Pallontallaajat.net
Valikko

Minibudjettireissaajien gourmet-ateriat reissulla

Kirjoittanut Inka 1.9.2015

Nyt seuraa pitkästä aikaa ruokapostausta, ja minä ainakin oon enemmän kuin innoissani! Oon päässy viime aikoina kirjoittamaan ihan harmittavan vähän ruokajutuista, mutta koska myös edellisellä reissulla piti syyä joka päivä monta kertaa, ollaan taas rakkaan aiheen äärellä.

Ensimmäisenä Kroatian-aamuna suunnattiin suorinta tietä kohti ruokakauppaa. Dubrovnikin keskustan ja lentoaseman vieressä on kauppakeskittymä, jossa sijaitsi kaks suurta ruokakauppaa: paikallinen Konzum ja vähän kansainvälisempi Lidl. Parkkeerattiin Rento Konzumin pihaan ja minä kihisin innosta, sillä ruokakaupat nyt vaan on mun suosikkijuttuja reissatessa. Eka kauppareissu kesti varmaan tunnin, mutta oli sen arvoinen, sillä saatiin varusteltua läskikassit lähtökuntoon.

Seuraavana tehtävänä oli löytää sopiva piknik-paikka, jossa päästäisiin tuhoamaan eväitä. Semmoinen löytyi tosi nopeasti, jo ennen lentokenttää, sillä vastaan tuli sopiva levike, jossa oli paitsi bajamajat ja pöytä penkkeineen myös aika henkeäsalpaavat maisemat. Siinä sitten aamuyhdentoista helteessä kiskottiin kitusiin paikallisen ruokakaupan antimia. Mulle kävi muuten tuolla reissulla perinteiset, sillä olin ostanut leikkeleitä juuston kaveriksi. Nälissään en ollut suhtautunut riittävän kriittisesti mun kroatianskilsseihin, ja olin lopulta ostanut itelleni sikamakkaraa. Se tietysti selvisi vasta sen jälkeen kun olin nenästä kiinni pidellen vedellyt koko paketin tyhjäksi sillä ajatuksella, että ruokaa ei heitetä roskiin, vaikka olisi kuinka pahhaa. On varmaan helppo arvata, että en oo koskenu lihajalosteisiin sen jälkeen?

Ruokaa

Siitä päästään kuitenkin eteenpäin, meidän matkan ruokaympyrään. Se koostui lopulta joka päivä aika samanlaisista, hyviksi havaituista jutuista: jogurttia, hedelmää, siemeniä ja maapähkinöitä. Montenegrosta ostettiin seesaminsiementen kaveriksi kookoshiutaleita, ja täydennettiin varastoja isoilla pusseilla kikirikiä (paikallinen nimike maapähkinälle, mikä omaksuttiin aika nopeasti). Tää oli siis mun melko yksinkertainen eväs päivästä toiseen, kun taas Karim veteli vieressä naamaansa mitä milloinkin sinapilla kuorrutettuna.

Koko viikon meidän ruokailun pääasiassa olivatkin paikalliset hedelmät, jotka oli parhaimmillaan Albaniassa. Yritettiin ettiä hedelmiä myyvää ruokakauppaa jostain pienestä kylästä rajan tuntumassa, sillä meidän piti käyttää vielä viimeiset jäljellä olevat lekit. Löydettiin kauppa, joka oli lopulta aivan valtava pettymys, sillä ei keksitty sieltä mitään ostettavaa. Oltiin jo aika turhautuneina ajamassa pois, kunnes bongattiin toinen ruokakauppa, jonka pihalla oli iso kasa hedelmiä. Onnesta soikeina riennettiin hedelmälaatikoille, ja en oo kyllä tainnu tässä elämässä syödä yhtä herkullisia viinirypäleitä, kuin nuo nuoren albanialaispojan pussiin pakkaamat rypäleet. Ruoka oli Albaniassa käsittämättömän halpaa, ja hedelmissä ei tietenkään ollu hintoja missään. Vedettiin arvalla, ja käytettiin lopulta vain puolet jäljellä olevista rahoista. Ennen rajaa saatiin kuitenkin loputkin tuhlattua.

