yhteistyöpostaukset.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 18.52

Kiitti Heli!!! <3 Oot huippu! :)

Ja tosiaan, tässä kaikkien yhteistyökuvioiden alla on päässyt selvästi unohtumaan se matkablogin pääjuttu eli ne ilmaiset, jonkun toisen ihmisen kokemat reissuvinkit. En tiiä kertooko se enemmän siitä että niitä vinkkejä ei oo ollu vai siitä että yhteistöistä on noussut ihan liian suuri haloo..

Mielenkiintoinen pointti myös noista ilmoitusmainoksista!

Vastaa
Nel 22.5.2015 at 22.16

Harvemmin kommentoin mutta nyt on pakko. En ole kyseistä keskustelua nähnyt enkä sitä aio mennä lukemaankaan. En myöskään seuraa matkablogeja paljon, joten en osaa sillain asiaa kommentoida.
Aika vähän on sun blogissa ollut tällaista sponsorijuttua kun vertaa näihin muoti/lifestyle -blogeihin joita enimmäkseen luen. Minua ei henkilökohtaisesti ole haitannut että olet saanut kamaa eri firmoilta, eikä se miten olet siitä maininnut postauksessasi, mutta ehkä muihin kommentoihin verrattuna se ero on että luen tosiaan paljon myös muunlaisia blogeja joissa tällaiset sponssit ovat todella yleisiä (viikottaisia/päivittäisiä melkein). Yhteistyö -postaukset ärsyttävät kyllä mutta nämä ärsytykset lähinnä kuuluisivat näihin muoti/lifestyle -blogeihin joten en niistä tänne ala kirjoittelemaan, koska ne ei mielestäni koske sinun blogiasi!
Ja miten tulee tuohon että miten luokitellaan matkablogi, niin olisin esimerkiksi mielelläni lukenut juttua sun Sveitsin postauksessa esiintyneistä vaatteista (Pendfieldin harmaa huppari?) mutta ymmärrän ettei näitä matkablogien lukijoita yleisesti ottaen sellainen kiinnosta.. Mitä yritän sanoa on ehkä se että mä luen(/lukisin) mielelläni erilaisista asioista blogissasi, eli mielestäni “ei niin matkailuun liittyvät” jutut olisivat vain tervetulleita! :)

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 18.57

Moikka Nel, ja kivaa että kommentoit! :)

Täytyy sanoa että luen ite matkablogien lisäksi tosi paljon myös muoti- ja lifestyleblogeja ja se varmasti näkyy myös mun ajatusmaailmassa blogiyhteistöistä. Kiva kuulla, että en oo näkökulmani kanssa ainoa.

Ja hehe, hauskaa jos mun reissurytkyt on kiinnittäneet huomion! Penfieldin harmaa college on viime syksyn ostos Penfieldin miesten osastolta ja oli mulla päällä varmaan koko talven, kunnon turvavaate. :D Ehkä mää innostun joskus kirjoittelemaan myös niistä, vaikka vähän epäilen tän kaiken jälkeen. Ihana kuitenkin kuulla, että on myös lukijoita joita kiinnostavat muutkin kuin suoranaisesti matkailua koskevat aiheet!

Vastaa
Maarit Johanna 22.5.2015 at 22.20

Tämäpä tuli aivan loistavaan saumaan. Kirjoitan viimeistä pakollista markkinoinnin kurssin esseetä ja mikäpä mulla on muu aiheena kuin tunteet sosiaalisen median ja blogien markkinoinnissa. Käytin eräässä kappaleessa esimerkkeinä juurikin matkablogien yhteistöitä ja tästä sain paljon lisämatksua aiheeseen!
Hyvä muutenkin, että tartuit tähän. Olen itse koittanut laittaa itseni lukijan asemaan ja miettiä miten yhteistyöpostaukset vaikuttavat. On se vähän hankalaa. Pitäis pistää gallup pystyyn :D
GA:n mukaan mun kahden viimeisen kuukauden ehdottomasti suosituimmat postaukset on olleet yhteistyöjuttuja ja olen saanut niihin vain positiivista palautetta ja kannustusta. Täytyy myöntää, että tuo brändibloggaaja homma on iso yhteistyö, mutta ei se ainakaan vielä ole lukijoita karkottanut. Täytyy vain pitää se rehellinen ja kaunistelematon linja kaikkia postauksia tehdessä. :)

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 18.59

Haha, no niin, huippua jos saat tästä lisämatskua, sillä tunteita tosiaan löytyy. Suosittelen erityisesti tsekkaamaan myös tuon linkkaamani keskustelun, sillä sieltä jos mistä niitä tunteita löytyy.

Ja huippua että brändibloggaushommasta on tullut hyvää palautetta, sillä se on kyllä ihan mahtava juttu!

Vastaa
Rimma - matkablogi 22.5.2015 at 22.24

Ihana toi Annen kommentti yllä :D Mulla on vähä samoja kokemuksia muoti- ja lifestylepuolelta, joten ne blogit on tippuneet lukulistalta pois aikaa sitten. Vielä ei ole tullut ainuttakaan matkablogia sen sijaan vastaan, jossa yhteistyöpostaukset ottaisivat samalla tavalla kupoliin tai niitä olis ns. liikaa. Eli jatka vaan samaan malliin! Tuo video on niin ihana, en kestä!

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.01

Kiitti muru! <3 Ja oon kyllä ite samoilla linjoilla, että vielä ei oo tullu vastaan matkablogia jonka mainosmäärä tai -tapa kyrsii, mutta ehkä tää mun on sitten se eka! ;D

Vastaa
eve 22.5.2015 at 22.34

Hahah. No voi terve vaan. Mua ei yhteistyöpostaukset haittaa, oon löytänyt monia mielenkiintoisia juttuja muitten yhteistyöjutuista. Mä osaan tarvittaessa sulkea silmäni ja korvani mainonnalta ja liika on tietty aina liikaa, mutta eiks nää hyvät ihmiset voi hyväksyä sitä että yhteistöillä tätä blogimyllyä pyöritetään! Blogin pitäminen on kovaa työtä, joten mun mielestä on vaan kivaaki välillä huomata että joku bloggarikaveri on saanut kehitettyä itelleen jotain yhteistyöhommia… mut tosiaan, tää nyt on tällästä paskaa joka pitää vaan kestää kun bloggaa jonkun niinki hurjan kategorian kuin matkablogin alla. Mä pidin ennen mammabloggareita hurjina tyyppeinä, mut vähitellen oon kyllä tullut siihen johtopäätökseen että matkablogimaailma on vielä kauhistuttavampaa… ja miten hitossa se on niin kun luulis kyseessä olevan avoimet maailmankansalaiset… mut joo ei. Paska lentää ja haisee vähän väliä. Tsemppiä muru! :D Ja musta sun MATKAblogi on just täydellinen koska sitä jaksaa lukea juurikin sun henkilökohtaisen otteen vuoksi. Ei mua ainakaan mitkään random-tyyppien matkatarinat jaksa kiinnostaa ellen tiiä millaset tyypit niitä kirjottaa… niin ja jotkut historiankirjatyyppiset sepustukset jostain nähtävyyksistä tms.. oh lord.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.02

Haha, kiitti Eve, repesin aika monta kertaa tuota sun kommenttia lukiessa. :D

Vastaa
Meri / Syö Matkusta Rakasta 22.5.2015 at 22.36

Hehehe, jotenki tää koko keskustelu huvittaa mua! En tiedä miks. Kaikki on niin hirmu vakavissaan, vaikka kyseessä on loppujen lopuksi vaan BLOGIT, jotka on useimmille meistä silkkaa harrastustoimintaa. Eipä paljon jaksa haitata mitkään silloin tällöin tehdyt yhteistyöpostaukset saati sitten se, että kerrotaan vähän muustakin kuin pelkästä matkailusta. Aika tylsäksihän se jäisi, jos ei pientä kurkistusta blogin takana olevan henkilön persoonaankiin saisi. :) Mutta sitä mieltä toki minäkin, että merkintä yhteistyöstä heti postauksen alkuun.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.03

Heh, aika asiallinen katsantakanta Meri, sillä niinhän se tosiaan on. Eipä tässä mistään maailman vakavimmasta asiasta ole kyse, ja se on kyllä hyvä muistaa myös näppäimistön täällä päässä.

