Pallontallaajat.net
Valikko

Heinäkuun kesäretki majakkasaarelle

Kirjoittanut Inka 13.7.2016

Yhteistyössä Marine Lines

Mitä kaikkea ehtii kesäisenä iltana töiden jälkeen? No vaikka mitä, esimerkiksi piipahtaa Hangossa majakkasaariristeilyllä! Saatiin työkavereiden kanssa idea kesäisestä tiistai-iltapäivän majakkaristeilystä toissa viikolla, kun bongattiin Hangon edustalla vierailijoille avattu uusi majakka. Noin 20 minuutin laivamatkan päässä Hangon satamasta sijaitsevalle Russarön saarelle on tehty risteilyjä jo kahdeksan vuoden ajan, mutta saarella sijaitseva majakkaan ei oo päässy aikaisemmin, ei ennen kesäkuuta jolloin se avattiin vierailijoille.

Russarön majakka-8 Russarön majakka-7 Russarön majakka Russarön majakka-2 Russarön majakka-3 Russarön majakka-4 Russarön majakka-5

Kuten blogin edellisestä majakka-aiheisesta postauksesta voi hienovaraisesti rivien välistä tulkita, on meidän työporukassa yksi, joka on hurahtanut majakoihin pahemman kerran. Onneksi me muut ollaan aika helposti innostuvaa sorttia, eikä tainnut tarvita muuta kuin mainita puoliääneen ajatus yhteisestä majakkareissusta, ja meitä oli jo autolastillinen lähdössä tutkimaan tuota pientä saarta.

Majakkaristeilyjä järjestetään Russaröön kerran viikossa, ja tänä kesänä Hangosta pääsee pikkuruiselle saarelle ainoastaan yhdeksän kertaa, joista tämä oli jo neljäs. Kolmen ja puolen tunnin mittainen risteilyreissu sisältää noin 40 minuutin verran laivassa istumista, mikä jättää vajaat kolme tuntia aikaa saaren tutkiskeluun. Russarö on puolustusvoimien harjoituskäytössä noin puolet vuodesta, mistä syystä vierailu on rajoitettu niin ajallisesti kuin liikkumisenkin suhteen. Saarella onkin rajattu melko tarkasti alueet joilla voi liikkua tai ottaa kuvia, eikä risteilylle pääse muut kuin Suomen kansalaiset.

Laivassa on tilaa reilulle sadalle ihmiselle, ja sama jengi pysyy koossa saarivierailun alkumetrit, sillä vierailun alussa on lyhyt ohjattu opasreitti, jonka aikana saaren käytännöt ja historia tulevat tutuiksi. Lopulta vapaata aikaa saarella kiertelyyn jää kuitenkin melko ruhtinaallisesti, sillä reilut pari tuntia riittävät aivan mainiosti Russarössä.

Russarön majakka-6 Russarön majakka-13 Russarön majakka-15 Russarön majakka-9 Russarön majakka-18Russarön majakka-14

Kun yhteinen osuus oli ohitse, oli meidän suunta sama kuin lähes kaikilla muillakin saarivierailijoilla, eli saaren näyttävä punasävyinen majakka. Viisikerroksinen majakka on noin 150 vuotta vanha, ja sinne tosiaan on päässyt sisälle asti vasta viime kuusta lähtien. Vierailu majakan edustalla on kuitenkin huomattavasti antoisampi kuin piipahdus majakan sisäpuolella, sillä Liikenneviraston määräysten mukaisesti vierailijoilla ei ole asiaa majakan ylimmälle tasanteelle, eivätkä maitolasista tehdyt ikkunat juurikaan näytä maisemia majakasta käsin. Vierailu ei siis millään oo sen kahdeksan euron arvoinen, mitä se maksaa, joten Russarön saarella kannattaa suosiolla jättää majakan sisäpuolella piipahtaminen välistä.

Mää en kuitenkaan ollut koskaan aikaisemmin käynyt sisällä majakassa, joten kyllä se oli silti aika siisti kokemus, vaikkakaan maisemia ei juuri näkynyt. Päästiin kuitenkin tirkistelemään ritilän läpi majakan ylimpään kerrokseen, mistä näkyi välähdys majakan lampusta sekä seinällä oleva muistolaatta majakan viimeiselle majakanvartijalle. Ja jos minä olin melko fiiliksissä majakkavierailusta sen vajavaisuudesta huolimatta, niin meidän majakkakassilla ja majakkakorulla matkaan varautunut majakkafani ei kyllä hänkään näyttänyt pettynyttä naamaa.

Russarön majakka-21 Russarön majakka-19 Russarön majakka-22 Russarön majakka-24 Russarön majakka-26 Russarön majakka-25 Russarön majakka-23 Russarön majakka-28

Kuten majakka-eksperttimme mukaan aina majakkasaarilla, myös Russarössä oli melko jäätävän koleaa ja aika hurja tuuli. Oltiin kuitenkin onnekkaita, kun saatiin hetken verran pilvetöntä taivasta ja jopa aurinkoa ennen kuin taivas hetkeä myöhemmin oli täynnä pilviä. Pilvinen sää toi kuitenkin majakkasaarelle aivan oman tunnelmansa!

