Pallontallaajat.net
Valikko

Uskaltaako Balkanilla ajaa?

Kirjoittanut Inka 23.9.2015

Kun kevään 2012 reili Balkanilla päättyi, todettiin Karimin kanssa molemmat, että nyt ei mennyt aivan nappiin. Balkan ei ollut missään nimessä sopiva kohde reilille, sillä alueen junaliikenne on aika lapsenkengissä, ja junien taso sekä matkojen reittivalikoima on aika köyhä. Siitä viisastuneena päätettiin seuraavalla Balkanin-matkalla ottaa alle raiteiden sijaan renkaat, ja nyt matkan jälkeen voin todeta sen olleen hurjan paljon fiksumpi valinta.

Autolla Balkanilla-16 Autolla Balkanilla-24 Autolla Balkanilla-23 Autolla Balkanilla-22 Autolla Balkanilla Autolla Balkanilla-7
Ajaminen Balkanilla sujui meidän reissun osalta varsin mainiosti. Vuokrattiin auto halvimman hinnan perusteella ja se osoittautui osittain ihan hyväksi, osittain vähän huonoksi ratkaisuksi. Halvin hintaluokka takasi meille pikkuruisen, tosin neliovisen, Renaultin, joka pärjäsi kaupunkien tasaisilla teillä varsin mainiosti ja osoittautui pienen kokonsa puitteissa varsin näppäräksi juurikin kaupungeissa.

Sitten taas pienillä maalaisteillä ja vuoristopoluilla ei pikkuauton valinta enää tuntunut niin hyvältä ajatukselta. Kuski sai painaa kaasua kahta kauheammin ylämäissä ja taidettiin ajaa kymmenen kilometrin tuntivauhtia useammin kuin vaan kerran. Tosin piheyspäissään tehty valinta sopi tietysti meidän budjetille vallan mainiosti, joten sillä mentiin mitä oli, ja harjoitettiin kärsivällisyyttä.

Karim istui ratin takana koko matkan meikän toimiessa kartturina. Ei otettu mukaan navigaattoria, sillä meidän molempien puhelinten karttasovellukset riitti navigoimiseen vallan mainiosti. Mun Lumiassa oli mainiot Here Maps -kartat ja Karimilla Google Maps, joten ne loi yhdessä aika hyvän kombon.

Here Mapsit oli muuten ihan mahtavat, mutta antoi ymmärtää teiden koot välillä vähän väärin, mistä kärsittiinkin sitten oikein urakalla. Esimerkiksi kun muka oikastiin iso mutka ajamalla tietä, joka näytti Lumian kartan mukana olevan ihan saman kokoinen kuin se mutkitteleva tie, mutta oli todellisuudessa Yli-Iin pyöräteiden levyinen kärrypolku. Jälkikäteen kun tihrustettiin samaa tietä Googlen kartasta, oli se selvästi pienempi kuin muut. Sen jälkeen luotettiinkin Karimin masiinaan teiden kokoja arvioidessa.

Autolla Balkanilla-2 Autolla Balkanilla-8 Autolla Balkanilla-9 Autolla Balkanilla-3 Autolla Balkanilla-4 Autolla Balkanilla-11 Autolla Balkanilla-12 Autolla Balkanilla-10 Autolla Balkanilla-18 Autolla Balkanilla-17 Autolla Balkanilla-13

Itse ajaminen meni valtaosin mainiosti. Liikennesäännöissä ei ollut oikeastaan mitään sen kummempaa. Liikennekäyttäytyminen oli ehkä vähän huolettomampaa kuin Suomessa, erityisesti nopeusrajoituksin osalta. Suurimman haasteen toivat kuitenkin tiet, sillä teiden kunto vaihteli hurjasti.

Välillä saattoi olla oikein mainio ja just uusittu pinta leveässä tiessä, mutta se muuttui sitten hetkessä kuoppaiseksi soratieksi. Pari kertaa jouduttiin kääntymään takas muutaman kilometrin jälkeen ihan vaan sen vuoksi, että tie oli niin hemmetin huonossa kunnossa, että me oltais varmaan vieläkin siellä ajamassa, jos ei oltais tajuttu tehdä u-käännöstä ajoissa. Ei tehnyt hyvää hermoille.