Ja kiva kun kommentoit tuota yhteistyö-merkinnän paikkaa, sillä alan olla vahvasti sitä mieltä että tosiaan kantsii siirtää se alkuun.

Vastaa
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 22.5.2015 at 22.57

Yksittäisissä mainospostauksissa ei ole mitään vikaa, kunhan yhteistyö tuodaan selkeästi esille, mutta jos niitä alkaa olla todella usein niin kyllä se alkaa allekirjoittanutta rassaamaan. Blogeista kuitenkin haen ensisijaisesti jotain muuta, enkä jaksa lukea kovin kulutuskeskeisiä blogeja. Valtaosaa ihmisistä ne tosin tuntuvat kiinnostavan eniten. Hankala lähteä määrittelemään, mikä se raja mainospostausten taajuudessa mulle olisi, ja riippuuhan se tietysti blogin muunkin sisällön määrästä. Ehkä joku 1/15-20 postausta alkaisi olla jo liikaa. Sun blogissa niitä on nyt näkynyt aika usein, mutta varmaan itsekin tarttuisin tarpeellisiin yhteistyötilaisuuksiin, jos joku niitä mulle tarjoaisi. Kulutuskriittisestä näkökulmasta yhteistyö ei välttämättä ole kovin hyvä juttu, jos tarjotut tuotteet ei ole käyttäjälleen todella tarpeellisia ja sopivia, mutta silti ne otetaan vastaan ja niistä kirjoitetaan positiiviseen sävyyn. Matkabloggaajat onneksi tuntuvat olevan suht tiedostavaa porukkaa. Materialistisemmat tyypit varmasti sietää mainospostauksia enemmän, ja onhan se jopa kiva saada tietoa käyttökokemuksista, jos aiheena on joku itseäkin oikeasti kiinnostava tuote. Siinä tapauksessa etenkin ulkoilukamojen kanssa olisi kiva kuulla niiden ominaisuuksien testaamisesta ihan juurta jaksain, niin postaus voisi antaa lukijallekin enemmän, kuin olemalla pelkkä käyttömaininta ja mainos.

Tässä mun mielipide tähän mielipiteiden kirjoon! Eipä niistä kai liikaa kannata välittää, vaan kuunnella mikä itestä tuntuu oikealta. :)

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.10

Kiitti kommentista! Kuten Milla tuo tuolla alempana esille, on jännittävä ajatus se, miten ilmeisesti lähtökohtaisesti ajatellaan että matkabloggaajille tarjotaan tuotteita esittelyyn samaan tapaan kuten esimerkiksi eturivin muotibloggaajille. Noh, ei todellakaan tarjota, vaan esimerkiksi mulla kaikki kamayhteistyöt on lähteneet munsta itestäni, siis siitä että oon huomannut tarvitsevani jotain juttua ja siitä syystä oon ehdottanut yhteistyötä itse. Tää on ehkä semmonen asia mikä ei koskaan välity blogin ulkopuolelle, mutta ilmeisesti siitäkin on syytä alkaa puhua aikaisempaa avoimemmin, sillä sitä kautta varmaan onnistuu myös hälventää sitä mielikuvaa, että kyseessä on nyt puhtaasti jonkun yrityksen markkinointikampanja, ja että tämäkin blogipostaus on osa sitä.

Ja niin, ittiähän sitä kai kantsii kuunnella ja selvittää mitä ite haluaa ja tehä sitte niin, ihan just ko mää tuossa videollaki sanon. Ehkä pitäs ottaa omasta neuvosta vaari. :D

Vastaa
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 25.5.2015 at 16.59

Totta tosiaan, ei ainakaan mulle vielä ennen tätä ole selvinnyt että näistä suurin osa olis ihan itse hankittuja tarjouksia, vaan oon kuvitellut, että firmojen puolelta näitä useimmissa tapauksissa tarjotaan. Voi olla itsestäänselvää suosittujen blogien kirjoittajille, mutta jäänee usein epäselväksi sinne ruudun toiselle puolelle, joten asian selventäminen olisi varmaan paikallaan.

Vastaa
Inka 25.5.2015 at 17.52

En koe bloggaajana että mulla täytyisi jokaisen yhteistyön kohdalla eritellä että oliko nyt ensimmäinen yhteydenotto minusta vai ko. firmasta lähtöisin, sillä lähtökohtaisesti toivoisin lukijoiden puolelta myös hieman luottamusta. Sitä, että ensimmäinen ajatus ei yhteistyöpostauksen kohdalla olisi että nyt sitä taas tässä on bloggaaja markkinointikoneiston sätkynukkena. Toki ymmärrän että jos yhteistyöhommat tai mun tapa kirjoittaa niistä ei kiinnosta niin silloin on tietty enemmän kuin ok painaa ruksia välilehden kohdalla, mutta jos yhteistyöpostaukset ei noin lähtökohtaisesti kyrsi, niin en käsitä mitä väliä sillä on onko se tuote nyt sitten firman bloggaajalle tarjoama vai bloggaajan firmalta pyytämä. Toki se varmasti on ihan mielenkiintoista tietää, että joskus se yhteistyö lähtee tosiaan sieltä bloggajasta.

Tämän keskustelun johdosta tuun toki seuraavassa yhteistyöpostauksessa (kun se sitten joskus tulee) valaisemaan kuka sen ensimmäisen sähköpostin lähetti, mutta tapaa siitä ei tule. Tuokin nyt lähinnä vaan sen takia, että lukijoille välittyy että ainakin mun kohdalla että se on enemmän sääntö kuin poikkeus että oon ite yhteydessä niihin kiinnostaviin pujuihin eikä toisin päin, sillä tavallisesti nuo firmat ei oo meikäläisen blogista koskaan edes kuulleet. :D

Vastaa
aNNa 23.5.2015 at 1.40

Mielenkiintoinen postaus. Tästä olenkin jutellut useaan otteeseen monen kaverin kanssa. Mua ei haittaa nämä yhteistyöpostaukset. Mun puolesta bloggaaja saa tehdä niitä kuinka paljon vaan enkä jaksa välittää siitä mihin tieto yhteistyöstä on merkitty jne. Ainoa ongelma omalta osaltani on se, etten jaksa lukee niitä yksityiskohtaisia selityksiä tuotteista. Eli useimmiten ne postaukset jää lukematta. Jos blogissa niitä on liikaa, lopahtaa mun kiinnostus myös blogia kohtaan.
Lisäksi joskus huvittaa, kun bloggaajat mainostavat kaikki samaan aikaan samaa brändiä (kuten nyt hiljattain Haglöfsiä).
Muuten arvostan kyllä sitä että olette tehneet niin paljon töitä blogin eteen. Itse en varmaan pystyis ja jaksais :)

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.12

Kiva kun kommentoit Anna! Oon ite aika samoilla linjoilla sun kans, ja liika on tosiaan liikaa. Hauskaa että mainitsin Haglöfsin, sillä sitä on tosiaan näkynyt nyt monessa paikassa, ja monet meistä on tosiaan ite ollu yhteydessä sinne just samaan aikaan. Se varmasti välittyy blogin perusteella varsin huvittavana. :)

Vastaa
Maarit 23.5.2015 at 7.46

Tää on aihe joka jakaa lukijat varmasti. Itse oon jonkun verran kriittinen näille blogimainoksille ja siitä syystä olen lopettanut lähes kokonaan lifestyle ja muotiblogien lukemisen, mutta missä sitten menee raja? Se on hyvä kysymys. Riippuu paljon siitäkin miten ne postaukset toteuttaa. Toisaalta blogi vie ihan valtavasti aikaa, että työssäkäyvälle blogin pitäminen voi alkaa tuntua jo toiselta työltä, vaikka se mukava harrastus olisikin. Jos homman haluaa tehdä hyvin ja siihen panostaa paljon, niin minusta on hyvä jos siitä voi saada yhteistöiden muodossa myös palkkansa. Aiheuttaako ihmisissä kateutta sitten instagrammaajat, jotka elättää itsensä “pelkillä kuvilla ja hästägeillä”?

