Pallontallaajat.net
Valikko

Uskaltaako Ukraine Internationalilla matkustaa?

Kirjoittanut Inka 9.8.2016

Monet reissaajat välttelevät tiettyjä – vai pitäiskö sanoa tiettyjen maiden – lentoyhtiöitä riippumatta siitä onko ne listattu EU:n mustalle listalle vai ei. Mulla ei oo ihan hirveästi väliä millä lennän, ja kokeilenkin mieluusti uusia yhtiöitä luottaen siihen, että ne yhtiöt jotka ei tuolla listalla oo, on ok. Se ajatus mielessä varasin tarjolla olevat halvimmat Bakun-lennot eikä se, että ne sattui olemaan Ukraine International Airlinesin, hetkauttanut ostopäätöstä tehdessä suuntaan tai toiseen. Ei edes, vaikka matkaan sisältyi välilasku Kiovassa, mikä olis varmasti monille aikamoinen turn off.

UIA:lla hintaan sisältyy ruumatavara mutta ei lennonaikaisia tarjoiluja vettä lukuun ottamatta. Sapuskat olis voinu tilata etukäteen yllättävän halpaan hintaan (6 euroa lentokoneateriasta, 2 euroa paninista) tai ostaa tietysti koneesta vähän kalliimmalla, mutta kuten minibudjettireissutyyliin kuuluu, varustauduttiin matkaan omin ompuin. Mentiin pelkillä käsimatkatavaroilla jota oli vähän yli sallittujen rajojen, mutta ei siitä mitään sanomista tullu.

Ukraine International Airline-6 Ukraine International Airline-4 Ukraine International Airline-5
Me suunnattiin ennen reissua lentokentälle tavallista aikaisemmin suunnitelmana fiilistellä lähdön tunnelmaa kaikessa rauhassa. Jätettiin lähtöselvityksen tekeminen lentoaseman masiinaan, jossa uskottiin sen olevan mahdollista pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaessa. No ei aivan ollut.

UIA:n Helsingistä lähtevät matkustajat eivät nimittäin voi tehdä lähtöselvitystä missään muualla kuin tiskillä: ei automaatissa eikä edes yhtiön verkkosivuilla tai sovelluksella. Riippumatta siis siitä onko ruumatavaraa vai ei, ainoa vaihtoehto päästä lennolle on jonottaa yhtiön lähtöselvitystiskille. Me nautittiin hääpäivästä siis odottamalla ensin tunti lähtöselvityksen avautumista ja sitten jonottamalla tiskille ukrainalaisten mummeroiden kanssa. Toki tuo oli täysin oma moka sillä asian laita olis varmasti ollut etukäteen selvitettävissä, mutta rehellisyyden nimissä on tunnustettava että ei kyllä käynyt mielen vieressäkään, että edes web check-in ei olis ollu mahdollinen. (Ja täytyy tunnustaa että tästä piti hieman itkeä myös Twitterissä, missä yhtiön edustajat reagoivat alle viidessä minuutissa, pisteet siitä.)

Varsinainen lentokokemus oli ihan kuten millä tahansa muulla yhtiöllä: ei mitenkään erityisen hyvä, mutta ei myöskään erityisen kämänen. Koska Suomesta ei oo suoria lentoja Bakuun, päästiin kokemaan yhteensä neljä UIA:n lentoa. Palvelu oli kaikissa ihan ok, ja koneet oli poikkeuksetta melkein täysiä. Kiovasta Bakuun mennessä ei saatu edes vierekkäisiä istumapaikkoja lippuihin, mutta onnistuttiin kuitenkin vaihtamaan paikkoja muiden matkustajien kans, mikä oli tietysti onni varsinkin noin juhlapäivänä.

Ukraine International Airline Ukraine International Airline-3 Ukraine International Airline-7 Ukraine International Airline-2

Ja jos yhtiön lähtöselvityssovellus oli täysin tyhjänpäiväinen Helsingistä lähtiessä, oli se päivän pelastus Kiovan välilaskun aikana. Kun saatiin Helsingissä lopulta boarding passit kouraan, ei lähtöselvitystä oltu voitu tehdä kuin matkan ekalle legille Kiovaan asti. Siellä meitä odotti lyhyehkö välilasku ja transit-tiskin edessä satojen metrien jono, joka ei tietenkään edennyt juuri lainkaan. Lentokentän ilmainen Wi-Fi ja hetken jonossa seisomisen jälkeen toimintakykyisiksi heränneet hoksottimet takas kuitenkin sen, että saatiin tehtyä lähtöselvitys sovelluksen avulla ja pystyttiin skippaamaan pitkä jonotus. Pieniä ovat lentomatkustajan ilot!

Lentäisinkö sitten UIA:lla uudestaan? Ryanairia vähän turhan kovasti muistuttavasta värimaailmasta huolimatta ehdottomasti. Yhtiön hinnat on kuitenkin varsin kilpailukykyiset ja kohdevalikoima tuohon maapallon kolkkaan oikein hyvä, joten miksi ei.