Ruokaa-6 Ruokaa-3 Ruokaa-7

Ruokakauppojen ero Montenegron ja Albanian välillä oli aika käsittämätön, sillä noilla meidän reiteillä Albaniassa ei vastaan tullut oikeastaan yhtään isoa ruokakauppaa. Paras mikä löydettiin muistutti kooltaan ehkä naapurin K-markettia. Montenegrossa taas oli isoja kauppoja vaikka kuinka, ja piipahdettiinkin pariin otteeseen Volin Hipermarketissa ja Hard Discount -nimisessä kaupassa hamstraamassa evästä.

Täytyy muuten nostaa hattua montenegrolaiselle tavalle lisätä työpaikkoja, sillä ruokakauppojen hevi-osastoilla näkyi todella työllistävä vaikutus, kun osastoilla oli oma työntekijä, jonka tehtävä oli punnita asiakkaiden pakkaamat hedelmät, teipata viivakooditarra pussiin ja solmia pussi kiinni. Siinä sitten nökötettiin jonossa hedelmäpussien kanssa, että saatiin eväät punnittua.

Hedelmien lisäksi meidän budjettiin mahtui pari halpaa ravintolaillallista, kun syötiin Albaniassa majapaikan ravintolassa. Niiden lisäksi piipahdettiin myös kerran katuruokakojulla, kun Karim pysäytti auton keskelle vilkasliikenteistä katua Shkoderissa hakeakseen viereisestä ruokakojusta meille evästä. Hetken siinä parkkipirkkoa silmiin tuijoteltuani se konkoilikin jo sieltä kahden lihapullilla täytetyn patongin kanssa. Eväät oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tosi herkullisia, ja hintakaan ei ihan hirveästi päätä huimannut, sillä yksi leipä oli maksanut 70 senttiä. Vieläkin melkein harmittaa, että ei käyty seuraavana päivänä hakemassa toista samanlaista satsia! Parasta oli tietysti se, että kun oltiin maassa jonka pääuskonto oli islam, ei sika-asiastakaan tarvinnut huolehtia. :)

Ruokaa-2 Ruokaa-4 Ruokaa-5

Kaikista meidän majapaikoista vaan yhdessä oli kunnollinen keittiö, joten päästiin myös kokkailemaan yhtenä iltana. Nauratti aika kovasti se meidän sporkeilla ja vesipulloilla varusteltu romanttinen dinneri, mutta ruoka oli herkullista, seura ensiluokkaista eikä sijainti Podgoricassakaan ollu mitenkään hullumpi.

Reissun jälkeen kikiriki jäi ruokasanastoon, joten herkullisten hedelmien ja muiden ruokien lisäksi saatiin jotain pysyvää, ainakin sanavarastoon. Nyt iltapalalle!

Eng: This is the food we ate during our road trip in the Balkans: simple yet delicious with lots of fresh local fruits.

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Laura R. 1.9.2015 at 22.27

En kestä, me oltiin saletisti samalla taukopaikkalevikkeellä katsomassa auringonlaskua ja piknikillä sillon meidän tokana Kroatia-iltana, oli niin tismalleen samalta kuulostava paikka!! :DD

Vastaa
Inka 2.9.2015 at 6.35

Haha, ihan mahtavaa! Ja varmana ootte olleet, me ei ainakaan bongattu siltä väliltä muita vastaavia paikkoja. :D

Vastaa
lena / london and beyond 3.9.2015 at 12.53

Ruokajutut, mahtavaa Inka! Mä rakastan kans ruokakauppoja (Wholefoods, ylläriii….? :D ) ja täällä Espanjassa vietän aika paljon aikaa niissä. Kaikki on niin uutta ja ihmeellistä. :)

Vastaa
Inka 3.9.2015 at 20.23

Hehe, ihanaa Leena, ruokakaupat on parraita! Ja voin uskoa että Carrefourit ja muut marketit vie siellä Espanjassa mennessään, vaikka Whole Foodsia ei ookaan. :D

Vastaa

Jätä Kommentti