Pallontallaajat.net
Valikko

Kolme retkeä Kazanista – Tatarstanin näyttävimmät kohteet

Kirjoittanut Inka 14.7.2016

Yhteistyössä Visit Tatarstan

Venäjän Tatarstanissa ei näkeminen lopu kesken. On valtavia kirkkoja, koristeellisia moskeijoja, övereitä hallintorakennuksia ja satulinnoja  muistuttavia teattereita. Tiheään rakennetun  pääkaupungin vastapainoksi on sitten myös niitä suuria puistoja ja laajoja viheralueita, joihin niin reissuliisat kuin paikallisetkin suuntaavat rauhoittumaan.

Vaikka muutaman päivän reissu kuluisi vaivatta ihan varmasti jo pelkästään Kazanin ihmeitä tutkiskellen, löytyy pääkaupungin ulkopuoleltakin vierailemisen arvoisia paikkoja. Meidän lyhyen piipahduksen aikana ehdittiin viettää kaks päivää muualla kuin Kazanissa tehden kaks päiväretkeä.

Tatarstan Tatarstan-2 Tatarstan-5 Tatarstan-4

Suur-Bolgar

Ekana otettiin rennosti risteilemällä pitkin legendaarista Volga-jokea Suur-Bolgariin, joka on Tatarstanin toinen Unescon maailmanperintökohde. Parin tunnin mittainen laivamatka sujui melko mukavasti maisemista nauttien ja Merin kanssa höpötellen sekä tirsoja vedellen. Perillä meitä odotti nätti viheralue näyttävine rakennuksineen sekä historiaa täynnä oleva alue.

Unesco-kohteen asema on saavutettu erikoisen sijainnin, merkittävän historian sekä loputtomien museoiden avulla. Suur-Bolgarin alueella on paitsi aika jäätävän kokoinen Suur-Bolgarin oma museo myös muun muassa Koraani-museo sekä ehkä huvittavin museo mitä tiiän, leipämuseo, joka onneksi toimii myös ravintolana.

Siisteintä Suur-Bolgarissa oli kuitenkin mun silmissä vehreys, sillä valtava nurmikenttä jatkui niin pitkälle kuin silmä vaan jakso kantaa, ja välissä pilkotti supernättejä rakennuksia. Oli moskeijaa, minareettia ja museota.

Tatarstan-6 Tatarstan-7 Tatarstan-8 Tatarstan-9 Tatarstan-10

Suurimman vaikutuksen Suur-Bolgarissa minuun teki kuitenkin siellä sijaitseva valtava moskeija, joka muistutti aika kovasti Intian Taj Mahalia. Rakennus oli kieltämättä huomattavasti vaikuttavampi ulkoa kuin sisältä, mutta jo itsessään Suur-Bolgarin vierailun väärti.

Unesco-kohteeseen pääsee myös autolla, ja matkaa Kazanista kertyy noin 200 kilometriä. Meille kerrottiin laivamatkan olevan kuitenkin autoilua nopeampi vaihtoehto, ja kieltämättä olikin melko rentoa istuskella (eli nukkua) laivan penkeillä mennen tullen.

Tatarstan-12Tatarstan-11Tatarstan-13

Svijazhskin saarikaupunki

Toinen hyvä päiväretkikohde on Svijazhskin saarikaupunki, johon on Kazanista vaan 60 kilometrin matka. Svijazhski (yritäppä muuten lausua tuon kaupungin nimi, ei oo heleppoa!) on kazanilaisille vähän kuin helsinkiläisille Suomenlinna: sinne matkustetaan viikonloppuisin perheen tai kavereiden kanssa ottamaan rennosti ja unohtamaan kaupungin kiireys.

Varsinaisia nähtävyyksiä Svijazhskissa on melko hurjasti, mutta kaikki ne on joko kirkkoja tai muita uskonnollisia monumentteja. Ortodoksikirkot on kuitenkin tosi näyttäviä sisältä, joten suosittelen kyllä vierailemaan ainakin yhdessä. Tatarstanilaiset toivovat Svijazhskista maan kolmatta Unesco-kohdetta, ja saarella onkin kova restaurointi meneillään. Se tosin voi kestää vielä vuosikausia, joten ihan heti kolmatta Unescoa ei alueelle taida olla tuloillaan.