Itse otan aika paljon stressiä kaikista sovituista projekteista ja yhteistöitä, että useimmiten mieluummin kuitenkin säästelen ne rahat hankkimalla tuotteen itse, jolloin en ole velvoitettu kirjoittamaan yhtään mitään. Jossain kohti yhteistyöt voi antaa lisää pontta bloggaamisen ja sitten tulee puristettua enemmän irti itsestä, ja sehän taas on kehittävää. Se ei taas ole mun mielestä millään tavoin järkevää jos bloggaaja suostuu jotain kympin rasvapurkkia vastaan tekemään postauksen. Eli yhteistyöstä pitäisi myös saada sopiva korvaus vaivannäköön nähden. Sen voi tietysti jokainen itse määrittää tapauskohtaisesti.

Videota en nyt saa katsottua, pitää palata myöhemmin siihen! :)

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.15

Mielenkiintoinen kommentti Maarit, kiitti kun osallistuit tähän keskusteluun! Hyvä pointti on myös tuo että yhteistyös voi lisätä pontta bloggaamiseen, ja vaikka tosiaan motiivi olisi vähän kyseenalainen (jos blogilla haluaa saada mahdollisimman paljon hyötyä), niin eipä se kehitys varmasti haittaa ketään. :)

Vastaa
SunRiseGirl 23.5.2015 at 9.19

Mietin tätä vielä lisää ja mietin, että mikä näissä yhteistyöpostauksissa ja -blogeissa on se juttu mikä tökkii. Silloin kun blogit tuli, oli se uusi helppo tapa kurkistella aivan tavallisten ihmisten elämään, koteihin, harrastuksiin ja tunteisiin. Kulutin paljon aikaa lukemalla erilaisia tarinoita ja usein vielä jopa ilman minkäänlaista kuvitusta, ihmisten itsensä kertomia tarinoita. Nyt kun sitten on näitä yhteistyöblogeja niin minusta tuntuu kuin lukisin lehtiartikkeleita, juttuja jotka ovat toimittajien kirjoittamia aiheista jotka ovat heiltä tilattu tai eteen tarjottu. Se ei vaan siis ole enää se juttu, mitä itse haen blogeilta. Yhteistyöblogit varmaan ovat viihdyttäviä ja mielenkiintoisia niille, joita tämä kirjoittajan jonkinasteinen ulkopuolisuus ei haittaa, mutta itselleni se jättää jutuista tosi onton olon ja usein tulee fiilis, että bloggaaja ei nyt todellakaan kirjoita mitä hän itse ajattelee asiasta vaan se mitä hän kirjoittaa hän kirjoittaa joko miellyttääkseen yhteistyökumppaneita tai lukijoita.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.17

Vähän kiva että tulit kommentoimaan vielä uudestaan varsinkin, jos tää aihe jäi mielen päälle. Nuo on tosi hyviä pointteja ja tunnistan iteki aika monta näkökulmaa tutuiksi.

Muutenkin sekä tää keskustelu että pallarien foorumin puolella käyty polemiikki aiheesta on olleet ainakin mulle tosi kehittäviä, joten arvostan tosi kovasti sitä että vaikka foorumi onkin sulle se ensisijainen kanava tällä sivustolla, jaksat siitä huolimatta kommentoida myös tänne.

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 23.5.2015 at 9.57

Seuraan lähinnä matkablogeja – ehkä siksikin, että olen jo aikaa sitten luokitellut Life Style -blogit mainoksiksi. Satuin lukemaan tuon Sinun sadetakkipromosi, ja siinä tuote oli mielestäni aika kivasti nivottu asiaan, mutta tavallaan kyllä se, että kyse on mainoksesta, olisi voinut tulla ilmi jo ensimmäisellä rivillä.

Omalta osaltani olen hiukan ihmetellyt matkablogeissa viime aikoina mielestäni paljon esillä olleita hotellipostauksia, ehkä tuon Sokos-ketjun blogikampanjan takia, mutta omalta osaltani kyllä toinen tai kolmas kotimaan hotellihuonekuva saippuoineen kaikkineen tiputtaa blogin lukulistaltani.

Syksyllä kävin myös muutamia bloggausaiheisia kursseja ja ainakin jollain niissä opettajat taisivat olla ihan aihetta yliopistossa opiskelleita ja ainakin Life Style -puolella käynee helposti niin, että kun blogista tulee suosittu ja mainosten määrä kasvaa, niin lukijamäärät lähtevätkin laskuun.
Matkablogeissa niin lukijamäärät kuin mainosten määrät ovat sen verran pienempiä, että ilmiötä ei ehkä tällä puolella ole vielä pystytty oikeasti tutkimaan, mutta luultavasti se on samantapaisena olemassa.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.20

Mielenkiintoisia ajatuksia Pirkko. Ja Sokos-ketju kieltämättä dominoi matkablogimaailmaa tällä hetkellä aika vahvasti, mutta onko toisaalta ihmekään jos se on kotimaan suurista hotelliketjuista ainoa, joka on lähtenyt hyödyntämään matkablogien potentiaalia? Muut ketjut eivät ole tarjonneet juuri mitään, ja koska blogiyhteistyöt ovat tosiaan matkablogimaailmassa aika uusi ilmiö, on ilmaiseen hotelliyöhön ja siihen liittyvään kilpailuun tms. tartuttu kaikella kiitollisuudella.

Vastaa
Kthetraveller 23.5.2015 at 10.16

Olipa hyvä postaus ja hyviä kommentteja suuntaan jos toiseenkin. Itsekin yhteistyötä tehneenä olen välillä pohtinut tuota yhteistyössä-sanan paikkaa kun pelkään että karkoitan lukijat pois jos sana yhteistyössä lävähtää heti ensimmäisenä verkkokarvoille. Olenkin yrittänyt hoitaa asian niin, että enimmäisillä riveillä jo kerron tarinassa ilmaisedusta, mutta itse yhteistyössä -sanaa käytän ihan postauksen perässä. Ainakaan vielä ei ole tullut vihaisia kommentteja koskien asiaa mutta kattelen tilannetta sitten jos jotain alkaa riipimään.

Itse kyllä kierrän kaukaa lifestyle-bloggaajien mainosblogit sillä ei ne ole mitään muita kuin mainoslehtiä verkossa. Nättejä kuviahan bloggaajat osaavat vääntää, mutta ei niitä ilmaistavaroilla maksettuja mainoksia vain jaksa katsella kovin pitkään. Mainostamisen määrä on siis se joka ratkaisee minun lukijaääneni, sillä elämän aitous katoaa liian suuren mainosmäärän/ilmaistavaramäärän alta. (Ja hyi minua kun mainitsen täällä isosta kasaa julkkiksia, joilla on velat ulosotossa mutta silti kaikkia huippuvaatteita ja laukkuja, kiitos sposoreiden sun muiden yhteistyökumppaneiden). Voisin paasata tästä ison tovin, mutta suljen sanallisen arkkuni tähän.

Oot suloinen, Inka.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.21

Hyviä pointteja sullakin K, ja ymmärrän hyvin tuon ajatuksen siitä että yhteistyö-sana postauksen alussa saattaa karkottaa lukijat, mistä syystä sitä välttää.