Lisää tästä aiheesta

9 Kommenttia

Tiia 10.8.2016 at 15.28

Hei!
Olen kirjoittamassa opinnäytetyötä liittyen blogeihin ja niiden käytettävyyteen. Tavoitteena on parantaa erästä ilmaista blogipalvelua ja siihen tarkoitukseen tarvitsisin blogia kirjoittavien henkilöiden apua. Toivoisin, että mahdollisimman moni blogin kirjoittaja kävisi täyttämässä alla olevan linkin kyselyn.
Kysely on helppo ja nopea täyttää ja siihen vastanneiden kesken arvotaan kaksi Finnkinon leffalippua!
https://goo.gl/forms/Kt7KtvQtGY60anes1

Kiitos avusta!
– Tiia Valtonen

Vastaa
Reissu-Jani 10.8.2016 at 18.52

Olen lentänyt useasti (10 kertaa) UIA:lla – ihan hyvä lentoyhtiö, ja varsinkin uudet 737-900 koneet ovat mukavia, jos on vanhempi 737-500 osunut, ja kerran jopa 767-300ER. Olen aina saanut Helsingistä lähtiessä myös jatkolentojen boarding passit. Helsingissä tosiaan joutuu jonottamaan – eli siinä suhteessa Suomi on kehitysmaa tämän suhteen, mutta sen ymmärtää kun on vain päivittäinen lento.

Lennoilla ei ole ilmaista tarjoilua (pl vesi ja kahvi), eli ollaan ihan kotimaisen Finnarin tasolla – UIA:lla lentohenkilökunta tosin hymyileekin välillä itä-eurooppalaiseen tyyliin. Juomien ja ruokien hinta on huomattavan edullinen – viini UIA:lla 3€ — Finskillä 7€.

Se mikä itseäni ärsyttää on Borispolin kentällä jonotus jatkolentojen turvatarkistukseen ja jonossa etuilijat – erityisesti israelilaiset ovat tätä jengiä. Tämä ei ole UIA:n “vika” vaan tehottoman ja pienen tarkistuspisteen vika.

Vastaa
Inka 15.8.2016 at 18.17

Jes, kiva kun kerroit kokemuksistasi! Hyvä, että sun kohdalla boarding passit on annettu aina perille kohteeseen saakka, ehkä tälle munkin kokemukselle on varmasti joku järkeenkäypä selitys. Ja joo, tuo edullinen hinta on kyllä aika älytön! Katsoin jos olisin tilannut lentokoneaterian etukäteen, olis sen saanu kuudella eurolla, mikä on mun mielestä aika halpa hinta.

Vastaa
Iina 15.8.2016 at 17.05

Kiitos tästä! Tämä tulikin hyvään väliin, kun just ollaan vertailemassa lentojen hintoja seuraavaa matkaa varten ja vähän väliä listalla hyppää kärkeen (itselleni) tuntematon UIA. Usein täysin tuntemattomat yhtiöt tulee automaattisesti skipattua selattaessa, vaikkei sinänsä mitään syytä olisikaan, ja googlettelemalla usein löytää vain kauhutarinoita ihan mistä tahansa lentoyhtiöstä.

Vastaa
Inka 15.8.2016 at 18.31

Mahtavaa, kiva kuulla että tästä oli hyötyä. Toivottavasti pääset siis pian reissuun UIA:n siivillä! :)

Vastaa
Susann, the Biveros Effect 18.8.2016 at 22.37

Me ollaan tähän asti vältetty Ukraine Internationalia – Tukholmasta kun löytyy muitakin vaihtoehtoja (esim. Aeroflot :)). Mutta hyvä tietää, että muilla on ollut positiivisia kokemuksia :)

Vastaa
Inka 21.8.2016 at 19.33

Joo, voin kyllä suositella. Mulla taas on Aeroflot vielä kokeilematta, ja saattaa olla että juurikin ennakkoluulojen vuoksi en oo sillä ihan heti lentämässä…

Vastaa
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 20.8.2016 at 2.56

Oon lentänyt UIA:lla Helsingistä Lissaboniin ja takaisin niin että meillä oli kanssa välilaskut Kiovassa. Lennot oli todellakin ihan perus ok, mutta mokattiin itse olemalla kesälomaruuhkaisella Hki-Vantaalla viime tingassa, eikä oltu edes tajuttu että ollaankin menossa ulos Schengenistä ja miehellä ei ole passia olemassakaan… Noh, päästivät silti matkaan pelkällä henkilökortilla, ja reissun ainoat miinukset tuli asiakaspalvelusta Borispolin kahvilassa, missä ei haluttu puhua englantia. Olipahan kokemus :D Lentäisin silti uudestaankin, jos hinta olisi tarpeeksi halpa! Tällä kertaa vaan se passi mukaan.

Vastaa
Inka 21.8.2016 at 19.37

Siis mitä, apua! Kuinka noin voi ees käydä? :D Mutta onneksi pääsitte läpi ja mitään sen kummempia ongelmia ei missään vaiheessa tullut, voin kyllä uskoa että pikkusen on jännittänyt passintarkastusjonossa.. Huhhei!

Vastaa

Jätä Kommentti