Vaikka Svijazhskin kovin juttu oli niin ikään vehreys ja rauhallisuus, kaikkein mieleenpainuvin asia saarella oli kuitenkin erään kirkon kalmisto. Koska olin Tatarstanissa pressimatkalla, saatiin me astetta erikoisempaa kohtelua. Se näkyi muun muassa siinä, että meidät vietiin yhteen remontin alla olevaan kirkkoon ihastelemaan restauroitavaa freskoa. Kun ihailut oli ihasteltu, kysyi opas että haluttaisiinko piipahtaa kirkon kellarissa katsomassa sieltä löytyneitä luurankoja. Klunks! Uteliaisuus kuitenkin voitti nynnyyden, ja niin mentiin kohti pimeää kellaria. Siellä oli remontin jäljiltä tosi siistiä, ja yllättäen remppatöiden keskeltä löytyneet luurankokasat oli pakattu nätisti violetteihin ja sinisiin Fa-deodorantin mainoskasseihin odottamaan parempaa säilytystä. Kyllä siinä vaiheessa kieltämättä kylmäsi melko lailla, kun edessä oli kasa pääkalloja, joissa joskus oli ollut myös silmät, korvat ja hiukset. Luojan kiitos meille ei kerrottu keille nuo luurangot oli joskus kuuluneet.

Tatarstan-14 Tatarstan-15 Tatarstan-16 Tatarstan-17

Saari on sinällään mielenkiintoinen, että se on historian kertomusten mukaan rakennettu 1500-luvulla supernopeasti, vaan 30 päivässä. Rakennuttajana oli tietysti Iivana Julma, jonka nimi vilahtaa vähän väliä esiin Tatarstanin historiasta puhuttaessa. Ehkä nuo luurangot liittyi jollain tavalla hallitsijan nimeen, mutta toivottavasti ei.

Tatarstan panostaa Svijazhskin matkailuun aika kovasti, ja siitä ollaan tekemässä tosi kovaa vauhtia seuraavaa Unesco-kohdetta. Tähän väliin kerrottakoot, että meidänkin matkan sponssannut Tatarstanin matkailu lahjoittaa ilmaisen Svijazhskin päiväretken tuhannelle ensimmäiselle Tatarstanissa vierailevalle suomalaiselle. Lisätietoja retkestä voi kysellä Tatarstanin-matkoja tarjoavista matkatoimistoista, joita ovat Arial Travel, Etelämatkat, Matka-Prima, Lähialuematkat ja Traveller.

Kaikkien uskontojen temppeli Kaikkien uskontojen temppeli-4 Kaikkien uskontojen temppeli-2 Kaikkien uskontojen temppeli-7

Kaikkien uskontojen temppeli

Kolmas kohde, joka ei sijaitse kovin kaukana Kazanin keskustasta, on Kaikkien uskontojen temppeli. Se oli yks niistä kohteista, joita googlettelin etukäteen ja mistä innostuin kuvat nähtyäni melko isosti. Tämmöinen todella värikäs useasta eri rakennuksesta koostuva kompleksi on sen verran mieleenpainuva, että se oli päästävä näkemään omin silmin. Rakennus on Kazanin vastine Barcelonan Sagrada Familialle, sillä espanjalaiskirkon tavoin myös tämän uskonnollisen kohteen rakentaminen on aloitettu jo vuosikymmeniä sitten, eikä sitä oo vieläkään saatu valmiiksi. Töitä hidastaa myös rakennuksesta vastanneen henkilön kuolema, sillä Kaikkien uskontojen temppeli oli yhden miehen projekti, ainakin ajatuksen tasolla.

Kaikkien uskontojen temppeli-5 Kaikkien uskontojen temppeli-3

Se mikä tässä rakennuksessa sitten jaksaa kiinnostaa selviää kuvista. Yhdessä rakennuksessa on 16 uskonnon symbolit, mutta ensisijaisesta rakennuskompleksi on kuitenkin turistien suosima kohde. Sinisävyinen värikäs rakennelma erottuu kieltämättä aika kirkkaasti myös tatarstanilaisesta katukuvasta, ja näyttää myös hemmetin mielenkiintoiselta. Ajatus temppelin takana on kiehtova, ja sopii alueelle täydellisesti, sillä se symboloi Tatarstanin monikulttuurisuutta, mistä mekin saatiin reissulla monta esimerkkiä.