Kiitti vielä! :)

Vastaa
UKK 23.5.2015 at 12.53

Moni tämän ja monen muun blogin ns. yhteistyöpostaus näyttäytyy minulle aika tyhjänpäiväisinä mainoksina. Se, että näin on, ei kuitenkaan lainkaan vähennä iloa, jota olen saanut mm. USA-roadtrip -kirjoitusten lukemisesta.

Tuossa linkitetyssä palstakeskustelussa nimimerkki otl on kiteyttänyt aika hyvin valitettavan yleisen esimerkin huonosta mainosbloggauksesta:

“- viikonloppuna oli aikaa niin mentiin käymään maakuntakaupungissa X
– varattiin ketjuhotelli ja saatiin upgrade ja late checkout
– siellä oli hieno design ja ihanat valkoiset lakanat ja rentouttava sauna ja aamiaisella raikkaita hedelmiä
– menisin uudestaan jos menisin käymään maakuntakaupungissa X ja suosittelen kaikille
– p.s. tätä postausta sponsoroi ketjuhotelli ”

(Kyseessä voi olla muunkin kuin hotelliketjun maksama mainos, esim. varustevalmistajan)

Ongelma ei ole se, että bloggaaja hyötyy. Ongelma ei edes ole se, ettei bloggaaja välttämättä olisi omalla rahalla käynyt ko. paikkakunnalla. Ongelma on, ettei postauksessa ole mitään muuta kuin mainossisältöä. Hotelliarvion yhteydessä voisi vaikka kertoa maakuntakaupungin kohteista siellä hotellin ulkopuolella, tapahtumista, museoista, puistoista tms. Lieneekö sitten niin että liian harvat nykyään jaksavat lukea mitään yli 140 merkin pituisia tekstejä, saati kirjoittaa sellaisia.

Vastaa
Anne 23.5.2015 at 14.07

Tässä oli hyvä pointti!

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.23

Tää oli kyllä tosi hyvä kommentti ja kiteytit oikeastaan sen koko oivalluksen, mitä oon sekä tästä kommenttilootan että foorumipuolen keskustelusta saanut. Pidän tän kyllä jatkossa mielessä!

Vastaa
tatjaana 23.5.2015 at 13.11

Blogia on kiva kirjoittaa. Se on minulle terapiaa ja harrastus. Kaikki alkoi siitä, kun matkustin poikani ja hänen vaimonsa kanssa Amerikkaan ja halusin lähettää Suomeen jääville lapsilleni ja miehelleni reaaliaikaista tietoa menostamme siellä.
Matkan jälkeen aluksi ajattelin, että tänne on sopivaa kirjoittaa vain matkoista ja siksi päivitin sivujani harvakseltaan. Myöhemmin ymmärsin, että blogiin voi kirjoitella muutakin, mutta enimmäkseen aiheiden täytyy ainakin jotenkin sivuta matkailua.
Blogin takia menin Faceen maaliskuussa, kun Rantapallosta käskettiin. Olen nimittäin anonut bloggaajakorttia, koska haaveilen yhdestä ilmaisesta yöstä suomalaisessa hotellissa mieheni kanssa (hän ei suostu matkustamaan ulkomaille eikä oikeastaan lähde kotimaassakaan kotoa minnekään, koska “ei ole rahaa”).

Nyt Facessa eräs serkkupoikani kirjoitti, että ei ketään kiinnosta toisten ulkomaanmatkakuvat, että ne tuovat vain henkilölle, joka on ollut matkalla, muistoja. Yritin selittää, että “mutta kun tää on matkablogi”.

Perjantaina kävin kosmetologilla. Kerroin hänellekin, että yritän saada bloggaajakortin itselleni ja siksi kirjoitan kerran viikossa postauksen, että blogissani kävisi joka viikko yli viisisataa ihmistä.
Hän sanoi, että pitääkö Sinun sitten kirjoittaa siitä matkasta juttu, jonka saat ilmaiseksi.

Sanoi: “ei, ei, ei, ei, ei. Matkat maksetaan tietenkin itse. Haluaisin bloggaajakortin ainoastaan yhden ilmaisen Suomessa tapahtuvan hotelliyön takia.” Säikähdin ja järkytyin. Kuinkahan moni henkilö, jolle olen puhunut tai kirjoittanut asiasta, on käsittänyt niin, että bloggaaja saa ulkomaanmatkat ilmaiseksi, jos kirjoittaa niistä jutun blogiinsa?

Minä en tartte tavaraa tai vaatteita. Tai tarkemmin ajateltuna: tilasin eilen Lorellalta Helsingistä kaksi bleiseriä. Suostuisin kirjoittamaan niistä jutun blogiini, jos joku maksaisi ne.

Mutta ilmaisen hotelliyön haluaisin mahdollisimman pian ennenkuin jommankumman, mieheni tai minun toinen jalka on haudassa.

Olen kirjoitellut blogiin sitä sun tätä esim. laihduttamisestani ajattelematta mitään brändiä. Pitänee vähän jäsentää asioita ainakin aivoissani.

Tämmöistä tarinaa tuli tänään tänne. Pojanpoika poikkesi paikalle, joten hei vaan.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.23

Kiitos kommentista. Oon samaa mieltä, että kunhan blogin aihe on selvästi matkailuun liittyvä, voi välillä olla aivan mainiosti myös muihin aiheisiin liittyviä postauksia.

Vastaa
Laura R. 23.5.2015 at 13.12

Hirveen hyvä postaus Inka! Yhteistyöpostaukset ei häiritse mua henkilökohtaisesti matkablogeissa, sillä niitä on tässä genressä vielä aika vähän. Niin kuin moni muukin on todennut, monet lifestyle-henkiset blogit on pudonneet itseltänikin lukulistoilta aikoja sitten, mutta ei vain sponssijuttujen takia, vaan sen takia ettei niissä kirjoiteta mua kiinnostavista aiheista – toisin kuin matkablogeissa.

Olen tehnyt itsekin blogiyhteistyöpostauksia, viimeksi tänään jos tarkkoja ollaan. Kaiken rehellisyyden ja avoimuuden nimissä voin sanoa omalta kohdaltani, että jokikinen sponssipostaus on tullut mun omalta näppäimistöltä ilman kenenkään sanelua, ja uskon & toivon että se näkyy teksteistäni. Musta ei ole väärin tehdä blogiyhteistyötä, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus ja aihe sopii blogin aihepiiriin. Se on myös kiva palkkio bloggaajalle, joka on eittämättä tehnyt paljon duunia bloginsa eteen. Oon saanut itsekin tosi paljon inspistä sponsoroiduista tuotejutuista ja blogimatkoista. Tärkeintä itselle blogeissa on aina kuitenkin se, et juttu on kirjoitettu hyvin ja kuvat miellyttää silmää, ihan sama onko yhteistyöpostaus tai ei.

Lopuksi pari avointa kyssäriä muillekin kommentoijille. Mua kiinnostais myös kuulla, että missä menee ns. “Yhteistyöblogin” raja? Mielenkiintoinen kysymys. Mietin myös kovasti, että millä sanalla se kammottu ja vihattu yhteistyö-sana pitäisi korvata? Sponsored by? Sponssaajana se ja se? Jos on kyse esim. sponssimatkasta, niin tuntuu idiootilta aloittaa postaus tyyliin “Sisältää X-yrityksen mainoksen”, kun ei ole kuitenkaan kyse vain mainoksesta, vaan aidosta matkakokemuksesta. Kertokaapa joku kriittisesti näihin suhtautuva, että miten toivoisitte meidän bloggaajien tässä toimivan!