Maiden välillä oli kuitenkin aika paljon eroja. Albaniassa tiet oli melko huonossa kunnossa ja liikenne vähän miten sattuu, mutta sitten rajan tuntumassa oleva moottoritie oli just uusittu, ja se oli taas aivan loistavassa kunnossa. Auton lisäksi teillä näkyi hurjat määrät pyöräilijöitä, jotka tosin hallitsivat liikennesäännöt aika mainiosti. Pyöräilijöiden lisäksi piti välillä väistellä hevosrattaita, lehmiä, lampaita ja tietysti myös mopoja. Montenegro taas oli melko tasapainoinen, paitsi pienillä teillä. Siellä ei paljoa väistetty vaan kaasutettiin menemään, joten meille turisteille jäi ainoaksi vaihtoehdoksi toivoa parasta ja kurvata ite pientareelle vastaantulijan paahtaessa ohi. Kroatiassa tiet oli hyvässä kunnossa mutta kuskit oli tosi aggressiivisia, mikä oli huomattava ero muihin maihin. Toki siellä on tosi paljon turisteja, mikä selittää vähän sitä että kaikki ajoi vähän eri lailla. Dubrovnikissa ajamisesta on ihan turha puhua, se oli kamalaa! Ruuhkat oli ihan järkyttävät ja aiheuttivatkin koko matkan ainoan läheltä piti -tilanteen.

Kaikissa maissa olikin tosi paljon aivan turhia ruuhkia. Saatettiin jumiutua autojonoon aivan ykskaks, ja madella kävelyvauhtia eteenpäin monta kymmentä kilometriä ennen kuin ruuhka sitten aivan yhtäkkiä helpotti. Siinä oli aika monta kertaa kärsivällisyys koetuksella, kun ei meinattu päästä millään eteenpäin.

Autolla Balkanilla-14 Autolla Balkanilla-20 Autolla Balkanilla-15 Autolla Balkanilla-28 Autolla Balkanilla-26 Autolla Balkanilla-25 Autolla Balkanilla-27

Napattiin vuokraamosta auto mukaan täydellä tankilla, ja jouduttiinkin piipahtamaan huoltoasemalla vasta paluumatkalla. Vertailtiin vähän polttoaineiden hintoja, ja tultiin siihen tulokseen että Montenegrossa oli Kroatiaa edullisemmat bensat, joten päädyttiin tankkaamaan Montenegron puolella. Maassa oli ilmeisesti polttoaineen suhteen jonkinlainen hintakartelli, sillä joka ikisessä ohittamassamme bensiksessä litra ysivitosta maksoi sentilleen saman verran. Tarkkaa hintaa en enää muista, mutta polttoaine maksoi ehkä neljänneksen vähemmän kuin Suomessa, joten halvalta se tuntui.

Montenegrossa oli myös aika altis palvelukulttuuri tankkipisteillä, joten päästiin myös sitä kautta tutustumaan paikalliseen tapaan lisätä työpaikkoja. Tosin Rennon tankin täyteen ladannut kaveri oli kyllä niin pahasti gonahtanut, että olisi varmaan suonut meille mielihyvin mahdollisuuden tankata ite oma automme. Eipä sillä, tankki saatiin täyteen ja vaikka hymyjä ei nyt varsinaisesti irronnutkaan, niin homma hoitui melko helposti. Maksu hoidettiin sisällä, joten myös kortilla pystyi maksamaan.

Ajaminen Balkanilla olikin kuitenkin melko helppo nakki, ja matkaa ei missään nimessä kannata ainakaan sen takia suunnitella muualla. Kun suhailee kiireettä ja nätisti, niin ei voi mennä muuta kuin nappiin. Sanoo siis Inka, joka ei ajanut Balkanilla metriäkään mutta vaan sen takia, että säästettiin toisen kuskin lisämaksut. :D Mutta hyvin seurasin vierestä kaikki kilometrit, enkä ees nukkunu kertaakaan, mikä on mulle hyvin epätyypillistä.

Jos tästä tiiviistä paketista jäi jotain kysyttävää, niin anna palaa! Rajanylitysten mietittäessä kannattaa tsekata myös tämä postaus. Mun lisäksi myös muun muassa Maarit on kirjoittanut omista kokemuksistaan Balkanilla ajamisesta, samoin Take me There -blogin Anna-Maria. Lauran blogissa taas on juttua Balkanin-matkan reitin suunnittelusta.

Eng: Driving in the Balkans turned out to be quite easy, especially if you have driven in Lebanon.

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Anni 23.9.2015 at 8.08

hei miten nuo karttasovellukset pelaa, onko ne jotenki offline-tilassa vai käyttääkö datayhteyttä?

Vastaa
Inka 23.9.2015 at 16.03

Hyvin toimii, ne pitää ainakin tuohon omaan lumiaan ladata ensin ja sitten pelaa vallan vaivattomasti myös offline-tilassa. :) Suosittelen kyllä käyttöä kovasti!

