Pallontallaajat.net
Valikko

Huonosti käyttäytyvät suomalaisturistit Tallinnassa

Kirjoittanut Inka 5.8.2015

Tavallisesti kun matkustaa ympäri maailmaa, on Suomen kansalaisuus juttu, joka herättää joko luottamusta tai sitten suuria kysymyksiä. Suomen passia vilauttamalla saa tavallisesti superhyvää palvelua, ihmiset tietää ehkä hyvän koulutustason, joku Mika Häkkisen ja toinen mahdollisesti Nokian. Etelänaapurissa tilanne on kuitenkin toinen, sillä Viron puolella ja erityisesti Tallinnan Viru-hotellissa suomalaisuus herättää jotain aivan muuta kuin positiivisia mielikuvia.

Siitä mekin saatiin osamme, kun etsittiin sopivaa paikkaa ihailla superkaunista elokuun ensimmäisen päivän auringonlaskua. Se ei tosin ollut kovin suuri ihme, sillä yövyttiin blogiyhteistyön merkeissä tuon jo melko legendaariseksi osoittautuneen Viru-hotellin kyljessä sijaitsevassa Estoriassa. Viru on Tallinnan korkein hotelli, ja sen kattokerroksesta avautuvat aika mahetsut näkymät kaupungin ylle.

Tallinna-2 Tallinna Tallinna-3

Meidän ekana reissuiltana luontoäiti helli aivan uskomattoman upealla auringonlaskulla, jota ihasteltiin hotellin ikkunoiden läpi vähän väliä väriloistoa valokuvaten. Toisena iltana oltiin kaukaa viisaita ja päätettiin, että nyt oli ohjelmassa ihan erillinen auringonlaskun ihastelu näköalapaikalta käsin. Se näköalapaikan löytäminen ei vaan ollutkaan niin helppoa kuin ensin oltiin ylimalkaisesti ajateltu.

Googleteltiin nimittäin Millan kanssa ahkerasti hyviä auringonlaskun ihastelupaikkoja Tallinnasta, mutta mitään hyvää kukkulaa tai mäennyppylää ei kuukkeli meille ehdottanut. Paras paikka oli hakukoneen mukaan viereisen Radissonin kattoterassi, mutta se nyt ei varsinaisesti houkutellut. Jos mentäisiin ulos, mentäisiin sitten kunnolla johonkin siistiin paikkaan.

No eipä se ongelma meidän ratkaisua odottanut, kun Juhana oli jo käynyt lirkuttelemassa respan neidille ja järjestänyt meille pääsyn hotellin kattokerroksen terassille. Ei kait siinä, vois kait sitä huonompiakin paikkoja olla luonnon tarjoaman väri-ilottelun ihasteluun.

Oltiin kaikki innosta piukkoina valmiina kipuamaan hotellin 23. kerroksen parvekkeelle, joka sijaitsee mystisen KGB-museon yhteydessä. Hotellin vartija ei kuitenkaan ollut meidän kanssa samaa mieltä siitä, että kahdeksanhenkisen suomalaisporukan päästäminen tavallisesti suljetulle parvekkeelle lauantai-iltana olisi mitenkään hyvä idea, ja lopulta jouduttiin jättämään puolet porukasta nuolemaan näppejään. Tosin ymmärrän kyllä vartijan asenteen, sillä aikani suomalaisturisteja Tallinnassa kateltuani en minäkään varmasti siinä asemassa olis kovin luottavaisin mielin päästämässä edes nelihenkistä suomalaisjoukkoa tiloihin, jonne ei tavallisesti ole ulkopuolisillä mitään asiaa, ja vieläpä ilman paikallaolevaa henkilökuntaa.

Tallinna-5 Tallinna-4 Tallinna-7 Tallinna-8 Tallinna-6 Tallinna-14

Iso hatunnosto kuitenkin hotellin turvallisuudesta vastaavalle kaverille, joka lopulta luotti meihin sen verran että päästi meidät katselemaan kaupungin katot värjäävää auringonlaskua aika mahtipontisen Viru-hotellin kyltin takaa. ”Do you promise to behave?” Kysyi herra vielä ennen lähtöä parvekkeille.

Matka hissillä Estorian aulasta hotellin 22. kerrokseen ja sieltä edelleen portaita pitkin kerrosta ylempänä sijaitsevaan KGB-museoon oli samalla todellinen aikamatka, sillä lopulta museokerroksen parvekkeella, valtavan hotellikyltin takana olo oli kuin Neuvostoliitossa konsanaan. Paikan arkkitehtuuri vei hetkessä takaisin aikaan ennen Viron itsenäistymistä, ja sai kylmät väreet kiirimään pitkin kroppaa.

Yksi kiehtovimpia asioita Viron-matkailussa onkin se Neukkuhistorian vahva läsnäolo paikassa kuin paikassa. Vaikka esimerkiksi Tallinna onkin supereurooppalainen, mahdollisesti jopa Helsinkiä paljon kansainvälisempi kaupunki, tulee siellä aina jollain tavalla esille se menneisyyden neuvostovalta. On se sitten kaupassa myynnissä olevat muovipusseihin pakatut jogurtit, neuvostolasten suosikkiherkut Kohuke-rahkapatukat tai vaikkapa Neukkuajoista muistuttava arkkitehtuuri.