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.25

Kiitti kommentista Laura! Ja nimenomaan iteki koen asian niin, että oli kyseessä sitten yhteistyöpostaus tai ei, tärkeintä on se postauksen laatu sekä tekstissä että kuvissa. Siitä kuitenkin tietty voidaan olla montaa mieltä mikä on laadukasta ja mikä ei…

Näihin kyssäreihin saattaa löytyä vastaus myös tuolta foorumin puolelta…

Vastaa
Annika - home & away 23.5.2015 at 13.24

Tosi hyvä kirjoitus ja mielenkiintoisia pointteja puolesta ja vastaan! Mä rupesin ihan miettimään ajatuksen kanssa mikä näissä “yhteistyökuvioissa” mua ärsyttää ja mun mielestä mättää.
Jostain syystä mua ärsyttää esim. bannerimainokset ihan sikana, koska markkinointi ja mainonta on sellanen asia, johon suhtaudun negatiivisesti noin yleensäkin. Koen, että se on suurilta osin ihmisten huijaamista – vähän kärjistetysti sanottuna. Sen takia mulla on mm. adblocker, enkä niitä tässäkään blogissa näe ja unohdan niiden olemassaolon. Kuten joku tuossa ylempänä kommentoi, niin blogien yhteistyöhän on lähinnä pelkkää markkinointia. Itse en lue montaakaan blogia, jossa näitä yhteistyökuvioita on, joten en ole tottunut niihin, kuten ehkä jotkut muotiblogien lukijat. Samoin kuin joku yllä kommentoi, niin minäkin luen ja etsin blogeista sitä kotikutoisuutta ja persoonallisuutta ihmisten elämästä, enkä mainoksia – siinä tapauksessa lukisin vaikka naistenlehtiä. Lähinnä tykkäänkin siis eniten lukea mm. ulkosuomalaisten blogeja ja sellasia aidon oloisia matkablogeja, joissa ei keskitytä kohteiden historiaan vaan omiin kokemuksiin.

Eniten noissa yhteistyökuvioissa mua ehkä ärsyttää sellaset täysin “turhat postaukset”, kuten vaikka kokonainen postaus jostain vuokra-autosta, josta tuskin kukaan tekisi ihan täysin omaa postausta ellei kyseessä olisi yhteistyökuvio. Muutenkin blogeissa jaksan harvoin lukea postauksia, jossa on yhdestä samasta aiheesta kymmenen kuvaa ja koko postaus keskittyy johonkin niinkin mitättömään asiaan kun “takki”, “se ja se kamera”, “matkalaukku” tai “vesipullo” tms. Varsinkin silloin, kun sellasia on paljon, satunnaisesti ne ei tietenkään häiritse. Jotkut hotellihuone-postaukset mua ei kiinnosta pätkääkään, joten en jaksaisi lukea niitä vaikka ne ei olisi yhteistyöpostauksia.
En tiedä tuleeko tässä nyt mun pointti selkeästi esiin, mutta tiivistettynä voisin sanoa, että jos bloggaaja kirjoittaisi esim. “yhteistyönä saadusta takista” vähän niin kuin sivulauseessa postauksessa, joka keskittyy vaikka ulkoilupäivään tai johonkin tiettyyn ulkoilupaikkaan (eikä koko postaus just siihen takkiin) ja siinä mainitaan, että kuvissa näkyvä takki on tosi hyvä ja saatu yhteistyössä – niin nää yhteistyökuviot häiritsisi varmaan vähemmän. Ehkä mua ei siis suinkaan häiritse itse yhteistyö vaan se tapa, jolla se blogeissa tulee esille :)

Tähän voisi sitten vielä lisätä, että joku muu yhteistyö, jossa esitellään kokemuksia tai kohteita on mun mielestä paljon mielenkiintoisempi kuin vaikka yksi takki. Sen takia ehkä nää tavaroihin liittyvät blogitekstit jää mulla suoraan lukematta.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.28

Kiitti kommentista Annika! Aika kiva, jos tää postaus sai sut miettimään tätä aihetta, jota on tietty koluttu jo vuosikausia pitkin blogikenttää.

Ja sun pointti on kyllä niin hyvä, että pidän sen mieluusti mielessä!

Vastaa
Panu / Panun matkat 23.5.2015 at 14.31

Joku taisikin jo aiemassa kommentissa verrata tilannetta musiikkimaailmaan, jossa osa bändin varhaisista faneista tippuu pois siinä vaiheessa, kun menestystä alkaa tulla ja bändi kaupallistuu. Sama ilmiö näkyy selvästi myös blogimaailmassa, mutta en huolehtisi näistä “lopetan lukemisen heti, kun ensimmäinen yhteistyöpostaus ilmestyy” -tyypeistä. Ajattelen, että fiksusti toteutettu yhteistyö tuo iloa lukijoille kiinnostavana sisältönä ja bloggaajalle kokemuksia, joista on mukava kirjoittaa. Kaikki siis voittavat matkablogien nykyisillä yhteistyömäärillä, mutta tietysti jos postausten enemmistö alkaisi olla jotain “hei jee, sain mageen matkalaukun” -tyyppistä huttua, niin silloin tilanne olisi tietysti eri. Vaikea on kuitenkin uskoa, että tuollaista tulisi matkablogeissa tapahtumaan.

Yllätyin, että sut nostettiin siinä keskustelussa esimerkiksi. Tosin kun luin juttusi, niin tajusin, miksi. Yhteistyömaininta yllättää lopussa, koska kirjoitat alussa “hankkineesi” ja “valinneesi”: “Hankin matkaa varten uudet laskukamat, sillä vanhat olivat Oulussa isän hoivissa ja niilläkin taitaa olla ikää lähemmäs kymmenen vuotta. Valkkasin mukaan Helly Hansenin Floria-takin ja Legendary-housut…” Eli jos missaa lopun yhteistyölausekkeen, yhteistyö jää täysin pimentoon. Tilanne ei ole ideaali, joten suosittelen minäkin joko yhteistyölausekkeen siirtämistä alkuun tai sitten sen mainitsemista tekstissä lopun lausekkeen ohella tyyliin “Sain HH:lta testattavaksi”. Onhan tuossa tyylissä tietysti se vaara, että joku lopettaa lukemisen, mutta jos yhteistyö olisi mainittu heti alussa, kenelläkään ei olisi ollut mitään napisemisesta tuosta postauksesta.

Oho, tulipa pohdiskeltua tätä aihetta. Mitäs vielä – hieno esiintyminen videoilla! Laitoin jakoon. :)

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.32

Heh, kiitti videon jaosta. Se oli kyllä aika jännä tilanne!

Ja nyt kun tää keskustelu on levennyt näihin mittasuhteisiin ja kun huomaan miten postaus on herättänyt negatiivisia fiiliksiä, kirjoittaisin yhteistyökuvion nyt toki auki ihan täysin eri tavalla ja heti postauksen alussa. Ite kuitenkin koin tuolloin kirjoittavani asioista just ko ne oli: mulla oli huutava tarve uusille laskukamoille, joten otin yhteyttä HH:n edustajaan ja ehdotin blogiyhteistyötä. He innostuivat asiasta, ja sain valita, mikä tuote olis mulle kaikkein sopivin. Siitä syystä koin ja koen edelleen ite hankkineeni kamat, vaikkakin tapa oli toinen kuin se perinteinen rahat tiskiin ja menoksi -tyyli. Samalla sain tosiaan myös valita itelle parhaiten sopivat tuotteet, joten sitäkin pidin ja pidän yhä asiallisena mainintana.

Mutta tosiaan, jos tästä polemiikista on jotain opittu niin se, että jatkossa yhteistyömaininta on todellakin siellä postauksen alussa eikä lopussa.

Kiva, jos herätti ajatuksia!

