Pallontallaajat.net
Valikko

Herkuttelemassa lakritsifestivaaleilla

Kirjoittanut Inka 18.11.2015

Viime viikonloppuna Helsingissä sijaitseva Wanha Satama täyttyi aikamoisista sokerihiiristä, kun tiloissa järjestettiin jo toista kertaa Suomen lakritsi- ja salmiakkifestivaalit. Tapahtuma järjestettiin Suomessa ekaa kertaa toukokuussa 2014, ja mua vieläkin vähän kirvelee kun en päässyt paikalle. Onneksi Karim kuitenkin pääsi, ja tiesi kertoa että nyt kannattaa mennä.

Festivaalikonsepti on rantautunut Suomeen mistäs muualtakaan kuin Ruotsista, ja viime vuonna yhen päivän mittainen festari oli laajentunut tälle vuodelle kaksipäiväiseksi. Ilmeisesti mustat herkut herättää myös suomalaisissa niin suuria tunteita, että kävijöitä riittää usealle päivälle.

Meille lakritsifestivaalit oli Karimin synttäriviikonlopun kohokohta, ja konkoiltiinkin Katajanokalla sijaitsevalle festivaalipaikalle sunnuntaina heti ovien avauduttua. Paikalla oli monia laku- ja salmiakkivalmistajia niin Suomesta kuin ulkomailta (ainakin siis Ruotsista ja Tanskasta), ja heti ensimmäisenä eteen levahti hervottomat määrät karkkimaistiaisia. Ei puhettakaan että kaikkia olis voinu maistaa, mutta yritettiin parhaamme! :D

Lakritsifestivaalit Lakritsifestivaalit-4 Lakritsifestivaalit-3 Lakritsifestivaalit-2 Lakritsifestivaalit-6

Käytännössä festarit oli siis tapahtuma, jossa ihmiset ahtoivat kitusiinsa ihan järkyttävän määrän lakua ja salmiakkia. Se tietysti kelpasi mulle, sillä kohtuus on aika kaukana kaikesta mitä teen, ja se pätee varsinkin syömiseen. Oli kuitenkin tosi mielenkiintoista päästä maistelun lomassa juttelemaan valmistajien kanssa sekä tietysti kyselemään tiukkoja kysymyksiä, tosin sen puolen hoiti tuo meidän perheen ravitsemusasiantuntija, mun siinä vieressä ahtaen kitusiin lisää lakua.

Suurimmat näytteilleasettajat oli pääsponsori Fazerin lisäksi Panda ja Halva, joiden maistiaiskulhot oli jatkuvasti täynnä ja tarjolla oli jos minkälaista sorttia. Esimerkiksi Halvan valikoima oli kyllä ihan uskomattoman monipuolinen, mikä tuli lopulta vähän yllärinä.

Lakumaistelun lisäksi osallistuttiin Fazerin tuotekehittelyworkshopiin, missä oltiin maistelemassa ja antamassa palautetta vielä kehitteillä olevista uutuuslakuista. Käytiin myös taiteilemassa omia tuotoksiamme lakuista ja hammastikuista, ja mun karsinassa oleva dinosaurus ei ehkä ollut kaikkein kauneimmasta päästä, mutta parhaani yritin ja pistin kyllä kaiken taiteellisen lahjakkuuteni peliin.

Paras ylläri oli mulle kuitenkin superkiva lukija, joka tuli moikkaamaan. Sitä ei tapahdu usein, joten tää oli harvinaisen mukava juttu. Terkkuja vaan Anette! :)

Lakritsifestivaalit-5 Lakritsifestivaalit-7 Lakritsifestivaalit-8 Lakritsifestivaalit-9 Lakritsifestivaalit-10

Kun maha oli täynnä lakua ja ohjelmasta oli otettu kaikki irti, oli mulla vielä yks ässä hihassa Karimia varten, sillä olin varannut meille paikat sunnuntain kokkailuworkshopista. Päästiin siis laittamaan ruokaa ja käyttämään lakua mausteena, mikä oli tosi mielenkiintoista näin ruokaorientoituneesta näkökulmasta.

Festareilla workshopeja järjesti lakritsikokki Douglas Spiik, joka on tietysti ruotsalainen. Hän on muun muassa superkokki Heston Blumenthalin oppilas, joten oli aika makeaa päästä miehen oppiin. Teemana oli lakun lisäksi superkiehtova molekyyligastronomia, mitä oli mahtavaa päästä kokeilemaan! Ohjelmistossa meillä oli naudan entrecote-pihvi lakulla maustettuna sekä hyytelöhenkiset kasvikset. Erityisesti jälkimmäinen kuulostaa vähän ällöltä mutta siitä se oli kaukana!