Tallinna-9 Tallinna-11 Tallinna-12 Tallinna-13 Tallinna-10 Tallinna-15

Tuon 20 minuutin aikana, jonka herra Security meille tuolloin anteliaasti tarjosi, ehdittiin piipahtaa hotellin molemmille puolille avautuvilla terasseilla. Suosikki oli tietysti eteläpuolen parveke, josta avautui mahtava näkymä paitsi vanhaankaupunkiin ja auringonlaskuun, myös satamaan ja Suomesta saapuneisiin risteilyaluksiin. Tiirailtiinpa me myös haukankatseilla Tallinnan TV-tornia, jonne oltaisiin seuraavana päivänä suuntaamassa kohtaamaan pelkoja ja katselemaan maisemia.

Vaikka edellisen illan väriloisto oli lopulta ollut pilvien mahdollistamana lauantaista mahtavampi, ei pilvettömän taivaan auringonlaskukaan jättänyt kylmäksi. Satuttiin paikalle juuri parahiksi, ja ehdittiin todistaa kuinka pallo painui horisonttiin kaupungin kattojen taakse, ja jätti jälkeen vaan hiljalleen pimenevän taivaan.

Pian se meille luvattu 20-minuuttinen olikin jo ohi, ja oli aika lähteä. Kieltämättä oltaisiin varmasti Lauran, Rimman ja Juhanan kanssa viihdytty parvekkeilla pidempäänkin, mutta tuossa vaiheessa oli toki melko solidaarista palata lopun reissujoukkueen luo.

Tallinna-20 Tallinna-18 Tallinna-17 Tallinna-19 Tallinna-23 Tallinna-21 Tallinna-24

Pienenä vinkkinä voin vielä kertoa Estoria- tai Viru-hotelleissa vieraileville: 22. kerroksen tupakkapaikoilta avautuu aika mahtavat näkymät kaupunkiin, ja ne ovatkin parhaimmillaan juuri auringonlaskun aikaan. Näkymä ei oo aivan esteetön, mutta vallan mainio vaihtoehto sekin. Tästä vinkistä on kiittäminen Juhanaa, jolla on oikea supervainu, mitä tulee mahtavien maisemapaikkojen löytämiseen.

Upeita kuvia kannattaa tsekkailla Rimman ja Lauran blogeista!

Eng: This amazing sunset was photographed in the 23rd floor of Sokos Hotel Viru in Tallinn.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Maarit Johanna 5.8.2015 at 10.30

Wooaaah! Justiin eilen kirjottelin juttua Viru-hotellista ja meidän kerroksesta oli aika otolliset näkymät katella auringonlaskua. Mut tää on jotain eeppisempää!

Vastaa
Inka 12.8.2015 at 14.08

Ei hitsi, mää oon missannu tän kommentin… Mutta oli joo kieltämättä melko eeppiset näkymät, tuo kyltti vielä tuossa niin aijai!!

Vastaa
Kthetraveller 5.8.2015 at 10.41

Ihanat näkymät! Ja kyllä minä tosiaan välillä häpeän näitä meidän “ihania” suomituristeja. Ymmärrän omalla tavallaan, että vartijoiden on ollut hieman hankala luottaa asiallisiin turisteihin. Se toisenlainen turistiryhmä kun sattuu olemaan melkoisen näkyvässä osassa ;)

Vastaa
Inka 9.8.2015 at 20.39

No elä muuta sano!! Ja mieluummin tietty pelataan varman päälle, varsinkin kun suurin osa suomiturreista on tosiaan ihan juntteja. Valitettavasti jouduttiin sekin omin silmin toteamaan…

Vastaa
Musse 5.8.2015 at 11.38

“Vaikka esimerkiksi Tallinna onkin supereurooppalainen, mahdollisesti jopa Helsinkiä paljon kansainvälisempi kaupunki”

Ihan kiva että olet tuota mieltä vaikka Tallinnassa ei paljon afrikkalaisia ja arabeja näykään.

Vastaa
Inka 9.8.2015 at 20.38

Jep. Yks arabi bongattu!

Vastaa
Satu VW I Destination Unknown 5.8.2015 at 22.55

“Do you promise to behave”, hih…. :)

Miehen kanssa on ollut mukava käydä Tallinnassa, ollaan molemmat oltu Irlantilaisia. Englantilaisilla ei ole ollut paljon sen parempi maine sen jälkeen kun halpalentoyhtiöt aloittivat suorat lennot Tallinnaan.

Ja aivan mielettömiä kuvia!!!!!

Vastaa
Inka 9.8.2015 at 20.38

Hah, mahtavaa että teillä on se tuplaidentiteetti, jonka turvin voitta tosiaan vähän valita että minkä kansalaisuuden edustajia milloinki ootte. Tosi kätevää!!! Ja tuo oli ihan uus juttu, että englantilaisiakin vähän karsastetaan siellä!

Vastaa
Pingviinimatkat 6.8.2015 at 8.48

Onhan kyllä huippu upea tuo auringonlasku ja muutenkin tosi kiva postaus. Pikkasen jäi kaihertamaan, että en päässyt ylös mukaan kun sitten vielä tuuli vei seuraavana päivänä pallonkin mukanaan ja jäi sekin lintuperspektiivi näkemättä. Onneksi ei ollut reissun aktiviteetit näiden varassa, niin en jäänyt nuolemaan näppejäni, kiitos viisaan action johtajamme järjestämistä kaikista aktiviteeteista :) -Milla

Vastaa
Inka 9.8.2015 at 20.38

Hehee, onneksi tosiaan pääsit kokemaan vaikka ja mitä! Ja onneksi teillä on tulossa vielä toinen tsäänssi. :)

Vastaa
eve 12.8.2015 at 13.42

wau, mahtavat näkymät.. hienoja kuvia! ;)

Vastaa
Inka 12.8.2015 at 14.09

Kiitti Eve! Ja maisemat oli kyl huikeat, pitäs joskus tehä Helsingissä samankaltainen maisemakierros!

Vastaa

Jätä Kommentti