Vastaa
Riikka 23.5.2015 at 16.43

Mun mielestä yhteistyöpostauksista “nillittäminen” on niiiin vuotta 2012 ;) En tiedä johtuuko mielipiteeni siitä, että enimmäkseen pyörin tuolla lifestyle/treeniblogimaailmassa, mutta mielestäni mainokset blogeissa on ihan fine ja yhteistyöt kuuluvat asiaan nykyään. Hyvin toteutetusta ja oikeilla “pelisäännöillä” toteutetusta yhteistyöstä hyötyy mielestäni jokainen: bloggaaja saa elämyksen/kokemuksen/palkan tehdystä työstä, mainostaja saa näkyvyyttä ja rehellistä palautetta ja lukija saa parhaassa tapauksessa vinkkejä, rehellistä palautetta tuotteesta ja hyvällä tuurilla etujakin.

En mäkään mistään nellykollaasi-tyyppisestä mainostamisesta pidä tai siitä, että mainoksia tulee koko ajan ja ne eivät liity mitenkään aihepiiriin. Mutta esimerkiksi se, että mä saan firmalta x tuotteen testiin, testaan sitä ja kirjoitan rehellisen mielipiteen (halutessani) blogiin, ei mielestäni ole sellainen asia, josta lukijan tulisi jotenkin loukkaantua tai pahoittaa mielensä. Mitä se lukijalta on pois, jos tuote/kokemus on sponsoroitu – päinvastoin. Bloggaaja saa laadukasta materiaalia blogiin ja pystyy mahdollisesti tarjoamaan lukijoille jotain sellasta, jota ilman yhteistyötä ei pystyisi.

Mun mielestä yhteistyöstä on hyvä mainita heti alussa vähintään “ohimennen” ja loppuun vielä erillinen lause, että tuotteet saatu, postaus toteutettu yhteistyönä tms.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.33

Haha, hyvä kommentin aloitus Riikka! Sulla on tosiaan ihan varmasti aika lailla eri perspektiivi tähän asiaan kuin esimerkiksi monilla reissubloggaajilla. Siitä syystä olikin mielenkiintoista lukea, mitä mieltä nää oot tästä, kun kokemusta blogiyhteistöistä sulla varmasti on hurjan paljon enemmän kuin esim. mulla.

Vastaa
Annika / Britannika 23.5.2015 at 17.56

Mä en ole koskaan ymmärtänyt minkä takia yhteistyöpostaukset tai mainokset olisi ongelma blogeissa. Mun mielestä on outoa että lukijat vaativat säännöllistä ja laadukasta sisältöä tuotettavan täysin ilmaiseksi. Bloggaaminen ei ainoastaan vie aikaa, vaan myös rahaa.

Mielestäni ei ole yllättävää (tai väärin) että siinä vaiheessa kun blogi kasvaa ja bloggaaja alkaa tekemään blogia ammattimaisemmin, nousee myös mainonnan ja yhteistyöpostausten määrä. Monessa tapauksessa tämä on varmasti johtunut siitä että bloggaaja on jättänyt “oikean” työn vähemmälle jotta pystyisi laittamaan enemmän aikaa blogille, jolloin luonnollisesti tuon blogin pitää tuottaa enemmän tuloja jotta siirtymä on kannattava.

Toistaiseksi en ole nähnyt vielä yhtäkään matkablogia jossa olisi “liikaa” yhteistyöpostauksia. Mun mielestä on hienoa että myös matkablogien puolella aletaan ymmärtämään kaupallistamisen mahdollisuuksia, joiden avulla voidaan ehkä saada maksettua niitä kaikkia kuluja ja kustannuksia joita matkablogin ylläpitäminen aiheuttaa. Jos kuluja voidaan kattaa jollakin, ehkä voidaan myös laittaa enemmän aikaa investointiin ja täten jopa vielä paremman ja mielenkiintoisemman blogin kehittämiseen.

Mua mietityttää myös adblockit ja yhteistyöpostausten boikotointi. Onko jokin yksittäinen mainos sivun laidassa nyt oikeasti niin häiritsevä, ettei blogia pysty lukemaan tämän takia? Kaikki kyllä haluavat hyötyä niistä hyvistä ilmaisista vinkeistä joita matkabloggaaja tarjoaa (vrt ennen vanhaan kun nämä vinkit joutui ostamaan matkaopaskirjan tai -lehden muodossa), mutta sen lisäksi että he saavat tämän kaiken täysin ilmaiseksi, he haluavat vielä että bloggaaja ei missään nimessä saisi itse saada mitään rahallista hyötyä tämän ilmaisen sisällön tuottamisesta.

Ymmärrän että kaikki harrastukset maksavat. Esimerkkinä vaikka käsityöt. Täytyy ostaa lankaa ja välineet. Onko innokas käsityöharrastaja kuitenkin velvollinen jakamaan tekemänsä tuotteet tutuilleen täysin ilmaiseksi vain sen takia että kyseessä on hänen harrastus, eikä ammatti?

Minua ei myöskään häiritse sen kummemmin se onko yhteistyöpostauksesta mainittu heti alussa vai onko se tuotu esille vasta viimeisessä lauseessa. Ehkä olen asunut liian kauan ulkomailla kun holhousyhteiskuntamalli tuntuu vieraalta. Ymmärrän toki että kaikilla ei ole yhtä hyvää medialukutaitoa, mutta välillä menee vähän yli se että joka toisessa lauseessa pitäisi huutomerkein muistutella että osa näistä hankinnoista oli sponssattuja.

Itse en ole tehnyt melkein olleinkaan yhteistyöpostauksia tai saanut minkäänlaista tuloa blogini kautta. Ehkä osittain sen takia otankin kirjoittelun vähän löysemmin rantein, enpä ole vastuussa laadusta kellekään kun en siitä mitään vastiketta saa :D

Ja vaikka tästä tulee nyt kilometrikommentti niin vielä tuohon ekassa kommentissa tulleeseen pointtiin liittyen. Mun mielestä juuri se mikä tekee matkablogeista mielenkiintoisempia kuin matkalehdet, on se että ne ovat persoonallisempia. Jotta personaallisuus tulee esiin, tarvitaan muutakin kuin matkakohde-esittelyjä. On toki täysin ok että on olemassa matkablogeja jotka ovat pelkästään täysin puhtaasti matkaoppaita. Itse en tällaisia säännöllisesti seuraa, mutta ne ovat kivoja paikkoja päätyä googlailulla kun etsii tietoa tietystä kohteesta. Samalla tavalla saattaa kuitenkin googlailulla päätyä monipuolisemman blogin matka-aiheiseen postaukseen. Kumpi onkaan sitten parempi konsepti lopulta? Eiköhän näille kaikille löydy tilaa täällä miljoonien (matka)blogien meressä.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.37

Hyviä pointteja alusta loppuun Annika! Kuten aiemmin mainitsin jo, että välillä tosiaan tuntuu unohtuvan se matkablogien pointti eli se reissuinfo, mita blogeista parhaimmillaan saa jos kiinnostukset ja kohteet osuu yksiin. Ei niiden pitäisi unohtua kaiken sen ylimääräisen häsäämisen alle.

Ja onneksi tosiaan matkablogimaailmasta ei neliöt lopu, joten luulis että tilaa tosiaan riittää kaikille eli myös meikäläiselle!