Koska Russarö on tosiaan edelleen puolustusvoimien käytössä ja siellä järjestetään armeijatoimintaa säännöllisesti, tarkoittaa se sitä että saarella on tietysti myös sotilaskoti. Ja kaikki intin käyneet tai inttileskinä kärvistelleethän tietää, että se tarkoittaa ainoastaan yhtä asiaa: sotkun munkkeja! Russarön sotkun munkit ei kuitenkaan oo ihan yhtä tuoreita kuin mantereella sijaitsevien sotilaskotien tarjoamat, mutta nostavat siitä huolimatta ihan varmasti majakkasaarivierailun vielä ennestään korkealentoisempiin sfääreihin.

Russarön majakka-30 Russarön majakka-36 Russarön majakka-31 Russarön majakka-37 Russarön majakka-35 Russarön majakka-39 Russarön majakka-38 Russarön majakka-40

Illan majakkaristeily maksaa yhdeltä hengeltä 37 euroa ja niin halutessaan vierailu majakassa siihen päälle vielä kahdeksan euroa. Mitään minibudjetin hommaa tuo ei siis ole, mutta tarjoaa kyllä aivan loistavan kesäelämyksen, jos osaa yhtään arvostaa majakoiden kauneutta ja mystisyyttä. Risteilyjä järjestää kerran viikossa tiistaisin Russaröön liikennöivä Marine Lines.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Maarit 13.7.2016 at 6.37

Näyttää kauniilta! En ole kääynyt yhdelläkään Suomen majakoista, vaikka ne ovatkin kaikkien kuvien perusteella upeita ja tuovat mieleen jotain ihanaa vanhanajan saaristolaisromantiikkaa. Kieltämättä hinnat on kyllä sellaisia, että sinne saarelle pitää oikeasti jo haluta lähteäkseen. Ja miksipä ei haluaisi, ehdottomasti minäkin joku kerta haluan käydä jollain Suomen majakoista. :)

Vastaa
Inka 14.7.2016 at 21.49

Nää kyllä varmasti tykkäisit noista majakkamaisemista ihan oikeassakin elämässä! :) Ja parastahan tässä on se että tuo risteily oli vasta edullinen, haaveilin just jostain muista majakkaristeilyistä ni huhhhuh on kyllä kalliita. Tosin jos kerran kesässä käy niin kevyesti kyllä sen arvoisia.

Vastaa
Sara I Sara's Fab Life 13.7.2016 at 8.00

Ihania kuvia ja ihana tuo sun paitas :) Ja työkaveris kangaslaukku on oikeestaan aika cool :D Harmi että majakkaan ei ihan ylös päässyt.

Vastaa
Inka 14.7.2016 at 21.49

Voi kiitos Sara! Ja tuo kangaskassi on kyllä ässä, sopi tunnelmaan täydellisesti. :D

Vastaa
Merja Silventoinen 13.7.2016 at 12.41

Kyllä majakkasaarilla kannattaa käydä. Itse olen käynyt Bengtskärissä,Russarössä,Söderskärissä, Isokarissa(Uusikaupunki) Kylmäpihlaja(Rauma) ja viikko sitten Virossa Pakrin majakka Paldiskissa, Hiidenmaalla Tahkuna,Ristna ja Kopu.

Vastaa
Inka 14.7.2016 at 21.51

No ehdottomasti kannattaa! Ja vau, tuossa on kyllä aikamoinen lista, epäilemättä jokainen reissu on ollut mahtava!

Vastaa
Laura | RIMMA + LAURA -matkablogi 13.7.2016 at 13.22

Ihana majakkasaari, tuonne pitää joskus päästä <3 Mäkin ihastuin sun puseroon, ihan sun näköinen ja muutenki oot niin söpö ja Russarökin on niin söpö että en voinu tulla ku hyvälle tuulelle tästä postauksesta! <3

Vastaa
Inka 14.7.2016 at 21.54

Suosittelen Laura, nää tykkäisit taatusti!! <3 Ja kiitti ihanista kohteliaisuuksista muru! Ihanaa, jos tulit hyvälle mielelle. <3

Vastaa
Maarit Johanna 16.7.2016 at 12.15

Metsien kätkemä sai minutki hullaantumaan majakoista! Ne ei ole koskaan oikein kuuluneet mihinkään must-visit kohteisiin mulla, koska en ole ikinä asunut rannikolla. Muutamassa käynyt ja kyllä se majakkakuumekin sielä kolkuttelee. Että on suloinen majakka!

Vastaa
Inka 17.7.2016 at 21.00

Mulla vähän sama juttu, Marjaniemen majakka Hailuodossa on ollut ainoa kosketuspinta majakoihin mutta kieltämättä kun lähipiirissä on niin monta majakkafania, alkaa ne näyttää munkin silmissä vähän eriltä.

Vastaa
Piia/aurinkokujalla 20.7.2016 at 13.10

En ole itse käynyt millään majakka saarella, vaikka meilläkin täällä sellainen on.
Osallistu katsehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

Vastaa
Inka 20.7.2016 at 19.45

No ehottomasti kannattaa, jos lähiympäristöstä löytyy!

Vastaa

Jätä Kommentti