Vastaa
Esa | Reissuesan matkablogi 23.9.2015 at 12.20

Millähän nuhapumppumoottorilla teidän Clio oli varustettu? Fiestassani on 100 hv ja sillä ei ole mitään vaikeuksia nousta vuorille.

Bensa maksaa tosiaan Montenegrossa joka asemalla saman verran. Huhtikuussa 95:n hinta oli 1,20 e/l, mutta nousi kesän mittaan 1,32 euroon pudoten syyskuussa 1,18 euroon.

Here Mapsilla navigoi täysin offline kunhan on ladannut kartat muistiin. On totta, että Here tykkää täällä oikaista kinttupolkuja pitkin. Google Mapsiin offline-ominaisuutta on lupailtu tulevaksi.

Vastaa
Inka 23.9.2015 at 16.05

Hehe, kysy ennemmin että mitä ihmeen suoraan nousevia kärrypolkuja pitkin me ollaankaan ajeltu… :D Reittivalinnat meni siis aika lailla nappiin.

Aika näpsäkästi bensa nousi just turrekaudelle, mutta fiksuahan se on juuri noin. Ei se tosiaan kalliilta tuntunut silloinkaan, tosin nyt on jo luvalla sanoen halapaa. Kelepais körryytellä!

Meillä tuo Google Maps toimi mainiosti myös offlinessa, eli ilmeisesti on jo jollain tasolla saatavilla.

Vastaa
Veera 23.9.2015 at 15.19

Kiitos, kiitos, kiitos! Hienosti toteutettu postaus!

Vastaa
Inka 23.9.2015 at 16.05

No kiitos sulle kommentista, kiva kuulla! :)

Vastaa
Maarit 23.9.2015 at 17.29

Niillä kintupoluilla oli tosiaan välillä tuskanhiki! Meillä on ollut aina reissussa Lumian here maps ja kaikkialla muualla toiminut moitteetta, mutta Balkanilla oli tosiaan ongelmia noiden teiden koon kanssa ja sitten myös se, ettei se tuntenut kaikkia osoitteita mitä meidän yöpaikkoihin oli.. Ja kerran here maps luuli erästä portaikkoa autotieksi… Siinä oltiin körötelty Sarajevossa asuntojen välissä yhden auton mentävää tietä ylämäkeen hyvä tovi kun jouduttiin kääntymään :D Meillä on mies toistaiseksi ollut joka reissulla kuskina, jotenkin toimii niin et minä oon kartturina. Me tykätään aina ottaa myös perinteisen paperikartat mukaan. Siitä on jotenkin helpompi isompana katella ja miettiä reittiä tarvitessa. :)

Vastaa
Inka 23.9.2015 at 19.01

Aijaa, meillä kyllä löysi aika hyvin kaikki osoitteet, tosin ne tais olla merkattuna sekä tuossa Lumiassa että Googlen karttaohjelmassa. Eikä yövytty missään jeerassa, joten sekin varmaan vaikutti siihen. Ikävä juttu, että te jouduitte vähän seikkailemaan kartan vuoksi! Mää oon ihan superhuono kartanlukija, mutta siitä huolimatta se vaihtoehto on parempi kuin se, että Karim joutuis istumaan kartturina. :D Hauskaa, että teillä on vielä paperikartat messissä!

Vastaa
Tapsa 23.9.2015 at 21.00

Aika hauskaa, miten erilailla toinen voi kokea tuon autoilun Balkanilla. Eilen kotiutuneena voisin kertoa, ettei koettu ruuhkia, edes Dubrovnikissa, eikä mitään kiilailuja, poislukien Kalamari -Levantine lautalle ajon, josta tuli mieleen Formula -autot lähtöruuduissaan. Ahdastahan vanhojen kaupunkien keskustoissa tahtoo olla, mutta muuten ajaminen oli harvinaisen rentoa, jos vertaa vaikkapa Italiaan tai Espanjaan. Voihan olla, että liikennemäärät on vähentyneet näin loppusesongissa.

Vastaa
Inka 23.9.2015 at 22.39

Luultavasti sesongillakin on vaikutusta, sillä me oltiin liikenteessä just silloin kun kaikki muutkin, eli pahimpaan mahdolliseen ryysikseen piti tunkea itsensä. Aivan mahtavaa siis kuulla, että teillä on näin syksymmällä ollut hyvinkin tilaa. :)

Vastaa

Jätä Kommentti