Vastaa
Pingviinimatkat 23.5.2015 at 19.41

Erittäin mielenkiintoinen aihe ja keskustelu. Ihan ensimmäinen kysymys mikä tuli itselleni mieleen on se, että miksi kaikki olettavat, että bloggaajaa on lähestytty aina suurten markkinavoimien toimesta ja pyydetty tekemään korruptiota muistuttava postaus ilmaiseksi saadusta tuotteesta. Voisiko olla mahdollista, että bloggaaja itse on ajatellut tuotteen hankkimista tarpeeseen ja lähestynytkin esimerkiksi hotellia, jalkinevalmistajaa, matkan järjestäjää jne ja ehdottanut yhteistyötä? Olen itse löytänyt monta hyvää tuotetta seuraamieni Life Style- ja muotiblogien genreistä ihan siinä missä ruokablogeista saa hyviä ravintolavinkkejä. Tämän päivän maailmassa missä tarjontaa on ihan jokaiselle meistä enemmän kuin ehdimme lukemaan ja seuraamaan, täytyy ihmisen pystyä suodattamaan itselleen mieluisa sisältö ja arvioida kirjoittajan ns. vilpittömyys. Jos yhteistyössä saatu takki oli hyvä takki, niin miksi sitä ei saisi hehkuttaa. Jos en ole kiinnostunut, siirryn seuraavaan. Edelleen kuitenkin bloggaajat kirjoittavat omista kokemuksistaan ja reissusissa syntyteistä ajatuksista. En ole itse mikään matkakohdekriitikko, joten en edes pyri tuottamaan reissuraportteja joissa käytäisiin läpi plussia ja miinuksia. Kirjoitan puhtaasti siitä omasta kokemuksesta, oli se lentolippu saatu sitten yhteistyössä tai ihan omalla rahalla maksettu. Luen myös oikein mielelläni juttuja matkavarusteista ja muista matkailuun liittyvistä aiheista. Olen niistäkin saanut monta hyvää vinkkiä omiin pakkaamisiin ja hankintoihin. Samoin olen saanut Pallontallaajien keskustelupalastalta vaikkei siellä ketään velvoiteta kertomaan miten on päätynyt rinkan omistajaksi. Yhtä hyvin sielläkin voisi hehkutella merkin X rinkkaa, eikä kenellekään tulisi mieleenkään kysyä oletko maksanut tuotteen itse. Jokainen joka asiasta jollakin tapaa nyt on ärsyyntynyt, niin pyytäisin miettimään, että ettekö todella ole koskaan saaneet ilmaiseksi työnne kautta yhtään mitään? Tuotetta tai esim palkintomatkaa saavutetuista tuloksista. Jos olet, niin millä tavoin sinä siitä kirjoittaisit ja olisiko meillä lukijoina syytä epäillä mielipidettäsi? Tälläistä tajunnan virtaa tänään. Samaa mieltä olen kuin moni muukin edellä kommentoinut, että eiköhän täällä tilaa löydy kaikille ja jokaiselle jotakin mieluisaa luettavaa.

Vastaa
Inka 24.5.2015 at 19.41

Tää on tosi hyvä pointti Milla! Ehkä vastedes voiski olla tärkeä mainita yhteistyöpostauksen alussa, että otinpas tässä yhteyttä tuohon ja tuohon tahoon ja ehdotin blogiyhteistyötä, minkä seurauksena tässä sitä ollaan esittelemässä uutta laukkua. Eipähän jäisi ainakaan semmoinen kuva, että ite tuote ei oikeastaan kiinnosta mutta otin vastaan ko ilmaiseksi sain.

Ja samoin on mielenkiintoinen ajatus, että miksi ei tosiaan pallareiden foorumilaisilta edes odoteta, mistä ko. tuotteet on tullu vaikka siellä hehkutetaan ihan yhtä lailla kamoja kuin blogeissakin. Ihan yhtä lailla ne saattaa olla saatu lahjaksi, vaikka niitä ei olis ite edes pyytäny.

Vastaa
SunRiseGirl 23.5.2015 at 23.07

“Mun mielestä on outoa että lukijat vaativat säännöllistä ja laadukasta sisältöä tuotettavan täysin ilmaiseksi. Bloggaaminen ei ainoastaan vie aikaa, vaan myös rahaa.”

Kuinka moni sitä oikeasti vaatii? Siis sitä, että blogiin keksitään kerran päivässä jotain tyhjänpäiväistä? Ja laadukasta? Onko sinusta ihan oikeasti yhteistyöbloggaus tae jostain laadusta? Minun mielestä ei. Minun kokemukseni mukaan se on ennen kaikkea liian usein tae melko tyhjästä sisällöstä. Ja mihin siinä bloggaamisessa menee rahaa? Kun itse pidin melkein 10 vuotta sisustus- tuunaus- ja remonttiblogia, niin ei mulla itse bloggaamiseen mennyt mitään muuta kuin aikaa. Ja arvaa mitä? Minä ihan tykkäsin jakaa ilmaiseksi kaikkia vinkkejä, koska olin niitä itsekin niin paljon saanut. Välillä tein pitkiä kuvasarjoja esim. siitä miten rakensin itse suunnitelemani huonekalun tms. Ohje oli ihan kaikkien käytössä. Ei kaikki ihmiset vaadi harrastukselleen tai sille, että joku on kiinnostunut sun kokemuksista, jotain vastinetta? Mun mielestä ihan käsittämättömän pinnallinen ajatus, että ihan kaikesta pitäis nykyään jonkun jotain maksaa? Miksi asioita ei voi ihan vain pyyteettömästi jakaa, vaihtaa, jne?

Juuri sen takia mä joskus tykkäsin blogeista ja tykkään monista edelleen. Juuri siksi, että ne eroavat siitä tyylistä ja niistä vaikuttimista millä esim. lehtiä tehdään.

Vastaa
Annika / Britannika 24.5.2015 at 15.50

Vastauksena Sunrisegirlin kommenttiin, koska oletan että kommentti oli suunnattu tuohon mun aiempaan kommenttiin.

Mulla ei ole tietoa siitä kuinka moni lukija vaatii sellaista, omat lukijani eivät onneksi ainakaan, mutta viittaankin tässä siihen mistä Inka alunperin kirjoitti että jotkut blogien lukijat hermostuvat yhteistyöpostauksista, täten välillisesti “vaativat” että bloggaaja kirjoittaisi tietynlaisia postauksia ja tietynlaista blogia. Lisäksi tunnen useampia bloggaajia ja heidän kauttaan olen kuullut paljon näitä “lopetin blogisi lukemisen koska…” eli tällainen lukijoiden kommentointi antaa myös kuvan jonkinlaisesta vaatimuksesta siihen minkälainen blogin tulisi olla.

Yhteistyöbloggaus ei ole tae laadusta. En missään vaiheessa sanonut että se olisi. Mielestäni on kuitenkin myös väärin olettaa että yhteistyöbloggaus on tae heikosta laadusta.

Blogeja on paljon erilaisia, on totta että blogia pystyy tekemään täysin ilmaiseksi. Se on toki bloggaajan täysin oma valinta haluaako bloggaamiseen laittaa rahaa, mutta se mihin bloggaamisessa monella menee rahaa on esimerkiksi domainit joilla on vuosimaksu, serverit, blogialustat, sekä valokuvien ja videoiden tallennustila (itselläni ei ainakaan mahdu omalle koneelle tai ilmaisiin pilvipalveluihin).

Minäkin tykkään jakaa vinkkejä ja kokemuksia ilmaiseksi. Sen takia olenkin pitänyt blogia ilman mitään vastiketta viimeiset viisi vuotta. Se mitä rakastan bloggaamisessa on vuorovaikutus ja minulle parhain “palkka” on kommentti lukijalta joka kokee saaneensa jotain irti siitä mitä kirjoitin. Ja uskon että juuri tämän takia meillä edelleen on niin paljon upeita blogeja vaikka vain kourallinen saa upeista blogeistaan rahallista vastinetta. Tottakai asioita voi ihan vain pyytettöömästi jakaa ja vaihtaa, ja se on munkin mielestä blogimaailman parhaimpia puolia – yhteisöllisyys ja ideoiden vaihtaminen. Mutta miksi tämä tarkoittaisi automaattisesti sitä että jos joku joskus saa mahdollisuuden tehdä rahaa blogin avulla, täytyisi tämä bloggaaja heti tuomita pinnalliseksi ja rahanahneeksi?