Lakun lisäksi maustettiin liha muun muassa fenkolilla ja muilla mausteilla, mutta kuulemma juuri fenkoli kävi lakritsijauheen kanssa erityisen hyvin. Sen jälkeen seurasi kokkikoulun paras vaihe, nimittäin liekitys! Mää tietysti poltin lihan päällä olleet mausteet tuhannen poroiksi, joten se siitä lakun vihvahteesta. Kasvikset käsiteltiin masiinassa, jonka nimestä mulla ei oo mitään hajua. Se kuitenkin loi ilmakapseleiden avulla paineen, joka taas aiheutti pienen hyytelön. Ei siis mitään hajua mitä oikeastaan tapahtui ja miksi, mutta lopputulos oli aika herkullinen annos.

Lakritsifestivaalit-11 Lakritsifestivaalit-12 Lakritsifestivaalit-13 Lakritsifestivaalit-14

Päästiin siis paitsi syömään mahat täyteen karkkia myös vähän kokkailemaan ja hieman syömään myös oikeaa ruokaa. Ja arvaatte varmaan, että huhtikuussa järjestettävät Ruotsin lakufestarit on jo merkattu kalenteriin? :)

Kävikkö nää lakufestareilla? Miltä tapahtuma vaikuttaa?

Eng: How about an entire event for just salty and sweet licorice? The Finnish licorice festival was amazing, and I am already looking forward for the next event.

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Pingviinimatkat 19.11.2015 at 6.30

Ai että teki tiukkaa katsoa nää kuvat läpi… Kuola vaan valuu. Sunnuntaina kovasti harkitsin festareille lähtöä, mutta sitten sohva ja möllöttely voitti. Täytyy ehdottomasti yrittää järjestää työmatka Tukholmaan huhtikuulle, että pääsen sinne festaroimaan, kun nämä jäi nyt kokematta. Ai ai, nam nam :D -Milla

Vastaa
Inka 19.11.2015 at 22.08

Haha, apua! Sun olis pitäny tulla, olisit niiin tykänny. Ens vuonna sitte, ehkä mennään Tukholmaan yhessä! ;)

Vastaa
Elina | Vaihda vapaalle 19.11.2015 at 8.30

Olihan maukasta luettavaa ja katsottavaa! :D Kyllä lakufestareille on joku vuosi päästävä. Käsittämätöntä, että lakusta ja salmiakista on niin miljoona varianttia. Oliko tuolla muuten turisteja vai lähinnä kotimaista kansaa?

Vastaa
Inka 19.11.2015 at 22.09

Lähinnä suomalaisia ja ruotsalaisia, vaikka kieltämättä vois olla aika kutkuttavaa viedä joku matkailija tuonne. :D Ei ehkä ihan hirviästi irtoais arvostusta.

Vastaa
tatjaana 19.11.2015 at 10.31

Nam, nam.. Olen kolme kuukautta karkkilakossa, joka päättyy 1.12.15. Ostan heti Fazerin uusia lakritsoja, sekä Sinistä suklaata. Ja Kouvolan lakritsaa.

Voi jospa ensi vuonna pääsisin Helsinkiin lakritsatapahtumaan!

Vastaa
Inka 19.11.2015 at 22.10

Tsemppiä karkkilakkoon! Mää olin joskus neljä vuotta, mutta sitten tulin järkiini. Hyvä niin! :)

Vastaa
päivi 19.11.2015 at 16.46

masiina on sifoni :)

Vastaa
Inka 19.11.2015 at 22.10

Kiitti muru, mää tiestin että nää tiijät! <3

Vastaa
Maarit 20.11.2015 at 19.22

Eeeiiiii! Miksen tiennyt tuosta! Oltais ihan ehdottomasti haluttu käydä jos oltaisi tiedetty. Noh, vielä se tulee uusi mahdollisuus joku kerta.. :)

Vastaa
Inka 21.11.2015 at 10.34

EIKÄ!! Voi ei, vähän harmi kun meni ohi suun (ja mahan). Huhtikuussa Ruotsiin sitte tai ens kerralla Suomessa!

Vastaa

Jätä Kommentti