Pallontallaajat.net
Valikko

Pyörällä ja metrolla Dubaissa

Kirjoittanut Inka 26.1.2016

Kaiken messuhulinan jälkeen nyt lienee sopiva hetki palata ruotuun, sillä Dubai-postauksia on tulossa vielä useampia. Vaikka meidän reissu oli tiukasti ohjelmoitu maan matkailuviranomaisten puolesta ja käytännössä liikkuminen sujui pääasiassa oman kuljettajan kyydissä, tuli kaupungin monipuoliset kulkupelimahdollisuudet aika hyvin tutuksi.

Matkailijoille suositellaan ihan ensteksi taksia, sillä noin nyrkkisääntönä sanottakoot, että Dubaita ei todellakaan oo rakennettu jalankulkijaa varten. Kaupungissa ei esimerkiksi oo yhtä keskustaa, vaan siellä on useita keskittymiä, jotka sijaitsevat tietysti monen kilometrin päässä toisistaan. Koska hyviä kävelyreittejä ei juuri ole, ei kävely oo mitenkään miellyttävää, eikä sen edes väitetä olevan hyvä tapa liikkua paikasta toiseen, ja turret ohjataan suoraan tosiaan sinne taksijonoon.

Se tietysti harmittaa ihan hulluna, sillä yks mukavimpia juttuja kaupunkilomissa on nimenomaan se accidental exercise, mikä tulee puolihuomaamatta samalla kun viipottaa nähtävyydeltä toiselle. Ite en mennyt taksilla kertaakaan, joten tarkkaa hintatasoa mulla ei ole. Niistä osaan kuitenkin sanoa kaks juttua: ne on huomattavasti edullisempia kuin Suomessa, ja pinkkikattoisissa takseissa on aina naiskuski. Taksien turvallisuutta, kuten monen muunkaan asian turvallisuutta, ei Dubaissa juuri tartte miettiä. Mittarit pelaa eikä kuskit juuri huijaa.

Dubai-8 Dubai-9 Dubai-11 Dubai-10 Dubai-12

Jos kuitenkin haluaa kulkea jollain muulla kuin taksilla, vaihtoehtojakin löytyy. Dubain metro on tietysti maailman uusin, hienoin ja kallein, tai ainakin maailman pisin, sillä se on napannut maailman pisimmän yhtäjaksoisen metrolinjan tittelin. Kulkeminen on halapaa ko saippua, mutta lipun hinta riippuu välimatkasta. Halvimmillaan matka maksaa 50 senttiä, joten not bad.

Paikalliskulttuurille tyypillisesti metroissa on omat osastot, jotka on tarkoitettu ainoastaan naisille. Se on aika kätevää, sillä silloin ei ainakaan tartte pelätä joutuvansa ruuhka-aikaan miesten kähmimäksi, mikä joissain kohteissa voi olla ihan oikea ongelma. Samalla oli myös hauska huomata, että ruuhka-aikaan metrojen naisvaunuista löytyy melko todennäköisesti tilaa. Se ei tietenkään auta silloin kun matkustaa vaikkapa poikakaverin kanssa, ellei halua dumpata seuralaista ruuhkaan. Metroasemat oli myös aika tyylikkäitä ja moderneja, melko viimeisen päälle, samoin kuin vaunut. Ylläribonuksena niissä ei saanut muuten pureskella purukumia!

Ja onhan Dubain  metrossa tietty myös ykkösluokka, tai tässä tapauksessa kultaluokka. Sekään ei oo mienkään överikallis, vaan maksaa noin tuplasti perusluokkaan verrattuna, ainakin Dubain metron verkkosivujen hintataulukon mukaan.

Dubai-2 Dubai-3 Dubai-5 Dubai-4 Dubai Dubai-7 Dubai-6

Se mikä matkalla tuli yllätyksenä vastaan, oli kaupunkipyörät. En olis missään nimessä kuvitellut bongaavani esimerkiksi Lontoosta tuttua kaupunkipyörää juuri Dubaista. Mutta siellä niitä nökötti nätti rivi aivan Burj Khalifan vieressä. En tosin nähnyt kenenkään käyttävän pyöriä, mutta jo se että niitä oli saatavilla on aika kova juttu.