Olet oikeassa että on pinnallinen ajatus, että kaikesta pitäisi jonkun jotain maksaa. Tässä ei ollut nyt kuitenkaan kyse siitä että kaikesta pitäisi aina saada jonkinlainen rahallinen korvaus, vaan siitä että jotkut ovat ilmeisesti sitä mieltä että bloggaajat eivät saisi saada minkäänlaista korvausta mistään. Jos jollekin tarjoutuu mahdollisuus esimerkiksi rahallista vastinetta tuottavaan yhteistyöhön, niin miksi tätä ei voitaisi sallia ilman että ajatellaan heti että blogin sielu on myyty markkinavoimille.

Vastaa
eve 24.5.2015 at 16.14

Tästähän on tullut tosi mielenkiintoinen keskustelu… ei vois ajankohtaisempi olla omaa blogia ajatellen. On aika helppo ymmärtää kaikkien mielipiteet, olis ne sitten puolesta tai vastaan… mut omani on kyllä tosi paljon Britannikan kanssa samoilla linjoilla, hyvä kommentti siis Annika!

Vastaa
Jepa / Unelmatrippi 24.5.2015 at 20.34

Todella mielenkiintoinen keskustelu! En käynyt vielä kahlaamassa läpi tuota keskustelupalstaa, enkä tiedä kannattaako sinne edes sotkeutua… Yleensä mulle tulee keskustelupalstoilla vain fiilis, että mulla menee kohta usko koko ihmiskuntaan. ;) Vitsit sikseen: minua eivät ole häirinneet sinun blogissasi yhteistyöpostaukset. Vaikka luen kaikki postauksesi, en ole suoraan sanoen edes kiinnittänyt erityisesti huomiota yhteistöihisi. En varmaan ole kiinnittänyt niihin huomiota sen takia, että olen niin tottunut sponssipostauksiin, kun seuraan myös muutamia lifestyle-blogeja. Niissä yhteistyöjuttujen määrä on ihan eri levelillä kuin matkablogeissa. Sen olen kyllä noteerannut, että yleisesti ottaen matkablogeissa yhteistöiden määrä on viime aikoina lisääntynyt. En näe tässä paljoakaan negatiivista, vaikka yleisesti olenkin aika nihkeä mainosten suhteen. Sellaiset blogit, joissa yhteistyöt toteutetaan jotenkin tökerösti, varmasti menettävät lukijoitaan. Sen sijaan ne, joissa homma tehdään kunnolla, jatkavat hyväksi havaitulla tiellä. En koe, että yhteistyöpostauksia tekevät bloggaajat olisivat jotenkin automaattisesti mainostajien sätkynukkeja. (Joku voi ollakin, mutta come on, silloin asiaa on kyllä aika vaikea peitellä itse tekstissä – ja silloin kyse olisi juurikin tuosta tökeröstä toteutuksesta, mikä karkottaa lukijoita.) Olen saanut hyviä vinkkejä yhteistyöpostausten kautta vähän aiheesta kuin aiheesta, samoin kun olen saanut hyviä vinkkejä muistakin postauksista. Minusta ne vinkit eivät muutu automaattisesti huonoiksi vain siksi, että bloggaaja olikin saanut kyseisen tuotteen/matkan/minkävaan yhteistyön tuloksena. Mutta: yhteistyöstä pitää toki reiluuden nimissä ilmoittaa selkeästi.

Vastaa
Inka 25.5.2015 at 19.52

Kiva kuulla myös tämmöinen näkökulma, että yhteistyöpostaukset ei oo kiinnittäneet sen enempää huomiota! Mulla on vähän sama muoti- lifestylebloginlukutausta, joten en itekään osaa niin kriittisesti suhtautua niihin. Hauska miten se kulttuuri vaikuttaa!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 26.5.2015 at 8.00

No huhhuh, miten tämä keskustelu on kasvanut :D. En jaksanut lukea edes yhtä kolmasosaa kommenteista, kun niitä on niin paljon xD. Mutta on tosiaankin todella hyvä, että kirjoitit tästä. Mielestäni yhteistyöpostauksissa ei ole mitään vikaa niin kauan, kun ne on merkitty selkeästi (kuten Esa sanoi, kannattaa ehkä harkita heti alussa mainitsemista) ja ne liittyvät jotenkin joko aiheeseen tai itse bloggaajan elämään. Kuten muutkin ovat sanoneet, lifestyleblogien yms. nettikasinomainokset sun muut ovat mielestäni turhia blogimaailmassa, koska eihän niistä oikeasti kukaan hyödy. Ne ovat pelkkiä mainoksia eivätkä mitään muuta. On ihan eri asia, jos kerrot laskettelukamoista tai vaikkapa repusta, joka sopii reissaamiseen, koska niistä on myös hyötyä lukijalle. Toisaalta jos innostuisit kertomaan jostain ripsiväristä, joka nyt vain on niin mahtava omasta mielestäsi, ei siinäkään olisi mitään väärää, vaikka välttämättä lukijat eivät siitä kiinnostuisikaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että kirjoitat asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä :).

Vastaa
Inka 26.5.2015 at 16.48

Hehe, en kyllä ilmettele ettet jaksanu kahlata kaikkia läpi. :D Mutta hyvä jos aihe on sunki mielestä kiinnostava! Ja hmmm pitäisköhän tehä ripsaripostaus!? :D No ei ehkä vielä tänään ainakaan.

Kiitti kivasta kommentista Jerry!

Vastaa
Saana · Live Now - Dream Later 27.5.2015 at 8.21

Onpa äärimmäisen mielenkiintoinen keskustelu. En juurikaan lue lifestyle-blogeja, vaan mun seuraamat blogit pyörivät pääosin matkailun ympärillä. Itse en ole yhteistyöpostauksia tehnyt, toistaiseksi ainakaan, mutta olen kyllä pohtinut aihetta, joten jään seuraamaan mielenkiinnolla tämän keskustelun kulkua. Ainoat mua ärsyttäneet “yhteistyöpostaukset” ovat olleet englanninkielisissä blogeissa. Sana “yhteistyöpostaus” on lainausmerkeissä siksi, että nämä postaukset eivät mun mielestä kuulu niinkään kategoriaan yhteistyö, vaan räikeä mainos, jonka eteen bloggaajapolo on myynyt sielunsa. Sellaisissa tapauksissa mulle tulee usein fiilis, että tämä ihminen ei bloggaa rakkaudesta matkailuun tai bloggaamiseen, vaan rakkaudesta rahaan tai krääsään, ja harvoin palaan kyseisen blogin pariin uudelleen.

Ihan toista on sitten oikea yhteistyö, ja jos tuote tulee tarpeeseen niin hei, sehän on vaan hyvä juttu bloggaajalle. Kunhan se yhteistyö mainitaan selkeästi ja käyttökokemuksesta kerrotaan rehellisesti. Jos jotakin tuotetta yritetään väkisin kehua ja hypettää ihan vaan siksi, että se on saatu ilmaiseksi, se paistaa tekstistä usein läpi. Silloin menee uskottavuus kyseiseen bloggaajaan.

Tämmöisiä ajatuksia aamun alkajaisiksi. Kiva, kun nostit kissan pöydälle, on ihan mielenkiintoista lueskella muidenkin kuin bloggaajien ajatuksia aiheesta. Ja upea video munkin mielestä! :)

Vastaa
Inka 30.5.2015 at 2.24

Kiitti kommentista, mielenkiintoista lukea mitä ihmiset on näistä jutuista mieltä. Ja täytyy sanoa että tänään just matkalla lentokoneeseen tuntematon kanssamatkustaja kysyi mielipidettä blogiyhteistyönä saadusta laukusta ja en voinu muuta kuin kehua, sillä se on tosi hyvä. Eipä siinäkään tullu mieleen alkaa keksiä kritiikkiä siitä syystä, että tuote on saatu ilmaiseksi kuten ei blogipostauksessakaan. Ei ehkä suoraan liittyny tähän sun kommenttiin mutta tuli tässä vaiheessa mieleen. :D

Vastaa

Jätä Kommentti