Sisälle temppeliin meillä ei kuitenkaan ollut asiaa, sillä se on avoinna ainoastaan kahtena päivänä vuodessa. Sinällään hassua että noin näyttävä rakennus on pitänyt laittaa alulle, mutta sitä ei oo alkujaankaan tarkoitettu vierailtavaksi muuten kuin ulkopuolelta.

Mun silmissä Kaikkien uskontojen temppeli oli aika kiehtova kohde, mutta meni osaltaan myös hullujen tienvarsinähtävyyksien kategoriaan.

Näitä kohteita kannattaa siis tsuumailla jos päädyt Tatarstaniin ja alkaa tuntua, että Kazanista vois lähteä johonkin suuntaan. Ja jos ei muuta, kannattaa ainakin kokeilla josko ehtisi tuhannen ensimmäisen suomalaisreissaajan joukkoon ja sais ilmaisen päiväreissun Svijazhskiin.

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Sandra 14.7.2016 at 11.05

On kyllä Taj Mahalin näköinen kirkko! :O.

Mielenkiintoisia paikkoja, joihin pääsee käymään. Hyvä idea tarjota ilmainen retki 1000 ensimmäiselle suomalaiselle.

Vastaa
Inka 14.7.2016 at 21.55

Totta, varsinkin kun kyseessä on noin erikoinen kohde niin on siistiä, että matkailijoiden houkutteluun on oikeasti panostettu.

Vastaa
Maarit Johanna 16.7.2016 at 12.13

Postaus toisensa perään saa mun pään pyörälle! Noi kirkot, moskeijat ja muut on ihan kuin jostain ihan muualta kuin Venäjältä mun pään mielestä.
Markku vaan ei ole erityisen innostunut hankkimaan lentoja Kazaniin ja takaisin. Mullaki kyllä kieltämättä olis sellanen fiilis, että pitäs osata kieltä tai ottaa venäjän taitoinen eno matkaan reissulle. Mieluummin ehkä lähtisin kuitenkin tuonne Kazaniin kuin ei-ehkä-niin-kauniiseen Murmanskiin :D

Vastaa
Inka 17.7.2016 at 20.59

Hei ihanaa että oot niin mielissään tuosta paikasta, toivottavasti pääset sinne pian!!! Kyllä se Markku siitä innostuu, pidän peukkuja! Ja kieltämättä se kielitaito varmasti helpottais huomattavasti, vaikka kyllä me on Pietarissakin reissattu ihan omine nokkinemme ilman sen kummempaa kielitaitoa. Kazan on kuitenkin koko Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki, joten siinä mielessä vois ihan hyvin pärjätäkin.

Vastaa
Anna-Katri / Adalmina's Adventures 16.7.2016 at 19.42

Vaikuttaa kyllä varsin mielenkiintoiselta ja monipuoliselta kohteelta – mikä tuli ainakin itselle hieman yllätyksenä. Viime aikoina olen kyllä entistä enemmän haaveillut matkoista idän suuntaan, mutta ainakaan vielä en ole rohkaistunut lähtemään. Venäjän -stanin sijaan olen tosin katsellut niitä muita -stan maita.
Ps. Sinulle on pieni postaushaaste blogissani:
http://adalminasadventures.com/omituisia-matkakokemuksia/

Vastaa
Inka 17.7.2016 at 21.01

Joo, kieltämättä odotin itsekin ehkä vähän vähemmän monipuolista kohteesta. Mulla on vielä kaikki muut -stan-kohteet näkemättä, joten toivotaan että pääsen seikkailemaan niihin pian. Ja kiitos haasteesta, täytyy tsekata! :)

Vastaa
Piia/aurinkokujalla 20.7.2016 at 13.01

Upeita kuvia, kun en ole itse ikinä käynyt ulkomailla.
Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

Vastaa
Inka 20.7.2016 at 19.45

Kiitos!

Vastaa

Jätä Kommentti