Pyöräpisteitä on seitsemän ympäri Downtownia, ja vuokraaminen on suht edullista, sillä puolen tunnin pyöränvuokraus maksaa vajaat neljä euroa, ja kokonainen vuorokausi pari kymppiä. En tosin keksi ihan heti, missä noilla pyörillä kannattaisi rossailla, sillä bongasin pyöräväyliä yhtä vähän kuin jalkakäytäviäkin. Ehkä tuo sopis semmoiseen lyhytaikaiseen pyöräilyyn, just jotain puolen tunnin reissuja pienellä alueella, mutta ei välttämättä kaupunginosien välillä kulkemiseen.

Ite jos menisin lomalle, koittaisin varata majapaikan niin, että se olisi edes jotekin järkevien kävelyväylien varrella, sillä en vaan osaa kuvitella kaupunkilomaa, jossa suhataan taksilla paikasta toiseen. Mieluummin tietty käyttäisin myös metroa, mutta sitäkin vaan pakkotilanteessa, jos jalan ei pääsisi.

Eng: Dubai isn’t really a town where you could easily walk from one place to another. Everyone always suggests to take a cab, since they are reasonably priced and safe. The best part is that all the pink roofed cars are driven by women! I prefer walking but there really are no walking paths, so as an alternative I would go biking with the city bikes or use the metro, which is also quite nice, safe and not bad for the wallet, either.

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Sara 27.1.2016 at 7.28

Usein kaupunkilomilla aikakin on aika rajattu, eikä haluaisi tuhlata vähäistä aikaa metrolla maan alla kulkemiseen. On kyllä hassua jos yritetään suosia pyöräilyä mutta ei kävelyä.

sarasfablife.blogspot.fi

Vastaa
Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi 27.1.2016 at 20.46

Dubaissa metro kulkee suurelta osin korotetuilla maasilloilla ja matkalla näkee mukavasti kaupunkia, toisin kuin monissa muissa kaupungeissa. Parhaat näkymät kaupunkiin saa metron kultaluokassa.

Blogissani on lisää vinkkejä Dubaissa ja Ras al Khaimahissa liikkumiseen http://www.rantapallo.fi/elamaajamatkoja/2016/01/09/miten-liikkua-ras-al-khaimahissa-ja-dubaissa/

Vastaa
Inka 28.1.2016 at 22.06

Totta sekin, mutta kyllä itse kuitenkin mieluummin kävelisin, jos se vaan onnistuu.

Vastaa
Inka 28.1.2016 at 22.05

Sama juttu, mieluummin sitä seikkailee kaupungissa entä sen alapuolella.

Vastaa
Maarit Johanna 27.1.2016 at 8.29

Hei ompa hyvä vinkki! Mie varmasti skippaisin kaikki taksit ja metrot jos vaan sais pyörällä päästellä.
Mutta oikiasti ahistun vähän sellasista cityistä, joissa ei kävellen pääse minnekään. Toisaalta ymmärrän, että jos tuollakin saattaa olla joskus 60 astetta lämmintä, niin ehkä menisin mieluummin sinne ostarille ilmastoidulla naisten metrolla :D

Vastaa
Inka 28.1.2016 at 22.05

Joo se on ihan hyvä että on se viileä metro mihin voi paeta jos alakaa hiki valua liikaa, mutta silti. Kyllä se kävely vaan on parasta!

Vastaa
Hannu Rintanen 27.1.2016 at 13.44

Tervehdys: Kyllä Dubaissa ja lähiympäristössä on useampiakin mahdollisuuksia pyöräillä. Kaupunkireittien lisäksi on erityisesti huomioitava edellisvuonna kokeilemamme aavikkoreitti. Tästä löytyy tekstiä seuraavasta blogistamme:
https://hannujamerjakaukomailla.wordpress.com/2014/03/03/pyorailya-hiekkaeramaassa/ .
(Jos joku on enemmän kiinnostunut polkupyöräilyistämme, niin niitä blogitekstejä löytyy tästä osoitteesta: https://hannujamerja.wordpress.com/)

Vastaa
Inka 28.1.2016 at 22.05

Oho, kuulostaa jännittävältä!

Vastaa

Jätä Kommentti